Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Uvijek se možete ovdje vratiti i ako ne uspije Slovenija, nastaviti gdje ste stali. Slovenije nije daleko, pogotovo nama...prema tome...ja bih bez razmišljanja otišla.
Ako odete, želim vam puuuuuno uspjeha i sreće.
Potpisala bih sve ovo!
Razmisljala sam opet o jeziku i knjizevnosti, ali shvatila sam da bi mi punoooo trebalo dok bih savladala slovenski ono pravo. Tako da razmisljam o nekom medicinskom smjeru. Bas ovaj nas kum je upisao visu zdravstvenu jer kaze da je to smjer koji se najvise trazi kod njih i da je lahko naci posao.
< Poruku je uredio SelmydZanky -- 30.3.2012 21:49:32 >
SelmyD sta god da odlucis sretno ti. Slovenija je jako blizu i nemas sta izgubiti moje misljenje. Ja sam pojedine jednostavno pocela preskakati ko ono one bile vani pa se vratile pa nas onako od srca savjetuju . Sta reci osim fuj na to. Mlad ste par jos nemate bebicu, ma da ni to nije problem. Uvijek budi pozitivna i dusmana sasjeci u korjenu to ti je moj savjet .
selmy slažem se sa svim dosad rečenim i želim ti sreću ja ću malo OT, pa ti dati savjet što se tiče izbora fakulteta, ne znma dali planiraš ostati tamo ili se kasnije vraćati,a u svakom slučaju ako se misliš kasnije vraćati ovdje, ne bih ti preporučila višu zdravstvenu, kod nas se to ne isplati, jer što se tiče posla, nema velike razlike između srednje i više medicinse
A kako da sve ovako to shvati i moja mama? Ona nam inace dosta pomaze oko mog fakulteta, tj. oko placanja obaveza i kad sam joj spomenula nas plan, nasu odluku ona se zgrozila. Malo je ljuta, ne vjeruje u nas. Ne daje nam podrsku sto mene najvise boli jer imam samo nju i zelim da je ona uz mene kao sto je uvijek bila. E sad da li su sve te njene rijeci zapravo tuga koju ona osjeca pri pomisli da ce njena "djevojcica" otici daleko od nje ili... ???
Mm i meni se ukazala prilika (takve prilike postoje vec odavno, samo mi nismo znali za to) da upisemo skolu u Ljubljani i oboje radimo kao studenti tamo. Mi smo odlucili da cemo napraviti taj korak u zivotu jer mislimo da nam to moze puno pomoci. Sta vi mislite o tome? On ovdje ima posao (ali znate kakvi su poslovi u Bosni), ja zavrsavam drugu godinu fakulteta (imam jos dvije godine), ali mi smo shvatili da je dobro iskoristiti priliku koju imamo i potruditi se tamo dok jos nemamo bebica. Medju onima kojima smo rekli za nase planove ima i onih koji nas podrzavaju, ali i onih koji su protiv. Nas kum je prosle godine otisao tako. Ide u skolu i radi u Mcdonaldsu. I on nam je to predlozio.
Nisam znala gdje bih ovo mogla pisati/pitati, pa sam oVrdabrala ovu temu. Ako postoji prikladanija tema za ovo moje pitanje- usmjerite me.
Vrlo je teško živjeti u LJubljani sa platom koja se zaradi u McDonaldsu... Ja bih otišla živjeti u Ljubljanu kada bih mogla srediti papire i imati normalan posao. Taj grad mi je baš onako po mojoj mjeri. Lijep, uredjen, nije milionski....prava lijepa metropola.
Vi kao studenti možete biti u LJubljani preko studentske vize, i kada završite fax morate ići nazad, tako da vam studiranje gore ne daje i radnu dozvolu i boravak. ( osim studentske vize i prava na boravak po tom osnovu, po kojem imate pravo i da radite i zaradite prihod do određenog iznosa )
Slovenski jezik nije težak, možda ćete u početku buniti dvojina ali se može brzo savladati. Sretno....ja bih otišla.
Salmy ako je to ono sto ce vas dvoje uciniti sretnim, zasto da ne; uvijek se mozete vratiti u BiH. Sigurna sam da je tvoja mama jako tuzna, da je reagovala burno, ali sve se razgovorom moze srediti. Reci joj bas ovo sto si nama napisala, i sigurna sam da ce te podrzati
Bas sve ovako je i receno, ali eto nisam naisla na njeno razumjevanje. Pricala je s jednom mojom tetkom, pa joj je ona savjetovala da se ne svadja sa mnom i da ce biti onako kako Bog odredi jer to su samo planovi. Ipak treba biti odobrena ta studentska viza i sve ostalo. Mi molimo Boga da bude sve onako kako mi zelimo jer smo se bas "zagrijali" za ovo. Moze nam punooo pomoci u zivotu.
Salmy ja bi otisla, Vi ste mladi i mozete mnogo sta postici dok stigne bebica aBd a tvoja mama se samo ljuti jer je tuzna, ima samo tebe kao iti nju. Ali hvala Bogu slovenija je blizu i moze ti mama dolaziti u posjetu a i ti ici redovno kuci. Kako god Slovenija je EU i nemoze ti biti bolje ako mozes u nju...
kakvi su socijalni zakoni kad se dijete rodi imal primanaja i do kada imal ostalih pomoca od drzave ( za tako po nesto , stan i ostalo )
Triputmama, sto se tice USA, svaka drzava je drzava za sebe sto se tice ekonomije. AKo znas tacno koja drzava te interesuje mozda ti mogu biti od pomoci.
Triputmama, sto se tice USA, svaka drzava je drzava za sebe sto se tice ekonomije. AKo znas tacno koja drzava te interesuje mozda ti mogu biti od pomoci.
ne znam bogami , nisu mi rekli konkretno koja, recimo tu galicija gde si ti ili neku drugu za koju recimo znas ili si ccula hvala unapred
molim vas ako imate vremena da mi pisete o zivotu u Luxemburg ili America, koliko kosta stan 0d recimo 70 kvadrata ( bilo grad ili vani) koje su cene hrane , hleb, meso i ostalo
kolika je plata radnika , rad u prodavnici recimo ili obican radnik, sofer
kakvi su socijalni zakoni kad se dijete rodi imal primanaja i do kada imal ostalih pomoca od drzave ( za tako po nesto , stan i ostalo )
i tako po nesto mi pisite jako mi je potrebno
moja rodica tamo zivi super sve ..... znam sam da im je skup standar zivota al zato su plate bogovske , kao osiguranja itd . imaju dobivaju na djecu mjesecno neznam koliko i do koliko godina samo ugl što više djece više para na racun
Moj stan je koji iznajmljujemo je 83 kvadrata i placamo $1100 s tim sto je grijanje ukljuceno. Ovo je poprilicno jeftino, jer inace su cijene za dvosoban stan dosta skuplje. Prosjecna plata jednog radnika u prodavnici, recemo u robnoj kuci je oko $13 na sat, a sofer taxista ima dobru platu. Sofer, kamiondzija kao mm ima preko $25 satnicu. Standard zivota je skup u mojoj maloj drzavici. Deru nas sa porezima na sve. Kutija cigara je skoro $10, kg hljeba je $3.99, mlijeko je isto tako. Ja se ne zalim, jer ja i mm poprilicno dobro zaradjujemo, ali znam tonu ljudi koji jedva kraj s krajem sastavljaju. Bez auta nema zivota ovdje, samo zato sto nam je gradski prijevoz nula. Posla ima, za svakog ko je zeljan da radi.
moja tetka živi sa troje djece u Luxembourgu za 20 godina je si kupila dvoetažni stan od cca 120 m2, stan od 55 m2 i kuću u Njemačkoj, imaju dva auta i djeca joj se školuju i u Sa je napravila kuću I ne radi sad aman zaman, po 5-6 sati radnim danima, i nekad subotom po 2-3 sata Naravno na djecu ima dječiji dodatak povelik, a i od muža rahmetli su djeca naslijedila penziju
Moj poznanik živi takodje tamo od prije 2-3 god, radi u nekoj firmi ko kod nas JKP Rad, održavanje parkova i sl Ima dvoje djece i suprugu koja ne radi u iznajmljenom su stanu Kupili su si auto i hoće da ove il naredne god kupe neku parcelu u Sa kako bi pravili kuću
Moja rodica, dvoje djece, muž radi ko izbacivač, ona ne radi Kupilu kuću na kredit, dvoetažnu, imaju automobil, super žive u smislu odijevanja, izlazaka i sl Al iako su tamo 20 god tek su skoro kupili kuću Do duše oni su malo troškoli, diskoteke, putovanja, ovo i ono
Kako vidim Lux dobar sve u svemu
< Poruku je uredio veeseelaa -- 12.6.2012 23:03:12 >
Brat moje mame je otisao u USA prije nekih 15ak godina,nakon rata.a imaju vec..eh pitajte me sta nemaju :) rade svi po 2 posla,kupili su vlastitu kucu,imaju svi auta(mada to tamo i nije luxuz).dolaze svako 2 godine u Bosnu,ovdje su kupili stan.i tako.nek' imaju hvala Bogu,al' sto mogu kukat to je cudo :)
ne ja Gali , prijateljica razmislja samo kaze da su u USA , Luxemburg i Svajcarskoj bolje, bolji standardi , uslovi zivot nego ovde u Austriji pa razmislja da negde imigrira haj rekoh da upitam na forumu
jedna je odavde otisla vec za Svajcarsku i hvali se preko , vece plate , jeftiniji zivot
Ja kad bih se jos jednom rodila, trazila bih u Svicu da me premjeste. MM je zivotni san da zivi u Australiji. Kazu da je tamo kudikamo najbolje. Socijalni sistem u USA, ga NEJMA. Sam si sebi i socijala, i otac, i materesina, i sef, kadija.
Danas bas nekako osjecam nostalgiju za domovinom. Skoro sam sve postove od samog pocetka procitala i vidim puno nas je koji su u inostranstvu i koji kao i ja a zude za Bosnom. Kod mene je situacija takva da sam ja rodjena Bosanka ali sam citav zivot zivjela u Hrvatskoj.. Moji su tamo sa 18 otisli,jedino je mama htjela da se u Bosni rodim. Mene stvarno zelja vuce za objema zemljama jer su roditelji u HR a sestra mi u BiH.I ja sam godinu dana u Bosni zivjela dok mm nisam upoznala i udala se... Iskreno vratila bi se i na gore samo da nisam ovdje gdje jesam Zivot u dijaspori me promjenio na sve samo ne na dobar nacin. Prije dolaska ovdje bila sam osoba koja je svakoga poznavala,imala drustvo,posao stalan...svoj mir. Sad od toga svega nemam nista. Zbog ljubavi sam dosla u Austriju i to je jedino sto me za ovu drzavu veze. Sto se tice standarda zivota recimo da je bolji.,veci je izbor za skolovanje,posao,kupovinu i sve to ali isto ne za sve.. Za austrijance u svakom slucaju ali za auslendere to bas i nije tako. Pogotovo za one koji tu dodju s 20-tak,ne kao djeca. Jer djeca se uklope,budu u skoli sa strancima,bolje nauce jezik i lakse se poslovno kasnije uklope. Za strance ponuda posla i nije tako bajna. Jednostavno je tako da smo niza klasa i to je fakt. Stranac je stranac, Moj mm je tu od svoje pete godine zivota,fakultetski je obrazovan,ima odlican,super placen posao u bolnici ali cim nesto zagusti njemu glava ide. I tako je vecini nasih vani. Ja posao pokusavam pronaci vec par mjeseci i na zavodu za zaposljavanje mi je jedan ljubazni gospodin rekao da moje zivotopise malo tko i procita jer u zaglavlju