Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 0:18:33
sporty mamaa
Zene, zanima me jedno pitanje. Koja je prva hrana koju ste ponudili svom djetetu, ja evo jutros prvi put(bebi ce za koji dan 6 mjeseci), dala joj kasicu od mrkve i jabuke. Nema sanse, sve pljunula Kontam joj sutra skuhati samo jabuku, al ne znam ako nebude slatka kako ce je prihvatiti, a je li pametno seceriti Ja ko'' da nisam othranila jedno dijete prije
< Poruku je uredio sporty mamaa -- 14.3.2012 0:19:27 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 0:36:45
animagical
sporty ja ne bih secerila...kazu da beba treba probati namirnicu oko 8 puta da se navikne na novi ukus...ponudi opet... mozes skuhati,a mozes izblendati i svjezu jabuku...mozda je problem i u kombinaciji, moja beba vise voli jednostavnija jela nego muckalice
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 0:41:29
sporty mamaa
Moze bit da ne voli mrkvu, ili mozda jabuku Sutra probam samo sa jabukom, al inace uvrce jezik i gura van, kazu da je to znak da nije spremna jos za dohranu. Ali dobro ne zuri nam se, polako cemo, po kasikicu, dvije... Hvala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 0:55:24
animagical
ako gura jezikom, mozes i sacekati koji dan? moj gladez je odmah zijevao za kasikom i cupao je rukama,tako da ne znam ni kako to izgleda ja svima predlazem i tikvu za pocetak, valjda sto je nekakva slatka i skuha se skroz fino, a ne smeta stomacicu...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 10:06:50
ciciban26
Moja cura je odusevljena tikvicama,i ne stvaraju joj problem. Ja joj skuham,umiksam stapnim i dodam kasiku nestle baby rice. Place kad pojede,jos bi smizla
Moj zivot,moja dusica,moja zvjezdica i suncica :) 22.09.2011 12:05
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 10:10:50
saritaa
i moj bebac je odmah prihvatio hranu, on se cak i d3 kapima obraduje
eh imam jedno pitanje... on recimo pojede stvarno dosta kasice, nikad ispod 100 gr. ali ipak vrlo brzo poslije toga trazi da doji...trebala bih ga ostaviti na cuvanje uskoro par sati pa neznam sta da mu daju pored kasice, mozda caj
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 10:20:10
ciciban26
Selminja i meni se cinilo strasno komplikovano pa sam davila pitanjima. Vidjet ces na sta joj prija. Mojoj E je mrkva strasno smetala ali zato pecenu jabuku smaze cijelu Saritaa stavljas li joj rizine pahuljice u kasice
Moj zivot,moja dusica,moja zvjezdica i suncica :) 22.09.2011 12:05
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 10:26:31
vjestica
IZVORNA PORUKA: animagical
ako gura jezikom, mozes i sacekati koji dan? moj gladez je odmah zijevao za kasikom i cupao je rukama,tako da ne znam ni kako to izgleda ja svima predlazem i tikvu za pocetak, valjda sto je nekakva slatka i skuha se skroz fino, a ne smeta stomacicu...
ja bih ipak predložila oprez sa tikvicom, jer potoji uvriježeno mišlhjenje da je tikva lagana, ali iskustva moje i još par majki tvrdi suprotno itekako može smetati stomaćiću i bolje oprezno s njom ja sam joj uvela tikvu sa 6 mjeseci, kad smo krenule sa dohranom(i btw baš me čzudi da dosta majki prerano počinje a dohranom, sa 4 mjeseca, pa i ranije ) 3 dana je stomaćić mučio dok nije pokakila tikvu a znam još par mamam čije su bebe teško podnijele tikvu, iako su ih svi ubjeđivali da to nije od tikve, jer je ona lagana
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 10:33:01
animagical
ja samo da konstatujem da moje dijete koje je jelo redovno po 190 gr za obrok, sada pojede max 50gr...i to na guranje... tako vec 15-20 dana... sta i kako ne znam, probala sam nuditi razne kombinacije,a i jednostavne stvari... samo da mi je da ga natrpam zeljezom, za kile cemo lahko...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 10:34:26
animagical
vjestice ja to stvarno nisam znala i pedijatrica mi rece da je tikva lagana, a eto vidis, stara skola, ne mora da znaci... to za pocinjanje rane dohrane...neko mora
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 10:35:05
vjestica
ja samo da konstatujem da moje dijete koje je jelo redovno po 190 gr za obrok, sada pojede max 50gr...i to na guranje... tako vec 15-20 dana... sta i kako ne znam, probala sam nuditi razne kombinacije,a i jednostavne stvari... samo da mi je da ga natrpam zeljezom, za kile cemo lahko...
zašto da ga natrpaš željezom? jel beba doji? mislim ne kontam što se brineš za ostalu hranu, ako doji, tek mu je 6 mjeseci
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 10:36:50
saritaa
IZVORNA PORUKA: ciciban26
Selminja i meni se cinilo strasno komplikovano pa sam davila pitanjima. Vidjet ces na sta joj prija. Mojoj E je mrkva strasno smetala ali zato pecenu jabuku smaze cijelu Sarita astavljas li joj rizine pahuljice u kasice
stavljam...juce mu kuhala carsko povrce, i dodala tri kasikice prosa...bilo je sigurno oko 120-130 grama, sve pojeo i poslije pola sata dojio, jest doduse izmedju toga kakio pa mozda zato.
Selminja meni je drugo dijete pa sam bila ,ali kad krenes nije uposte strasno, jos kad imamo ovoliko mama sa kojima mozemo razmjenjivati iskustvo ma sve je lakse
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 10:53:07
animagical
IZVORNA PORUKA: vjestica
zašto da ga natrpaš željezom? jel beba doji? mislim ne kontam što se brineš za ostalu hranu, ako doji, tek mu je 6 mjeseci
jer mu je hgb na donjoj granici, ne brinem bez razloga...doji, i ako nastavi ovako brljati s hranom mislim da ce mu zeljezo biti samo jos nize...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 11:08:31
vjestica
vidim da mnodi provjeravaju ks bebe koje su indikacije za to uopšte? nama to nikad nisu predložili,a za željezo se nikad nsiam ni brinula kod dojene bebe,a tek sa 6 mjeeci smo počele sa dohranoim, koja je dugo bila 2-3 kašike pitam jer mislim da stara škola pedijatara često voli provjeravati ks nakon 6 mjeseci
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 11:12:37
bambi7
Moja je ovako brljala i mi smo šizili, sto nece da jede, to je bilo oko 7mj, a u stvari su joj nicali zubi. Cim su probili nastavila je normalno da jede!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 11:24:03
animagical
IZVORNA PORUKA: vjestica
vidim da mnodi provjeravaju ks bebe koje su indikacije za to uopšte? nama to nikad nisu predložili,a za željezo se nikad nsiam ni brinula kod dojene bebe,a tek sa 6 mjeeci smo počele sa dohranoim, koja je dugo bila 2-3 kašike pitam jer mislim da stara škola pedijatara često voli provjeravati ks nakon 6 mjeseci
nalazi pred sunet, ne bi drukcije ni znali
bambi on ima dvije donje jedinice, dobio ih s nepunih 5 mjeseci i tada je malo izbjegavao dojenje...dok sada,samo na siki visi, cijelu noc, po danu dosta slabije i doji i jede cvrstu hranu
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 11:31:19
bambi7
I ona isto i doji i jede cvrstu hranu, ali se kod nas nije desilo da odbije siku. Kad joj je druga donja jedinica nicala prosto je bojkotovala sve na kasiku, ali zato je bila stalno konektovana. Jos je valjda svrbe desni pa pocne stiskati dok doji, uhhhhh
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 11:41:36
animagical
heheh ima i kod nas ujedanja s ovim zeko zubicima, pravo su ostri...mozda ce mu i gornje jedinice? a sta cu, jedino mogu u sve zivo stavljati proso i nadati se da ce hgb porasti, a ne dodatno pasti inace, po njemu se ne bi reklo da mu ista fali, zdrav, prav i podebeo ali eto...bolje da smo vidjeli za hgb na vrijeme...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 15:42:51
ucitelj
Dan svima, nova sam pa cu odmah detaljno. imam klinca od 7i po mj pocela sam dohranu sa 5ipo i samo doji ovakav nam je meni;u priliku: 7dojenje 10-11 vocna kasica 14doji 17povrce 20-21dojii 1doji 5doji zanima me jeli uredu da ovoliko puta doji iako jede ostalu hranu i kad uvest treci obrok i sta mu dat da jede nadam se da me razumijete unaprijed hvala