scarlett
|
IZVORNA PORUKA: mamina princeza drage moje moja E. od jutros j ekakio dva puta bas zeleno sto nije nikad... sad sam se malo zabrinula iakos am na vis emjesta ctala da jesve to normalno kod iskljucivog dojenja sad ipak brinem jer ne znam odakle to. nista drugo drugacije nisam primjetila, mlijeko isto , isto doji ... isto se ponasa... jos je sad toplije pa zato i vise brinem da mu ne fali. jel moze biti zelena ako sam ja nesto pojela ( mada ni to ne znam sat bi moglo biti). vec mjesec i vise ima slinica u nosu sad manje ja vise predpostavljam da se na taj nacin i cisti jer previse mi je da je virus ili entso drugo pa da nije i to izaslo na guzu .... bas je zeleno skroz bilo. samo da hoce danas neku zutu pokakiti da mi bude malo lakse.... Meni je patronažna rekla kada je imala par dana da zelena stolica može biti od hrane koju majka unese i koja oksidira, recimo sokovi i voće. Ukoliko ne primijetiš neke druge promjene kod bebe, ta zelena stolica ne mora da znači ništa. Ukoliko se ona stalno ponavlja i beba ne dobija dovoljno na težini, to može da znači da beba možda ne popije dovoljno masnijeg mlijeka. Zato sada pratite hoće li se to ponavljati. Mlijeko na početku podoja vodenasto je i sadrži više laktoze (šećera, koji u crijevu fermentira i uzrokuje grčeve, plinove i rijetku, zelenu, kiselu stolicu) i manje kalorija (masti) te se vrlo brzo probavlja. Još jedan uzrok čestim zelenim stolicama može biti djetetova preosjetljivost na određenu hranu koju je majka pojela. Ukoliko se jave još neki simptomi poput krvi u stolici, bljuckanje, osip, ekcem i td. riječ može biti o preosjetljivosti na mliječne proteine iz kravljeg mlijeka. U tom slučaju majka treba izbaciti iz prehrane sve mliječne proizvode, uključujući i one iz gotove hrane. Rezultati se mogu očekivati tek nakon 2-4 tjedna, koliko je potrebno da se izbace proteini kravljeg mlijeka iz organizma majke i djeteta. Uzrok zelene stolice mogu biti i lijekovi koje majka uzima ili ipak velika količina zelenih namirnica (pa čak i hrana obojena zelenom prehrambenom bojom), ali i lijekovi, sirupi i čajevi koji se daju bebi, te kada beba na početku dohrane dijete pojede veliku količinu zelenog povrća ili hranu koja mu na neki način poremeti ravnotežu u crijevima. Uzroci zelenoj stolici mogu biti i simptomi viroze, jer tada dolazi do poremećaja u apsorpciji i probavljanju hrane i obično te zelene stolice traju samo par dana. Rotavirus: 12-16 zelenih ili smeđihe, vodenastih stolica vrlo neugodnog mirisa, mogu trajati tjednima, temperatura i povraćanje Žutica: tamna ili zelenkasta stolicu dok se iz organizma izbacuje bilirubin. Nicanje zubića:velika količina sline koja se uzrokovana rastom zubića izlučuje, svojim većim dijelom dospijeva u bebin probavni trakt i može uzrokovati iritaciju crijeva i spriječiti normalnu apsorpciju te uzrokovati pojavu tekuće, kisele i zelene stolice, što je zatim obično popraćeno i pelenskim osipom. AD:može biti uzrok zelene stolice zbog željeza koje se dodaje mliječnoj formuli. Mamina princeza, na osnovu tvog posta, ja ne bih pridavala tome veliku pažnju, ali javi nam kakva je situacija bila kasnije i u toku dana, da li se ponavljalo? Iako mi se činilo da kod vas nije ništa ozbiljno(jer nisi navela nikakve dodatne simptome, a nadam se da se ni kasnije nisu pokazali), ipak sam napisala ev. razloge zelene stolice, nadajući se da će i ostale mamice koje su trenutno aktivne na ovom PDF pročitati. Koliko se sjećam, a vjerujem da ni njima nije drugačije, uvijek kada sumnjamo u količinu svog mlijeka, prije nego što hoćemo promijeniti pelenu bebici, samo pomislimo "Dragi Bože, daj samo da ne bude zelena...", jer ćemo time ubijediti i sebe i okolinu da beba prima dovoljno mlijeka, a ako bude zelena, uhhh, valja se svima pravdati Kod nas je (naročito unutar generacije naših majki i nana) uvriježeno mišljenje da je zelena stolica znak da je beba gladna.