|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  383 384 [385] 386 387   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
16.7.2012 16:55:31   
Arina
pa i ja sam mislila ustvari na vrhnje ,ono tek toliko radi okusa....ne bi ni ja jos grah ni kupus, kakvi user posted image ....ali recimo grasak par zrna i brokula i karfiol

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 9601
16.7.2012 16:57:04   
animagical

IZVORNA PORUKA: Arina

i sta jos beba sa 6 mjeseci moze probati od povrca pored mrkvice krompirica i tikvice,kad ide grasak,karfiol,brokula,mahuna....kad bi to uvela...i kad ide pavlakada recimo mogu sa palentom .....user posted image

ja sam brokulu rano uvela, grasak i buraniju sam cekala duze, tamo oko 8 mjeseca... pavlaka, jogurt i mladi sir idu od 7 mjeseca, pa je tada palenta ukusnija, iako palenta moze fino i sa brokulom, a moze i sa jabukom ... mislim da karfiol ide isto kasnije,ali sam ja od 6 mj davala carsku mjesavinu, u kojoj ej mrkva brokula i karfiol.... mozes isto kuhati obicnu rizu, bijelu, na mesnoj vodi, ali uzmi neko malo masnije meso, npr pilece krilo, pa dodati u nju mrkve i sl... meni je pedijatrica rekla da vec od 6,5 pocnemo s vodom od kuhane teletine, i to od koljenice,samo da skinem veci dio masnoce s vrha, kaze da je to jako dobro za bebina crijeva,a i za zeljezo...

(odgovor članu Arina)
Neposredna veza do poruke: 9602
16.7.2012 17:01:11   
Alma_27
sad sam se sjetila!

ja sam palentu (neslanu) mijesala sa 2-3 kuhane sljive kad je ovaj stariji bio beba. ma oblize tanjir user posted image

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 9603
16.7.2012 17:06:35   
animagical
svejedno se bebama nista ne soli, pa mozes kombinovati voce i povrce po zelji...moj sin kad je bio manji volio je voce s tikvom, npr skuham mu jabuku i tikvu...

nas danasnji meni, hrana za velike djecakeuser posted image
dojenje,
zitna kasica s medom,nestle
dojenje
korica hljeba ukradena, malo sira trapista, isto ukradeno
rucak-krompir, mrkva, paradajz, piletina, skuhano u pretisu
dojenje
sad spava, a ja razmisljam o veceri...mozda breskve s bananom i jogurtom

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 9604
16.7.2012 17:20:30   
Anica1
Mi krecemo polako sa uvodjenjem glutena. Sta prvo da dam? I ako nam prvi pokusaj prodje dobro sta dalje da dajem od zitarica?

18.11.2011. - nasa sreca

Neposredna veza do poruke: 9605
16.7.2012 17:48:20   
Arina
ma drage moje..kako je nama ovdje finouser posted image user posted image
Tako se covjek ovdje dobro osjeca kad tako podjeli svoje problema i dobije hrpu briznih odgovora,i kad zna da uvijek ima neko ko ce podjeliti svoja iskustva sa tobomuser posted image
Ma srca ste sve od reda...ljubim vasuser posted image

(odgovor članu Anica1)
Neposredna veza do poruke: 9606
16.7.2012 17:53:35   
Arina
IZVORNA PORUKA: animagical

i sta jos beba sa 6 mjeseci moze probati od povrca pored mrkvice krompirica i tikvice,kad ide grasak,karfiol,brokula,mahuna....kad bi to uvela...i kad ide pavlakada recimo mogu sa palentom .....user posted image

ja sam brokulu rano uvela, grasak i buraniju sam cekala duze, tamo oko 8 mjeseca... pavlaka, jogurt i mladi sir idu od 7 mjeseca, pa je tada palenta ukusnija, iako palenta moze fino i sa brokulom, a moze i sa jabukom ... mislim da karfiol ide isto kasnije,ali sam ja od 6 mj davala carsku mjesavinu, u kojoj ej mrkva brokula i karfiol.... mozes isto kuhati obicnu rizu, bijelu, na mesnoj vodi, ali uzmi neko malo masnije meso, npr pilece krilo, pa dodati u nju mrkve i sl... meni je pedijatrica rekla da vec od 6,5 pocnemo s vodom od kuhane teletine, i to od koljenice,samo da skinem veci dio masnoce s vrha, kaze da je to jako dobro za bebina crijeva,a i za zeljezo...
interesuje me to s koljenicom...kako to jel to ono koljenica da skuham onako kompletnu ssa messom i da onda poskidam masnocu sa vode i  da recimo yaledim u male kolicine te vodice pa da onda na toj vodi kuham povrce...ili neki drugi  sistem....kako si ti palacinko pripremala tu koljenicu....user posted image

Neposredna veza do poruke: 9607
16.7.2012 18:42:37   
palachinken
Pravo da ti kazem,ja sam kuhala teleci kotletuser posted image sa mrkvom, krompirom, graskom, brokulom, kako kad, pa onda samoi zvadim meso ( nemoj skidati masnocu) a njemu ostaje povrce na mesnoj vodi.
Kasnije sam pocela ubacivati i komadice mesa.

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu Arina)
Neposredna veza do poruke: 9608
16.7.2012 23:01:46   
Arina
IZVORNA PORUKA: palachinken

Pravo da ti kazem,ja sam kuhala teleci kotletuser posted image sa mrkvom, krompirom, graskom, brokulom, kako kad, pa onda samoi zvadim meso ( nemoj skidati masnocu) a njemu ostaje povrce na mesnoj vodi.
Kasnije sam pocela ubacivati i komadice mesa.
Kontam to a telecim kotletom...ali ta misli o tome da se iskuha teleca koljenica onako sama i da se onda to onako popakuje u posudice ya led ...kao neki koncentrat mesne vode i yamryne i onda doda u vodu sa povrcem i skuha taj obrok....mislim ne mozes sad kuhati koljenicu tako cesto a i ja vjerujem da je koljenicA  bas dobra za sve .....ono...bas skuhati koljenicu na malo vode da e dobije koncentrisanije.....poslije kombinujes sa raznim povrcem ,palentom ...kako bi bilo tako napraviti taj ustvari temeljac...????

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 9609
16.7.2012 23:03:51   
Arina
i joss neto...trebam li testirati i proso i kukuruzni griz ili njih ne moram mogu li ih odmah dodavati u vec isprobanu hranu..'???

(odgovor članu Arina)
Neposredna veza do poruke: 9610
16.7.2012 23:04:01   
palachinken
E sad mi naumpade da mu je moja mama tako iskuhavala koljenicu i onaj "žele" raspoređivala u plastične posudice i u zamrzivač, pa kasnije samo dodavala povrće i već šta u to, baš ko što si opisala.
Ma ubaci jedan dan proso u ve probane namirnice pa vidi reakciju. A kukuruzni griz zna imati glutena u tragovima, pa ako jos niste probali gluten, imas u dm-u alnatura palentu bez glutena.

< Poruku je uredio palachinken -- 16.7.2012 23:05:33 >

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu Arina)
Neposredna veza do poruke: 9611
17.7.2012 8:03:29   
djoisa
ja iskuham koljenicu jednom sedmicno, temeljac odnosno zele drzim u tp zdjeli u frizideru..potrosim u roku 5 -6 dana..koljenica se mora jako dugo kuhati da bi iz nje dobili ono najbolje..temeljac procjedim i ubacim malo mesa..kasnije dodajem povrce..
kuham je po ovom "receptu" ..ne zapecem kosti, ne dodajem so ni persun..stavim kost u lonac nalijem vodu, na laganu vatru i zaboravim na nju nekoliko sati..

Juneći/teleći temeljac
Izaberite dijelove sa kostima: koljenicu, zglobove, rebra, dijelove od vrata i sl. Zamolite mesara da koljenicu nareže na manje dijelove, kako biste kasnije mogli lakše doći do koštane srži. Stavite kosti u lonac i pokrijte vodom. Dodajte malo octa (može i jabučni) – ovo pomaže da se minerali izvuku iz kostiju i ostanu u juhi. Neka sve tako odstoji jedan sat. Dijelove koji na sebi sadrže meso, možete u međuvremenu zapeći u pećnici na laganoj temperaturi dok ne uhvate boju, ovo daje bolji okus temeljcu ali nije obavezno. Zapečene dijelove i sok koji su pustili dodajte u lonac, i dodajte povrće – mrkve, luk i celer. Zakuhajte. Na vrhu će se skupiti dosta pjene, ovo je nečistoća i treba je ukloniti žlicom. Zatim smanjite vatru, dodajte svježi timjan i zgnječeni papar u zrnu i ostavite da kuha.
Za pravi, gusti, želatinozni temeljac, kuhajte ovo 12 ili više sati na tihoj vatri. Prema Sally Fallon, autorici Nourishing Traditions: The Cookbook that Challenges Politically Correct Nutrition and the Diet Dictocrats - i do 72 sata. Neposredno prije završetka kuhanja, dodajte svježi peršin i prokuhajte još 10 minuta. Procijedite temeljac i ostavite da se ohladi. Odvojite meso od kostiju i spremite za kasnije za jelo. Ohlađeni temeljac se pretvara u gustu želatinu, a na vrhu je skupljena masnoća - ovu masnoću bacite jer nema dobar okus nakon toliko sati kuhanja. Temeljac se može podijeliti u male porcije i zamrznuti pa kasnije koristiti za kuhanje jela, za variva, umake, gulaše i juhe. Ovako kuhani temeljac obično je jakog koncentriranog okusa pa se treba razrijediti vodom da bi ga jeli kao juhu ili u drugim jelima. Obratite pažnu da temeljac nije posoljen već se sol normalno dodaje u jela za koja koristite temeljac.
Drugi način kuhanja juhe od kostiju je kraći, prema doktorici Campbell McBride. U juhu se dodaje sol i kuha se 3 sata, što je po mom mišljenju prekratko - ja je kuham najmanje 6 sati. S ovako kuhane juhe ne treba uklanjati masnoću. Juha se ne razrjeđuje vodom već se jede ili pije direktno takva kakva jest. Može se čuvati u frižideru do 7 dana. Osobe sa probavnim smetnjama i crijevnim bolestima trebaju piti ovu juhu više puta u toku dana. Kad procijedimo juhu vrlo je važno da odvojimo sve one masne i želatinozne dijelove oko kostiju i da izvučemo srž iz kostiju, to su najzdraviji dijelovi jer osiguravaju najbolje ljekovito sredstvo za zacjeljivanje crijevne stijenke. Samo gole kosti se bacaju. Podgrijavamo samo onu količinu juhe koju ćemo upotrebiti i to nikad ne radimo u mikrovalnoj pećnici jer mikrovalna pećnica uništava hranu. Važno je pojesti sve masne dijelove sa kostiju i srž iz kostiju jer je ona ljekovita. U juhu možemo dodati razmućeni žumanjak ili žličicu maslaca ili kokosovog ulja, ako juha nije dovoljno masna.
Kokošji temeljac
Kokošja juha je naročito blaga za osobe sa osjetljivim crijevima i probavnim tegobama. Upotrebite cijelu kokoš ili dijelove kokoši sa kostima: vrat, leđa, prsne kosti, krila. Po mogućnosti dodajte i pileće noge. Najbolje su kokoši iz domaćeg ili organskog uzgoja. Postupak je isti kao sa junećim temeljcem, koristi se isto povrće i začini ali kokoš ne treba stavljati u pećnicu da se zapeče. Sve ide direktno u hladnu vodu, sa povrćem i malo octa. Kad zakuha, uklanja se pjena i kuha se na laganoj vatri 6 – 8 sati. Kad se juha procijedi, meso se očisti od kostiju i spremi za kasnije za jelo. Ovo se meso može koristiti za razne salate ili zapečence s povrćem, ili se može od njega napraviti pašteta.
Kad se temeljac ohladi, poprima želatinozni oblik. Želatin je vjerojatno najstariji functional food, stoljećima se znalo za njegovu ljekovitost. Sadrži aminokiseline arginin i glicin u velikim količinama što omogućuje da se proteini iz hrane najbolje iskoriste čak i ako je prehrana siromašna proteinima. Najvažnija funkcija želatina je da pomaže probavu i vrlo uspješno se koristi za tretiranje mnogih probavnih tegoba i crijevnih bolesti, kao i kod viška kiseline u želucu, kolitisa i Crohnove bolest. Mala djeca neće imati probavnih teškoća kad se želatin dodaje u njihovo mlijeko. Pokazalo se da želatin pomaže i kod drugih kroničnih bolesti, kao što su anemija, dijabetes, distrofija mišića, čak i rak.  Američki istraživač Francis Pottenger otkrio je da je želatin hidrofilni koloid, što znači da privlači i zadržava tekućinu, pa tako olakšava probavu jer privlači probavne sokove na hranu u probavnom sustavu.

Neposredna veza do poruke: 9612
17.7.2012 18:47:01   
ferguson
jedno brzo pitanje...kad se uvodi treci obrok? rado bi pokusala da mi sin spava cijelu noc, jer pocinjem raditi za koji dan, a neznam da li da mu uvedem treci obrok ili da ovaj drugi samo pomjerim kao veceru a umjesto njega dam mlijeko.
hvala

Sto ne boli, to nije život, što ne prolazi to nije sreća...

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 9613
17.7.2012 22:59:56   
mala14
ja često raskuhavam koljenicu nama za supu isto stavim unutra mrkvu, luk, peršun pa njemu odvojim u posudice vode i zaledim pa poslije možeš svašta u tome kuhati, puno je ukusnije...ja sam to počela davati kad i meso tek negdje krajem 7-og početkom 8-og mjeseca...
Što se tiče redoslijeda uvođenja povrća svugdje piše drugačije, ja sam npr našla u nekom američkom kuharu da se od sedmog mj već daju i grašak i mahune dok u većini literature to ide kasnije...tako isto za brokulu negdje piše odmah a negdje tek sa 8, 9 mjeseci...e sad ja mislim da je svako dijete za sebe najbolje da uvodiš jedno po jedno po svom instinktu i pratiš reakcije, samo izbjegavaj alergene; ono što sam ja primijetila kod svog A da najviše voli jesti što sam ja jela najviše u trudnoći user posted image a i općenito što i ja volim jestiuser posted image
ja sam recimo uvela rano i brokulu i grašak...
najbolje ti je da daš proso to ja mislim većina beba voli a i zdrav je...izbjegavaj te rižine pahuljice par dana pa ćeš vidjeti...
sretno sa kakicomuser posted image

(odgovor članu Arina)
Neposredna veza do poruke: 9614
17.7.2012 23:04:26   
mala14
ja sam treći obrok uvela u osmom mjesecu ja mislim...ne bih da te obeshrabrim ali moj A još nikad nije prespavao cijelu noć a sad mu je 10 punih mjeseci user posted image ali eto ja se nadam da će i taj dan aBd brzo doći user posted image

(odgovor članu ferguson)
Neposredna veza do poruke: 9615
17.7.2012 23:50:33   
Arina
evo me drage moje a reyultatima mog jucerasnjeg izbjegavanja rizinih pahuljica...

Bila sam u pravu ....mamin instinkt...danas dva puta sasvim normalna kakica....user posted image user posted image ....rizine pahuljica ga def zatvaraju....jucer i danas smo jeli bez njih i sve ok.....posto smo testirali kruskicu...sutra cu probati dodati proso...pa cemo onda palentu...uh masallah svasta sad jedemo.....
Hvala mojim dragim mamicama na avjetima oko temeljaca,palacinko....sva si vrazija svasta ti nama znas....sad cu napraviti pileceg temeljca a za 15-20 dana cemo i teleci.....sve ce ici sigurno puno bolje kad se kiha na temeljcima.....user posted image

(odgovor članu mala14)
Neposredna veza do poruke: 9616
18.7.2012 8:19:39   
mala14

evo me drage moje a reyultatima mog jucerasnjeg izbjegavanja rizinih pahuljica...

Bila sam u pravu ....mamin instinkt...danas dva puta sasvim normalna kakica....user posted image user posted image ....rizine pahuljica ga def zatvaraju....jucer i danas smo jeli bez njih i sve ok.....posto smo testirali kruskicu...sutra cu probati dodati proso...pa cemo onda palentu...uh masallah svasta sad jedemo.....
Hvala mojim dragim mamicama na avjetima oko temeljaca,palacinko....sva si vrazija svasta ti nama znas....sad cu napraviti pileceg temeljca a za 15-20 dana cemo i teleci.....sve ce ici sigurno puno bolje kad se kiha na temeljcima.....user posted image

user posted image user posted image

(odgovor članu Arina)
Neposredna veza do poruke: 9617
18.7.2012 8:24:39   
mala14
jučer:

dojenje
doručak: prosene pahuljice, banana
užina: pola banane, dvije kruškice
ručak: puretina, riža, blitva sa pavlakom
dojenje
večera: hipp good night
dojenje pred spavanje

(odgovor članu mala14)
Neposredna veza do poruke: 9618
18.7.2012 10:49:18   
Arina
IZVORNA PORUKA: mala14

jučer:

dojenje
doručak: prosene pahuljice, banana
užina: pola banane, dvije kruškice
ručak: puretina, riža, blitva sa pavlakom
dojenje
večera: hipp good night
dojenje pred spavanje
E sad me interesuje.....jel vi imate 3 dojenja....i sad ovo sto pises ya dorucak prosene pahuljice i banana i uyina opet banana....kako to ...koliko je ve to skupa banane i yato opet ya uyinu banana...jel voli ili je ostalo od doruckauser posted image ....
I ovo oko rucka   jel sve pomjesano pa zblendano...ili blitva posebno sa pavlakom....kad moze blitva da se uvede....ili ti sve to serviras odvojeno pa dajes malo ovog-malo onog....
joj ja bas nadrobi....kad me sve interesuje

meni je sve ovo novo drage moje,ponasam se ko da mi je prvo djete a ne trece user posted image ....ali kad prije desetak godina niko nije govorio o ovakvom nacinu uvodjenja namirnica...prije je doktorica cak savjetovala polije 3 mjeseca da se uvodi "supica".....ali posto imam kod sina malo alergije  sad sam oprezna....da sam i njemu ovako uvodila bilo bi puno bolje....user posted image

(odgovor članu mala14)
Neposredna veza do poruke: 9619
18.7.2012 11:13:26   
gerberka
mame evo i mene opet user posted image
ja sam stvarno prava zbunjoza kad je u pitanju uvođenje hrane..kuci nemam net jer jos uvijek selimo..mislim prenosimo ostatak stvari pa nikad da ga prikljucimo..pa ja ovako kad dođem kod mame pokusavam uhvatiti kako i sta al Boga mi slabo mi ide user posted image
mom sinu je 5 mj i jedna sedmica..do sada je uz dojenje probao kašice od jabuke, breskve, rizine pahuljice jednom ( nije odusevljen ) sok od jabuke, sok od breskve..dakle vrtimo se na siki i ovih kasicama ( jedna dnevno )..

mozete li mi molim vas ukratko dati prijedlog sta da mu dajem ovu sedmicu..kako to ide s mrkvom? sa krompirom? da li je rano? mozda se pitanje cini smijesnim i laganim ali vjerujte bez rr-a se bas mlada mama napati user posted image
hvala vam unaprijed za odgovore, ljubi vas T user posted image

"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38)
10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 9620
18.7.2012 11:22:01   
palachinken
Pa dosta ste toga probali, nek sad jede kombinaciju jabuka, breskva, riža. A mrkvu, uzmi neku mladu, pazi da nije gorka, iskuhaj je ili na pari ili u malo vode, pa tu vodu baci. Mrkvicu onda izblendaj s malo vode i pomiješaj s nečim što je već jeo, recimo s jabukom.
Krompir sam ja sačekala, doduše sad ima mladog, pa može i to. Možeš mu nakon mrkve uvesti proso, ono je puno željeza. I slobodno dodaji koju kap maslinovog ulja u povrtne kašice, dobro je za probavu.

< Poruku je uredio palachinken -- 18.7.2012 11:23:56 >

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 9621
18.7.2012 11:28:04   
gerberka
cinkoouser posted image hvala

"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38)

Neposredna veza do poruke: 9622
18.7.2012 11:30:18   
gerberka
ima ona kašica breskva i riza a imao mi je proljev zbog prehlade taman cemo danas to ruckiti + sika

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 9623
18.7.2012 11:32:57   
palachinken
Ako ima proljev, onda mrkva-riža, te obe zatvaraju. Breskva otvara user posted image Naravno, možeš i svježu bananu, ali pomalo, jer mog M i dan danas banana zatvori, ne kaki povazdan.

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 9624
18.7.2012 17:48:38   
ferguson

IZVORNA PORUKA: mala14

ja sam treći obrok uvela u osmom mjesecu ja mislim...ne bih da te obeshrabrim ali moj A još nikad nije prespavao cijelu noć a sad mu je 10 punih mjeseci user posted image ali eto ja se nadam da će i taj dan aBd brzo doći user posted image

moj sin trenutno ima 7 i pol mjeseci i hB dobro je prihvatio ova dva obroka, pa kontam da ne brzam sa trecim obrokom, ali eto vidim da ne brzam,mada valja nakuhati i spremiti tri obroka.user posted image a dobro ako i ne prespava cijelu noc, budi se samo jednom pa i nije toliko strasno.

Sto ne boli, to nije život, što ne prolazi to nije sreća...

(odgovor članu mala14)
Neposredna veza do poruke: 9625
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  383 384 [385] 386 387   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  383 384 [385] 386 387   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

igrice
gvendolina

koliko vremenski vasa djeca igraju igrice na racunaru?navesti i dob djeteta u komentaru molim :)

par sati dnevno (48%)

par puta sedmicno (8%)

jednom sedmicno (3%)

rijetko (13%)

nikako (28%)

Broj svih glasova: 155

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *