|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  157 158 [159] 160 161   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
14.8.2012 0:12:39   
animagical
ma nisu sad neki prestrasno bolovi, inace imam dosta izdrzljive bradavice, ja cak ni neke ragade nisam imala, pa ni na pocetku, samo malo ono kao skorene krvave,ali ne duboke rane...pa i sad ne boli previse, ali bih rado da prestane,... mazala sam onom kremom za bradavice, iz dm-a i bolje je...veceras je zaspao za pet minuta, i to dojeci tu ugrizenu dojku, jer se bila prepunila, bila je sva u kvrgama, nije praznjena sigurno pet sati.... inace, ja jos pocesto imam problem sa prepunavanjem, jako mi se brzo stvore crvene kvrgice, zar ne bi trebalo da dojeci bebu od 11 mjeseci mogu praviti normalno pauze u dojenju od 5-6 sati?

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 3951
14.8.2012 8:09:15   
chuci
animagical prepunjavanje ti zavisi od tempa dojenja. ako ti doji npr svako 2 sata, onda se dojke tempiraju na 4 sata (pretpostavljam da daješ jedan podoj jedna dojka) pa ti se nakon 5-6 sati prepune.

moja ajša je cijelo vrijeme dojila i po danu i po noći (ne računam nakon godine nego prvih 8 mjeseci otprilike) i sad mi je skroz neobično jer ahmed pravi prvu noćnu pauzu 5-6 sati, pa drugu 3-3,5 sata. dosada su mi dojke htjele eksplodirati kad me probudi, a evo zadnjih nekoliko dana se već navikavaju na taj tempo. po danu doji na 2-2,5 sata

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 3952
14.8.2012 13:01:04   
Lejla Ka
Animagical, tebi preostaje da uvališ prst (bez dugačkih noktiju) u ugao bebinih usana i kad osjetiš stisak da ubaciš prst između desni i fizički ga spriječiš.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 3953
14.8.2012 22:49:17   
Esmica
Koji su simptomi mrse na dojci,mora li uvijek biti vanjska rana?
Blagu temperaturu imam vec 3 dana.Danas me boli dojka,kad doji pogotovo,i osjetim da je jedan kanalic uzasno tvrd i bolan na dodir.user posted image
Jucer je beba imala neki promjenu,pocela je da doji bas bas,jucer sam je cijeli dan dojila.I to bas doji,ne spava na dojci nimalo.Podriguje,mokri vise,cesce je moram presvlaciti.
A sad me strah ovog s dojkom,sve bilo ok.

Hvala Ti Gospodaru moj na blagodati koju Si mi dao...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 3954
14.8.2012 22:54:10   
M kao Mama
taj kanalić moraš razbiti, i ja sam to imala na početku patronađna mi raznila i nikada više bogu, hvala znači masirati kružnim pokretim i pritiskati dok mlijeko ne poteče, a za mrsu ne znam, otkud tiona pade na um, pa barem se ti nisi u pordilištu porađala pa da je fasujete,

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3955
14.8.2012 22:54:49   
Daja_sa

IZVORNA PORUKA: Esmica

Koji su simptomi mrse na dojci,mora li uvijek biti vanjska rana?
Blagu temperaturu imam vec 3 dana.Danas me boli dojka,kad doji pogotovo,i osjetim da je jedan kanalic uzasno tvrd i bolan na dodir.user posted image
Jucer je beba imala neki promjenu,pocela je da doji bas bas,jucer sam je cijeli dan dojila.I to bas doji,ne spava na dojci nimalo.Podriguje,mokri vise,cesce je moram presvlaciti.
A sad me strah ovog s dojkom,sve bilo ok.

Mrsa nije nikakva rana...vise izgleda kao gnojni cepici...barem je moj curetak imao tu vrstu mrse...
A temperatura moze biti od zacepljenog kanalica kojeg osjecas...masiraj to mjesto da izbjegnes goru situaciju...
Sretno user posted image

Cunce nase majo...29.09.2008
Jos jedno sunce nas je obasjalo 23.08.2011...

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3956
   [Obrisana poruka]
14.8.2012 22:55:31   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Esmica)
  Neposredna veza do poruke: 3957
14.8.2012 22:58:39   
Hanady RR
Esmice meni ovo ''miriše'' na mastitisuser posted image
ne vjerujem da je mrsa uopće u vašem slučaju...

stavljaj tople obloge na dojku da otpuste mlijeko...masiraj dojku posebno taj kanalić koji boli...
kružnim pokretima, lezi na leđa kad masiraš i od korijena dojke prema bradavici masiraj ...bolit će al ćeš sebi olakšati...
i naravo beba neka doji da se što lakše rješiš toh zatoja i bola i crvenila i eventulano nastale pločice na mjestu zastojauser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3958
14.8.2012 23:11:28   
jasmin
Mastitis sigurno.Kakva crna mrsa sele...

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 3959
14.8.2012 23:44:11   
Esmica
Zelim prvo otkloniti najgore.Otkud mi sad mastitis,dojenje stvarno ide fino,ne mogu da skontam sto bi sad odjednom dobila mastitis.
Imala sam negdje 15 dan mastitis,i proslo.
Ali smo sad bile u bolnici,gdje je djevojcica u sobi imala osip po nogama za koji su joj davali kremu,a meni izgleda kao mrsa.
Zatim doktorica je pregledavala,dirala je rukama po ustima,onda sestre kad su nesto radile oko nje,ona puno place,ma to se nizasta ne zna,rukama diraju lice,cuclu,ma sve.
Malena mi pomalo kasljuca....pa pomislih da nema ona u grlu,a ja u dojkama...jer zasto bih sad dobila mastitis.Bas nas je fino krenulo user posted image
Fino uzme bradavicu,pogotovo ovu lijevu na kojoj je mastitis.Jel mastitis moze uzrokovati mrsa?
Recite mi samo da mrsa prvo mora da se pokaze na kozi,jer ja na kozi nemam nista,pa da se obradujem...
Bas nam je danas dan tuge...

Hvala Ti Gospodaru moj na blagodati koju Si mi dao...

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3960
14.8.2012 23:51:34   
Hanady RR
Esmice evo ti sikutvo svježe jden mame sa mrsom i dojenjem...
http://www.ringeraja.ba/forum/m_1323812/mpage_1/tm.htm#1349692
pročitaj...

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3961
14.8.2012 23:52:37   
Daja_sa

Zelim prvo otkloniti najgore.Otkud mi sad mastitis,dojenje stvarno ide fino,ne mogu da skontam sto bi sad odjednom dobila mastitis.
Ali smo sad bile u bolnici,gdje je djevojcica u sobi imala osip po nogama za koji su joj davali kremu,a meni izgleda kao mrsa.
Zatim doktorica je pregledavala,dirala je rukama po ustima,onda sestre kad su nesto radile oko nje,ona puno place,ma to se nizasta ne zna,rukama diraju lice,cuclu,ma sve.
Malena mi pomalo kasljuca....pa pomislih da nema ona u grlu,a ja u dojkama...jer zasto bih sad dobila mastitis.Bas nas je fino krenulo user posted image
Fino uzme bradavicu,pogotovo ovu lijevu na kojoj je mastitis.Jel mastitis moze uzrokovati mrsa?
Recite mi samo da mrsa prvo mora da se pokaze na kozi,jer ja na kozi nemam nista,pa da se obradujem...

Da te obradujem...mrsa se mora manifestovati na kozi , kao sto sam u predhodnom postu pisala...kao gnojna bobuljica, cepic ili kako vec to zovu...nego kao sto su ti zenice napisale...masiraj to mjesto i stavljaj tople obloge

< Poruku je uredio Daja_sa -- 14.8.2012 23:54:42 >

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3962
14.8.2012 23:55:40   
animagical

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Animagical, tebi preostaje da uvališ prst (bez dugačkih noktiju) u ugao bebinih usana i kad osjetiš stisak da ubaciš prst između desni i fizički ga spriječiš.

izasle i cetvorke danas...vise nemam ugla koji je bez zuba..a on ce me mirne duse ujesti za prst... danas me ujeo za nogu,evo je modro.... skontala sam da najbolje reaguje na ignorisanje, jer na strogo ne-ne crce od smijehauser posted image a kad ga spustim i prekinem podoj i nije mu nesto krivo, ode i igra seuser posted image valja mu stati u kraj.... ima li sanse da on sam odustane, ako ja ne reagujem uopste?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 3963
15.8.2012 0:02:05   
Daja_sa

IZVORNA PORUKA: animagical

izasle i cetvorke danas...vise nemam ugla koji je bez zuba..a on ce me mirne duse ujesti za prst... danas me ujeo za nogu,evo je modro.... skontala sam da najbolje reaguje na ignorisanje, jer na strogo ne-ne crce od smijehauser posted image a kad ga spustim i prekinem podoj i nije mu nesto krivo, ode i igra seuser posted image valja mu stati u kraj.... ima li sanse da on sam odustane, ako ja ne reagujem uopste?

Samo malo OT...koliko on to vec ima zubica zeno draga...srce slatko veliki je on djecak user posted image
Moja je jos uvijek dvozuba beba...user posted image

Neposredna veza do poruke: 3964
15.8.2012 0:06:16   
animagical
10 zuba, zato ja i kukam na ovo ujedanjeuser posted image skroz OT, kako ti je seka i bebac?user posted image

(odgovor članu Daja_sa)
Neposredna veza do poruke: 3965
15.8.2012 0:14:54   
Daja_sa
user posted image uspjeli su prvih 40 izdrzati "muke" ...trudili se...imali moju punu podrsku (znas i sama koliko sam ti pisala)...ali nisu uspjeli nazalost...
bebac jako malo dobio prvi mjesec i tu je dr. "prelomi" da ukljuci dohranuuser posted image ...i naravno predpostavljas kako se sve zavrsilo na kraju...

Neposredna veza do poruke: 3966
15.8.2012 0:18:35   
animagical
ma ja te pitam kako su, a ne sta jedeuser posted image jesu zdravi i veseli?user posted image tetka, slabo slike na fb idu, ne foliras se...

(odgovor članu Daja_sa)
Neposredna veza do poruke: 3967
15.8.2012 0:20:05   
Daja_sa
ama bona ima slika...de ti fino razaberi po mom profilu...user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 3968
15.8.2012 0:22:18   
animagical
slaba sam mahalusa, moram jos vjezbati

(odgovor članu Daja_sa)
Neposredna veza do poruke: 3969
15.8.2012 0:29:15   
jasmin

I ja sam ga dobila,iz cista mira,oba puta.Dojili normalno i odjednom bol,tvrda dojka i temperatura.I to kad je mali imao 10 mjeseci :).Nisam vjerovala da moze tako `kasno`,ali ako imas puno mlijeka sve je moguce.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu Esmica)
Neposredna veza do poruke: 3970
15.8.2012 8:13:12   
chuci
esmice ne mora značiti da će se kanalić začepiti samo od kolostruma. i meni se stalno začepljaju kanalići (dobro ne baš stalno nego noću mi se zna desiti). to se može desiti od spavanja. dojke se napune, ti položajem u kojem spavaš pritisneš neki kanalić i on se začepi. ni ja nisam imala problema a početku sa ahmedom pa sam dobila temperaturu i imala malo jače začepljenje kad mu je bilo 40 i nešto dana.

samo ti stavi vruće obloge prije podoja, malo izmasiraš pa daš bebi da doji. ako možeš postavi je u položaj tako da joj je brada okrenuta prema mjestu začepljenja. dok ona doji ti isto masiraj od korjena dojke prema bradavici. kad ona više ne htjedne dojiti lezi na leđa i prepipaj dojku, cijelu od korjena prema bradavici i vidi ima li još tvrdo i jako bolno. ako ima ulje i nastavi masirati da bi to otčepila. prepipaj dojku i kad sjedneš jer je nekada i tako lakše naći gdje je začepljeni kanalić. ako i dalje jako boli (boliće i nakon što otčepiš ali manje) nisi otčepila. kad završiš stavi hladne obloge ili kupus (iz frižidera najbolje) da se kanalići stisnu da se ne bi opet prepunjavali

user posted image

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 3971
16.8.2012 12:40:43   
Volim Te!
Evo i mene na ovaj temi iiako Sam sve postove napamet naucila opet Imam nedoumice posto izdajam mllijeko na pumpu je li dovoljno 20-30ml na svakih 2 sata jer u bolnicu smo dohranjivali jer je beba puno izgubila Hvala unaprijed

Prije nego sto si se rodila nosila sam te ispod svog srca...Od trenutka kada si dosla na ovaj svijet,do trenutka kad ja odem sa njega,zauvijek cu te nositi u srcu...

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 3972
16.8.2012 12:44:15   
djoisa
zbog cega izdajas? i zasto beba ne sisa na dojci?

(odgovor članu Volim Te!)
Neposredna veza do poruke: 3973
16.8.2012 13:11:57   
Volim Te!
Zato sto smo u bolnici forsirali dojenje od samog rodjenja i ja i doktor i njoj nije bilo dovoljno i stalno je plakala i i zgubila je 500 gr za 2 dana,posle smo sa doktorom pokusali da se izdajam da sto brze uspostavimo pravo mlijeko i posle smo izdojeno davali iz flasice i sad ona izdojeno popije sve odmah sisa kad je stavim direktno da dojku lazne je povuce dvaput i pocne da vrti glavicom i place.Ja znam da je sad vec "naviknuta" na gumu sa flasice al ja je opet stavljam na dojku ona nece pa nece.Kako dalje? I kako da znam da joj je izdojeno dovoljno?

Prije nego sto si se rodila nosila sam te ispod svog srca...Od trenutka kada si dosla na ovaj svijet,do trenutka kad ja odem sa njega,zauvijek cu te nositi u srcu...

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 3974
16.8.2012 13:42:35   
djoisa
koliko je bebici?

ja bih svakako pokusavala "vracanje" na dojku.. moras da znas da je to jako bitno..
beba mora sto vise otvoriti usta i zahvatiti sto veci dio areole..znaci mora imati usta puna dojke..to je pravilno prihvatanje..

za pocetak,nadam se da beba ne koristi cuclu, ako da treba je izbaciti iz upotrebe.
evo sta se preporucuje:

- Pokušajte, ako to prija bebi, da provede na vašoj dojki 10 minuta, a ako se beba unervozi, vreme može da bude i kraće. Nije dobra ideja da se pokušava duže od 10 minuta po podoju – duži period će umoriti bebu, postavljanje na dojku će biti teže, a ukoliko insistirate postoji mogućnost da će beba povezati dojenje sa neprijatnim iskustvom
Ukoliko se Vi ili beba unervozite pri postavljanju bebe na dojku stanite; sačekajte malo, pre novog pokušaja koliko je to moguće da umirite bebu ili sebe – dajte bebi svoj prst da ga sisa, postavite bebu da legne koža na kožu između maminih grudi ili neka bebu tata malo uzme u svoje ruke.

Ponekad može da bude od pomoći ako bebi ponudite malo dohrane pre pokušaja dojenja; na ovaj način će bebina glad biti malo ublažena, a kao rezultat toga beba će biti smirenija i lakše će pokušati da doji. Ukoliko je postavljanju bebe na dojku prepreka njena glad što pre je nahranite bez obzira koju metodu hranjenja koristite. U situaciji kada ste oboje frustrirani tada dajte bebi ceo obrok ali ako mislite da je beba spremna da pokuša da doji (a i Vi ste spremni) dajte bebi samo onoliko koliko je potrebno da se smiri i da pokuša da doji.

Ukoliko beba ne prihvata dojku ili ne sisa efikasno (neće da sisa vise od 3 gutljaja) ponudite bebi dohranu (20-30ml), a zatim pokušajte još jednom sa podojom. Ukoliko beba odbija da sisa prestanite sa pokušajem i odložite ga za sledeći podoj, a bebu nahranite kao što ste je hranili i do sada.

Uvek kada beba ne sisa za vreme podoja ili kada je sisala samo malo ali ne dovoljno da bude sita obavezno se izmlazajte posle takvog podoja. Ovo će Vam pomoći da odrzavate količinu mleka ali ćete takođe imati i nešto mleka za sledeći podoj ukoliko beba ne bude želela da sisa.

- Održavajte bebu sitom i raspoloženom koliko god je to moguće. Naprimer nastavite da je hranite Vašim izmuzenim mlekom

(odgovor članu Volim Te!)
Neposredna veza do poruke: 3975
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  157 158 [159] 160 161   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  157 158 [159] 160 161   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

STRIJE!!!
nina belucci

Porodila sam se skoro prije 2 mjeseca,a strije jos crvene :( Koliko treba vremena da izblijede strije po trbuhu..?????

MOLIM ODG... (96%)

ODG... (4%)

Broj svih glasova: 52

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *