mama75
|
Evo da i ja koju "pametnu" kazem Imam iskustvo i sa drzavnim vrticem i sa privatnim koji neki nazivaju "ilegalnim" jer se vodi kao igraonica. Sto se tice drzavnih vrtica, njihove velike prednosti su sljedeće: 1. Namjenski su pravljeni objekti kao vrtići (izuzev par onih koji se nalaze u prizemljima stambenih zgrada, kao što su onaj na Pofalićima i m. Dvoru) tako da je prostor puno veći u odnosu na privatne i uglavnom imaju svoje dvoriste 2. Kadar koji radi tu je odlican, ima dosta starijih teta sa iskustvom koje svoje znanje prenose na mladje kolegice; rade s puno ljubavlju, jer mislim da im je to jedina motivacija posto su im plate jako male 3. djeca su podjeljena u grupe prema uzrastu tako da im je to prednost u tom obrazovnom dijelu, jer je lakse kada se uci grupa djece u kojoj su svi istog uzrasta mane: 1. Odnos broj djece/broj teta u grupi dostize cifru od 20; i to je samo u periodu od 11h-15h kada su tu 2 tete; prije i poslije toga je 1 teta sama 2. higijenski uslovi su vrlo upitni - za godinu dana koliko je moje dijete pohadjalo stariju jaslicku grupu u JU Djeca Sarajeva nisu ih ni jedan put odveli da operu ruke; o pranju zuba da i ne govorim; tute su bile ispred vrata od sobe u kojoj borave, djeca su sama izlazila u hodnik da vrse nuzdu, cesto se desavalo da dijete sjedne u tutu koja je vec puna, okolo je sve bilo mokro itd; 3x smo se zalili u upravi i nista se nije promijenilo po tom pitanju 3. zbog velikog broja djece u grupi veca je mogucnost razboljevanja, jos dodatno roditelji dovode bolesnu djecu, tako da je to "zacarani krug" - dijete taman ozdravi, vrati se u vrtic, opet pokupi nesto itd; ja kada sam dosla i rekla da mi dijete ima streptokok i da trebaju upozoriti ostale roditelje da urade bris djeci receno mi je da oni ne mogu to traziti od roditelja; tako je moje dijete 4 mjeseca "vuklo" streptokok, ispilo tonu antibiotika i na kraju sam je ispisala Privatni tzv. ilegalni vrtic je na kraju bio moj izbor. Nisam se pokajala tada, a ni sada kada sam i mladje dijete upisala u isti. I da, dobili smo ugovor koji smo potpisali, imaju plan prema kojem rade, hrana im je super ( nisam ja protivnik salame i pastete, ima i toga ovdje jer to djeca jedu), 15 djece i 2 tete, svi u vrijeme dnevnog odmora spavaju, individualni pristup svakom djetetu itd itd Prostor jeste puno manji od onoga u JU Djeca Sarajeva, ali i djece je puno manje, tako da to dodje na isto na kraju. Izvode ih u dvoriste svaki dan (kada je lijepo vrijeme). I da ne duzim vise, osnovna prednost privatnih vrtica je u stvari manji broj djece, tako da se teta stvarno moze posvetiti svakom djtetu. Ja ne ocekujem da mom djetetu u vrticu bude kao kod kuce. Naprotiv, baz zbog toga i ide u vrtic, da se nauci zivjeti i funkcionisati u grupi, u kojoj postoje odredjena pravila koja se moraju postovati, gdje je u drustvu sa svojim vrsnjacima isl. I moram reci za ovaj "obrazovni" dio: da zaista, u vrticu djeca ne smiju uciti citati i pisati, jer je to prepusteno uciteljicama. U vrticu ipak rade odgajatelji.
|