scarlett
|
IZVORNA PORUKA: amiyca Drage mame dojilje, evo da se i ja prikljucim ovoj temi. Rodili smo prije 11 dana carskim rezom. Mama je bila na intenzivnoj 36 sati i tek onda prebacena na odjel da vidi svog H. U medjuvremenu, hranjen je na flasicu, kad god zaplace. Kako je rodjen sa 2550g i vrlo se sitan veoma cesto je dohranjivan. Ne znam sta su mu davali u bolnici... Meni su uvucene bradavice i ja sam pokusavala da ga natjeram da doji bez silikona, ali nije bilo sanse da on pravilno uhvati bradavicu, cak ni uz pomoc sestre sa odjela. Meni je i mlijeko zbog toga sporije nadolazilo i ja sam samo plakala kada ga je morala odnijeti na dohranjivanje. Kuci smo pusteni 4 dana nakon carskog i od tada pokusavam da ga dojim i bez i sa silikonskim bradavicama. Medjutim, on se toliko muci i place dok ga drzim na siki da me srce boli od tuge. Laktacija nije jos uvijek uspostavljena normalno. Vjerotavno zbog toga sto on ne moze da izvuce mlijeko. Konstantno ga dohranjujem, jer ono sto sisa nije dovoljno. Nemam upala, niti ragada, a ni dovoljno mlijeka kojim bih nahranila svoje dijete. Od jucer smo krenuli sa izmuzavanjem prije podoja da vidim koliko je to mlijeka u sikama, i uspjela sam izmusti 20-tak ml iz obje dojke... Toliko sam zeljela da dojim svoju bebu, da postajem depresivna zato sto ne mogu. A jos mi je gore kad me neko pita, imam li mlijeka... Draga amiyca, tvoja želja za dojenjem je zaista za svaku pohvalu, a obzirom da vidim koliko ti vaša trenutna situacija teško pada, vjerujem da ćeš uraditi sve da tu želju i ostvariš. Kao prvo ne vjeruj izdajalici, ona nije mjerilo niti siguran pokazatelj količine mlijeka u tvojim grudima, jer na svijetu ne postoji izdajalica koja može izvuči koliko može beba, a osim toga mlijeko se stalno stvara. Vjerujem da si u pravu, da je njemu teško vući, pa treba prvo riješiti problem sa uvučenim bradavicama, poslat ću ti link na kojem ćeš moći iščitati tehnike koje pomažu da se bradavice izvuku. Mislim da imaju i slike pa će ti biti tako lakše da i sama probaš. Zatim dobro treba obratiti pažnju da je bebin hvat bradavice dobar, da zahvati što veći dio areole, da bi mogao što efikasnije sisati. Ako beba pravilno uzme dojku, neće nastajati ragade. Obzirom da bebu dohranjuješ, velike su šanse da dođe do konfuzije bradavice, jer tehnika sisanja dude na bočici i bradavice su različite, pa može doći do ragada, jer će beba uzimati bradavicu kao dudu. Također može doći i do odbijanja dojke, jer bebi je lakše piti iz flašice, nego vuči iz dojke. Ovdje bi bilo jako korisno da AD koje mu daješ, pokušaš dodavati kašikicom (znam da je i to jako mučno) ili nekom alternativnom metodom hranjenja. Tada će beba radije sisati dojku nego mučiti se sa kašikicom recimo, a sve dok je flašica u igri, ona će otežavati uspješno dojenje. Kada savladate ove korake, znači beba uspije bez silikona pravilno uhvatiti i bradavicu, i kvalitetno isprazni dojku, pređite na drugu dojku. Slijedeći podoj započnite na onoj dojci na kojoj ste završili. Bebu što češće stavljaj na dojku i nastoj da što duže doji i kad se tebi čini da je dojka prazna, sve dok se beba ne buni. Bolje da sisa tvoju bradavicu i stimuliše proizvodnju mlijeka, nego da potrebu za nenutritivnim sisanjem zadovolji na dudi. Javi nam kako ovo ide i imali kakvih poteškoća, a onda rješavanjem eventualnih poteškoća i savladavanjem samog procesa dojenja, polako ćemo izbacivati količinu i obroke ADa, a povećavati učestalost dojenja i količinu mlijeka. Bilo bi dobro da ti obratiš pažnju na svoju prehranu, da jedeš izbalansirano i raznovrsno, što više voća, povrća, žitarica, da unosiš u organizam sve ono što je zdravo i ono što ti se traži, ali u umjerenim količinama. Unosi tečnost u onoj mjeri u kojoj ti to tijelo traži, poželjno je bar 2 l dnevno (u prosjeku), ali nemoj ni u čemu pretjerivati. Imaj na umu da dojilji treba max. 500kcaL dnevno više, nego inače. Koristite li dudu varalicu?