|
RE: Dijasporo, sreco? Tugo? 8.12.2011 9:37:35
|
|
|
|
Mirkica
|
IZVORNA PORUKA: chuci ja nemam ni rodbine ni prijatelja u dijaspori, osim jednog amidže u australiji. otišao čovjek prije rata i sada dole živi. dođe svako 4-5 godina, jednom je i suprugu i djecu doveo, jer su im karte pravo skupe i nemaju novca za tako nešto često. helem amidža je 3-4 puta dolazio poslije rata i svaki put donese poklone za sve nas. mislim da sve stvari što donese budu pokloni i možda dvije presvlake. svaki put nam donese stvari koje se nemaju kod nas nabaviti, neke aboridžanske ukrase i slično. mi mu govorimo da ne donosi svaki put, ali on opet donosi. meni je to baš draga uspomena na njega, i svaki put kad koristim podmetače za čaše koje mi je donio bude mi drago, ili ceker sa aboridžanskim motivima. koferi su ponovo puni kad se vraća jer nosi poklone za djecu i njih od svih nas. eto mi njega volimo i on nas, niko ništa ružno ne misli, tako da ima i toga. od mm rodbine ih ima po evropskoj dijaspori, i dolaze svako ljeto. njegov amidža ne donosi ništa, osim nani, svojoj majci što je po meni i red, a rodica koja mu živi u irskoj donosi samo djeci, i starima, što je opet po meni u redu.ona donodi svoj djeci poklone. mojoj ajši uvijek donese stvari mene bude stid, iako ona kaže da je to kod njih jeftino, ja vidim da donosi stvari kakve i njena djeca nosaju, znači ne kupuje neke bezze stvari koje će ovdje nekom dati radi reda. vidi se da je birala nešto baš za ajšu i čovjek se osjeća posebno zbog toga. kad dođu i mi njih počastimo, dođu nam i slično. ma ja sve volim, samo ne volim kad su ljudi puni nerazumijevanja za sve druge, svekrve, dijasporce, komšije koji lupkaju ponekad itd chuchi ovako je u vecini slucajeva , ja nemam ni prijatelja ni rodbine kao Mamba sve sut o iskreni fini i vredni ljudi .
|