pise prezime na -IC. I ta se diskriminacija uvelike osjeti u svim segmentima zivota, Sve je ovdje divno i krasno...zdravstvo npr..Svi hvale zdravstvo dok moj muz prvi je svjedok toga da stranci u bolnici zadnji dolaze na red. Sto se kupovine ovdje tice mozda je to jedino sto valja ali ni to nije neko mudro slovo posto sam i prije selidbe ovdje i po Sloveniji dolazila u shoping. Znaci kad sve sagledam mogu samo zakljuciti da Bosna ili Hrvatska mozda nije idealna zemlja za zivot,ali koja jest. XY stranaca bosanaca ovdje poznajem i kod sviju je situacija takva da smatraju zivot ovdje kao posao a Bosna je zivot. Stoga ja prva kazem da bi se za Bosnu rado vratila,pokusala tamo zivjeti sretnije jer u zemlji u kojoj sam sad osim mm nikoga nemam. Dok on radi po 12 sati ja preplacem u stanu. S nikim nemam ni progovoriti, Ako odem do trgovine spustim glavu jer nijedno poznato lice ne vidim,ne ocekujem da ce me itko pozdraviti. U zgradi pored naseg stana ima jos 40 stanova...dvoje ljudi nas pozdravljaju i to je to. Dzabe je sto perfektno sam naucila pricati njemacki (odnosno austrijski kerntenski) i to bez kursa jer to ovim domacima ovdje nista ne znaci,oni smatraju da citav svjet mora nj.jezik znati. I jedino na sta pozitivno reagiraju je kad spomenem da dolazim sa mora,onda znaju za svoju gu..cu.. odmah bi na kupanje po mogucnosti za dzabe,skrtav narod. Eto znam da sam se raspisala ali htjela sam samo malo pokazati da nije uvijek tako da je dijasporcima lako. Pogotovo kad me vide s audiem u Bosni pa misle da sam rijesila sve zivotne probleme. Bogami ima nas koji imamo hB a ima ih i puno koji i nemaji iako su vani.Ja se evo polako na zivot ovdje privikavam,s vremenom primjecujem i lijepe stvari,i upoznajem i bolje ljude (austrijance),vise komuniciram na nj. pa mi odmah lakse i kad se okrenem iza sebe ipogledam na pocetak kad sam tek dosla vidim mnogo pomaka ali to je sve daleko od srece. Srecu osjetim kad granicu predjem i kad odahnem jer se sigurnije osjecam medju svojima. A mislim da mnogi sa foruma vole svoju zemlju u kojoj su rodjeni jer vidim da nas puno ima na Ringeraj ba nego na nekom njemackom,engleskom ili kojem vec portalu Laku noc
što nam Ilha malo ne napiše o Švedskoj, tamo nema zime, neki dan kad mi je daidža izdetaljisao kak se tamo živi ja ostala bez teksta, najbolji su, po svim segmentima
Ljudi ajmo u Švedsku
< Poruku je uredio veeseelaa -- 16.7.2012 14:53:00 >
Moji rodjaci s mamine strane, ima ih dosta, su otisli u Svedsku prije rata. Obogatili se pravo. Imaju sve sto pozele. Stanove, kuce, jedna od njih cak ima i svoju zgradu u Svedskoj i to joj je veliki frizerski, njen. Ljetuju s poznatim licnostima. I skoro mi je drug od mm otisao tamo radit, za 3 mjeseca ce donijet kuci oko 25 000 km. I u Njemackoj je dobro jos uvijek, Slovenija je pocela opadati, barem koliko ja cujem. I mi bi isli odavde, bilo kud, ovdje je bas lose. od svojih sam ionako daleko, jos koja stotina kilometara nebi mi tesko pala, s obzirom na prednosti.
Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.
Od rođenja bebama je potrebna ljubav i pažnja, a njihovim ro
Anketa
Tapacirane stolice Neca xxx
Planiram da kupim tapacirane trpezarijske stolice kojima bi i naslon i sjediste bili presvuceni stofom. Da li neko od vas ima ovakve stolice i kako se odrzavaju? Koliko mi je pametno kupovati ovakve stolice za trpezariju?
Odgovor (91%)
Odgovor (9%)
Broj svih glasova: 58
Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!