Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
za krompir i gljive sam znala al spinat za njega nisam... Puno ti je lose kad tjestenina odstoji ohladi se pa se podgrije (nebitno koja za supu ili paste) to ti je onda cisti secer,onda tvoj bebac u jednom obroku unese kolicinu secera koja mu je dovoljna za 3 dana! Lose je za odrasle a kamo li onda za djecu...
_____________________________
Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato
Pocinjem raditi za 1,5 mjesec,pa sam dosla na ovu "svoju" temu da se malo podsjetim.Nakon 2 godine imamo puno vise forumasica,pa samim tim i vise ideja,nadam se ;)
Evo ja prvi put cujem za krompir obzirom da je moja mama radila 20 g u raznim restoranima u Njemackoj, koji su praktikovali kuhati krompir navece pa ohladjen drzati u frizderu, tako da bi se sutra dan mogao mogao proprziti sa zacinima i prilog bude gotov za par minuta. Iskreno i ja to praktikujem i tako se hranimo cijeli zivo, nikad nismo imali nekih problema, niti tegoba za zelucem i sl.
Ja cesto puta napravim vece prije rucak, pogotovo ako taj dan imam obaveza, pa fakat ne mogu stici , dok oko malog , dok tamo vamo a jesti se mora, njemu sve na vrijeme gledam da je postavljeno....Variva kukam noc prije, kupus, grah ili jela kojima duze treba...Spinat i gljive nikad ne podgrijavam , krompir redovno ja i volim jucerasnji krompir, meni mnogo ukusniji....
za krompir i gljive sam znala al spinat za njega nisam... Puno ti je lose kad tjestenina odstoji ohladi se pa se podgrije (nebitno koja za supu ili paste) to ti je onda cisti secer,onda tvoj bebac u jednom obroku unese kolicinu secera koja mu je dovoljna za 3 dana! Lose je za odrasle a kamo li onda za djecu...
daj mi izvor? dokaz? nema nikakve logike da tjestenina podgrijavanjem bude cisti secer, jer je ugljikohidrat i podgrijavanjem ne moze postati nesto drugo
_____________________________
29.04.2013-29.10.2013...184 days For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...
krompir - ne valja jesti dan poslije ali ja ga jedem, ali ne dajem malenoj... spinat, blitva - to znam da ne valja ali i to sam znala jesti... ja najcesce kuham nocu za sutra iako ne radim jer mi je tako lakse da se organizujem oko ostalih obaveza, supu temeljac napravim i svaki dan izvadim koliko treba pa dodam povrce neko, tjesteninu ili neke zitarice - zob, raz, jecam...
_____________________________
29.04.2013-29.10.2013...184 days For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...
ja pretražival apo internetu i nigdje na stranim stranicama ne nađoh da se krompir ne smije podgrijavati ili da podgrijavanjem postaje toksičan odnosno otrovan
jedino na našim forumima i nekim blogovima nađoh da se ne smije podgrijavati iako ni na našim stranicama ne nađoh ni jednu osobu koja se otrovala od jučerašnje krompir kalje ili nečeg sličnog
na stranim stranicama jedino piše da treba krompir da se ugrije na što veću temperaturu kad se podgrijava u rerni odnosno ako je juha ili varivo u pitanju treba da proključa.
eto
_____________________________
mrvica 22.9.2009. mravić 4.6.2012. ako ih ne čujem... u zijanu su garant
Sve sto se u frizder/zamrzivac stavi brzo i postigne temperaturu od ispod 8 stepeni je jestivo sutradan ili kad izvadis iz zamrzivaca pod uslovom da podgrijavanje dostigne najmanje 72 stepena... Ovo je jedan od higijenski zakona u swedenu.... i ko nema dokumentaciju za ovo moze ostati bez restorana...
< Poruku je uredio Ilhana RR -- 20.1.2012 18:23:29 >
ja pretražival apo internetu i nigdje na stranim stranicama ne nađoh da se krompir ne smije podgrijavati ili da podgrijavanjem postaje toksičan odnosno otrovan
jedino na našim forumima i nekim blogovima nađoh da se ne smije podgrijavati iako ni na našim stranicama ne nađoh ni jednu osobu koja se otrovala od jučerašnje krompir kalje ili nečeg sličnog
na stranim stranicama jedino piše da treba krompir da se ugrije na što veću temperaturu kad se podgrijava u rerni odnosno ako je juha ili varivo u pitanju treba da proključa.
eto
mi od "starog" krompira koji je u roku od 4 sata dpao na temperaturu od +8 ili nize nakon dva dana pravimo krompirovu salatu i jos niko nije umro a radim u bolnickoj kuhinji jos malo pa 10 godina...
A inace kazu da je kuhani krompir koji se u mikrotalasnoj podgrije dobar za mrsanje jer mikrotalasna ubije veliki dio uglikohidrata...
Pa eto ja bi prva nastradala da je tako kao sto se prica jer cijeli zivj jedem hranu koja je napravljena najmanje dan prije. posto je majka radila po cijeli dan subotom je pravila razlicita jela i po porcijama stavljala u zamrzivac tako da dio koji se podgrije odmah se i pojede jer ta hrana ne valja da se podgrijava dva puta. i recimo meso koje je bilo u zamrzivacu bolje je iskoristiti za jelo koje nece opet u zamrzivac ili frizider. i ja isto tako npr sarmu kad pravim napravim po 40-50 kom i u porcije i uvijek imam rucak kada nemam vremena se posvetiti kuhanju. To je cista glupost sto ljudi izmisljaju. isto tako znam da krompir gubi skrob u sebi ako dugo stoji u vodi recimo al to neznaci da cemo se potrovat....
Ipak sam uspjela "podici" temu ;) Super! I ja sam ovo za krompir cula od drugih.U periodu izmedju kreiranja ove teme (kada sam trebala poceti raditi poslije prvog porodiljskog) i danas(kada trebam na posao poslije drugog porodiljskog),ja sam x puta pojela kuhani krompir,a davala sam ga i kcerci.Ne bi nam nikad nista Namjeravam to i od sada raditi,pa i sinu tako davati.Njemu ce biti 11.5 mjeseci kada pocnem raditi,pa mislim da je i on vec dovoljno veliki za malo slobodniju ishranu. Iako je super nekada preskociti kuhanje (tj.skuhati navecer za sutra ili skuhati rucak odmah za 2 dana),kako bismo vrijeme u potpunosti posvetili nekim drugim stvarima,ja sam do sada uglavnom kuhala svaki dan svjeze.Damo sebi oduska jednom u sedmici,kada kupimo pitu ili nesto drugo,a dan provedemo u hodanjcu
ja sam x puta napravila neko jelo sa krompirom noć prije i sutradan podgrijala nije nam ništa bilo
ja inače kuham naveče za sutra jer radim...čim se ručak ohladi stavim u frižider, a sutradan podgrijem skoro do ključanja dok je R bio beba (a i sad za E) iskuhavala sam supu od koljenice ili piletine, odvajala meso i temeljac u čašice i ledila....svaki dan u to dodavala neko povrće sa rižom ili krompirom (tako mi je radila i teta čuvalica), pa su bebe uvijek imale svježe pripremljen ručak
Ja sam cesto podgrijavala krompir, ali sada izbjegavam. I to od kako sam gledala Seselja, sudjenje, i on govori kao: truju me i hranom, donose mi podgrejani krompir E kontam, vala kad on nece, nece ni moja djeca Tako da izbjegavam krompir, blitvu i zelje podgrijavati. Ostalo: najdraze mi je kada napravim rucak za 2 dana. Ili pola pojedemo a pola u zamrzivac. Uh ljepote!
Ja sam cesto podgrijavala krompir, ali sada izbjegavam. I to od kako sam gledala Seselja, sudjenje, i on govori kao: truju me i hranom, donose mi podgrejani krompir E kontam, vala kad on nece, nece ni moja djeca Tako da izbjegavam krompir, blitvu i zelje podgrijavati. Ostalo: najdraze mi je kada napravim rucak za 2 dana. Ili pola pojedemo a pola u zamrzivac. Uh ljepote!
_____________________________
29.04.2013-29.10.2013...184 days For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...
Ja samo krompirovi čorbu znama vačerr ksuhati za sutra al je ne stavim u frižider nego na hladno ...balkon prije...i podrgijem sve ostalo do krompira ne praktikujem za sutra... krompir se brsko skuha...znam ga soatvti isječenog u vodi u taperwewre zdjeli is amo ga stavim peć ili skuhat za pire kad dođemo...
Isto ne praktikujem blitvu i zelje da podgrijavam...to jedemo sveže maksimalno... znam ujutro rano napraviti pitu i staviti u frižider la je pečem kad dođemo kući
a inače..meni pravo al pravo dozlogrdilo ovo kuhanje za sedmicu i dan prije sutra...hoće mi više mozak proključat šta kuhati
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Ja sam cesto podgrijavala krompir, ali sada izbjegavam. I to od kako sam gledala Seselja, sudjenje, i on govori kao: truju me i hranom, donose mi podgrejani krompir E kontam, vala kad on nece, nece ni moja djeca Tako da izbjegavam krompir, blitvu i zelje podgrijavati. Ostalo: najdraze mi je kada napravim rucak za 2 dana. Ili pola pojedemo a pola u zamrzivac. Uh ljepote!
Ja ne znam kako bih podnijela da moram svaki dan praviti ručak?! Spremim preko vikenda kuhanje, a onda ili me mama pogura sa ručkom, ili idemo vani, ili nešto brzinsko napravim. Meni je samo važno da ne jedemo mnogo prženog - a podgrijavanje - još niko nije umro od toga - koliko ja znam.
_____________________________
"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“ W. B. Y
Po tome onda i grah ne bi smjeli pogrijavati Inace pod ovim "podgrijavanje" ja mislim na to da jela prenoce pa da podgrijem. A cesto mi se desi da rucak koji sam taj dan pripremila moram podgrijati, pa cak i krompir. A kod moje mame je parola: sve sto prenoci samo pusti da prokuha kad grijes (izuzetak su jela sa spinatom i blitvom koja ni ona ne podgrijava).
ni ja nisma čula za grašaka...bananice koji je razlog...meni također bolji kad prenoći
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Moram da napišem jednu stvar vezanu za podgrijani krompir...pa ako nije ok nek moderaori izbrišu...naime, gledala sam jednom suđenje Šešelju u Haagu gdje on tvrdi da ga sistematski truju navodeći za primjer podgrijani krompir...on je tad i stručno objasnio šta se dešava u krompiru kada se podgrije ali se ne sjećam o čemu je riječ...uglavnom, tvrdi da se u krompiru podgrijavanjem razvijaju neke kancerogene tvari...on ozbiljno shvata "podgrijani krompir"...ja od tada ne jedem krompir ako nije svješe napravljen
< Poruku je uredio klemzi -- 25.1.2012 16:06:07 >
_____________________________
Ljubav mamina i babina,16.2.2010 - 10.4. 2010. :( Uvijek ćemo te voljeti najviše na svijetu ljubavi naša najveća <3 Ljubav drugorođena, ljubav oduvijek,zauvijek... 08.11. 2013.