Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Prije posla , pileća prsa (isječena na šnicle) namažem senfom i u poklopljenoj posudi ostavim u fižideru . Kada se vratim s posla, ispečen na gril tavi piletinu i tikvice (u kriškama)
Ovo sa pilecim filetima i tikvicama je dobro, pravim i ja.
Taman sam razmisljala ovih dana o ovoj temi, buduci da sam pocela raditi od 1.juna, pa bih nekad skuhala nesto za sutra, imate li jos nekih prijedloga
_____________________________
E i A=<3 "Ako se svaki dan malo brinete, izgubit ćete nekoliko godina vašeg života. Ako nešto nije kako treba biti, popravite ako možete. Ali učite se ne brinuti. Brige nikad nisu ništa popravile."
malo je stvari koje mogu jesti sutra ali najčešće raskuham meso da imam za sutra pa mi nekako brže ručak bude gotov....u principu kuham danas za danas....
da sve faze odrade prije nego zamrzneš...nadođe, razviješ, namažeš, saviješ, ostavip da odstoje...staviš na ravnu plastičnu dasku il tanjir jednu do druge prekrije celovanom da se zalede...onda uzmeš vrećocu pa pakuješ zaleđene koliko komada želiš...ja recimo po 4 pakujem...obično toliko ili dva takva pakovanja jutrom pečem...ja radim i lsatke i slabe...pa sebi zabilježim vrećice da znam koje su mi unutra
Evo sve lijepo naša Hanady objasni! Isto ovako ja radim , pa moja M. u školu vruće domaće kiflice ponese.
sve smo sličnije
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Jucer sam za danas skuhala jahniju i domacu supu za mog dragog m koji je na zalost u bolnici Danas samo sirnicu razvila i eto vec imam rucak i veceru..
Jucer sam za danas skuhala jahniju i domacu supu za mog dragog m koji je na zalost u bolnici Danas samo sirnicu razvila i eto vec imam rucak i veceru..
Bihter sta ti je jahnija
_____________________________
E i A=<3 "Ako se svaki dan malo brinete, izgubit ćete nekoliko godina vašeg života. Ako nešto nije kako treba biti, popravite ako možete. Ali učite se ne brinuti. Brige nikad nisu ništa popravile."
Uljevak od sira,špinata,jaja,jogurta, kukuruznog i pšeničnog brašna Napravila sam ga sinoć Danas ću ga premazati domaćim kajmakom i u mikrovalnu Supu imam u zamrzivaču “Domaći” sladoled takodje u firžideru (dodat ću maline i borovnice uz njega) Salata gotova za 5 min
Hvala tobleronica1 nisam znala za to jelo, mozda u Hercegovini nije prisutno, vidim da je tradicionalno jelo.
_____________________________
E i A=<3 "Ako se svaki dan malo brinete, izgubit ćete nekoliko godina vašeg života. Ako nešto nije kako treba biti, popravite ako možete. Ali učite se ne brinuti. Brige nikad nisu ništa popravile."
Posto se na ovoj temi pricalo o podgrijavanju hrane i koje namirnice su stetne, evo jedan tekst o tome koje namirnice ne trpe podgrijavanje:
Svježe pripremljeni obroci u današnjem brzom načinu života postaju sve veći luksuz, a podgrijana hrana kojoj pribjegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja.
Podgrijavanje hrane općenito nije preporučljivo jer većina u sebi sadrže spojeve koji kod podgrijavanja postanu štetni toanije toksični ističe nutricionistkinja Alma Bunić za portal Zadovoljna.hr. i navodi koje to namirnice gube nutritivna svojstva, enzime i podgrijavanjem postaju toksične:
Špinat, cikla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrite dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj grupi i uvijek ga konzumirajte u strogo svježem obliku.
Gljive se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stepeni.
Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kuvan, ali ohlađen. Naime kada se ohladi u krompiru dolazi do povećanja udjela otpornog skroba koji ima probiotsko djelovanje.
Meso zagrijavanjem postaje našem tijelu nepoznato, zbog promjene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznate našem organizmu, neprobavljive pa samim time i toksična.
Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena sa mlijekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrijavanje ne bi smjelo biti opcija.
Namirnice koje trpe podgrijavanje su cjelovite žitarice koje najmanje gube na nutritivnim vrijednostima i čiji sastav ostaje relativno nepromijenjen. Tu spadaju: riža, proso, amarant, ječam i zob.
Savjet: Podgrijavanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrijete samo tekućinu, ovaj postupak se preporučuje i kod variva. Ukoliko kuvate velike porcije hrane prije konzumiranja pametno ih je raspodijeliti u manje porcije kako biste izbjegli podgrijavanje u više navrata.
Topla vodena kupelj idealno je rješenje za grijanje primjerice ribe i mesa jer na ovaj način povoljna temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih tvari u namirnicama.
_____________________________
E i A=<3 "Ako se svaki dan malo brinete, izgubit ćete nekoliko godina vašeg života. Ako nešto nije kako treba biti, popravite ako možete. Ali učite se ne brinuti. Brige nikad nisu ništa popravile."