|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  24 25 [26] 27 28   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Dijasporo, sreco? Tugo?
6.12.2011 15:22:55   
snijeg
Nisam bila, nisam sad, nadam se da neću ni biti "dijasporac", ali pojedini postovi na ovoj temi me ne čine ni ponosnim članom bh društva, niti članom foruma koji na ovaj način diskutuje o ljudima.
Boga mi kao da opisujete vanzemaljce, a ne ljude koji su po svemu sudeći malo bolji od vas jer trče svako ljeto da potroše pare u zemlji koju ne voli ni oni koji od nje žive.
Kakvi god da su, veće su patriote od nas ovdje, što smo samo naučili pljuvati ono što nemamo, što pripada drugom i drugačijem.....sramota! 
I još da znate da patriotizam nije pojam vezan za geografiju (trenutno prebivalište/boravište) nego za osjećaj i stanje duha i karaktera jednog čovjeka prema jednoj zemlji ma gdje on bio.

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 626
6.12.2011 15:23:12   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa

IZVORNA PORUKA: MarinaDK

IZVORNA PORUKA: MarinaDK

IZVORNA PORUKA: SailorMoon

Moram priznati da su me komentari od Ilhane sokirali. I iskrena da budem bas i digli iz cipela.
Ako ti je tako dobra Bosna i tako volis Bosance sto si kupila kucu u SW? Sto se nevratis odma???
Nerazumijem cuj da Lamija neprica nikako sw kod kuce??? Gdje to ima? Izvini ali ti odgajas svoje djete protiv zemlje koja vas SVE daje.
Ja sad imam njem. drzavljanstvo, kao i mala i mm. i sretni smo zbog toga. Nama je ova drzava SVE dala, i obukla nas i nahranila i spasila nam zivot koji smo bili bolesni dosli iz rata. I skolovali me i zaposlili i ja sam ponosna da kazem da sad imam njem. drzavljanstvo. I ja nikad nemogu pljuvati po Njem. kad mi je sve dala a u BiH sam sve izgubila i sve mi je oduzeto.
Kad odem u BiH ponasam se kao rodica od Hanady i nemogu dozvoliti da mi Sarajlija sa 300KM plate plati pice... 
A sto se Sarajlije groze na rjec OJRO moram samo reci da se bas tako izgovara na njem. i tako izgovaramo citavu godinu i nemogu ja to promjeniti za 2 sed. sto sam u 2 godine dole
A sto bi Lamija pricala u svojoj kuci svedskim jezikom i kako to na taj nacin ide protiv drzave u kojoj boravi?
Ilhana je. koliko sam shvatila kroz postove, zahvalna na svemu sto ima, ali zena zeli sacuvati jezik i tradiciju odakle odlazi. To moze biti samo za pohvalu. Zao mi je sto te takve vrline dizu iz cipela.

De pahuljice to malobolje procitaj i ja kazem svak ko laje protiv hljeba moze uvijek u rikverc ali  takvi se rijetko vracaju ...Ne valaja ovo,ono a ne mradaju...Jos se kriju pod tudjim drzavljanstvomuser posted image user posted image
Ilhana je tamo jer ima bolje uslove za zivot, ali pati za BiH. I u cemu je problem?

Moze bii do ljuidi karaktera svasta nesta ali nismo svi isti  ja znam kad bi ja patila za necim u Bosni,Hercegovini ili bilo kojim mjestom na ovoj zemaljskoj kugli  pa ja bi se "vrnula namah"Sto da mi dusa cikne u tudjini od tuge kad mogu biti sretna na svom...Zar nije tako,jos da pola zivota provedem negdje kukajuci e taj luksuz sebi ne bih mogla da priustim
Svako ima svoje razloge.

Jaaaa  i advokateuser posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 627
6.12.2011 15:24:54   
Anoniman
Evo npr. od mm tetka i tetak zive u Dadadinom user posted image user posted image user posted image Dojclandu. Tamo su izbjegli u ratu, mjesoviti brak. Super su se snasli, djeca dobila pasose, iskolovala se, zaposlila. Oni svake godine 2x dodju u BiH, pate za BiH, ali cekaju da zarade penzije pa da se po starost vrate i uzivaju kako treba. I sad ja njima trebam soliti pamet i optuzivati ih sto su "licemjerni". Oni najbolje znaju kako ce. Imaju svoje razloge, ali i osjecaje, zelje, nade, tuge.
Svi se mi neceg odricemo u zivotu za rad neceg...

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 628
6.12.2011 15:28:23   
Anoniman

Jaaaa  i advokateuser posted image user posted image
Ma ne, nije mi namjera biti neciji advokat, ali moram dati svoje misljenje i stati na stranu onog preko cijih ledja ide, po meni, nepravedna kritika.

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 629
6.12.2011 15:33:18   
chantal
IZVORNA PORUKA: Malena_A

Daje mm mojoj tetki 100km ona ono nemoj ,necu,ne treba mi, a ja pare i u novcanik. E pa kad ti ne treba neces ni dobiti. Nego nije da joj ne treba, VEC JOJ MALO!!!!

Joj ovo je tako ružno za čuti...da Bog sačuva...i onda se pitate zašto imamo mišljenje takvo kakvo imamo o vama  user posted image
Naravno da će reći da ne treba,trebalo-ne trebalo,pa neprijatno ženi,pa šta je trebala ruke mu ljubiti,ma dajjjj...aman stvarno se ne mogu načuditi takvom postupku...ne bih nekog na taj način ponizila ma ni za šta na svijetu,tako oholo i bezobzirno,jojjj dobro si ti prošla,nabila bih ja i tebe i tvoj novčanik user posted image

(odgovor članu InLove)
Neposredna veza do poruke: 630
6.12.2011 15:39:17   
Galicia
Ja smjeha u jutarnje sate. user posted image user posted image

Nego, ovo ljeto su tri mlade iz mog malog grada u USA otisle u nabavku mladozenja u BiH. Sve tri mlade su zaista mlade, izmedju 21-24 godine. Na upit, kako se nisu "snasle" ovdje i nasle sebi srodnu dusu, kazu da su ovdje svi bezobrazni i materijalno orijentisani muskarci.
Ko ce ga znati.
Ali ovo mi je kudikamo najveci fenomen dijaspore. Nabavka mladog mesa iz BiH.

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 631
6.12.2011 15:40:33   
veeseelaa
Kakvi god da su, veće su patriote od nas ovdje

snijeg uozbilji se user posted image

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 632
6.12.2011 15:42:24   
bananica
IZVORNA PORUKA: Galicia

Nego, ovo ljeto su tri mlade iz mog malog grada u USA otisle u nabavku mladozenja u BiH. Sve tri mlade su zaista mlade, izmedju 21-24 godine. Na upit, kako se nisu "snasle" ovdje i nasle sebi srodnu dusu, kazu da su ovdje svi bezobrazni i materijalno orijentisani muskarci.
Ko ce ga znati.

user posted image user posted image user posted image i to je ziva istina

al te su ipak mlade i moze proci, meni su gore one "starije" sto nam putere odvodeuser posted image

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 633
6.12.2011 15:43:09   
bananica
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Kakvi god da su, veće su patriote od nas ovdje

snijeg uozbilji se user posted image

user posted image user posted image

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 634
6.12.2011 15:44:43   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Galicia

Ko ce ga znati.
user posted image user posted image user posted image a tek kako si ti to nama prenijela...tacno mogu zamisliti sceneuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Galicia)
  Neposredna veza do poruke: 635
6.12.2011 15:45:30   
Lady26

Daje mm mojoj tetki 100km ona ono nemoj ,necu,ne treba mi, a ja pare i u novcanik. E pa kad ti ne treba neces ni dobiti. Nego nije da joj ne treba, VEC JOJ MALO!!!!

Bas ruzno user posted image user posted image Pa ja prva kazem ne treba, hvala....i da mi treba "za hljeba" sto bi se reklo....Ne znam tetku ali ne vjerujem da je na ovom vaktu nekome malo 100KM...

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu chantal)
Neposredna veza do poruke: 636
6.12.2011 15:46:35   
snijeg
Ozbiljna sam user posted image
Statistike pokazuju da mladi sanjaju o zemljama Evrope i svijeta, a to je zato što su oni anketirani i druge starosne skupine ne misle drugačije samo ih niko nije pitao! Naalost, ali je tako.....
Eh sad, s obzirom da dijaspora ne zna kakva je nama svakodnevnica ovdje, oni sanjaju o životu u BiH, ali sigurnost, zaštita i prava čovjeka zemalja Evrope i svijeta im neda u ovu "društvenu havariju" gdje se samo zna dobro pljuvati, pametovati i sanjati user posted image

< Poruku je uredio snijeg -- 6.12.2011 15:47:16 >

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

Neposredna veza do poruke: 637
6.12.2011 15:47:05   
veeseelaa
ja frke a do neki dan je tema haman zamrla, ko pokrenu ovakav talas sram ga bilo 

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 638
6.12.2011 15:48:45   
Blue rose RR
Dijaspore je vazda bilo i vazda će biti.
Patriota je vazda bilo i vazda će biti, samo se pitam koji od ove dvije skupine su budale, a koji su pametni?!

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 639
6.12.2011 15:49:11   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: snijeg

Statistike pokazuju da mladi sanjaju o zemljama Evrope i svijeta, a to je zato što su oni anketirani i druge starosne skupine ne misle drugačije samo ih niko nije pitao! Naalost, ali je tako.....
Eh sad, s obzirom da dijaspora ne zna kakva je nama svakodnevnica ovdje, oni sanjaju o životu u BiH, ali sigurnost, zaštita i prava čovjeka zemalja Evrope i svijeta im neda u ovu "društvenu havariju" gdje se samo zna dobro pljuvati, pametovati i sanjati user posted image

...ovdje se i umire da bi se živjelo.....

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 640
6.12.2011 15:50:47   
veeseelaa
amo se pitam koji od ove dvije skupine su budale, a koji su pametni?!

i tamo i vamo ima i jednog i drugog, ja tako mislim, nemojte me osudjivati sad user posted image

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 641
6.12.2011 15:51:44   
Blue rose RR

amo se pitam koji od ove dvije skupine su budale, a koji su pametni?!

... nemojte me osudjivati sad user posted image

Po ovom pitanju te neću osuditi !

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

Neposredna veza do poruke: 642
6.12.2011 15:53:15   
snijeg

...ovdje se i umire da bi se živjelo.....

Tačno, ovdje se i živi u inat...ovdje se komšija voli...ovdje uvijek ima fildžan viška ili više nema ili nema za dijasporca?! user posted image

Dostojevski

Neposredna veza do poruke: 643
6.12.2011 15:53:50   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: snijeg

ma daj snijeg...ne popravljaju oni ovdje zube da bi jacali nasu ekonomiju, nego zati sto bi ih to gore kostalo 6x skuplje...isto je i za sisanje...tamo bez 50 ojrauser posted image nema frizure. A ja sam sigurna da bi recimo Ilhana, nakon provedenih mjesec dva ovdje...i nakon sto splahne euforija...nakon sto familija i prijatelji se vrate u svoju zivotnu kolotecinu i ne sjete se da nazovu svaki dan...itekako plakala da se vrati nazad...kada skontaju kako ovdje stvari zapravo izgledaju i stoje...drugo su stariji ljudi...kada dodjes u fazu da ti je kuca dovoljna...kada smanjis svoje zivotne prohtjeve, jer te sve to zamara...e onda se vratiti ima smisla...konacno umrijeti na svom...sve do tad...samo lazna ocekivanja i mastanja...nista drugo

(odgovor članu snijeg)
  Neposredna veza do poruke: 644
6.12.2011 15:58:13   
chantal

IZVORNA PORUKA: SailorMoon

Moram priznati da su me komentari od Ilhane sokirali. I iskrena da budem bas i digli iz cipela.
Ako ti je tako dobra Bosna i tako volis Bosance sto si kupila kucu u SW? Sto se nevratis odma???
Nerazumijem cuj da Lamija neprica nikako sw kod kuce??? Gdje to ima? Izvini ali ti odgajas svoje djete protiv zemlje koja vas SVE daje.
Ja sad imam njem. drzavljanstvo, kao i mala i mm. i sretni smo zbog toga. Nama je ova drzava SVE dala, i obukla nas i nahranila i spasila nam zivot koji smo bili bolesni dosli iz rata. I skolovali me i zaposlili i ja sam ponosna da kazem da sad imam njem. drzavljanstvo. I ja nikad nemogu pljuvati po Njem. kad mi je sve dala a u BiH sam sve izgubila i sve mi je oduzeto.
Kad odem u BiH ponasam se kao rodica od Hanady i nemogu dozvoliti da mi Sarajlija sa 300KM plate plati pice... 
A sto se Sarajlije groze na rjec OJRO moram samo reci da se bas tako izgovara na njem. i tako izgovaramo citavu godinu i nemogu ja to promjeniti za 2 sed. sto sam u 2 godine dole
A sto bi Lamija pricala u svojoj kuci svedskim jezikom i kako to na taj nacin ide protiv drzave u kojoj boravi?
Ilhana je. koliko sam shvatila kroz postove, zahvalna na svemu sto ima, ali zena zeli sacuvati jezik i tradiciju odakle odlazi. To moze biti samo za pohvalu. Zao mi je sto te takve vrline dizu iz cipela.

Ovo blondirano user posted image   nisam uočila u njenim postovima...i slažem se s marinom,nema mi smisla patiti se u tuđoj zemlji,a imati mogućnost vratiti se u svoju jednu,jedinu BiH,pa živjeti ko insan u rahatluku user posted image  
Ali što se tiče djece i jezika,slažem se pahuljom..

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 645
6.12.2011 16:06:25   
mala_sa
Vidim ovdije se pravo kude dijasporci user posted image
I ja sam tako govorila do prije 3-4 godine, dok nisam upoznala mm i odlucila da se odselim sa njim u "dijasporu". Da se razumijemo meni u BiH apsolutno nista falilo nije, hB imam roditelje koji jako dobro zive i za mm sam se udala iskljucivo samo iz ljubavi prema njemu. Ovdije sam vec 2,5 godine. Na pocetku jeste bilo tesko, falili su mi roditelji, braco i seka, prijateljice...ali isto tako jedino ja znam koliko sam samo suza prolila jer mi je moja ljubav daleko, jer ga nemogu zagrliti kad god mi je volja, i sto svaki put kada se vidimo znamo da se uskoro moramo opet rastaviti...eh zato smo i odlucili poceti nas zajednicki zivot.

Slazem se ja sa svima vama da ima svakakvih dijasporaca, ali isto tako nikada nemojte generalizirati stvari i govoriti ja nebih nikad - jer niko nezna sta ga sutra ceka. Ja sam prva ovdije upoznala ljude "sa dna kace (sto bi nas narod rekao)", ali isto tako i ljude koji su ti spremni u svakom trenutku pomoci - neocekujuci nista zauzvrat.

Oko poklona i davanja novca: poklone kupujem iskljucivo samo svojima jer samo njima znam ukuse, a novac uvijek dam direktno djeci ili ostavim mami (pa ona uruci "starijima")

Prica se i o posjetama frizeru, zubaru, automehanicaru: pa naravno da ce mm odvuci auto kod mehanicara jer mi prelazimo 2 hilajde km u jednom pravcu - i nezelim rizikovati svoj zivot pri povratku zbog toga sto je neki dio pri kraju i svaki cas moze da se pokvari... idem i kod kozmeticara i frizera jer to i ovdije radim svaki mjesec - i nepada mi napamet dole hodati ko majmun samo zato sto ce se neko naci da komentarise kako se "furamo" kad dodjemo - a ovdije sjedimo rascupane i kojekakve kuci...Mislim stvarno ako ljudi nemaju drugog posla nego naglabati kad ko ide frizeru - pa neka naglaba - ja cu opet da odem jer mi se tad ide

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 646
6.12.2011 16:19:37   
InLove

IZVORNA PORUKA: chantal

Joj ovo je tako ružno za čuti...da Bog sačuva...i onda se pitate zašto imamo mišljenje takvo kakvo imamo o vama  user posted image
Naravno da će reći da ne treba,trebalo-ne trebalo,pa neprijatno ženi,pa šta je trebala ruke mu ljubiti,ma dajjjj...aman stvarno se ne mogu načuditi takvom postupku...ne bih nekog na taj način ponizila ma ni za šta na svijetu,tako oholo i bezobzirno,jojjj dobro si ti prošla,nabila bih ja i tebe i tvoj novčanik user posted image

Cisto sumnjam da bih, a kako vidim nisi ni procitala sve postove user posted image

Zbog pogresnih ljudi, vise ni prave ne prepoznajem!

(odgovor članu chantal)
Neposredna veza do poruke: 647
6.12.2011 16:20:07   
Anoniman
Pa po meni je sasvom ok da neko zeli svoju djecu da nauci maternji to fakticki ovdje psiholozi preporucuju  da dijete do trece godine uci samo jezik domovine iz koje dolaze roditelji i ja sam odlucila Adija da ucim SH jeziku,a sad da mu branim da parla u kuci ma daj Bpga ti ...Mnogi ne kontaju da mi koji smo dosli u nekim zelenim godinama u tudju drzavu imamo problema  pricati nas ,pa eto Ilhana je to sama napomenula u nekim od svojih prvih postova na ovoj temi...I  vi ga dole ponove ucite a nama solite pamet...Kako ono bjese nije vise lopta vec je ispravno Hlopta...

A sto se tice mladih i mladozenja hmmm neki su jos uvijek vjencani a mnogi djele djecu vikendima nazalost....

(odgovor članu mala_sa)
  Neposredna veza do poruke: 648
6.12.2011 16:23:14   
InLove
A jest cudno, niko nema nista protiv dijaspore a uporno pisu o njima user posted image user posted image user posted image

Zbog pogresnih ljudi, vise ni prave ne prepoznajem!

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 649
6.12.2011 16:24:26   
Ilhana RR
Jel ja sad pored toga da dopustim da moje dijete ne prica bosanski i nema nikakvi komunikacija sa nanom i dedom, jel treba i religiju da mjenjam i da se odreknem mog porijekla?

Eh taj film necete gledati! Ja nedam svoje ja pa makar crkli i hvala mom babi i mojoj mami sto su od mene napravili insana a ne prodatu dusu... Vi mozete gaziti svoje al ja necu, imam jer sebi dozvoljavam da halal paru zaradim i hvala dragom Allahu pa se dobro dobrim vraca. Dok imam u sebi vjeru u Allaha i imam svoje ja uvijek cu i imati jer dusu za tudje prodati necu!!!

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 650
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  24 25 [26] 27 28   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  24 25 [26] 27 28   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *