Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.7.2012 23:20:16
animagical
ja sam dala cetrvt, pa za dva dana pola, pa citavo,ali on ja sam samo dala, on to nije pojeo, ni sada ga ne voli zubice pere od kad ih je dobio, i bas uziva, zine da mu istrljam...ima ih sedam sada... perem samo cetkicom i vodom,jel de ne treba njima jos pasta?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.7.2012 23:26:30
animagical
htjela sam da trazim odgovarajucu temu i pitam za pastu,ali hvala na odg iako je ot ja u biti uzmem soljicu vode, umacem cetkicu i ribam zubice, i svako malo isperem cetkicu vodom...
imam pitanje i za dohranu,da nije sve ot kada ste dali kupus? i kako, jel s moze npr s teletinom i mrkvom,kako i ja volim?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.7.2012 23:39:44
Daja_sa
IZVORNA PORUKA: animagical
htjela sam da trazim odgovarajucu temu i pitam za pastu,ali hvala na odg iako je ot ja u biti uzmem soljicu vode, umacem cetkicu i ribam zubice, i svako malo isperem cetkicu vodom...
imam pitanje i za dohranu,da nije sve ot kada ste dali kupus? i kako, jel s moze npr s teletinom i mrkvom,kako i ja volim?
ena je sa punih 10 mjeseci jela kupus ...moja mama pravila i prije nego je nama zacinila njoj izvadila porciju...ma spucala je k'o velika... nedavno je jela i prasu... iducu sedmicu cemo probati cijelo jaje...iako ga je do sad jela u pogaci i kiflicama ...i neki dan joj Sara davala piskote ...vidim ja njih dvije mirne kad one zasladile guzu...a piskote imaju u sastavu jaja...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.7.2012 9:25:10
bebix
IZVORNA PORUKA: animagical
rucak: karabatak skuhan sa povrcem i tjestenina
kako ovo pravis bebix? koje povrce?
meni je vise na vrh glave raskuhavnja mesa u pretisu bas masno ispadne, ali on voli...ne dodajem masnocu,samo ono sto meso pusti...jel njemu previse to masno?? kontam, i potezak je, mozda trebam pripaziti sta mu dajem, ne bih da bude debeo,iako je povisok za svoj uzrast
stavim puter i dodam malo vode da se rastopi, dodam isjeckan crveni luk, dodam karabatak sa kojeg sam skinula kozicu, dodam (jucer npr) tikvicu(uglavnom stavim carsku mjesavinu) i dodam jos vode i kad je sve kuhano, meso isitnim i odstranim koscicu i vratim na pec i dodam tjesteninu, ja za njega kupujem tjesteninu pasta zara kao male ljuskice i ne blendamo vise
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 10:07:34
Arina
eh evo mene opet sa pitanjem... mom bebacu je 6 mjeeci i do sad smo probali ( mrkvicu,krompir,tikvicu ) i ( jabuku,bananu breskvu i jucer probali krusku)...povrce skuham na kockici pileceg filea velicine 2x2 x2 cm.....neka malo i toga otkinem i izmiksam.....sve ide predobro i pojede jednom dnevno povrce i jednom dnevno voce sve miksam i dodam po kasicicu cajnu rizinih pahuljica u sve da poveze....pojede po oboku 120-150 ml.... I sad ve bi bilo idealno da nije tvrde stolice ,na napomenem da banane tavim mozda 4-5 cm ne vise ....recimo pola jabuke i tako....ne znam sta prvi tu tvrdu dtolicu da mu ne smetaju rizine pahuljice...jer one su vaki obrok tu moze li kojA pametna???????
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 10:15:49
djoisa
mrkva, banana, riza zatvaraju... pileci file je suh, ja bi posumljala i na to da zavara..bolje uzmi batak ili krilo.. jogurt im pomogne ali vi vjerovatno jos niste probali jogurt? ja bi svakodnevno za regulaciju stolice davala zrelu breskvu, moze i lubenica.. od kasica pomaze ona od sljive i kruske..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 10:16:30
Bebica11
IZVORNA PORUKA: Arina
eh evo mene opet sa pitanjem... mom bebacu je 6 mjeeci i do sad smo probali ( mrkvicu,krompir,tikvicu ) i ( jabuku,bananu breskvu i jucer probali krusku)...povrce skuham na kockici pileceg filea velicine 2x2 x2 cm.....neka malo i toga otkinem i izmiksam.....sve ide predobro i pojede jednom dnevno povrce i jednom dnevno voce sve miksam i dodam po kasicicu cajnu rizinih pahuljica u sve da poveze....pojede po oboku 120-150 ml.... I sad ve bi bilo idealno da nije tvrde stolice ,na napomenem da banane tavim mozda 4-5 cm ne vise ....recimo pola jabuke i tako....ne znam sta prvi tu tvrdu dtolicu da mu ne smetaju rizine pahuljice...jer one su vaki obrok tu moze li kojA pametna???????
mojoj N je banana stvarala bas bas tvrdu stolicu pa smo je izbacili iz jelovnika, i opet uveli sad, jednako je prihvata dopada joj se, sad posto smije jogurt dobra je kombinacija banana-jogurt mislim da mozes slobodno malo da je odlozis da se dijete ne pati a i meso je malcice rano i meso zatvara eto probaj nesto promijeniti pa vidi hoce li pomoci
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 11:50:37
Sandrich
I ja sam kupila hipp rizine pahuljice...moze li mi neko reci kako da napravim s obzirom da dojim pa ne bih ubacivala AD..i koja kolicina je dovoljna s obzirom da beba tek pocinje isprobavati okuse?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 12:01:13
palachinken
IZVORNA PORUKA: Sandrich
I ja sam kupila hipp rizine pahuljice...moze li mi neko reci kako da napravim s obzirom da dojim pa ne bih ubacivala AD..i koja kolicina je dovoljna s obzirom da beba tek pocinje isprobavati okuse?
S prokuhanom i prohlađenom vodom ili sa izdojenim mlijekom. I obzirom da tek počinjete, napravi fildžan
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 14:34:26
gerberka
zdravo mame
mom T je 5 mj i par dana..do sada smo samo dojimli, a zadnjih dana smo jeli kašicu od jabuke i sok od jabuke. molim ukratko za savjet s cime i kako poceti da probava okuse..ljubimo vas i hvala na odg
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 14:37:52
palachinken
IZVORNA PORUKA: gerberka
zdravo mame
mom T je 5 mj i par dana..do sada smo samo dojimli, a zadnjih dana smo jeli kašicu od jabuke i sok od jabuke. molim ukratko za savjet s cime i kako poceti da probava okuse..ljubimo vas i hvala na odg
Rižine pahuljice, mrkvica, proso, pa onda kombinuješ
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 14:39:53
gerberka
jooj palacinko, uvijek si od pomoci mogu li se ja doseliti kod tebe, nesto mi ovo sve novo s hranom malo citam, kako sam skontala neke hippove rizine pahuljice u prokuhanoj vodi razmutiti..jel tako..a mrkva?
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 14:48:30
palachinken
Imaš ti rižinih pahuljica i od Hippa i BabyLove i raznih proizvođača, ali samo vodi računa da je čista riža, da nije mliječna kašica, jer su one sa adaptiranim mlijekom. Najbolje bi bilo, ako možeš, da izdojiš, pa pomiješaš sa svojim mlijekom, ali ja sam pravila od prvog dana sa vodom. Mrkvicu sam prvo kupila u teglici, pojeo petinu male teglice Kad je prihvatio mrkvu, pomiješala mu je s rižom, pa kasnije uvodila ostale namirnice, cca jednu sedmično. S tim da sam mu prvo davala povrće i žitarice a tek nakon mjesec dana voće.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 14:55:33
Mirkica
IZVORNA PORUKA: palachinken
zdravo mame
ja sam ovako pocela sa mrkvom lijepo je skuhala i onda dodala malo ulja maslinoog i kasiku soka od naradndze tako ovdje stoji u knjizici koju dobijemo za prehranu djece , uvjek kazu da ide kasika soka od narandze i ulja malko tako da je kao kasa potpuna pa smo onda presli na krompir tako smo poceli polako jedno po jedno .
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 14:57:39
Bebica11
IZVORNA PORUKA: Mirkica
IZVORNA PORUKA: palachinken
zdravo mame
ja sam ovako pocela sa mrkvom lijepo je skuhala i onda dodala malo ulja maslinoog i kasiku soka od naradndze tako ovdje stoji u knjizici koju dobijemo za prehranu djece , uvjek kazu da ide kasika soka od narandze i ulja malko tako da je kao kasa potpuna pa smo onda presli na krompir tako smo poceli polako jedno po jedno .
ovdje ne daju citruse do godinu dana jer su alergeni
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 15:01:19
Alma_27
IZVORNA PORUKA: Sandrich
mozes rizine pahuljice pomijesati s vodom i dodati pasirano voce/povrce koje ste probali. neka pojede koliko hoce. obicno je to nekoliko kasikica ispocetka pa kasnije sve vise i vise
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 16:19:54
mala14
ne mora značiti da je do banane moj A je imao tvrdu stolicu na početku dohrane, naročito od riže ali mu je banana baš fino regulisala stolicu...meni je uvijek pomagala kajsija imaš onu hipp kašicu kruška-marelica pa probaj to, može i sok od marelice pa u svaku voćnu hapu malo naspeš...ja sam tako u početku dok se nije regulisala stolica...a može i mama (ako dojiš) da jede kajsije ili suhe šljive iz kompota
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 16:27:13
Arina
hvala svima na odgovorima i sugestijama Ja misslim da je od rizinih pahuljica..jer njih stavljam u sve i stolica je svakakvih boja ali svaka je tvrda....pa je zato vjerovatno od toga ...ja sam od danas odlucila bez rizinih pahuljica pa cu vidjeti..a dok isprobamo jos danas krusku od sutra uvodimo i marelicu a breskvu smo vec probali pa cu danas dati breskvu jabuku i kruskicu....a za rucak smo pojeli krompiric i tikvicu i mrkvicu skuhanu na kockici piletine (nisam piletinu blendala)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 16:31:09
animagical
ne moras stalno rizu, kupi prosene pahuljice, mnogo su bolje jer su bogate zeljezom, ne sadrze gluten, a nisam primjetila da zatvaraju kao riza... ja sam npr u voce stavljala zitarice i to u pocetku rizu,pa proso i onda i one s glutenom 3 korn i slicno,a u povrce nisam, jer stavis svejdno ili krompiric ili malo rize obicne, ili mesnu vodu...pa dodje konkretniji obrok...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 16:33:38
Arina
i jo nesto... posto sam kupila one baby love pahuljice od prosa bi li mogla njih dodavati kao rizine...mogu li se one mjesati i u povrce i u voce???kakav je proso za stolicu...i jos neto kad se moze bebi dati kukuruzni griz...tj. palenta...kontala sam mozda malo i nju ubaciti jer cini mi sa da bi ona pomogla probavi tj. stolici.. Sta vi mislite drage mame???
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 16:39:57
Arina
i sta jos beba sa 6 mjeseci moze probati od povrca pored mrkvice krompirica i tikvice,kad ide grasak,karfiol,brokula,mahuna....kad bi to uvela...i kad ide pavlakada recimo mogu sa palentom .....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.7.2012 16:46:36
Alma_27
i sta jos beba sa 6 mjeseci moze probati od povrca pored mrkvice krompirica i tikvice,kad ide grasak,karfiol,brokula,mahuna....kad bi to uvela...i kad ide pavlakada recimo mogu sa palentom .....
ja sam svome davala sve to od povrca ali u malim kolicinama uz krompir. i spinat sam davala. nisam grah i kupus jos (ima 8,5). kasnije povecavaj kolicinu. ne sjecam se kad samuvela pavlaku, ali sam relativno rano pocela stavljati malo vrhnja