Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Jest kad ste imale latinski o jednom dijelu obrazovanja ... mene su zapadale mine, puške, tenkovi i helikopteri :)))
zati nama goole ne može tvoje zannje nadokadit ni za milon godina
I ja moradoh da si prevedem na teta googl-u, pa da onda kažem - slažem se.
Hajde i nama prevedite pa da se i mi slozimo
gdje je dobro, ondje je domovina
Draga vesela,
odlicno pitanje. Bilo bi dobro da cujemo iskustva iz raznih zemalja.
Ja licno nisam osjetila nikakvu netrpeljivost. Jesam se neugodno osjecala u pocetku, jer nisam znala jezik, ali to nije imalo nikakve veze sa tim kako su se drugi odnosili prema meni. U stvari, jedino sto sam cula od Nijemaca kao odgovor na moje izvinjavanje da ne govorim (dobro) njemacki je: "Pa, ni ja ne govorim bosanski." Ne znam da li mozete razmumjeti, ali svi do jednog su htjeli reci da bi i oni trebali uciti moj jezik, a ne samo ja njihov. Pitala sam se jesu li ih "istrenirali" u skoli, jer ovdje puno rade na tome da se fasizam ne ponovi.
Problemi nastaju tamo gdje su socijalni uslovi slabiji, gdje su ljudi siromasni. Postoje gradovi ili dijelovi grada gdje zive ljudi sa slabijim standardom zbog nezaposlenosti ili nedovoljne obrazovanosti, pa ne mogu naci (bolji) posao. Eh, tamo su problemi. Onda su Nijemcima sa socijalnim problemima krivi stranci za takvu njihovu situaciju. Ja licno nikad cula ili vidjela ikakvu netrpeljivost.
Mene odmah prihvatili. Zavrsila sam elektrotehnicki fakultet u Sarajevu. Ovdje mi diploma priznata. U roku dvije sedmice nasla posao u struci. Pise mi dipl. ing. ispred imenai kao i Nijemcima.
Problemi nastaju tamo gdje su socijalni uslovi slabiji, gdje su ljudi siromasni. Postoje gradovi ili dijelovi grada gdje zive ljudi sa slabijim standardom zbog nezaposlenosti ili nedovoljne obrazovanosti, pa ne mogu naci (bolji) posao. Eh, tamo su problemi. Onda su Nijemcima sa socijalnim problemima krivi stranci za takvu njihovu situaciju. Ja licno nikad cula ili vidjela ikakvu netrpeljivost.
to je znači kao i ovdje.... i ovdje se bune rodjeni Sarajlije da su stavljeni u drugi plan zbog onih koji su došli i kao uzeli njihova prava... pretpostvaljam da je tako u svim gradovima u BiH Meni je to sve svakako apsurd, ko je radišan i uporan uspjet će bez obzira gdje je rodjen i gdje živi.... izuzev naravno ako Zakonom nije drugačije propisano
a mene zanima da li ste vi vani gradjani "drugog reda" .... mislim gaje li prema vama simpatije oni koju su tamo rodjeni? il ste im iz nekih njima znanih razloga trn u oku?
Svidja mi se pitanje
U biti ovdje je isto kao sto napisa Idina mama
Ja cim sam uspjela srediti papire, upisala sam se u skolu za jezik, i gdje god sam radila praksu bila sam super prihvacena, i pohvaljena kako sam za kratko vrijeme uspjela savladati jedan meni potpuno strani jezik. Takodjer kad bih se izvinjavale za greske u govoru, svi bi mi rekli: pa mi neznamo ni jednu rijec na bosanskom. Kad malo dublje udjes u pricu sa rodjenim francuzima, otvoreno kazu da nimalo nevole "strance" koji su dosli ovdje i zive od socijale (nece kile), jer se za tu "socijalu" odbija od plate svakom francuzu koji radi. Inace ako vide da si zainteresovan da se integrises i da se normalna i otvorena osoba, svi te cijene i prihvacaju.
ovo je divno, znači vole vrijedne ljude a ne ono mrze te jer za Boga nisi rodjen u gradu u kojem su oni Dobro je kad cijene ljude kakvi su a ne odakle su super
Mišljenja sam da svaki normalan insan, cijeni i poštuje radnika i poštenog borca za život i svoju porodicu. Neovisno gdje se i u kojem dijelu svijeta nalazi, i čime se bavi. A svaki idiot je onaj koji to nipodaštava.
Mišljenja sam da svaki normalan insan, cijeni i poštuje radnika i poštenog borca za život i svoju porodicu. Neovisno gdje se i u kojem dijelu svijeta nalazi, i čime se bavi. A svaki idiot je onaj koji to nipodaštava.
pa da naravno al kod nas u BiH je npr to tako zar nismo svjedoci svakakavih podjela , raznih prozivki ovaj je odande, onaj odande i sl onaj nije rodjen u u mom gradu a radi tu i tu i bla bla bla Valjda ljudi nezadovoljni svojim statusom za lične neuspjehe krive druge, one radišne
Nikad nisam imala problema, niti sam se osjecala gradjanin drugog reda. Cak sta vise, nekad ja njih zezam, kako sam ja vise uspjela od njih....Al uglavnom sala. I uvijek su tu da pomognu.
Neki sta da kazem osim da se neslazem. Evo malo mog pjesnickog dara. Najvise sto mi je blesavo kod nas/vas zena je ono kad kukate sto se nevratite bla bla bla ono ko da je se vratiti u Bih zemlju koja te vec zaboravila ili si joj glupi dijasporac tako lako? Spakuj kofere i masi bjelom zastavom heeeej narode evo ja se vratila imal bujruma? Ja inace nevolim kukati ali imam pravo biti nostalgicna ponekad i to je za ljude. Licno kako ko fol starim mi je svejedno ono sta bude bude, ali opet kazem Bosni evo nemogu okrenuti ledja. Pa sta vi mislite sto sam ja ovdje s vama na forumu? Sto lijepo tipkate jeL? AAAAA joook vi mene upravo povezujete na neki nacin za tu Bosnu kakva god je nasa je . Iskreno nisam se nikad osjecala bas kao gradjanin drugog reda bilo je nekih ispada ali vise sam se tih ispada nagledala prije par godina na razno raznim salterima slusajuci seljacko-sHokacke naglaske i igrajuci igru mi nismo nadlezni za to haj na drugi salter i sve tako.
Neki sta da kazem osim da se neslazem. Evo malo mog pjesnickog dara. Najvise sto mi je blesavo kod nas/vas zena je ono kad kukate sto se nevratite bla bla bla ono ko da je se vratiti u Bih zemlju koja te vec zaboravila ili si joj glupi dijasporac tako lako? Spakuj kofere i masi bjelom zastavom heeeej narode evo ja se vratila imal bujruma? Ja inace nevolim kukati ali imam pravo biti nostalgicna ponekad i to je za ljude. Licno kako ko fol starim mi je svejedno ono sta bude bude, ali opet kazem Bosni evo nemogu okrenuti ledja. Pa sta vi mislite sto sam ja ovdje s vama na forumu? Sto lijepo tipkate jeL? AAAAA joook vi mene upravo povezujete na neki nacin za tu Bosnu kakva god je nasa je . Iskreno nisam se nikad osjecala bas kao gradjanin drugog reda bilo je nekih ispada ali vise sam se tih ispada nagledala prije par godina na razno raznim salterima slusajuci seljacko-sHokacke naglaske i igrajuci igru mi nismo nadlezni za to haj na drugi salter i sve tako.
Ma sta reci,nego mrak pjesmica hahahahahahahhaahhh(ne ferceraju mi smajliji,a bilo bi ih...)
Ima na Balkanu jedna zemlja, koja graniči sama sa sobom. Gdje žive najljepše žene, a natalitet opada. Gdje nezaposleni najviše rade, gdje na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji gladuju. Gdje vlakovi kasne po redu vožnje. Gdje svi igraju nogomet, a pobjeđuju u vaterpolu, košarci, rukometu ili odbojci. Svi žure na posao, a nitko ne stiže na vrijeme. Gdje osmosatno radno vrijeme traje dvanaest sati. ...Gdje je zdravstvo besplatno a liječenje skupo. Gdje su novinari slobodni da napišu što god im se naredi. Gdje je svjetska kriza dobila državljanstvo. Gdje su javne nabave tajne, a državne tajne javne. Gdje se ratovi nikad ne završavaju. Gdje se povijest ponavlja svaki dan. Gdje su najbogatiji oni koji nikad nisu radili. Gdje je strana valuta uzeta za domaću. Gdje vjernici psuju Boga. Gdje pametne zbog nerazumijevanja proglašavaju luđacima, a luđake sposobnima. Gdje nepismeni pišu povijest. Gdje su zakoni nezakoniti, a anarhija normalno stanje. Gdje vlast prezire građane kao neželjene svjedoke. Gdje se živi od prošlosti, jer na sadašnjost nemaju pravo. Gdje se svatko svakome smješka, a nitko nikome ne želi dobro. Gdje sudski postupci traju duže od života. Gdje su samo poplave način navodnjavanja zemljišta. Gdje prizivaju diktatora, a demokraciju smatraju porezom na budale. Gdje smatraju da će zemlja duže napredovati ako što više nazaduje. Pa ti preživi, ako si normalan. Sreća je za državu da je takvih sve manje. Normalni svakako nikome nisu potrebni. A i sam život je najveći paradoks: živiš samo da bi umro, reći će nam oni koji misle da je vrijeme beskonačno, a oni na vlasti besmrtni. Na koju god zemlju ste pomislili, pogodili ste
Ima na Balkanu jedna zemlja, koja graniči sama sa sobom. Gdje žive najljepše žene, a natalitet opada. Gdje nezaposleni najviše rade, gdje na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji gladuju. Gdje vlakovi kasne po redu vožnje. Gdje svi igraju nogomet, a pobjeđuju u vaterpolu, košarci, rukometu ili odbojci. Svi žure na posao, a nitko ne stiže na vrijeme. Gdje osmosatno radno vrijeme traje dvanaest sati. ...Gdje je zdravstvo besplatno a liječenje skupo. Gdje su novinari slobodni da napišu što god im se naredi. Gdje je svjetska kriza dobila državljanstvo. Gdje su javne nabave tajne, a državne tajne javne. Gdje se ratovi nikad ne završavaju. Gdje se povijest ponavlja svaki dan. Gdje su najbogatiji oni koji nikad nisu radili. Gdje je strana valuta uzeta za domaću. Gdje vjernici psuju Boga. Gdje pametne zbog nerazumijevanja proglašavaju luđacima, a luđake sposobnima. Gdje nepismeni pišu povijest. Gdje su zakoni nezakoniti, a anarhija normalno stanje. Gdje vlast prezire građane kao neželjene svjedoke. Gdje se živi od prošlosti, jer na sadašnjost nemaju pravo. Gdje se svatko svakome smješka, a nitko nikome ne želi dobro. Gdje sudski postupci traju duže od života. Gdje su samo poplave način navodnjavanja zemljišta. Gdje prizivaju diktatora, a demokraciju smatraju porezom na budale. Gdje smatraju da će zemlja duže napredovati ako što više nazaduje. Pa ti preživi, ako si normalan. Sreća je za državu da je takvih sve manje. Normalni svakako nikome nisu potrebni. A i sam život je najveći paradoks: živiš samo da bi umro, reći će nam oni koji misle da je vrijeme beskonačno, a oni na vlasti besmrtni. Na koju god zemlju ste pomislili, pogodili ste
Mm i meni se ukazala prilika (takve prilike postoje vec odavno, samo mi nismo znali za to) da upisemo skolu u Ljubljani i oboje radimo kao studenti tamo. Mi smo odlucili da cemo napraviti taj korak u zivotu jer mislimo da nam to moze puno pomoci. Sta vi mislite o tome? On ovdje ima posao (ali znate kakvi su poslovi u Bosni), ja zavrsavam drugu godinu fakulteta (imam jos dvije godine), ali mi smo shvatili da je dobro iskoristiti priliku koju imamo i potruditi se tamo dok jos nemamo bebica. Medju onima kojima smo rekli za nase planove ima i onih koji nas podrzavaju, ali i onih koji su protiv. Nas kum je prosle godine otisao tako. Ide u skolu i radi u Mcdonaldsu. I on nam je to predlozio.
Nisam znala gdje bih ovo mogla pisati/pitati, pa sam odabrala ovu temu. Ako postoji prikladanija tema za ovo moje pitanje- usmjerite me.
Selmy, tesko je savjetovati... ali cu ti preporuciti da pokusate...posao moze cekati, faklultet takodjer... Mislim da mozete biti samo na dobitku...pogotovo jer idete zajedno i jos nemate bebaca...
Mm i meni se ukazala prilika (takve prilike postoje vec odavno, samo mi nismo znali za to) da upisemo skolu u Ljubljani i oboje radimo kao studenti tamo. Mi smo odlucili da cemo napraviti taj korak u zivotu jer mislimo da nam to moze puno pomoci. Sta vi mislite o tome? On ovdje ima posao (ali znate kakvi su poslovi u Bosni), ja zavrsavam drugu godinu fakulteta (imam jos dvije godine), ali mi smo shvatili da je dobro iskoristiti priliku koju imamo i potruditi se tamo dok jos nemamo bebica. Medju onima kojima smo rekli za nase planove ima i onih koji nas podrzavaju, ali i onih koji su protiv. Nas kum je prosle godine otisao tako. Ide u skolu i radi u Mcdonaldsu. I on nam je to predlozio.
Nisam znala gdje bih ovo mogla pisati/pitati, pa sam odabrala ovu temu. Ako postoji prikladanija tema za ovo moje pitanje- usmjerite me.
Ideš sa dragim, imaš zagarantovanu lovu koliko toliko, ideš da se školuješ, ja se ne bih sekunde dvoumila, u Bosnu se uvijek mođeš vratiti
Od rođenja bebama je potrebna ljubav i pažnja, a njihovim ro
Anketa
Kako doci do posla... amaniamanic
Trazimo posao a nikako ga nemamo.Da li mislite da samo stele pomazu,pare naravno ili ima slucajeva gdje i slucajno upali.Molim vas dajte mi odgovore.A znamo koliko se trazi za poslove od 10 ooo-20 oookm..i tada nisu sigurni poslovi-rizik..
stela (58%)
novac (8%)
trazi pa ces naci (19%)
sreca (16%)
Broj svih glasova: 118
Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!