|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  406 407 [408] 409 410   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
6.11.2012 12:32:46   
KupusLivada

IZVORNA PORUKA: dzenyA

IZVORNA PORUKA: gerberka

dzenya mila, njima ipak sa9mj nije dovoljno samo mlijeko..ne znam,odi raspitaj se jos kod nekog dr user posted image

znam gerbo,uzme on par kasikica ....ali ja to nemogu nazvati obrokom user posted image

a mozda je njemu i to ipak obrok? mlijeko je glavna hrana do 12 mjeseci, ako je beba happy no sikiriki, oni su pametni i znaju sta im treba i koliko im treba

sta mu dajes i kako? mozda mi na um padne neki trik koji kod mene pali:D

evo moja je sa osam mjeseci konacno prihvatila i nesto cvrste hrane, unazad 15-ak dana ide na bolje, i to je tih par kasicica, ipak su oni mali, to je kao nama jedan tanjir :)

(odgovor članu dzenyA)
Neposredna veza do poruke: 10176
6.11.2012 12:34:38   
KupusLivada
nego mame, mi smo maloprije probale gluten po prvi put (griz na jabuci, bebi je 8 mjeseci i par dana). na sta da obratim paznju, kakve su nezeljene reakcije?

(odgovor članu KupusLivada)
Neposredna veza do poruke: 10177
6.11.2012 14:46:46   
Sandrich
dzeniya bona ne sikiraj se...sin ti je masala....ja svom nudim tri obroka dnevno,ako smo kuci i nekad pojede kasicicu nekad sve..zavisi sta mu dadnem..primjetila sam da navjvise voli one hipp nocne hapice...meso ne voli i ja necu da ga tjeram...doji svaka 2 sata tako da gladan nije...kad mu pravim hapicu uvijek je friska i ako ne pojede bacim i napravim novu...radili smo pred sunet krvnu sliku i sve je ok,malo zeljezo ispod granice al nista za sikirat se...tvoje je da mu nudis pa koliko god da pojede dobro je user posted image

Nas mali princ dosao na svijet 9.2.2012.
Carko broj dva nas obradovao 29.11.2013.

Neposredna veza do poruke: 10178
6.11.2012 14:47:37   
Sandrich
kaktuscic pusti poguziju malog nek jede user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Sandrich)
Neposredna veza do poruke: 10179
6.11.2012 14:59:39   
dzenyA
hvala vam zenice
Sandrich mene ne brine nj. kile nego me strah krvne slike i imuniteta,ja sam podavno radila KS i zeljezo na granici,i sad opet trebam dao mi je dr.uputnicu ,samo reko da bar nekad hoce neku vocku ili tako nesto uopste ga ne nudim tjesteninom ili recimo neki keksovima,samo voce i povrce i mesika user posted image

nego sad malo OT kako prodje sunet htjela sam ti poslat poruku odo sad na FB da ti sibnem

(odgovor članu Sandrich)
Neposredna veza do poruke: 10180
6.11.2012 15:47:57   
Bebica11
IZVORNA PORUKA: kaktuscic

Ja nisam isla pedijatrimauser posted image Zadnji put je bio na pregledu kad je primio zadnju vakcinu, mislim onu sa godinu dana sto se prima, niti sam mu nalaze radila, ma vala nista, dijete zdravo, pravo, nista mu ne fali. Kontam da mu ista fali bio bi nekad bolestan. Sad sa 3 godine i 3 mjeseca ima 16 kg. On je tek nakon drugog rodjendana poceo jesti, i to uz crtani film ili na neku prevaru. Nikad nismo pili nikakav dodatak dohrani, niti one silne sirupe za apetit ili jacanje imuniteta... Ujutro jede malu kasicicu meda. To je sve. Ja imam u okolini mnogo djece koja isto ne jedu skoro nista pa im nista ni ne fali. Jednog dana oni sami pocnu jesti, a mi smo taj dan docekali eto kad je navrsio drugu godinu, od tada stvarno fino i raznovrsno jede.

user posted image user posted image

dzenY probaj na mesnoj vodi udrobiti corbe na kraju krajeva kad stavljas sofru vama, makar to bila vecera nudi

evo moja N je najcudnije dijete

pocela GUTATI s 7,5mj, ja istrgala bezveze zivce

pocela jesti vise od par kaskica s 9mjuser posted image

jela dva OBROCICA s 10mj I TO TEK KAD SAM IZ FRUSTRACIJE POCELA DAVATI STO JA JEDEM lopov hoce a kase neceuser posted image

sad NE JEDE OPET S 11mj zubi poceli rasti i SAD HOCE SAMO STO SE MOZE ZVAKATI I HOME MADE SUPE, HRANU, NECE KASE NI VOCE(koje je jela ispocetka) hoce samo hipp mesnu ponekaduser posted image

al masaAllah dojiuser posted image mozda sam i ja "kriva" cesce nudim siku i uzivam kad doji i ne mislim je uskoro odbijatiuser posted image

a sto kaktusic kaze nikad joj ne vadim nalaze, a nije mi ni bolesna nikad hB, BAREKALLAH

ps. i vise jede hranu NAVECER nego prijepodne, jer ona dok ima mlijeka u cicama slabo hoce jesti, pred mrak kad se valjda i ja umorim i ofali mlijeko onda pristaje i na hranu, eto probaj davati uvecer, a mi uvecer uvijek veceramo skupa pa se sofra prostre i ona hoce da jede s nama, eh sad kako nicu zubi skroz je bezvoljna za hranuuser posted image

< Poruku je uredio Bebica11 -- 6.11.2012 15:52:08 >

"Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!"( Ibrahim 40)

(odgovor članu kaktuscic)
Neposredna veza do poruke: 10181
6.11.2012 15:55:14   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: KupusLivada

nego mame, mi smo maloprije probale gluten po prvi put (griz na jabuci, bebi je 8 mjeseci i par dana). na sta da obratim paznju, kakve su nezeljene reakcije?

Nikakve. Netolerancija na gluten će se pokazati kasnije, i pokaže se kao proljevi, gubitak na težini i iznimno je rijetka. Tvoja je beba dojena, a nove preporuke dozvoljavaju djeci isključivo dojenoj prvih 6 mjesci mogućnost uvođenja glutena odmah.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

Neposredna veza do poruke: 10182
7.11.2012 9:39:16   
dzenyA
Bebice ma nema sta ja nisam pokusavala i kuhala,i ja isto sve mu frisko dajem

ali evo 3 dana malo je kao poceo jesti user posted image ,on nije da nezna jednostavno nije htjeo nista,ni iz kasikice ni iz moje ruke,pa sam davala njemu u ruke....on samo okrece glavu

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 10183
7.11.2012 9:54:51   
smajli80
dzenyA

Ni moj dječak neće apsolutno ništa da jede,on sad ima 9.5 mj i takođe ništa ne jedeuser posted image .Samo sisa.Pojede par kaškica na dan i to je sve.Vodila ga doktoru,radili KS,urin-sve je ok.Počeo slabiti nekoliko dana i onda opet dobijati normalno na kilaži.Još je moj kud i kamo lakši ima 9kg,mrva naspram tvoguser posted image .
Ali normalno djete napreduje,vesel,igra se,puže....

Djete jednostavno ne želi da jede-nije spreman na to.Moje je da mu ponudim a on će uzeti koliko želi-ne mogu ga siliti i nervirati se džaba.Skontala sam da više hoće ovu našu hranu što mi jedemo-tj da nije pasirano.Hoće on sam da žvaće.Supicu mu dajem onako kao mi što jedemo,samo meso isjeckam što sitnije,a krompir na kockice.I tako hoće.
Pojede po 4-5 kaškica i njemu dostauser posted image .

Jedino mu provjeri urin jer slab apetit može biti znak urinarne inf-tj da ima E.Coli.Ako nije to-onda su zubići ili kao što sam rekla jednostavno ne želi da jede.Pusti ga proješće.

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu dzenyA)
Neposredna veza do poruke: 10184
7.11.2012 9:55:52   
Sandrich
dzeniya i kod nas je otprilike takva situacija....voljela bih i ja da mi vise jede zbog krvne slike ali ne mogu ga natjerat....sto nece,nece...meso,voce nema sanse...voli supicu pa mu nju cesto kuham...nadam se i ja da ce se projesti user posted image

(odgovor članu dzenyA)
Neposredna veza do poruke: 10185
7.11.2012 10:14:52   
KupusLivada

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: KupusLivada

Nikakve. Netolerancija na gluten će se pokazati kasnije, i pokaže se kao proljevi, gubitak na težini i iznimno je rijetka. Tvoja je beba dojena, a nove preporuke dozvoljavaju djeci isključivo dojenoj prvih 6 mjesci mogućnost uvođenja glutena odmah.

hvala. znam za ove nove preporuke, ali mi se nije zurilo, jos smo uglavnom na vocu i povrcu i naravno 99% na mlijeku...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 10186
11.11.2012 23:27:06   
mukiluki
Vec dugo pokusavam iscitati sve sto ste pisale na ovu temu,ali nikako ne uspjevam doci do kraja...
Ja moju malu dojim,vec nekih 2-3 mjeseca joj uvodim cvrstu hranu (voce,povrce,keksolino,frutolino...),i kupujem i mijesam sama,ali mi nakon svega nije jasno sta je sad sa kravljim mlijekom-smijemo li im davati vec ili jos ne??? Moja beba ima 7,5 mjeseci i,naravno,vec je probala kravlje mlijeko u keksolinu,nije imala nikakvu reakciju,ali ste me vi zbunile user posted image
A ono sto mi nikako nije jasno- kazete nista mlijeko prije 12mj,a ona pisete kako dajete pavlaku. Logika????
Ah,da...ja bih nesto da pitam-sta je najbolje da dojena beba pije (sok,vodu ili caj),koje i koliko na dan????

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 10187
11.11.2012 23:32:08   
teacher75
citiram:
Većina form­u­la je na­prav­lje­na na ba­zi krav­ljeg mle­ka. To, međutim, ne znači da je ne­a­dap­ti­ra­no krav­lje mle­ko do­bra hra­na za be­be. Ono je ne­po­de­sna hra­na u pr­vih šest do dva­na­est me­se­ci, jer ne obez­beđuje sve neo­p­hod­ne hran­lji­ve ma­te­ri­je, si­ro­mašno je gvožđem, a bi­o­i­sko­ristlji­vost gvožđa u nje­mu je su­više ni­ska da bi se za­do­vol­ji­le be­bi­ne po­tre­be. Osim to­ga, krav­lje mle­ko može kod ne­ke de­ce da iza­zo­ve gu­bi­tak ma­le, ali značaj­ne ko­ličine kr­vi pre­ko di­ge­stiv­nog trak­ta. To može iza­zva­ti ane­mi­ju, zbog ne­do­stat­ka gvožđa – ozbil­jan pro­blem ko­ji može da ima du­go­traj­ne štet­ne efek­te na be­bi­no zdrav­lje i raz­voj. Vi­sok sa­držaj pro­te­i­na, na­tri­ju­ma, ka­li­ju­ma i hlo­ri­da op­te­rećuje bu­bre­ge odojčeta. Ko­ličina esen­ci­jal­nih ma­snih ki­se­li­na, kao i vi­ta­mi­na E, cin­ka i dru­gih mi­kro­e­le­me­na­ta ni­je do­vol­jna za be­bi­ne po­tre­be, ta­ko da se može ja­vi­ti nji­hov ne­do­sta­tak. Raz­blaženo krav­lje mle­ko može da uzro­ku­je pre­te­ra­no kon­zu­mi­ran­je pro­te­i­na, jer se uzi­ma­ju ve­li­ke ko­ličine da bi se za­do­vol­ji­le ka­lo­rij­ske po­tre­be.

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu mukiluki)
Neposredna veza do poruke: 10188
11.11.2012 23:35:19   
teacher75
i ovo:
Sto se hemijskog sastava tice, jogurt je slican mleku, uz neke razlike.
Zbog akcije i dejstva mlecnih bakterija za vreme fermentacije, jogurt sadrzi manje laktoze, a uz to, bakterije iz jogurta imaju neophodne enzime da pretvore laktozu u mlecnu kiselinu, tako da je jogurt lakse varljiv od mleka. I tu ide caka, preporucuju jogurt i mlecne proizvode onima koji teze vare laktozu iz mleka, naravno konzumiranje mleka se smatra pod obavezno, e pa posto ovi bas nemaju stomak za laktozu, oni bolje da piju jogurte i jedu ostale mlecne proizvode.
Mlecni proteini u jogurtu su ''kvalitetniji'' od onih iz mleka u smislu da su, opet, lakse varljivi, opet zahvaljujuci bakterijama koje delom razlazu te proteine na peptide i amino kiseline. Sadrzaj proteina moze biti i veci nego u mleku, ukoliko se u procesu proizvodnje u jogurt dodaje mleko u prahu.
Svi mlecni proizvodi sadrze mlecne proteine. A evo sta kazu istrazivanja - spisak bolesti izazvanih i/ili povezanih sa mlecnim proteinima: da krenemo od respiratornih – zapusenost nosa, otitis media(zapaljenje srednjeg uha), sinusitis, astma, razne plucne infekcije, potom aftozni stomatitis, iritacija jezika, usana i usta, uvecanje krajnika, povracanje, gastroezofagalni refluks (GERD), Sandiferov sindrom, kolike, stomacni grcevi, dijabetes tip 1, krvave stolice, kolitis, proliv, bolne stolice, PIES (protein induced enterocolitis syndrome) – decja bolest, Kronova bolest, reumatoidni artritis, deciji reumatoidni artritis, lupus, osipi, ekcemi, atopicni dermatitis, seboreja, koprivnjaca, potom autizam, multipleskleroza, sizofrenija, Parkinsonova bolest, glavobolje, zamor, letargija, bolovi u misicima, sto se tice uticaja na krv – abnormalno zgrusavanje krvi, anemija, trombocitopenija, eozinofilija, nizak nivo proteina seruma, dalje, nefrotski sindrom, glomerulonefritis, anafilakticki shok, SIDS, arteritis, a postoje naznake da su povezani i sa aterosklerozom.

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 10189
12.11.2012 16:20:25   
Sandrich
IZVORNA PORUKA: smajli80

dzenyA

Ni moj dječak neće apsolutno ništa da jede,on sad ima 9.5 mj i takođe ništa ne jedeuser posted image .Samo sisa.Pojede par kaškica na dan i to je sve.Vodila ga doktoru,radili KS,urin-sve je ok.Počeo slabiti nekoliko dana i onda opet dobijati normalno na kilaži.Još je moj kud i kamo lakši ima 9kg,mrva naspram tvoguser posted image .

Djete jednostavno ne želi da jede-nije spreman na to.Moje je da mu ponudim a on će uzeti koliko želi-ne mogu ga siliti i nervirati se džaba.Skontala sam da više hoće ovu našu hranu što mi jedemo-tj da nije pasirano.Hoće on sam da žvaće.Supicu mu dajem onako kao mi što jedemo,samo meso isjeckam što sitnije,a krompir na kockice.I tako hoće.

Jedino mu provjeri urin jer slab apetit može biti znak urinarne inf-tj da ima E.Coli.Ako nije to-onda su zubići ili kao što sam rekla jednostavno ne želi da jede.Pusti ga proješće.

vidis mii imamo eserihiju od rodjenja,prije par dana sam mu radila bris pupka,nakon suneta,i opet ju je pokazalo,...nisam znala da slab apetit moze biti od toga user posted image

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 10190
12.11.2012 19:04:21   
smajli80

IZVORNA PORUKA: Sandrich

IZVORNA PORUKA: smajli80

dzenyA

vidis mii imamo eserihiju od rodjenja,prije par dana sam mu radila bris pupka,nakon suneta,i opet ju je pokazalo,...nisam znala da slab apetit moze biti od toga user posted image

Da može biti,to mi je rekla pedijatrica koja vodi moju djecu.Kćerka ju je dobila(e-coli)kad je imala 8 mj i odbijanje hrane je bio jedan od simtoma.Uradili smo urin i on je pokazao dosta bakterija a poslije UK i ona je potvrdila postojanje iste.
Pokušaj rješiti bakteriju pa vidi hoće li projesti.

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu Sandrich)
Neposredna veza do poruke: 10191
12.11.2012 22:22:07   
Bebica11
i N je imala ec i odbijala je hranu

i danasdan ako joj je jaci urin ne jede, ako joj dajem puno vode i urin cisci jede

savjet pojite djecu cesce i ako imaju preko 9mj dajte im hranu iz svog tanjira i obavezno nek jede kad svi jedu dok ne rasire zeuldac kasnije traze sami iiiii NE NERVIRAJTE se uzalud je:))

"Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju!"( Ibrahim 40)

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 10192
15.11.2012 15:13:25   
kaktuscic
Mame kad ste uvele persun, mislim na korijen. Nigdje u tablicama se ne spominje, a ja imam svjez domaci persun... ne znam smije li ga ponuditi bebi?

(odgovor članu Bebica11)
Neposredna veza do poruke: 10193
15.11.2012 15:58:57   
palachinken

IZVORNA PORUKA: kaktuscic

Mame kad ste uvele persun, mislim na korijen. Nigdje u tablicama se ne spominje, a ja imam svjez domaci persun... ne znam smije li ga ponuditi bebi?

Koliko je stara beba? Ja sam M nekako zajedno s mesom (7-8mjeseci) uvela i peršun...jer je zdrav, pun željeza i vitamina C

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

Neposredna veza do poruke: 10194
15.11.2012 17:59:50   
kaktuscic
Beba ima punih 6 mjeseci, a poceli smo sa kranom skoro... ma on bas voli da jede, zao mi da mu nedajem jer imam svjez domaci, a opet kontam da mu nije rano. Nekako mi mrkva i persun idu zajedno, ali persun se nigdje ne spominje, ustvari ja nigdje nisam nasla kad se uvodi.

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 10195
17.11.2012 15:50:21   
Selma Kikoebu
Pozdrav

Dobila sam bundevu stambolku, sta da uradim s njom, ocistila bih je, al kako da je sacuvam? Imate li koju pametnu? :-)

I sta jos da dam bebi od povrca da jede, skoro ce joj biti punih 7 mjeseci, poceli smo prije 2 mjeseca, a jede samo mrkvu, karfiol i brokulu. Jela je i tikvice, al ne mogu naci da kupim.

Moja Mrvica, zivot moj sa tatinim okicama uljepsala nas zivot 27.04.2012. Moj zivot je dobio pravi smisao

Neposredna veza do poruke: 10196
17.11.2012 17:07:06   
teacher75

IZVORNA PORUKA: Selma Kikoebu

Pozdrav

Dobila sam bundevu stambolku, sta da uradim s njom, ocistila bih je, al kako da je sacuvam? Imate li koju pametnu? :-)

I sta jos da dam bebi od povrca da jede, skoro ce joj biti punih 7 mjeseci, poceli smo prije 2 mjeseca, a jede samo mrkvu, karfiol i brokulu. Jela je i tikvice, al ne mogu naci da kupim.

u tom uzrastu smije jos samo krompir i blitvu

(odgovor članu Selma Kikoebu)
Neposredna veza do poruke: 10197
18.11.2012 10:40:56   
Selma Kikoebu
Niko mi ne odgovori za stambolku? :-)

Moja Mrvica, zivot moj sa tatinim okicama uljepsala nas zivot 27.04.2012. Moj zivot je dobio pravi smisao

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 10198
18.11.2012 10:59:24   
Hanady RR
stambolku čuvaj u hladnom i mračnom...ona može stajati dugo takva...
kad je načneš...dio ispeci pa pojedite...
dio možeš slatko napraviti u tegle pa čuvati i onda jesti u kombinaciji sa kajmakom i pekmezom ...
a možeš u kolače je staviti iz slatka...

stambolka je za slatkiše najbolje...
ja tikvenicu volim smao do mlade tikve a stambolka je potvrda :)

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Selma Kikoebu)
Neposredna veza do poruke: 10199
18.11.2012 11:10:30   
Selma Kikoebu
hvala hanady, al ja sam mislila za bebu :-)
Moja grska, nisam naglasila

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 10200
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  406 407 [408] 409 410   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  406 407 [408] 409 410   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

:)
amaniamanic

Imate li celulit?

da (58%)

mnogo (11%)

ne (10%)

malkice (20%)

Broj svih glasova: 118

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *