Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: anđelo ono što mene najviše buni i zabrinjava je to da je u porodilištu znao popiti i 50 ml mlijeka ,jednom čak 70 ali je zato spavao 10 sati.....i sad se ja brinem da li mu je dovoljno ovo što podoji,.i da će početi gubiti na kilaži. evo malo prije je dojio i brzinski izdojio obje sike za 20 minuta ,10 minuta jednu,10 minuta drugu.primjetila sam da kad izdoji onaj prvi dio mlijeka ,da postane nezainteresiran za onaj masni dio,baš kao da mu je to teško da vuče pa se ulijeni. te stolice što ima su male količinski,za razliku od onih u porodilištu.one su bile čvršće a ove su rjeđe. hvala Lejla na savjetima ,hvala i ostalim ženama....samo da znate da ste mi velika podrška i da mi dajete snagu za dalje.....odlučila sam danas nikako ne davati ad...već samo dojku,pa ću pratiti boju stolice javim se opet Zaboravi mililitre AD-a! Ono se ne može mjeriti ni porediti sa tvojim mlijekom! To što je pio u porodilištu nije mjera ničega. Koliko djete pojede AD-a ne pruža nikakvu mjeru majčinog mlijeka jer to su dvije potpuno različite tvari. To bi ti bilo, slikovito, kao da mjeriš koliko možeš pojesti čorbe od brokula prema tome koliko si pojela masne jagnjetine sa ražnja. Isti ti primjer može slikovito objasniti i spavanje bebe poslije tvog i kravljeg mlijeka iz AD-a, poslije čorbe od brokula ti si aktivna i puna energije, poslije masne jagnjetine sa ražnja možeš samo u horizontalu. Isto tako, novorođenče se mjenja iz sata u sat, toliko je intenzivan njegov napredak u prvim danima. Tvoja beba danas nije ni blizu onoj u porodilištu po nivou razvoja i zrelosti organizma. Zato nemoj to upoređivati. Ne razmišljaj o kilaži, koncentriši se na broj i kvalitetu podoja. Ako dijete za sad ima žuticu ono neće spektakularno dobijati na težini, ali to je OK i to ne treba da te brine. Ako obezbjedimo da dovoljno često i kvalitetno jede osigurat ćemo da se bilirubin izbacuje iz organizma i da težina ide uzlazno. Ovo što opisuješ za drijemanje nakon prvog mlaza mlijeka je sasvim normalno, uobičajeno za novorođenčad i bez žutice, a kamoli sa žuticom. Zato je bitno da bebu u toku podoja animiraš, diraš, štipkaš, a uz to primjeniš i masaže dojki koje sam ti prije opisala da bi beba što više zaista pojela. Što se teče količine stolice, i mrlja veličine kovanice 5KM se smatra stolicom. Stolica dojene bebe je tečna, dojene bebe nemaju čvrstu stolicu, i tako i treba da bude kod dojenčadi. Čvrsta stolica se javlja kod djece koja se hrane AD-om i jedan je od glavnih problema jer dojenačka crijeva nisu projektovana da rade sa čvrstom stolicom. Beba koja ima stolicu jede, jer to pokazuje da ostaje nešto viška nakon što se hrana probavi. Samo hrabro naprijed. Ne znam šta su ti medicinari rekli, ali je općenita preporuka za novorođenčad sa žuticom da im se podoji nude na 1,5h do maksimalno 2h, i da ih se nikako ne pušta da budu bez obroka duže od 2-3h.