|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravna pitanja
9.2.2012 9:27:33   
leona81
i ja zelim tu spravu, daj nam link

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu juni)
Neposredna veza do poruke: 376
9.2.2012 9:46:07   
chuci
pošto mi je brat operisan prije par dana nije stalno pri računaru. pitala sam ga čim mi pošalje proslijediću vam

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 377
9.2.2012 9:48:04   
pocahontas
IZVORNA PORUKA: Lady26

Ja sam isla ljetos na more sa Lanom, samo nam pogledali dokumente i prosli...
Nista mi nisu trazili?!

ja isto išla s R. bez mm u DU za 1. maj i samo regularno tražili pasoše i to je to..isto nam je prezimo, of skroz user posted image

ne kontam zašto bi tražili fakat ako nije prijavljena otmica i sl.? pa valjda roditelj ima pravo da vodi svoje dijete gdje hoće..otac ima ista prava u odnosu na dijete kao majka..pa ako traze jednom, vala nek traža i drugom..ali po meni, ne treba da traže nikome user posted image

Bilježim se sa štovanjem

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 378
9.2.2012 9:50:35   
veeseelaa
da al zamislimo se u situaicji da se razvodimo i dijete damo mužu za vikend i on sa njim ode u drugu državu na duži period user posted image onda bi nam pravila o saglasnosti bila extra! neka njih 

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 379
9.2.2012 9:53:00   
leona81

IZVORNA PORUKA: chuci

pošto mi je brat operisan prije par dana nije stalno pri računaru. pitala sam ga čim mi pošalje proslijediću vam

hvala, kako je brat?

For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 380
9.2.2012 9:59:08   
chuci
leona hvala ide na bolje, samo mora ležati i mirovati, ipak je kičma u pitanju

evo rekao mi je ovako
idete na ovu stranicu
Www.dealextreme.com
onda na search ukucate ''dog repeller''

on je kupovao ovaj link što izađe ultrasonic dog repeller, žute je boje uglavnom
eto

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 381
9.2.2012 10:16:53   
leona81

IZVORNA PORUKA: chuci

leona hvala ide na bolje, samo mora ležati i mirovati, ipak je kičma u pitanju

evo rekao mi je ovako
idete na ovu stranicu
Www.dealextreme.com
onda na search ukucate ''dog repeller''

on je kupovao ovaj link što izađe ultrasonic dog repeller, žute je boje uglavnom
eto

hvala ti puno...ko ga je operisao? moja svekrva je operisala 2 puta kicmu - vratnu i onaj dole dio...

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 382
14.2.2012 14:54:38   
djoisa
Ne znam gdje da pitam,,pa da probam pitati ovdje..

moju sestru su napali psi jutros, nije bio jedan pas nego vise njih, bila je u hitnoj, ocistili su joj ranu i dali antibiotike, nije toliko strasno ali ona se uzasno prepala i dozivjela je veliki stres..

u medijima sam cula da se za ove napade moze i treba tuziti opstina..kome da se obratimo?

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 383
14.2.2012 15:17:52   
hatepsut
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

ja sam jednom išla preko granice sama s malenom i toliko su me peglali, nemaš pojma, tražili su mi saglasnost
i jedva me pustiše
i to kao da je otac s malenom sam rekoše mi nema šanse da bi prošao al eto obzirom da sam majka ok
još meni drugačije prezime na pasošu, baš su me ispeglali

Vjerovatno su te peglali zato ti je prezime drugo na pasosu.Dok su nam trebale vize ,morala se saglasnost praviti kod notara da otac/majka pustaju djete iz zemlje.medjutim sad ne treba,ako majka/otac i djete nose isto prezime na putnim ispravama ne treba saglasnost (ja sam zvala granicnu sluzbu i tako su mi kazali)

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 384
15.2.2012 8:09:38   
djoisa
IZVORNA PORUKA: ĐoIsA

Ne znam gdje da pitam,,pa da probam pitati ovdje..

moju sestru su napali psi jutros, nije bio jedan pas nego vise njih, bila je u hitnoj, ocistili su joj ranu i dali antibiotike, nije toliko strasno ali ona se uzasno prepala i dozivjela je veliki stres..

u medijima sam cula da se za ove napade moze i treba tuziti opstina..kome da se obratimo?

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 385
15.2.2012 8:34:21   
juni
Kada pas ima vlasnika i dodje do ozlijedjivanja od strane psa, podnese se krivicna prijava, bilo u MUP ili direktno u tuzilastvo pa oni podignu optuznicu i vodi se krivicni postupak nakon kojeg sudija donese presudu, novcana kazna za vlasnika, tj. da vama naknadi stetu. E sad za Opcinu ne znam.

EMIL,7.9.2008.

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 386
15.2.2012 9:09:23   
zagy
Ako psi nemaju vlasnika -lutalice, onda se obraća nadležnom organu, to bi trebala biti Općina, na kojoj se napad desio, pa onda eventualno ova dalja postupanja tužba, krivična i sl. 

21.04.2009. - mamina princeza
21.01.2013.- mamin princ

(odgovor članu juni)
Neposredna veza do poruke: 387
15.2.2012 12:10:58   
djoisa
hvala

(odgovor članu zagy)
Neposredna veza do poruke: 388
24.2.2012 11:11:01   
Pingvina
Lijep pozdrav..
Evo moj problem..pa ako ima neka zenica koja mi moze pomoci bila bih jako zahvalna.
U 7 sam sedmici trudnoce i dr mi je naredio strogo mirovanje uz dabroston jer sam prokrvarila prije par dana.Danas trebam na razgovor sa seficom (radim u privatnoj apoteci) pa me zanima kakva su moja prava kao zaposelenika koji ide na "cuvanje trudnoce"????Ako vam je tesko objasnjavati, pomogla bi i uputa na koji dio zakona da se osvrnem pa cu sama da citam.
Hvala jos jednom.user posted image

Ovo sunce ne grije kao prije...Ni ova kisa ne pada kao nekada...Nikad me nije boljelo kao tada...I mozda nece prestati vise nikada...
05.03.2012.:(((
Moje drugo proljece, moja utjeha...mislila sam nikad vise....11.3.2014. :)))

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 389
24.2.2012 11:52:40   
chuci
evo ti tema o čuvanju trudnoće i pravnim pitanjima oko toga

http://www.ringeraja.ba/forum/m_295556/mpage_1/key_/tm.htm#295556

kako ja skontah imaš pravo na 100% plate, ali naravno bez naknade za prevoz, toplog obroka i ostalih dodataka (npr za rad u smjenama ako imaš dodatak)

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu Pingvina)
Neposredna veza do poruke: 390
24.2.2012 12:12:10   
Pingvina
Hvala puno chuci...Ovo mi ne zvuci lose pa vidjet cemo kako cu ja zavrsiti...U mom ugovoru o radu pise da se sva ostala prava i obaveze koje nisu utvrdjene tim ugovorom pozivaju na odgovarajuce odredbe Opceg kolektivnog ugovora i opceg akta.

Ovo sunce ne grije kao prije...Ni ova kisa ne pada kao nekada...Nikad me nije boljelo kao tada...I mozda nece prestati vise nikada...

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 391
24.2.2012 13:23:29   
pocahontas
IZVORNA PORUKA: Pingvina

Lijep pozdrav..
Evo moj problem..pa ako ima neka zenica koja mi moze pomoci bila bih jako zahvalna.
U 7 sam sedmici trudnoce i dr mi je naredio strogo mirovanje uz dabroston jer sam prokrvarila prije par dana.Danas trebam na razgovor sa seficom (radim u privatnoj apoteci) pa me zanima kakva su moja prava kao zaposelenika koji ide na "cuvanje trudnoce"????Ako vam je tesko objasnjavati, pomogla bi i uputa na koji dio zakona da se osvrnem pa cu sama da citam.
Hvala jos jednom.user posted image

draga, prvo treba da rasčistiš da li si na određeno ili na neodređeno vrijeme..
ako si na neodređeno vrijeme, onda otvaraš bolovanje regularno i za to vrijeme niko nema pravo da ti da otkaz..primanja imaš ali s odbitkom toplog obroka i prevoza..mislim nekih 70,80% od ukupnog iznosa koji si dobijala treba da ti lijeze na racun svaki mjesec..100% plata ali minus topli obrok i prevoz...
nakon sto otvoris porodiljski dopust (kada se porodis) zakonodavac ti daje godinu dana dopusta, medjutim firma u kojoj radis donosi odluku o ovome pa to moze biti i krace, ali minimalno je 40 dana...platu po zakonu poslodavac za vrijeme porodiljskog dopusta nije duzan da ti daje, ali moze ako je tako regulisano pravilnikom internim...imas samo ono od kantona oko 400KM..
eh sad, u praksi se najcesce dogadja da zena dobije otkaz kad ostane trudna, obicno joj natovare povredu na radu, neuredno izvrsavanje radnih obaveza jer drugo ne mogu nista (ne mogu kao tehnoloski visak zato jer to sprijecava poslodavca da nekog frdrugog zaposli umjesto nje ko nije trudan itd.)....imas onda osnova da tuzis poslodavca ali to je uvijek krajnja opcija jer traje po par godina na sudu, ali sud obicno ide u korist radnika ako ima osnova...

< Poruku je uredio pocahontas -- 24.2.2012 13:37:49 >

Bilježim se sa štovanjem

(odgovor članu Pingvina)
Neposredna veza do poruke: 392
24.2.2012 15:20:42   
Pingvina
Pocahontas...ma imam ja ugovor na neodredjeno...Ali sad mi gazda kaze da njemu ne pada na pamet da mi ista placa ako necu raditi..Kao da ja svojom voljom odbijam da radim.Nemam pojma jel on to moze tako ili sta???Jao u kakvoj mi drzavi zivimo blago nama..Jos mi kaze kao ti neces da radis a oces da profitiras na tom djetetu.Fuj..bilo mi je doslo da ga pljunem!!!!FUJ!

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 393
24.2.2012 15:35:39   
veeseelaa
Ti samo otvori bolovanje i dostavi poslodavcu doznake i vozdra, ne može te otpustiti dok si na bolovanju a nakon istog ćeš ići na trudničko bolovanje
a ne kužim šta on tu plaća, samo do 42 dana a poslije mu sve refundira ZZO

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Pingvina)
Neposredna veza do poruke: 394
24.2.2012 16:59:11   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Pingvina

Pocahontas...ma imam ja ugovor na neodredjeno...Ali sad mi gazda kaze da njemu ne pada na pamet da mi ista placa ako necu raditi..Kao da ja svojom voljom odbijam da radim.Nemam pojma jel on to moze tako ili sta???Jao u kakvoj mi drzavi zivimo blago nama..Jos mi kaze kao ti neces da radis a oces da profitiras na tom djetetu.Fuj..bilo mi je doslo da ga pljunem!!!!FUJ!

Najradije bih ti rekla trebala si ga pljunuti. On naravno ne može tako.
Da se više ne bi nervirala, ti otvori odmah bolovanje i čuvaj trudnoću.
To vrijeme dobijaš punu platu, i mislim da je ne daje poslodavac, ako i daje refundira je u punom iznosu.
Uglavnom ti ćeš dobiti neto platu u iznosu u kojem bi dobila da radiš. ( bez toplog obroka i naknade za prevo, ovako kako je pocahontas rekla )

Kad rodiš otvaraš porodiljsko. E sada, ja mislim da ti po zakonu niko ne može reći da porodiljsko traje kraće od godinu dana.
Znači po zakonu je godinu dana, poslodavac nema prava da traži tvoj povratak. ALi ima pravo da ti ne daje platu dok si na porodiljskom, tada dobijaš naknadu od kantona.

Znam da je grozna situacija, sada kada bi trebala biti sretna, ti imaš brigu o ovome.
Najradije bih ti rekla da uzmeš ovaj period ispred tebe, porodiš se, budeš s dijetetom kući godinu dana a u medjuvremenu tražiš drugi posao.

(odgovor članu Pingvina)
Neposredna veza do poruke: 395
24.2.2012 20:34:08   
Pingvina
vesela, problem je u ta 42 dana, on je vec sracunao da ce otici na glavu jer mora uzeti i zamjenu za mene-apoteka ne moze raditi bez kadra.Kaze nece on mene placati da ja sjedim kuci i gledam u nebesa.Ma fuj..
hanabanana, on je privatnik..a ja sam u HNK...Citaj:moze sta hoce!!!I bukvalno tako.Odvest ce par guzonja na janjetinu svaki mjesec i sve 5.A i sto se tice drugog posla-kuda draga???Vidis kakvo je stanje.Mislis da bi neko primio aBd majku malog djeteta???Pojma nemam...Pokusat cu vidjeti s advokatom sad za vikend..tj nek muz vidi.Ja nemam vise ni snage ni volje.
Hvala vam za informacije.Neka bude kako god.Hvala Bogu necemo umrit od gladi...sve ostalo nije bitno.Samo da meni moja mrvica ostane ziva i zdrava.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 396
6.3.2012 13:36:33   
Aiša
Zna li neko šta mi je od papira potrebno da prijavim dijete na sebe, da imam veći faktor ličnog odbitka za plaćanje poreza na dohodak. Za sada imam samo onaj osnovni lični odbitak, a ne znam šta mi treba od dokumentacije?
U Centru sam i poslodavac mi je u Centru.
Je li moguće izvršiti povrat uplaćenog poreza za ovih 6 mjeseci prošle godine kako sam se vratila na posao, jer nisam znala da je moja obaveza da ga prijavljujem, mislila sam da to radi poslodavac.
Gdje se sve to predaje?

(odgovor članu Pingvina)
Neposredna veza do poruke: 397
6.3.2012 13:36:44   
*pcelica*
Da li neko zna kolika su primanja na bolovanju preko 42 dana? Nigdje nemogu da nadjem sve sam pretrazila amozda nisam ni vidjela user posted image Elem u pitanju je drzavna firma i sad me interesuje visina plate ako si na bolovanju preko 42 dana. Neko mi kaze 70 % a neko da ide prosjek plate u federaciji

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

(odgovor članu Pingvina)
Neposredna veza do poruke: 398
6.3.2012 20:11:52   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Aiša

Zna li neko šta mi je od papira potrebno da prijavim dijete na sebe, da imam veći faktor ličnog odbitka za plaćanje poreza na dohodak. Za sada imam samo onaj osnovni lični odbitak, a ne znam šta mi treba od dokumentacije?
U Centru sam i poslodavac mi je u Centru.
Je li moguće izvršiti povrat uplaćenog poreza za ovih 6 mjeseci prošle godine kako sam se vratila na posao, jer nisam znala da je moja obaveza da ga prijavljujem, mislila sam da to radi poslodavac.
Gdje se sve to predaje?

uzmeš poreznu karticu do svoga poslodvac...izvadš rodni lit djeteta i odeš u poreznu upravu centar...
dole popuniš zahtjev oni imaju formu za isto i predš...oni ti uvedu dijete na poresku olakšicu...i da plate i retroaktivno poresku olakšicu...

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Aiša)
Neposredna veza do poruke: 399
6.3.2012 20:28:34   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: *pcelica*

Da li neko zna kolika su primanja na bolovanju preko 42 dana? Nigdje nemogu da nadjem sve sam pretrazila amozda nisam ni vidjela user posted image Elem u pitanju je drzavna firma i sad me interesuje visina plate ako si na bolovanju preko 42 dana. Neko mi kaze 70 % a neko da ide prosjek plate u federaciji

U slučaju bolovanja azposlenik ima pravo na novčanu naknadu umjesto plate.

Postoji određena razlika između naknade koju uposlenik ostvaruje po osnovu bolovanja do 42 dana i naknade preko 42 dana bolovanja .

U oba slučaja poslodavac kod kojeg se zaposlenik nalazi u radnom odnosu , dužan je da obračunava i isplaćuje naknadu uposleniku privremeno spriječenom za rad.

Prema čl. 47 Zakona o zdravstvenom osguranju naknada plaće ostvaruje se u visini 80 % Osnovice, s tim da ne može biti niža od iznosa najniže plaće za mjesec za koji se utvrđuje naknada kod bolovanja do 42.dana. Član 46 kaže od čega se računa procenat
Naknada plaće utvrđuje se od osnovice za naknadu koju čini plaća isplaćena osiguraniku za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem nastupi slučaj na osnovu kojeg se stiče pravo na naknadu.
Ako u mjesecu koji prethodi mjesecu u kojem je nastupio slučaj na osnovu koga se stiče pravo na naknadu osiguranik nije ostvario plaću, kao osnovica za naknadu uzima se prosječna plaća na nivou kantona za odgovarajući mjesec.

U slučaju spriječenosti za rad preko 42 dana različit je tretman ostvarenja prava na naknaduu ovisnosti od vrste i uzroka oboljenja, tj dijagnoze

Tako se za određena zakonom propisana oboljenja naknada isplaćuje u 100% ( npr.čuvanje trudnoće, komplikacija po porodu, transplatacija oragana ili povrede na radu itd) dok se za ostala oboljenja isplaćuje umanjena naknada kako je propisano članom 47.zakona ,također iz sredstava poslodavca, a refundira je nadležan Zavod zdravstvenog osiguranja, na način da poslodavac obračunava i isplaćuje naknadu , a zatim podnosi zahtjev nadležnom zavodu zdravstvernog osiguranja radi refundiranja sredstava.

Nadam se nisma zakompikovalauser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu *pcelica*)
Neposredna veza do poruke: 400
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

domace serije
djidjibufon

Kpja je vasa omiljena domaca tv serija?

Selo gori a baba se ceslja (26%)

Bela lada (11%)

Ranjeni orao (9%)

Greh njene majke (1%)

Moj rodak sa sela (2%)

Lud,zbunjen, normalan (51%)

Broj svih glasova: 82

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *