Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.9.2012 12:21:30
djoisa
IZVORNA PORUKA: ferguson
koje pahuljice mogu davati malom za dorucak, mislim na ove za odrasle.negdje ovdje sam citala da se one potope u mlijeku/jogurtu, pa da se izblendaju...nemam vise ideja sta da mu dajem za dorucak. maleni ima 9 i po mjeseci. hvala
mozes npr. zobene pahuljice - one obicne presovane bez secera ili bilo cega drugog, pokiselis ih navece u zdjelu sa vodom i 2-3 kasike jogurta, ujutro ih skuhas, dodas malo maslaca i pekmeza jabukovog npr. ili od sipka, mozes dodati i grozdice, ja sam stavljala i kakao ili rogač, ili bananu, ili hurme i sl..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.9.2012 12:44:50
Arina
nismo se odavno javili.....
Neki dan smo napunili 8 mjeseci masAllah....i sve je ok....ruckimo jako fino i vec imamo svoje omiljene stvari i one koje bes i ne idu....ali sve u svemu mama je zadovoljna... Imamo dva obroka ali cesti i tri....kako kad...uglavnom nam je omiljeni griz..pa snjim jedemo dosta voca jer se tako napravi jako fin vocni obrok....griz kuhamo na mlijeku i bude ga mozda 3 supene kasike a ostalo voce.... Kao rucak najvise pravim "supicu" i to na piletini jer na telecoj koljenici ne voli....uglavnom stavim vode u koju dodam jedno krilo....i kombinujem povrce kako kad imam....kad se to skuha dodam ili fidoline bez jaja ili trahanu ili rizu.....i to je gotovo....kad mu hocu dati meso ocopam i izblendam a oastalo kad sjedinim s mesom savim malo blendam jer voli da zvace.....hi hi hi....uglavnom sve fino pojede...navecer obicno ide neki Lino....sad je keksolino kao potpora nocnom dojenju jer se moj D ne budi po noci pa da bude sitiji....
Jucer smo probali i stambolku ...ali je u povrtnoj kombinaciji nije bas smekao...danas sam napravila pa cu pomjesati sa vocem pa cu vidjeti...ali mi e cini da je bas nece voljeti...na babu....ha ha ha ....ali cu se truditi jer je jako zdrava i laka za pripremu...
Uglavnom mi sad vec jedemo svega pomalo i iz naseg tanjira pa je tako probao i kljukuse naravno ne zacinjene...i jako je voli....onda tako kruha malo umocenog u nesto "nase"naravno sto je jako blago i male kolicine...i sve mu je ukusno i sav se istegnu za "još"....ha ha ha ...ali to je malo samo tek toliko da sjedi s nama za stolom ....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.9.2012 12:55:45
smajli80
Arina blago tebi ovaj moj mali(danas mu punih 8mj) skoro i da ne jede ništa osim što sisa. Ponekad za cjeli dan pojede količinu koja stane u malu teglicu od kašice . Nekad 1 štanglu plazme i to je sve. Bacila sam brdo hrane .Još čekam da izgladni i opet neće.Voće 1 u tri dana,sve ostalo pljuje. Vodila sam ga na vaganje pošto je u julu i junu jako malo napredovao svega 150gr . I onda u augustu dobije 500gr za 20 dana.Samo od mlijeka.Neznam više živa šta ću sa njim.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.9.2012 17:55:21
Arina
IZVORNA PORUKA: smajli80
Arina blago tebi ovaj moj mali(danas mu punih 8mj) skoro i da ne jede ništa osim što sisa. Ponekad za cjeli dan pojede količinu koja stane u malu teglicu od kašice . Nekad 1 štanglu plazme i to je sve. Bacila sam brdo hrane .Još čekam da izgladni i opet neće.Voće 1 u tri dana,sve ostalo pljuje. Vodila sam ga na vaganje pošto je u julu i junu jako malo napredovao svega 150gr . I onda u augustu dobije 500gr za 20 dana.Samo od mlijeka.Neznam više živa šta ću sa njim.
Ma ne panici i ne ocajavaj....i moj nekad pojede toliko ...doduse rijetko ali ako mu se ne svidja.....ja sam kod svog otkrila da on nece sve...recimo sir i pavlaka ne idu pa ne idu....onda bundava isto ne ide....pa recimo griz ide predoooobro..i onda ja uz griz ubacim svega....primjetila sam da nece kiselije...recimo jogurt ide ali se stresa od njega i sve zmirka....i ja onda pravim bljutavije...aako je recimo nektarina kisela dodam banane koji inace nece ali tako pojede....nekako se skontaj....probaj i ti griz skuhati...ja sam u pocetku pola mlijeka pola vode i na tom pravila griz i maliiiiice posecerim...ono bas trun...i ide i samo a kamoli kad dodam nesto ...i onda pino praktikujem griz.....onda probala recimo frutolino nece nikako cak malo bljucka od njega ali ide keksolino...ide proso...i onda opet kombinujem....probaj mila sa grizom...ice to...nije ni moj odma.....ali polako.... I to za kilazu....djete je jednostavno malo stagnitalo...vjerovatno ima svoje razloge...ali bitno je u konacnici da opet dobija...i moj je za ovaj 8-mi mjessec dobio 450 gr. sto je opet iznad prosjeka za ovaj uzrast kod dojenih beba....i moj D ne sanjuje memu bez obzira na krutu hranu....ali doduse i ja uvijerk nastojim da doji kaad god hoce....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.9.2012 22:55:43
Crnkica
pozz svima što vas ima:),moja malena sutra puni 4 mjeseca,doji ali nekad se desi pa baš i nema nešto mlijeka,kao recimo danas,pa me interesuje s obzirom na dob šta da joj počnem davati prvo,s obzirom da do sada nisam ništa,ni sok,ni čajeve,vode jesam pomalo prokuhane.flašicu neće,ni cuclu,ni AD i šprice izbacuje van.pitanje se odnosi na gustu hranu(voće,žitarice, povrće).šta ide prvo?naravno daleko od toga da bi prestala s dojenjem,mislila sam na jedan zamjenski obrok.HVALA.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.9.2012 11:20:24
Ombra
9 mjeseci....jede sve osim mlijeka i jaja
ujtru hapa pa onda voce pa supica ili pirijan ili riza....jogurt....pa opet voce....voce obozava....zaista nemam problema s dodavanjem novih stvari....sve jede.... takdojer...zubici su joj nikli jako rano....sa 7 i po mjeseci je vec imala 10 zuba...sad krenuli ostali...pa mi je nekako mnogo lakse i da je nahranim...ne moram sve blendad... eh da, mrkvu nerado jede....hoce je ona uz supicu i to ali ovako mrkvu s pireom ili sok od mrkve nerado...
zobene pahulje su zakon...posebno ako vam bebica ima problema s probavom i stolicom...odlicne su...u mene ih mala mete....samo sto ih ja ne potapam navece i to...potopim da stoje 15-tak minuta pa dodam voce i to je to....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.10.2012 17:11:28
ellam
Drage mame, moj A. jede sve što mu ponudim. Napunio je 8 mjeseci, ima 2 zubića. Pisala sam vam da je jako živahan, još uvijek doji hvala Bogu i jede 2 čvrsta obroko u toku dana. Zanima me šta smije od hranjivije hrane jesti? Kako vi pravite griz ako ne smiju mlijeko, s čime? Je li iko pravio domaći keks, imate li recept za to? Ljubimo sve bebe, A. posebno djevojčice :).
"O, ženo čista, majko plemenita, tvoja materica je mjesto ove počasti, posjećuje te melek, tu započinje stvaranje, pa se boj Stvoritelja i zahvaljuj Mu, ibadet mu čini, da bi tebe i tvoje potomstvo uveo u vječni Džennet!"
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.10.2012 23:15:11
mamma mumi
Drage moje , moj bebac ima punih 6 mj, i do sada smo probali krusku, jabuku, breskvu, bananu, kompot od suhog voca(smokva, sljiva, grozdjice), a od povrca: mix- carska mjesavina(karfiol, brokuli, mrkva), solo mrkvu, tikvicu.Sta bih jos mogla davati, da li smijem uvoditi mljeveni keks,spinat ?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.10.2012 23:28:29
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: mamma mumi
Drage moje , moj bebac ima punih 6 mj, i do sada smo probali krusku, jabuku, breskvu, bananu, kompot od suhog voca(smokva, sljiva, grozdjice), a od povrca: mix- carska mjesavina(karfiol, brokuli, mrkva), solo mrkvu, tikvicu.Sta bih jos mogla davati, da li smijem uvoditi mljeveni keks,spinat ?
sad ti je vrijeme tikve mozes nju probati...keks koliko ja znam ide sa 8 mjeseci radi glutena iako se sad to nesto promijenilo. jeste probali zitarice?sa kolio ste krenuli sa dohranom,bas je dosta toga beba probala a jeli jede sve ovo ili nesto i odbija
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.10.2012 9:14:26
teacher75
IZVORNA PORUKA: mamma mumi
mi nismo jos spinat al smo jeli blitvu, blitva je puno laksa od spinata tako da mozete,i naravno krompir, rizu i proso, palentu bez glutena ako niste do sad
< Poruku je uredio teacher75 -- 3.10.2012 9:15:07 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 3.10.2012 9:45:29
Mirela_sa
Drage moje
Imam dilemu, nama ce jos malo 7 punih mjeseci, e sad ne dajem krompir jer su mi rekli da je to gluten. Vidim da je vecina mama krenula prvo sa krompirom....
Mi jedemo, tikvu, mladu buraniju ( samo dvije) mrkvu, brokulu, jabuka, banana(nas zatvara) sljiva, breskva...
Sta mozemo slijedece... Kako vase bebe doje poslije, koliko sada imaju obroka.
Ja sam pocela raditi i imam dilemu jeli ono kako svektva radi ok.
Ja ga dojim oko 6-7, onda ga odnesemo, jede onda ovako
9-mlijeko moje 10-12 daje mu soka 13- kuhano 15 mlijeko moje
i poslije ja dolazim i samo nam je sikaaaaa... e sad mene muci ovaj sok jer joj popije 125 ml, punu bocicu.. rekla sam joj da to nije zamjenska hapa, ali ne haje :(((((
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.10.2012 21:38:25
teacher75
moj ce sutra imati tacno 7 mjeseci i trenutno imamo 2 cvrsta obroka- jedan vocni i jedan povrtni, odnosno riza sa povrcem ili nesto drugo. ostatak dana i noci doji. pije samo vodu malo, ne puno, obicno mu dam nakon povrca. kuhanje na mesnoj vodi (pilecoj) smo tek poceli prije par dana ali posto se prehladio stolica mu je tecna, proljevasta i sluzava pa sam ti izbacila jer je masno, sad je uglavnom na banani i rizi sa mrkvom
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.10.2012 11:50:06
Selma Kikoebu
Mi smo poceli sa dohtanom, i do sada smo od povrca probali mrkvu, tikvicu i brokulu. Sta nam je sljedece od povrca za probati. Mislila sam krompir, al cekam jos malo, kad doje pavlaka i sir na red, pad s tim dajem. Da li moze karfiol? Ovdje karfiol savjetuju od pocetka dohrane, u prvim namirnicama. I s cim da ga miksam? Svaki savjet i recept dobrodosao :-)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.10.2012 18:58:11
Selma Kikoebu
Evo da i ovdje pitam:
Mi smo poceli papati kasice, nekad kupovne, nekad ove koje ja sama napravim. Al evo danas drugi dan nije imala stolicu, i maloprije se napinje, stenje, stenje, i bas zasmrdi, ja rekoh evo ga. Ja je razmotala, a ono samo jedan mali komadic, i bas potvrdo. Jest da je jela mrkvicu i jabuku zadnjih 2-3 dana. Ja trazila hipp sljivu, al to ovdje nema, trazim vec mjesec dana, i nema, niti neki drugi proizvodjac ima sljivu. Vidjela sam u trgovini sljive, jedino da kupim, al kako bih to pripremila user posted image Nismo je jos nikad probali. Moze li nesto drugo, od ovog sto smo vec jeli (mrkva, tikvica, brokoli, karfiol, jabuka, kruska, breskva)?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.10.2012 19:03:41
gerberka
drage mame, da i ja vas pozdravim
nisam u toku, ali da se upisem u vezi hipp caja, pa ako ima mama koje ga tako đer kupuju. Naime, ja malenom ne dajem sokove, pije vodu, ali smo bakteriju morali ispiskiti, pa sam redovno kupovala hipp cajeve. Stvarno ih mnogo voli. u svim apotekama postoje clanske kartice i nakon kupljenih 5 proizvoda , sesti je gratis.
ljubimo vas
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.10.2012 19:09:54
Selma Kikoebu
IZVORNA PORUKA: gerberka
drage mame, da i ja vas pozdravim
nisam u toku, ali da se upisem u vezi hipp caja, pa ako ima mama koje ga tako đer kupuju. Naime, ja malenom ne dajem sokove, pije vodu, ali smo bakteriju morali ispiskiti, pa sam redovno kupovala hipp cajeve. Stvarno ih mnogo voli. u svim apotekama postoje clanske kartice i nakon kupljenih 5 proizvoda , sesti je gratis.
ljubimo vas
Prijo, ja ne vidjeh sliku od zeta
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 8.10.2012 19:11:04
gerberka
kako prijo, zar nismo na fb drugarice?
hej malenoj daj caj komorac, instant hipp..uvijek je palilo kad moj nije kakio..znas kako im smiri stomu i proradi.)
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru