|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   [Obrisana poruka]
9.2.2013 14:51:58   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 251
   RE: Molim pomoć!
9.2.2013 16:19:49   
Galicia
Predlozi svekru da uvedete grijanje u kucu, da ne mora vise unositi ugalj bez tvog pitanja i gotova prica.

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 252
9.2.2013 16:45:06   
Hannica
user posted image user posted image user posted image user posted image

"Ako se ikada budeš konsultovao sa svojim egom, postupi suprotno od onog što ti kaže taj pokvarenjak."

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 253
10.2.2013 9:57:27   
Anoniman
A da vam je sve to dotuzilo, nakupilo se, kipi, sutite radi mira u kuci, a u sebi cuvate gnjev cak i prema muzu kojeg volite, sta bi uradile? Oteztava vam licni zivot sve to. Ako ste otisle negdje kratko i vratite se kuci, svekrva e tu, sjedi sa suprugom i vasim djetom. I pametuje sta i kako radit, a vas suprug samo klima potvrdno glavicom. Danas vam tri put dolazi svekrva i kod vas ubija vrijeme. Ni mira, ni rahatluka, ni kojeg djavola. A sa suprugom se razgovor o tome svede ili na svadju ili na negiranje svega toga sa njegove strane. Njemu nista nije mijesanje kad su njegovi u pitanju i po njemu smo mi i previse rahat. Ma daj. Pa cak i da nisam upravu, a kipi, sta uradit. Meni se cak i razvod povlaci p oglavi jer ovo me unisti u svakom smislu, ali nemam snage, volim ga i bojim se zivota poslije toga. A i kad bih bila spremna, ne znam kako bi mu to rekla a da on mirno odreaguje jer on sve na svadju okrene sto mu nije po njegovom.

Neposredna veza do poruke: 254
10.2.2013 10:06:17   
animagical
Boga ti kako si se ti udala, preko oglasa je li?user posted image uvijek mi je bilo smijesno kad je problem u braku neka karakterna osobina partnera..mislim, kako to ljudi na vrijeme ne vide i skontaju je li im smeta ili ne smeta...na taj tvoj problem stvarno nemam nikavog savjeta, po meni bez veze gnjavis...ako ti je toliko bilo bitno da ste samostalni,sto si dosla u zajednicu?

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 255
10.2.2013 10:19:00   
grozđe
Pozdrav Anonimna. Tvoj slucaj nije jedini i zaista mnogo zena se nalazi u slicnoj situaciji. Prvo sto bi trebala je da porazgovaras sa suprugom otvoreno sta i kako dalje. Anonimna da li radis? Ako si samostalna i imas svoje prihode bice ti mnogo lakse u zivotu kako god da dalje nastavis.

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 256
10.2.2013 10:32:02   
Anoniman
Vecina nastupa sa odgovorom: sto si se udavala u zajednicu ako ti smeta. Medjutim, takve stvari se na pocetku i kad treba uci u brAK predstave u najljepsem svjetlu (necemo se mi mijesat, vi sve sami radite - prica svekijevaca; nece oni nama se mijesat, nece doci dok ih ne zovnemo- prica supruga), a vremenom gluma prestaje. Ja sam bila naivna samo pa vjerovALa u sve. A pored toga sam i mnogo voljela sadašnjeg supruga. I mnoge zene glume da im to nebi smetalo, a jedan dan bi bio dovoljan da se uvjere da je to pritisak.

Grozde, nezaposlena sam, imam dijete i bojim se. A sa suprugom je nemoguce pricati mirno i potpuno otvoreno o tim osjetljivim stvarima, on je toliko na njihovoj strani, a ako spomenem razvod on se odmah napuse i nece da prica. Ne znam kako da mu kazem konkretno o cemu se radi kad je takav. Iako mislim da u sebi to zna, pa moje neraspolozenje kritikuje stalno. Na mene baca krivicu.

Neposredna veza do poruke: 257
10.2.2013 10:33:51   
tinkivinki
Anonimna ovo je bas problem izmedju tebe i muza.a sto se ti toliko bojis razgovora pa i svadje.svako je drugaciji ,a ja ne bi dugo mogla gutati i sutiti.sta bi ti u stvari voljela,jel da budete tu,a da svekar i svekrva ne dolaze i ne daju savjete,ili da idete na stan negdje gdje bi bili sami i sami donosili odluke?ovo prvo bi bilo teze izvodivo,tu bi tvoj muz bio izmedju 2 vatre,a mozda vec jeste,jer ne moze ugoditi i tebi i roditeljima u isto vrijeme.samo razgovor izmedju tebe i muza je rijesenje problema,ovdje neces naci odgovor

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 258
10.2.2013 10:41:12   
teacher75

IZVORNA PORUKA: animagical

Boga ti kako si se ti udala, preko oglasa je li?user posted image uvijek mi je bilo smijesno kad je problem u braku neka karakterna osobina partnera..mislim, kako to ljudi na vrijeme ne vide i skontaju je li im smeta ili ne smeta...na taj tvoj problem stvarno nemam nikavog savjeta, po meni bez veze gnjavis...ako ti je toliko bilo bitno da ste samostalni,sto si dosla u zajednicu?

po tebi se onda nikad niko ne bi ni razveo, jer "nepomirljive razlike" su najcesci razlog razvoda braka, jedno je zabavljanje a drugo zajednicki zivot. dok se zabavljaju oboje se prikazuju u najboljem svjetlu, pogotovo jos ako se nisu zabavljali godinama, pa nisu imali kad ni da upoznaju mane, a nakon lijepo provedene veceri svako ide svojoj kuci- odnos se iz temelja mijenja kad partneri pocnu zivjeti skupa, tada se tek upozna osoba pravo

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

Neposredna veza do poruke: 259
10.2.2013 10:43:46   
grozđe
Anonimna sta je tu je. Svi mozemo pogrijesiti, svi smo ljudi. Imas problem i sada treba vidjeti kako ga rijesiti. Imas li roditelje, bracu ili sestre, nekoga od koga mozes traziti podrsku? Nemoj biti preplasena jer svaki problem razumom i hrabroscu se moze prevazici. Prvo sebe moramo postovati pa ce nas i drugi cijeniti i biti sebi na prvom mjestu.

(odgovor članu tinkivinki)
Neposredna veza do poruke: 260
10.2.2013 10:45:18   
tinkivinki

IZVORNA PORUKA: Anoniman

Vecina nastupa sa odgovorom: sto si se udavala u zajednicu ako ti smeta. Medjutim, takve stvari se na pocetku i kad treba uci u brAK predstave u najljepsem svjetlu (necemo se mi mijesat, vi sve sami radite - prica svekijevaca; nece oni nama se mijesat, nece doci dok ih ne zovnemo- prica supruga), a vremenom gluma prestaje. Ja sam bila naivna samo pa vjerovALa u sve. A pored toga sam i mnogo voljela sadašnjeg supruga. I mnoge zene glume da im to nebi smetalo, a jedan dan bi bio dovoljan da se uvjere da je to pritisak.

Grozde, nezaposlena sam, imam dijete i bojim se. A sa suprugom je nemoguce pricati mirno i potpuno otvoreno o tim osjetljivim stvarima, on je toliko na njihovoj strani, a ako spomenem razvod on se odmah napuse i nece da prica. Ne znam kako da mu kazem konkretno o cemu se radi kad je takav. Iako mislim da u sebi to zna, pa moje neraspolozenje kritikuje stalno. Na mene baca krivicu.

pokusaj naci bilo kakav posao,manje ces biti kod kuce,gledace te drugacije,a i ti ces drugacije gledati na stvariuser posted image .i nemoj odmah na razvod misliti,puno opcija ima

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 261
10.2.2013 10:47:22   
draguljče

Nije to baš tako sve, crno ili bijelo. Na početku dok traje zaljubljenost te neke osobine se i ne primećuju, slučajno ili namjerno nebitno je, ali kad si zalubljen i prije nego uđeš u brak sve ti čini jednostavno i misliš da će se neke stvari vremenom srediti ii promijeniti. Niko ne uzima u obzir da se može pogoršati.

Boj se ovna, boj se govna, pa kad ću onda živjeti?!

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

Neposredna veza do poruke: 262
10.2.2013 11:03:03   
muaaa

IZVORNA PORUKA: Anoniman

Znaci da konkretno nemas ni nekog razloga sem toga sto vam svekijevci zele pomoci.

Nadji posao,trazi da idete od njih,dali pod kiriju ili kupovina drugog stane to vi odlucite.

Djete u vrtic.

Znaci necete imatoi toliko vremena provoditi zajedno i nece se imati kada mjesati u vase odluke i vas zivot.

Ja neznam sta drugo da napisem

U krajnjem slucaju ako nemozes izdrzati pritisak muza i njegovih roditelja onda slijedoi razvod

“Temelj ljudske sreće je duboka sigurnost, spontana radost u malim stvarima i velika jednostavnost.”

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 263
10.2.2013 12:33:12   
bebaa
znas sta,ovo je u pocetku bilo smjesno dok nisi objasnila u cemu je problem...sjedi i raskrsti prvo sama sa sobom sta hoces...ovo sto ti pisem je iskustvo meni bliske osobe...kad skontas sta hoces,da li ga volis,da li uopste i da odete u podstanare,s obzirom da ti ne radis,mozete placati kiriju i rezije od njegove plate,misli na djete,ono je najvaznije u tome,,,ali zapamti cak i pored djeteta moras misliti na sebe...ti si persona nisi drvo,zivis u zajednici s njegovima ali i ti imas pravo rijeci...pobuni se,pokazi da imas svoj stav,ne dopusti da te se gazi i povladjuje samo svojim roditeljima...budi pametna...iako pokazes da imas stav iako izbije svadja pa mozda ce se tad sve iznijeti na vidjelo,staviti karte na sto i svi ce reci sta imaju...nemoj sutiti i trpiti,proce ti zivot u cosku kao da si pepeljuga...druiga su vremena...ali skontaj koliko mozes podnijeti razvod i da li je to jedini izlaz...mislim da nije...razmisli...

(odgovor članu muaaa)
Neposredna veza do poruke: 264
10.2.2013 12:38:07   
bebaa

zaboravih ovo komentirati...draga moja nedao Bog da ti se zivot preko noci pretvori u pakao i od divnog princa osvane cudoviste...sta bi ti uradila...i dalje bi bila karakterna i nastavila dalje kao da zivis s osobom kakvu si upoznala PRIJE braka...ili?

Neposredna veza do poruke: 265
13.2.2013 9:03:23   
Anoniman
Jeste malo duzi post ali molim vas da procitate i da mi se ne ismijavate jer mene ovo stvarno muci.

Ja vise ne znam kako da postupim. Jete ovo izmedju mm i mene i mozda ce te reci da treba samo da razgovaramo, ali ja sam pokusala bezbroj puta i nikakve koristi. Ne znam kako da zapocnem pa cu napisati jedan frisak primjer oko cega smo se posvadjali. Pricali smo o necemu (tacnije o nekom covjeku sto je kupio neku knjigu, i normlno smo pricali) pa je on rekao meni: ti si rekla da je on to kupio prije 2-3 dana; a ja kazem da nisam zato sto ni sama ne znam kad je kupio i nije ni bitno. I tako par puta: jesi, nisam, jesi , nisam… Meni je to bilo cudno sto me utjerava u laz pa sam rekla: dobro ja sam lazljivica; nakon cega je on rekao: pa ti uvijek lazes. Mene je to naravno uvrijedilo jer mi nikad prije nije rekao da lazem, i kako je tako mogao da me bez ikakvog razloga uvrijedi. Rekla sam mu to a on na to samo odbrusi: pa to je tako najljepse, to ja tako volim, bla bla… (Svadja iz nicega, kao po obicaju) Vjerovatno se cini kao sitnica sve ovo, ali ja znam da sam ja njega prva uvrijedila on 2 dana ne bi fino pricao samnom. I to sam mu rekla a on kaze pa naljuti se i ti i nemoj pricati samnom, ko ti brani. Znaci nije mi jasno to kako ga nije briga hocu li se ja ljutiti, je li meni to stvarno smeta. Nekoliko puta mi je rekao: radi sta hoces, ionako si ti na gubitku. I ja znam da jesam, ako pricam mogu se jos vise naljutiti pa reci sto ne treba, ako sutim opet nikakve koristi. Ako se i naljutim i ne pricam s njim opet ja gubim, jer ce se poslije toga on naljutiti, a on kad se naljuti moze biti nekoliko dana da ne prica a ja ne mogu. Koliko ja samo puta ovako izbila svadja iz nicega. Jos jedno je bitno sto on kad mene uvrijedi ili bilo sta, ja njemu kazem da me to vrijedja ili da mi nesto smeta i da to ne radi vise, cak ga nekad i molim i placem, da bi na kraju ja shvatila da njega uopste nije briga sto ja placem. Tako je i neki dan bilo, plakala sam i molila da mi neke stvari ne govori, smetaju mi (nije nesto krupno ali smeta mi). Pola sata sam ja pricala a on je sutao i kad sam ga pitala sto suti on je rekao da nema sta reci, pa sam ga pitala je li razumio sta ja hocu reci i o cemu sam pricala, je li shvatio da mi smeta to i to, a on kaze da nije nista razumio. Doslo mi je da vrisnem i pobacam sve po kuci. A on kad mu nesto smeta ja moram pogadjati. Ponekad kaze da mu nesto smeta i ja to odmah prestanem, ali vise puta ja moram sama shvatiti gdje sam pogrijesila. I ako kazem: pa nisam ti nista lose rekla ( a on smatra da jesam) tad se jos vise naljuti. S jedne strano ovo je mala sitnica kakvih problema ljudi imaju, ali opet meni je ovo ponekad veliki problem. On meni kaze: pa ti se sama ljutis bezveze i volis plakati. Ima li ko da voli plakati? Najgore mi je sto ja dok njemu pricam i objasnjavam mozda izletim nesto sto ne treba i on se zakaci za to pa ja na kraju vidim da je on ljut na mene vise nego ja na njega, a nece da kaze. Npr. neki dan kad sam plakala rekla sam mu da sve ovo vrijeme sto smo u braku ja sam bila tuzna. Naravno nije cijelo vrijeme ali jesam puno puta. Sad ja ne znam je li ovo njemu zasmetalo ili nesto slicno ovom sto sam rekla ali kad smo posli spavati ja sam primjetila da je i on ljut. Ima ono sto ljudi kazu, cijeli zivot da zeni nesto radis i samo jednom ako ne uradis ona ce reci da nisi nikad. On se cesto ovog sjeti i kaze mi da sam i ja takva. Pa sam zato pomislila da je ljut zbog ovog gore navedenog sto sam rekla. Milion puta sam mu rekla da ja nisam takva, da ja to samo malo preuvelicam kad sam ljuta, ali eto znam koliko puta sam bila sretna u ove 2 god. (sto smo u braku). Mrzim sto ja moram pogadjati sta njemu smeta a ja njemu kad nacrtam sta mi smeta on opet ne razumije. I to sam mu rekla da me ne mora ni razumjeti samo neka mi vjeruje kad mu kazem da mi nesto smeta. On misli da ja preuvelicavam, eto da vidm sta vi mislite. Ako i vi kazete da se bezveze ljutim i da preuvelicavam onda je vjerovatno on u pravu.

Neposredna veza do poruke: 266
13.2.2013 9:15:47   
jasmin
Anonimna dobro jutro.
Tvoj problem nije za ismijavanja.
Samo...nemoj se naljutiti,ali vas dvoje kao da niste zrele osobe. Ne razumijete jedno drugo i to je uzrok vasih nesuglasica.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 267
13.2.2013 9:16:19   
inaa
anoniman nisam ja tu neko ko bi ti davao savete jer i meni puno puta trebajuuser posted image ja te razumem u potpunosti jer i mm je takav nevredi ni razgovor ni nista... razumem te da puno puta pogresimo u besu svasta nesto kazemo, pa pokusaj se kontrolisati i nemoj da vices i pravis buku vec samo smireno pricaj i pokusajte da  se nadjete izmedju da nebude ni po tvome ni po njegovom....i ako te iznervira bolje sacekaj da te prodje bes pa posle razgovarajte...

cudno je, kako je malo potrebno da budemo sretni i jos cudnije, kako nam cesto bas to malo nedostaje..

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 268
13.2.2013 9:39:37   
tinkivinki
on tu meni djeluje nezrelo,cuj duriti se ne pricati po par dana.ne znam da nije jedinac pa naucio da je uvijek sve po njegovom i on u pravu.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 269
13.2.2013 9:49:24   
veeseelaa
Anonimna po meni on tebe provocira i poigrava se tobom, baš mu je i tlo pogodno
Ti se duriš i plačem a njemu imponuje jer ispada dominantan
Nego se ti prestani duriti i plakati i stalno tražiti nešto od njega pa će se i on promijeniti
Ako neće da priča s tobom baš te briga, taman odmori malo user posted image
Ne pridaj tome važnost pa će on vidjeti da mu nema vajde
a kad te iznervira ispuši se negdje drugo, nipošto mu ne daj do znanja da te njegovo ponašanje dotiče
Il si igrač il se s tobom igraju, pa izaberi

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 270
13.2.2013 9:50:46   
hanabanana
Mene najviše zabrinjava što on uživa da ti nanosi bol.....user posted image

Neposredna veza do poruke: 271
13.2.2013 9:57:00   
muaaa
Anonimna,vi ste jos kratko u braku i ocigledno se nepoznajete najbolje.Proci ce to vremenom.
A on je izgleda malo cangrizav i dosadno mu je pa naprdjuje i ljuti se za svaku sitnicu.

Dobro ti je Vesela napisala i ti malo poravni i nemoj plakati kada se naljuti na tebe a znas da si u pravu.znam da nije lako ali pokusaj ovakouser posted image

“Temelj ljudske sreće je duboka sigurnost, spontana radost u malim stvarima i velika jednostavnost.”

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 272
13.2.2013 9:59:04   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: hanabanana

mah nije to ništa, ljudi su većinom takvi
i sama sam nekad raspoložena za provociranje mm user posted image

a tebi hanabanana veliki pozdrav

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 273
13.2.2013 10:14:17   
bebaa

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Anonimna po meni on tebe provocira i poigrava se tobom, baš mu je i tlo pogodno
Ti se duriš i plačem a njemu imponuje jer ispada dominantan
Nego se ti prestani duriti i plakati i stalno tražiti nešto od njega pa će se i on promijeniti
Ako neće da priča s tobom baš te briga, taman odmori malo user posted image
Ne pridaj tome važnost pa će on vidjeti da mu nema vajde
a kad te iznervira ispuši se negdje drugo, nipošto mu ne daj do znanja da te njegovo ponašanje dotiče
Il si igrač il se s tobom igraju, pa izaberi

slazem se u orpunosti...
citam redom i u svemu ovome vidim sebe i mog tadasnjeg momka a sadasnjeg muza...poticemo iz razlicitih krajeva,on krajisnik ja posoljena tuzlanka pa svako malo,mislim tada prije braka,mi se zakacimo...hoce da bude dominantan jer im je to valjda krajisnicima u krvi a mene odgojili iopet da se ne dam gaziti...ja postujem misljenja ali nista jarane bez dogovora...i tako malo malo ja placem,on svoje pa svoje i opet ja ispadnem donja,hem sam se posteno isplakala i nasekirala,hem nahranila njegovu sujetu...a ja se fino pocnem ponasat kako su me i ucili...pa ja njemu jednom nakon svadje fino u lice da mi uopste nismo jedno za drugo...od ove veze /9.5 god, a 7 zivjeli zajedno) rekoh nemoze nista normalno izaci...ja ne zelim zivjeti kako se tebi koji dan prohtije,mozemo se dogovarati i ima da postujes moje misljenje ,ako se meni svidja nesto ne tjeram te da to jedes ili pijes ili radis ali nemoj mi ni govoritikako mozes to ili to...i ja odlucna da sve te godine bacim u vodu...ne mogu vise rekoh...
ma hej poce se covjek mjenjat iz petnih zila...sad smo 3 godine u braku,imamo malu bebu,rjesili stambeno pitanje...ali nista bez dogovora...je inace svaki dan pojedem minimum jednu cokoladu...vise ne govori hej kolika ces biti nego s vremen ana vrijeme me samo ko upozori jer imam u familiji puno secerasa pa eto pripazi...ma skroz drugi covjek...ali oni shvate sta gube tek kad se to desi...
cuj ti na gubitku...a boga ti sta je to on tako znacajan pa ti ko manja od makovog zrna...
zeno uspravi se i brani se nisi u srednjem vjeku...bori se za svoje...

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 274
13.2.2013 10:15:35   
jasmin

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Oni su ocigledno mladi i ne shvataju ozbiljnost braka. On ne razumije da nju nesto vrijedja,a i ona kada mu nesto objasnjava `izleti` joj nesto...sto je znak da i ona ne pazi na njegove osjecaje.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 275
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *