Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 15:46:56
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: vjestica
vidim da mnodi provjeravaju ks bebe koje su indikacije za to uopšte? nama to nikad nisu predložili,a za željezo se nikad nsiam ni brinula kod dojene bebe,a tek sa 6 mjeeci smo počele sa dohranoim, koja je dugo bila 2-3 kašike pitam jer mislim da stara škola pedijatara često voli provjeravati ks nakon 6 mjeseci
vjestice pedijatri kazu da se oko 6-og mjeseca "potrosi" zaliha zeljeza iz utrobe tako da se onda provjerava dali beba ima dovoljno visok hemoglobin.tako su meni objasnili a i citala sam to negdje
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 15:55:06
pahuljica_25
IZVORNA PORUKA: pahuljica_25
Pitanje za mamice koje su počele sa dohranom ranije ( sa punih 4 mjeseca),kupila sam onu hipp baby rice i malo me buni ono uputstvo gdje stoji da sr priprema sa vodom i mlijekom zajedno kako ste vi to pripremale?i ono babylove proso sam kupila ali još ništa nisam probala, sve me nešto strah Da li ste davale sokiće?Ja kupila frutek jabuku i neznam da li da mu dajem i to?Help me Već sam mu davala mrkvicu i jabuku i super je prihvatio,ne gura jezikom van i sve gleda za kašikicom
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 16:01:50
Malenaoduvijek
Pitanje za mamice koje su počele sa dohranom ranije ( sa punih 4 mjeseca),kupila sam onu hipp baby rice i malo me buni ono uputstvo gdje stoji da sr priprema sa vodom i mlijekom zajedno kako ste vi to pripremale?i ono babylove proso sam kupila ali još ništa nisam probala, sve me nešto strah Da li ste davale sokiće?Ja kupila frutek jabuku i neznam da li da mu dajem i to?Help me Već sam mu davala mrkvicu i jabuku i super je prihvatio,ne gura jezikom van i sve gleda za kašikicom
Meni niko nije odgovorio
pahuljice ja nisam pravila sa mlijekom nikada samo sa vodom jer u vecini tih hapa ima AD. a slobodno probaj proso mozes pomijesati sa jabukom ili mrkvicom i dati kao obrok jedan.
a sokice sam takodje davala ali uvijek rablazene sa vodom 1 /3 soka i 2/3 vode.iako ce ti mnogi reci da nema potrebe za sokom ali ti sama moras skontati.
a mlijeko nema potrebe da dajes tako maloj bebi samo joj mozes stvoriti problem sa stomacicem
sad tek vidim da je bebi tek 4 mj i malo vise.moras znati da je bebi jos uvijek mlijeko glavna hrana i da ovo sto dajes je samo upoznavanje ukusa a ne zamjena za mlijecni obrok
< Poruku je uredio MALA1994 -- 14.3.2012 16:03:47 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 17:16:14
ljubičica 28
Mamice, kad kuhate voćne obroke s prosom koliko prosa stavite da dobijete porciju (ne mislim na pahuljice, nego na alnaturnino proso)? Ja sam ga dosad samo u slana jela ubacivala po kafenu kašičicu pa me zanima kako ide u voćnim obrocima?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.3.2012 17:34:39
mala_sa
IZVORNA PORUKA: ljubičica 28
Mamice, kad kuhate voćne obroke s prosom koliko prosa stavite da dobijete porciju (ne mislim na pahuljice, nego na alnaturnino proso)? Ja sam ga dosad samo u slana jela ubacivala po kafenu kašičicu pa me zanima kako ide u voćnim obrocima?
Ja dodajem dok ne dobijem zeljenu gustinu, npr izgnjavim krusku i pola banane i dodam 3-4 kasike (zavisi koliko je kruska socna).
Takodjer mozes probati i 3 korn ili 4 korn zitarice od alnature, meni su super i za slane i za slatke obroke. Mi smo probali i baby musli takodjer od Alnature (zitarice + suseno voce) i A ga bas voli za dorucak.
< Poruku je uredio mala_sa -- 14.3.2012 17:36:16 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.3.2012 8:56:11
emma.L
IZVORNA PORUKA: vjestica
vidim da mnodi provjeravaju ks bebe koje su indikacije za to uopšte? nama to nikad nisu predložili,a za željezo se nikad nsiam ni brinula kod dojene bebe,a tek sa 6 mjeeci smo počele sa dohranoim, koja je dugo bila 2-3 kašike pitam jer mislim da stara škola pedijatara često voli provjeravati ks nakon 6 mjeseci
Kod nas su indikacije bile bljedilo bebe, loša krvna slika moja u prvoj trudnoći i malokrvnost starijeg djeteta s kojom se borimo već godinu dana. Budući da pedijatrica to sve zna, rekla nam je prije vakcine da uradimo KS. A druga je samo pogledala bebu i rekla da je blijed, da može biti i boja kože takva ali da za svaki slučaj uradimo KS. I evo spremamo se sljedeći tjedan odraditi svo to bockanje za jedan dan i muka mi je već.
A ovo za tikvicu me baš začudilo, ja sam bebi dala poslije krompira da ga malo pogura i odmah je imao stolicu.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.3.2012 14:18:31
ucitelj
IZVORNA PORUKA: ucitelj
Dan svima, nova sam pa cu odmah detaljno. imam klinca od 7i po mj pocela sam dohranu sa 5ipo i samo doji ovakav nam je meni;u priliku: 7dojenje 10-11 vocna kasica 14doji 17povrce 20-21dojii 1doji 5doji zanima me jeli uredu da ovoliko puta doji iako jede ostalu hranu i kad uvest treci obrok i sta mu dat da jede nadam se da me razumijete unaprijed hvala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.3.2012 15:05:39
palachinken
Dan svima, nova sam pa cu odmah detaljno. imam klinca od 7i po mj pocela sam dohranu sa 5ipo i samo doji ovakav nam je meni;u priliku: 7dojenje 10-11 vocna kasica 14doji 17povrce 20-21dojii 1doji 5doji zanima me jeli uredu da ovoliko puta doji iako jede ostalu hranu i kad uvest treci obrok i sta mu dat da jede nadam se da me razumijete unaprijed hvala
A JA MENI NIKO NIS OK HVALA
Vjerujem da je ok, a treći obrok, pa to će ti dijete samo pokazati, tako da, dok god ga sika zadovoljava, ne moraš mu nuditi treći obrok.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.3.2012 22:46:00
Lady26
o hvala ipak ste me skontali a kada ste uveli sir i jogurt bebacu
7-8 mjeseci, ali ja se nisam nesto extra vodila tablicama.... Jer ih ima mali milion i svaka kaze drugacije, tako da sam pratila svoje dijete i radila prem asvom nahodjenju....neke "opasnije" namirnice sam uzimala i davala sa rezervom ali sve ok hB....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.3.2012 8:19:34
lejla80
e bas vam hvala ujadilo mi davati stalno mrkvu krompi meso rizu... uvijek isto
Ja sam sa sedam polahko uvela mlijecne proizvode..i sve je onda bilo mnogo ukusnije..imas jos povrca i zitarica koje mozes davati bebi osim mrkve i krompira
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.3.2012 12:19:21
ucitelj
pa dajem mu spinat mrkvu rizu krompir blitvu od zitarica samo rizino i kuruzno brasno i voce banane,jabuke,kruske, meso piletinu nemam vise ideja i nemam kog da mi kaze sta bi jos jer nasa ped kaze da mu uvodim sa tek 7mj dohranu iako sam ja na svoju ruku sama dala od 5ipo ako imate koji savjet ili reeptic javite
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.3.2012 14:32:31
palachinken
Proso je super za bebe, ima kupiti u dm-u. Možeš uvesti i brokulu, karfiol, grašak, mahune, puretinu, teletinu, naravno ne sve odjednom nego postepeno.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.3.2012 17:19:37
animagical
proso imas u obliku zrnja i kao pahuljice, a mozda je najjednostavnije kupiti kao pahuljice, pise hirse flocken, ima u dm-u...jako dobro za zeljezoa stavljas u razne vocne ili povtne kombinacije,onako u rjedju kasu dodas jednu kasiku,da malo zgusne... imas na taj fazon i 3 korn, 4 korn, baby rice...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.3.2012 10:05:54
Skvo RR
Juce, 6h flasica AD 100 ml, 8h banana, jabuka, baby rice, 11 i 30 tikvica, krompir, mrkvica, piletina, 14 00 flasica AD 100 ml, 16 i 30 mlijecma hapa hipp, 19 i 30 flasica AD 150 ml...ponoc flasica 100 ml... danas...5h, flasica AD 120 ml, 8 00 proso sa AD i bananom, u planu u 11 i 30 blitva, krompir piletina, oko 16 00 mlijecno zitna kasica , vjerovatno 3 korn babylove....i flasice ako bude interesa.