|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  38 39 [40] 41 42   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Dijasporo, sreco? Tugo?
11.8.2012 1:34:31   
visnjica1
Ah, ta daljina...Ja evo dvije godine zivim u Austriji,mm mi je kao beba dosao tako da su i ostali ovdje, mene vukli dvije go za vizu, uzas napatila se pravo, i samo sto sam dobila dodje vrijeme da s e opet patim user posted image , trenutno sam 25 sedmica cekamo malu princezu akb, meni je ovdje jako tesko jednostavno ne mogu se navici, sve moje je ostalo u Bosni, ja ovdje nemam nikog osim mm, sto se tice zivota i standarda dobro je i ako muz sam radi placamo punooo stan i gdje je sve ostalo, ali dobro je hvala Bogu,jedino mi nedostaju prijatelji ja navikla svako malo hajmo na kafu a ovdje toga nema user posted image , ali nadam se da cu se i ja privici kada bebana dodje joj i kada jezik naucim , pa bit ce bolje.A bosna je bosna i to uvijek ostaje

(odgovor članu Precious)
Neposredna veza do poruke: 976
11.9.2012 17:22:58   
SdZ

IZVORNA PORUKA: SdZ

Mm i meni se ukazala prilika (takve prilike postoje vec odavno, samo mi nismo znali za to) da upisemo skolu u Ljubljani i oboje radimo kao studenti tamo. Mi smo odlucili da cemo napraviti taj korak u zivotu jer mislimo da nam to moze puno pomoci.
Sta vi mislite o tome? On ovdje ima posao (ali znate kakvi su poslovi u Bosni), ja zavrsavam drugu godinu fakulteta (imam jos dvije godine), ali mi smo shvatili da je dobro iskoristiti priliku koju imamo i potruditi se tamo dok jos nemamo bebica.
Medju onima kojima smo rekli za nase planove ima i onih koji nas podrzavaju, ali i onih koji su protiv.
Nas kum je prosle godine otisao tako. Ide u skolu i radi u Mcdonaldsu. I on nam je to predlozio.

Nisam znala gdje bih ovo mogla pisati/pitati, pa sam odabrala ovu temu. Ako postoji prikladanija tema za ovo moje pitanje- usmjerite me. user posted image

Ovo se skroz priblizilo ostvarenju. Hmmm... Jedva cekamo oboje, to nam je trenutno najveca zelja, odmah poslije zdravlja.
Iduce sedmice idemo na upis i cim se vratimo predajemo za vizu.
Odlucila sam se za visu zdrvastvenu jer sve se nesto nadam da cu uspjeti tamo, nakon zavrsetka, naci posao u toj struci, a to mi i svi savjetuju.

Trenutno mi mama stvara najveci problem. user posted image Poslije razgovora u martu/aprilu koji sam pokusala s njom voditi na ovu temu, a nisam uspjela, nismo vise pricale.
Vrijeme je da joj saopcim tu vijest, a ne znam sama kako. Sta ako se naljuti? To nikako ne zelim, ali isto tako ne zelim ni odustati od nasih zelja i planova.user posted image

<3 28.6. <3
Zivot je dobio svoj smisao...

(odgovor članu SdZ)
Neposredna veza do poruke: 977
11.9.2012 18:54:14   
Blue rose RR

Vrijeme je da joj saopcim tu vijest, a ne znam sama kako. Sta ako se naljuti? To nikako ne zelim, ali isto tako ne zelim ni odustati od nasih zelja i planova.user posted image

Mama nikako ne može biti ljuta na svoje dijete. Može joj trenutno teško pasti vaša odluka, ali će s vremenom svariti.
Ja ti držim fige, i ako ste vas dvoje odlučili borite se za to. Bez prave borbe i bez odricanja rijetko se može u životu uspjeti živjeti normalnim životom.

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu SdZ)
Neposredna veza do poruke: 978
11.9.2012 19:10:31   
Anoniman

Mm i meni se ukazala prilika (takve prilike postoje vec odavno, samo mi nismo znali za to) da upisemo skolu u Ljubljani i oboje radimo kao studenti tamo. Mi smo odlucili da cemo napraviti taj korak u zivotu jer mislimo da nam to moze puno pomoci.
Sta vi mislite o tome? On ovdje ima posao (ali znate kakvi su poslovi u Bosni), ja zavrsavam drugu godinu fakulteta (imam jos dvije godine), ali mi smo shvatili da je dobro iskoristiti priliku koju imamo i potruditi se tamo dok jos nemamo bebica.
Medju onima kojima smo rekli za nase planove ima i onih koji nas podrzavaju, ali i onih koji su protiv.
Nas kum je prosle godine otisao tako. Ide u skolu i radi u Mcdonaldsu. I on nam je to predlozio.

Nisam znala gdje bih ovo mogla pisati/pitati, pa sam odabrala ovu temu. Ako postoji prikladanija tema za ovo moje pitanje- usmjerite me. user posted image

Ovo se skroz priblizilo ostvarenju. Hmmm... Jedva cekamo oboje, to nam je trenutno najveca zelja, odmah poslije zdravlja.
Iduce sedmice idemo na upis i cim se vratimo predajemo za vizu.
Odlucila sam se za visu zdrvastvenu jer sve se nesto nadam da cu uspjeti tamo, nakon zavrset_ka, naci posao u toj struci, a to mi i svi savjetuju.

Trenutno mi mama stvara najveci problem. user posted image Poslije razgovora u martu/aprilu koji sam pokusala s njom voditi na ovu temu, a nisam uspjela, nismo vise pricale.

Kad joj budes saopstavala konacno tu zvanicnu vijest, lijepo joj na tanane objasni sta vas ovdje, a sta tamo ceka. Ne vjerujem da ce je ljutnja drzati. Bice to tuga sto idete, ali ce ipak, ko mama, biti sretna sto idete za svojom boljom buducnosti.
A ni Slo nije preko bijela svijeta.
Sretno!

< Poruku je uredio Pahuljicaa -- 11.9.2012 19:19:44 >

(odgovor članu SdZ)
  Neposredna veza do poruke: 979
11.9.2012 19:15:08   
Visnja RR
SdZ odlicno draga user posted image
a ne brini za ljutnju...proci ce je... shvatice da radite nesto sto vasim zivotima daje vecu sansu...user posted image

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 980
14.11.2012 22:30:25   
mala_sa
Za sve one koji bi zeljeli "okusiti" zivot u nekoj od zemalja treceg svijeta, nek probaju aplicirati za Kanadu. Tamo im trenutno fali punooo nove radne snage i svim silama se trude povecati natalitet zemlje.

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 981
15.11.2012 12:00:40   
Crnkica

IZVORNA PORUKA: mala_sa

Za sve one koji bi zeljeli "okusiti" zivot u nekoj od zemalja treceg svijeta, nek probaju aplicirati za Kanadu. Tamo im trenutno fali punooo nove radne snage i svim silama se trude povecati natalitet zemlje.

odakle ti ta informacija,jel to važi za sve ili samo za ljude sa posebnom strukom?

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 982
15.11.2012 12:59:17   
mala_sa
Ja zivim u Fr, i ovde su cesto na tv-u reportaze o zemljama u razvoju; sinoc je bila o Kanadi. I kazu da vec sljedece godine imaju 1,5 milion slobodnih radnih mjesta; jer im je generacija stara (svi id u penziju), a nemaju dovoljno mlade radne snage.
Takodjer kazu da im struka nije vazna, npr punoo im fali zanatlija; tipa poslasticar.

Odavde punooo mladih je otislo tamo; jednostavno poslije krize u Evropi posao nimalo ne cvjeta; a tamo je skroz druga prica.

< Poruku je uredio mala_sa -- 15.11.2012 13:00:22 >

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu Crnkica)
Neposredna veza do poruke: 983
27.1.2013 23:21:47   
teacher75
http://thebosniaguy.com/10-things-i-miss-most-about-bosnia-while-in-america/?fb_action_ids=10152445754500371&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210152445754500371%22%3A437785506289528%7D&action_type_map=%7B%2210152445754500371%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 984
5.2.2013 16:18:18   
daris
pozdravljam sve koji su vani.I ja bih trebala ubrzo sto kazu krenuti na put.Suprug mi je vec vani a ja sam u Bosni i dalje sa svojim malcem.Da li ima neko da zivi u blizini Frankfurta?

volim svog malog dečka!

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 985
5.2.2013 21:46:30   
kaktuscic
Meni treba informacija...

Ako dobijem trajni boravak u Ceskoj mogu li zivjeti i raditi npr. u Njemackoj ili nekoj drugoj zemlji clanici EU. Je li pravo na zivot i rad imaju samo drzavljani neke zemlje u EU ili imaju i ovi sa trajnim boravkomuser posted image

(odgovor članu daris)
Neposredna veza do poruke: 986
6.2.2013 10:38:14   
Mirkica

IZVORNA PORUKA: kaktuscic

Ako dobijem trajni boravak u Ceskoj mogu li zivjeti i raditi npr. u Njemackoj ili nekoj drugoj zemlji clanici EU. Je li pravo na zivot i rad imaju samo drzavljani neke zemlje u EU ili imaju i ovi sa trajnim boravkomuser posted image

da je tako svi bi cesi bugari rumuni nagrnuli u Njemacku ali nije tako ne znam tacno kako ide ali znam da ne mozes tek tako ici i raditi u drugu drzavu.

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu kaktuscic)
Neposredna veza do poruke: 987
6.2.2013 10:39:17   
Mirkica

IZVORNA PORUKA: daris

pozdravljam sve koji su vani.I ja bih trebala ubrzo sto kazu krenuti na put.Suprug mi je vec vani a ja sam u Bosni i dalje sa svojim malcem.Da li ima neko da zivi u blizini Frankfurta?

jedno 200 km hahahah

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu daris)
Neposredna veza do poruke: 988
6.2.2013 11:33:14   
SailorMoon

Mozes raditi u njemackoj nebitno dali sa cestim boravkom ili kao gradjanin BiH ako imas ponudu za poso iz njemacke. Znaci neka njem. firma mora da ti ponudi poso i ta firma se onda pobrine u njem. za tvoj boravak. Bez ponudjeno posla nemozes doci u njem. da radis i zivis.

06.11.2010 mamina i babina dusa se rodila. Volimo te najvise na svjetu.

Neposredna veza do poruke: 989
10.2.2013 0:20:38   
kaktuscic

IZVORNA PORUKA: SailorMoon

Mozes raditi u njemackoj nebitno dali sa cestim boravkom ili kao gradjanin BiH ako imas ponudu za poso iz njemacke. Znaci neka njem. firma mora da ti ponudi poso i ta firma se onda pobrine u njem. za tvoj boravak. Bez ponudjeno posla nemozes doci u njem. da radis i zivis.

Znam da mogu, samo je problem sto Svabe nece da se zehebaju oko viza i te papirologije oko npr. blue card, mozes naci posao, ali cim objasnis da nemas radnu vizu odma te ne trebaju user posted image jer im je to proces, a npr. neke velike kompanije u Ceskoj se pobrinu oko svega. Za godinu i pol se moze dobiti stalna boravisna viza, ali mogu li onda s njom preseliti u drugu zemlju i zivjeti i raditi, ta mi informacija treba???

(odgovor članu SailorMoon)
Neposredna veza do poruke: 990
13.2.2013 14:18:43   
ananas_ze
klik

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.

S~proljeće~ 05.04.2014.
S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017

Neposredna veza do poruke: 991
13.7.2013 12:19:53   
anđelo
niko dugo ne piše ništa...hajde da malo tema zaživi.Dijasporo srećo tugo.......evo ja bih rado vani ali moju struku ne traže po EU , BOLJE DA SAM ZANAT KAKAV ZAVRŠILA...AL STVARNO

Mamin crnooki lijepi dječak...moj prvi uzdah 2005. . Sva ljubav svjeta je u okicama tvojim,zvijezdo moja. 2012

(odgovor članu ananas_ze)
Neposredna veza do poruke: 992
19.8.2013 14:16:31   
daris
Pozdrav za mame iz njemacke.Da li je neko skoro isao na produzenje vize, da li mi mozete reci sta su vas pitali i da li ima nekih novosti?Ja bih trebala sada ici pa nisam sigurna kako ce to proci.Cisto da znam sta me ceka.Hvala vam

volim svog malog dečka!

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 993
19.8.2013 16:05:46   
Mirkica

IZVORNA PORUKA: daris

Pozdrav za mame iz njemacke.Da li je neko skoro isao na produzenje vize, da li mi mozete reci sta su vas pitali i da li ima nekih novosti?Ja bih trebala sada ici pa nisam sigurna kako ce to proci.Cisto da znam sta me ceka.Hvala vam

koji ti je put i jel ti muz ima Nejmacki pasos ili samo boravak ???

BA 13.12.2008

(odgovor članu daris)
Neposredna veza do poruke: 994
20.8.2013 10:54:04   
daris
Moj muz ima pasos.Ja sam zadnji put bila prije tri godine na produzavanju ovo mi je treci put.Pa se sad malo bojim ipak se kod njih svako malo mjenjaju zakoni

volim svog malog dečka!

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 995
25.8.2013 22:30:03   
Idina mama
Ja nisam imala nikakvih pitanja na produzenju boravka. Cista formalnost.

(odgovor članu daris)
Neposredna veza do poruke: 996
25.8.2013 22:45:09   
Idina mama
Ja bila na moru u Neumu. Sva ponosna da dolazim na more u BiH. Bili smo u hotelu i bili smo uredno prijavljeni, ali nismo dobili nikakvu potvrdu da su mm i nas sin priavljeni u uredu za strance. U povratku u Njemacku svratimo kod moje mame u Visoko samo na tri dana. Vracali smo se preko Bosanskog Broda. Na granici nas BiH granicar trazi prijavu boravka za strance. Ja sam prvo mislila da trazi prijavu zbog takse, htjela da mu pokazem racun hotela, ali on onako neobrazovan pokusao da mi objasni da se radi o prijavi boravka za strance i to u Visokom. Pa, onako usput, spominje sudiju za prekrasaje, da nas vraca nazad, k''o njemu zao. Ja sam shvatila da trazi novac. Pao mi mrak na oci. Takva vrsta sitnog podmicivanaj mi je odvratna. MM ga pita govori li engleski:, jok. Govori li njemacki: jok. A on sve ko spominje sudiju za prekrsaje i da mu je zao da se vracamo u Visoko pred sudiju za prekrsaje, idt. Mene ne moze uplasiti ni vracanjem, pogotovu ne sudijama, a osim toga pitanje je li sve tako kako on kaze. Bila sam ljuta na sebe sto ne procitah i ne odstampah pravilink. Uhvati me nespremnu. Ali pao mi mrak na oci. Izvukao taj clan samo da pokupi pare. A ja onako ljuta, ugasih motor (ja vozila) i zakopah se pred kucicom. A on se pokusa izvuci sa nekoliko polupismenih rijeci da je on, eto, dobar i nece da nam ucini nazao i vrati mi pasose. Ja rekoh uljudno hvala i dovidjeinja.

I prvi put se istiski obradovah da idem kuci... u Njemacku...

Prijavljujete li se vi u Sluzbi za strance ili MUP-u?

(Mislim na one koji nemaju BiH drzavljanstvo)

Ja eto moram sljedeci put da priavim svog cetverogodisnjeg sina u MUP. U roku 12 sati! Kako cu to izvesti kad dolazim u vrijeme vikenda. Eto, kriva sam vec unaprijed.

Ali neka nama takvih pravilnika. To puno pomaze da u BiH nema kriminala i da sumnjivi stranci ne trguju ljudima, oruzjem, ne unose smutnju i nered...

..bem ti narod sto suti k''o ovce , trpi i placa sitno mito da prezivi...

< Poruku je uredio Idina mama -- 25.8.2013 22:50:51 >

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 997
25.8.2013 22:54:01   
mama2009
IZVORNA PORUKA: Idina mama

Ja bila na moru u Neumu. Sva ponosna da dolazim na more u BiH. Bili smo u hotelu i bili smo uredno prijavljeni, ali nismo dobili nikakvu potvrdu da su mm i nas sin priavljeni u uredu za strance. U povratku u Njemacku svratimo kod moje mame u Visoko samo na tri dana. Vracali smo se preko Bosanskog Broda. Na granici nas BiH granicar trazi prijavu boravka za strance. Ja sam prvo mislila da trazi prijavu zbog takse, htjela da mu pokazem racun hotela, ali on onako neobrazovan pokusao da mi objasni da se radi o prijavi boravka za strance i to u Visokom. Pa, onako usput, spominje sudiju za prekrasaje, da nas vraca nazad, k''''o njemu zao. Ja sam shvatila da trazi novac. Pao mi mrak na oci. Takva vrsta sitnog podmicivanaj mi je odvratna. MM ga pita govori li engleski:, jok. Govori li njemacki: jok. A on sve ko spominje sudiju za prekrsaje i da mu je zao da se vracamo u Visoko pred sudiju za prekrsaje, idt. Mene ne moze uplasiti ni vracanjem, pogotovu ne sudijama, a osim toga pitanje je li sve tako kako on kaze. Bila sam ljuta na sebe sto ne procitah i ne odstampah pravilink. Uhvati me nespremnu. Ali pao mi mrak na oci. Izvukao taj clan samo da pokupi pare. A ja onako ljuta, ugasih motor (ja vozila) i zakopah se pred kucicom. A on se pokusa izvuci sa nekoliko polupismenih rijeci da je on, eto, dobar i nece da nam ucini nazao i vrati mi pasose. Ja rekoh uljudno hvala i dovidjeinja.

I prvi put se istiski obradovah da idem kuci... u Njemacku...

Prijavljujete li se vi u Sluzbi za strance ili MUP-u?

(Mislim na one koji nemaju BiH drzavljanstvo)

Ja eto moram sljedeci put da priavim svog cetverogodisnjeg sina u MUP. U roku 12 sati! Kako cu to izvesti kad dolazim u vrijeme vikenda. Eto, kriva sam vec unaprijed.

Ali neka nama takvih pravilnika. To puno pomaze da u BiH nema kriminala i da sumnjivi stranci ne trguju ljudima, oruzjem, ne unose smutnju i nered...

..bem ti narod sto suti k''''o ovce , trpi i placa sitno mito da prezivi...

Moj direktor je Slovenac, svaki put se mora prijaviti u MUP, nije vazno sto je vikend prijavis se u dezurni MUP...dobijes "potvrdu" papiric bezvezni, al znam da zezaju zbog tog papirica prilikom izlaska iz BiH

Princeza dosla 05.02.2010

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 998
25.8.2013 22:58:01   
Galicia
Ja se nikad nigdje nisam prijavljivala i nikad nisam imala problema.
Moj djever se nije prijavio jednom, i probleme je imao ogromne, tako da su mu zabranili ulazak u zemlju 6 mjeseci.

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu mama2009)
Neposredna veza do poruke: 999
25.8.2013 22:59:11   
Idina mama
Hvala ti puno na odgovoru. Nisu zezali do ove godine... Meni se cini samo da su se toga dosjetili na granici da pokupe sitno mito.

(odgovor članu mama2009)
Neposredna veza do poruke: 1000
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  38 39 [40] 41 42   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  38 39 [40] 41 42   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

odkuhavanje vesa
almai

Perete li skupa unutrasnji ves i kuhinjske salavete??

da, naravno (58%)

ne, uvijek posebno perem (28%)

kako kad (14%)

Broj svih glasova: 131

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *