Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
on je novinar , i izvinite molim vas što postavih pitanje, neću više obećajem
IZVORNA PORUKA: anđelo
IZVORNA PORUKA: treće
anđelo, jesi li čitala od Yavuza Bahadiroglua knijgu Sultan Sulejman i sultanija Hurem u izdanju Libris?
da krenemo redom.Pomenuti čovjek nije historičar, već romanopisac.Čovjek uvidio popularnost serije i odlučio to iskoristiti.Ne krivim ga,mnogi romani su tako nastali.Iako je pomenuti književnik pisajući ovaj roman koristio se literaturom drugih historičara,nema fusnota u djelu,što mu odmah oduzima na naučnoj vrjednosti.Dalje koristo je izvore kako on kaže,a ti izvori su pisma Hurem i sultana.Ako se razumijemo u razvoj jezika ,(tu nam forumašica Iman može pomoći )te znamo da je jezik živ i da se kroz vrijeme mjenja , onda razumijemo da Turski jezik u 16 st. i 21 st nije isti.Turčin danas ne bi razumio , jako teško pisma i prepiske iz tog vremena.Znači pomenuti književnik je koristio prevod istih.te uzimao djelove pisma koji su njemu odgovarali, što se u nauci ne toleriše...
Uljepšao je knjigu nekim historijskim činjenicama koje se njemu sviđaju,koje se lijepo uklapaju u roman i potkrepljuju seriju.Dakle ovaj roman ne može se uzeti u obzir u izučavanje historije ovog perioda , bar ne u ozbiljnoj nauci.Za široke narodne mase ,željne zabave,bjega od stvarnosti je i te kako poželjna
Nahuškala Suljketa da ubije Ibrahima.Suljke ga ubio i odmah se pokajao čim je to uradio.Danima je bio tužan zbog toga,u depresiju je pao.
Draga Mirkice ,ja kada gledam seriju ,ne gledam je samo da se zabavim.Seriju promatram kritički kao naučnik ,kao historičar. U tome se mi razlikujemo.
malo respekta prema ovom vladaru ne bi bilo naodmet
.
eh i ovo da prokomentarišem.Nemam ja šta respektovat sultana Sulejmana( popularno na forumu Suljke) Tako je kako je...ima sve crno na bjelo.Ako je bio veliki osvajač, bio je, veliki zakonodavac ,bio je, ubica svoje djece , bio je
ništa ja tu ne dodajem niti oduzimam, sve lijepo piše ili o njegovoj supruzi, da je bila sposobna ,jeste,sihirbašica jeste, da nakon nje , njenih potomaka nikada nije više Osmanska država nije dostigla onaj sjaj i vrhunac, nije. Naprotiv, nakon nje i njenih potomaka počev od sultana Selima II pijanice Osmanska država počinje da slabi i doživljava propast...
eto da ne bi bilo da opet sam počela da pametujem pa da me opet naružite odoh.Još ću i po nosu dobit
Ček, a jel ti aludiraš da je za sve to kriva Hurem?
Jest bila maher,
a ko sihirbašica, nije se bilo s njom igrat...
da nakon nje , njenih potomaka nikada nije više Osmanska država nije dostigla onaj sjaj i vrhunac, nije. Naprotiv, nakon nje i njenih potomaka počev od sultana Selima II pijanice Osmanska država počinje da slabi i doživljava propast...
Njenih i SULEJMANOVIH potomaka,ko zna,možda su zapravo na ćaću povukli pa ispali tako nevaljali
Namjerno sam rekla njenih potomaka, jer dok su sultanima potomke rađale Turkinje, bilo je dobro ,a kad je došla Aleksandra , sve se nekako okrenulo naopačke.
IZVORNA PORUKA: treće
anđelo, jesi li čitala od Yavuza Bahadiroglua knijgu Sultan Sulejman i sultanija Hurem u izdanju Libris?
da krenemo redom.Pomenuti čovjek nije historičar, već romanopisac.Čovjek uvidio popularnost serije i odlučio to iskoristiti.Ne krivim ga,mnogi romani su tako nastali.Iako je pomenuti književnik pisajući ovaj roman koristio se literaturom drugih historičara,nema fusnota u djelu,što mu odmah oduzima na naučnoj vrjednosti.Dalje koristo je izvore kako on kaže,a ti izvori su pisma Hurem i sultana.Ako se razumijemo u razvoj jezika ,(tu nam forumašica Iman može pomoći )te znamo da je jezik živ i da se kroz vrijeme mjenja , onda razumijemo da Turski jezik u 16 st. i 21 st nije isti.Turčin danas ne bi razumio , jako teško pisma i prepiske iz tog vremena.Znači pomenuti književnik je koristio prevod istih.te uzimao djelove pisma koji su njemu odgovarali, što se u nauci ne toleriše...
Uljepšao je knjigu nekim historijskim činjenicama koje se njemu sviđaju,koje se lijepo uklapaju u roman i potkrepljuju seriju.Dakle ovaj roman ne može se uzeti u obzir u izučavanje historije ovog perioda , bar ne u ozbiljnoj nauci.Za široke narodne mase ,željne zabave,bjega od stvarnosti je i te kako poželjna
Novinar ali i romanopisac.Nema potrebe za sarkazmom Treće.Lijepo sam ti odgovorila
ovo mi je drago čuti.Ako si historičar onda razumiješ šta hoću da kažem, ne moram ti puno objašnjavati.Nema potrebe da dokazujem svoje znanje ovdje bilo kome to sam na faxu radila a i danas u izdavaštvu :)Ja samo htjela malo rasvjetliti o liku Hurem kakvu je pamti historija i ništa više.Izgleda da nisam trebala :)
Ne, nisam historičar...ko sam i što sam nemam namjeru dokazivati na forumu, niti ovdje mahati diplomama...
No, kako ti kazes, imam malu "profesionalnu deformaciju" da i u ovom virtuelnom svijetu biram riječi i pazim šta govorim, tj. pišem. Vjerujem ti da historiju poznaješ bolje od mene, pa kad je tako i kad su već moderatori dozvolili da se i tome razgovara, zanimalo bi me, a vjerujem da ti znaš odgovor, s obzirom da su Hurem i njeni nasljednici, po tvom miljenju, krivi za propast Osmanske imperije, jesu li krivi i za to što su nas Turci "prodali" Austrijancima, hajd nas sve fino prosvijetli, vidim da imaš zelju
meni je ovo skroz zanimljivo sto vise gledam seriju, sve sam vise ubjeđenja da su propali, pa na kraju i nas prodali jer su bili sami sebi svrha, robovi svojih strasti, da je jadni narod finansirao svilu, kaftan, dragulje i prenemaganje po haremima, a da nista zauzvrat nije dobio. a mi smo u svemu, kao i uvijek, bili samo kusur.
Minja..meni je zanimljivo sto uprkos tome mi i dan danas gledamo u Tursku kao u (da ne kazem šta, da se ne ogriješim) i očekujemo pomoć od njih, tj. mislimo da će oni dati sve od sebe da nam pomognu, uvazavamo s postovanjem njihove riječi (pa čak i kada zadiru u strogu privatnost i savjetuju nam koliko djece da imamo... ) a, sve što se dešavalo nakon tog kobnog Berlinskog kongresa pregurali smo sami, počevši od Prvog i Drugog svjetskog rata pa sve do sada.
Pa kad bi malo pogledali oko sebe i vidjeli da su recimo njihova finansijska ulaganja u Srbiji, veća od onoga sto ulazu kod nas, i još neke stvari kad bi malo jasnije sagledali, onda bi se mozda morali suočiti sa surovom istinom da im mozda i nismo toliko bitni, bar ne u toj mjeri koliko mislimo da jesmo
I prestali biti tako osjetljivi kad se njihova historija prikazuje u malo realnijem svjetlu, sa mnogim svojim negativnim stvarima i napokon shvatili da je to NJIHOVA istorija, koju imaju pravo čak i da ismijavaju ako zele...mada ne mislim da je serija i na koji nacin ismijava ali, sve i da je to tako, da su istinite sve te optuzbe, imaju pravo na to, nece valjda nas pitati smiju li...
pa zavisi kako gledas, ako finansiras necije guzi....e, od para koje ti neko uzme kroz porez, novac, stoku, djecu, u krajnjoj liniji, da bi ispunjavao svoje najluđe snove, a na moju stetu, imas pravo i da se, ako nista, naglas zapitas, jel to od nasih para, majku im, pa i posle 500 godina, 500 godina. Ja mislim da imam pravo, jer je zrno mojih pradjedova na ovaj ili na onaj nacin ugrađeno u to bogatstvo.
ovo mi je drago čuti.Ako si historičar onda razumiješ šta hoću da kažem, ne moram ti puno objašnjavati.Nema potrebe da dokazujem svoje znanje ovdje bilo kome to sam na faxu radila a i danas u izdavaštvu :)Ja samo htjela malo rasvjetliti o liku Hurem kakvu je pamti historija i ništa više.Izgleda da nisam trebala :)
Ne, nisam historičar...ko sam i što sam nemam namjeru dokazivati na forumu, niti ovdje mahati diplomama... Eh vidiš ni ja nisam imala namjeru nikome mahati diplomama(važnije mi je obavljati namaz na vrjeme nego imati sve diplome svjeta) Spomenula sam svoju struku da biste znale da ne dajem svoje mišljenje tek onako ,kako mi prahne, već da su to činjenice.Vi sve ovdje dajete svoje mišljenje slobodno ,a meni se to isto ovdje zamjera.Zašto? No, kako ti kazes, imam malu "profesionalnu deformaciju" da i u ovom virtuelnom svijetu biram riječi i pazim šta govorim, tj. pišem. Vjerujem ti da historiju poznaješ bolje od mene, pa kad je tako i kad su već moderatori dozvolili da se i tome razgovara, zanimalo bi me, a vjerujem da ti znaš odgovor, s obzirom da su Hurem i njeni nasljednici, po tvom miljenju,(To nije moje mišljenje, već mišljenje struke, da počevši od njih počinje opadati Osmanka imperija) krivi za propast Osmanske imperije, jesu li krivi i za to što su nas Turci "prodali" Austrijancima, hajd nas sve fino prosvijetli, vidim da imaš zelju
Ne poznaješ me i krivo si me skroz procjenila na osnovu nekoliko mojih postova.Nemam ja želju nikome ništa ovdje dokazivati.Šta je žene vama?Šta ste se pobunile?Ja imam pravo iznjeti činjenice ovdje ,kao i vi svoje mišljenje.Zašto vam smeta ono što ja napišem?Zašto vas pogađa toliko istina o Hurem?U čemu je problem?
A pitanej koje si mi postavila nemam namjeru ovdje odgovarati.Otvori novu temu pa ću te uputiti na literaturu...Možda tad skontaš da mješati događaje od 1566 sa događajima iz 1878 nema smisla,i potpuno je besmisleno mješati kruške i jabuke
Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.
A jel postoje dokazi za ove tvrdnje? Ako ti nije problem da nam ih izneses
evo mahsuz ću za tebe potražiti u literaturi ovaj podatak i postaviti ovdje.Trebat će mi nekoliko dana , ali svejedno vi opet nećete vjerovati.Pa uzaludan će mi trud biti .Do tad preporučujem da o tome nešto potražiš na netu
Molim Vas da se manite (ne)historijskih činjenica, Vašeg viđenja historije, već se bavite jednom prelijepom serijom, koja nas uči kako biti dobar, kako biti pravedan, šta se dešava zlu - uživajte u ljubavi, i sreći likova.
Makar onih koji su u ljubavi.
meni je bas interesantno ovo historijsko vidjenje..s obzirom na obaveze koje imam..nemam vremena istrazivati historiju, a rado bih..ne mislim guglati..i bas mi je super uporedo na ovom mjestu citati o onome sto gledam..zao mi je sto nije dozvoljeno...
evo mahsuz ću za tebe potražiti u literaturi ovaj podatak i postaviti ovdje.Trebat će mi nekoliko dana , ali svejedno vi opet nećete vjerovati.Pa uzaludan će mi trud biti .Do tad preporučujem da o tome nešto potražiš na netu
Zanimalo me jest,ali ne bih da se zahmetiš oko toga A kao što je Mirkica rekla,i ja vjerujem,da mi sa sigurnošću možemo znati šta su Osmanlije i kad osvojili,koliko je djece sultan imao,sultanija,neke osnovne podatke,ali kakvi su bili odnosi među njima,šta,kako,zašto...to je ostalo u tom vremenu,a možemo mi nagađati i pričati šta nas volja...
meni je bas interesantno ovo historijsko vidjenje..s obzirom na obaveze koje imam..nemam vremena istrazivati historiju, a rado bih..ne mislim guglati..i bas mi je super uporedo na ovom mjestu citati o onome sto gledam..zao mi je sto nije dozvoljeno...
Dozvoljeno jeste, ali učeni iskustvom u neka doba pređemo granicu "dobrog ukusa" , i onda neko bude povrijeđen. A ne želimo da se takvo što desi.
Radi mira u kući hajde da se mi bavimo prepričavanjem serije .
Potpisujem. I nije mi jasno zasto bi mi koje to zanima ostale uskracene zato jer se neko nasao uvrijedjen tudjim misljenjem i znanjem. Al tako je to u zivotu.
Ja sam također od početka bila protiv rasprave o historijskim činjenicama, ali nisam poslije mogla izdrzati da se ne uključim u raspravu...
Problem je sto je druga moderatorica prvobitno rekla da moze..i tako nekad samo i vi treba da se usaglasite oko toga i sve ok
Veceras sam se nasekirala zbog Nigar, a posebno kada sam na nekim stranicama vidjela da ce Ibrahim nakon što se sve stiša "baciti oko" na treću - čini mi se da se radi o Hatidzinoj sestri...znači ni do jedne mu nije bilo stalo...neće mi biti zao kad ga najzad smaknu
znal ko sto je nema na prvoj jel neka pauza ili sta ???? azra Ibrahim prolupao cuj sad nece ni NIgar a ona je bas meni divna u toj svoj ljubavi jadnica.