Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Dijaspora je sreca samo radi materijalnog statusa a ostalo je sve tuga!
Ja se iskreno nadam da ovako ne zivis,jer ako te drze samo materijalne stvari onda je bas tuga...
Ja zivim super al ipak nedostaju neke stvari...
Meni 1000 svedjana nemogu zamjenitii 1 bosanca/bosanku...
Ja govorim opcenito, ko nema ovdje nikog tesko je njima. Ja imam i roditelje i brata i daidzu a i dosta daljne rodbine... dobro je al kad dodju praznici onda je bas tesko jer naprimer bajram nije kao sto je dole nit ce kad biti...
Ni ovdje crkvena zvona ne zvone ko u Sarajevu ima malo razlike u mesingu ...Meni je Bozic svaki dan sve dok su moji samnom pa taman to i u Africi bilo...Rintam i ovdje kao i dole ali jbg danci pametni pa sredili ovu tepsiju sve se moze ko ima imalo volje...I mene vuce ono sto je nekad bilo ali to vise ne postoji nazalost...Ali kad bi znala da cu dole Bozice bolje slaviti vratila bih se iste sekunde,ne bi kukala jer nijedna materijalna stvar me ne moze kupiti...Tako isto jedno dana kad osjetim da me Danska ne cini sretnom ja idem dalje...Znam siurno da necu cekati da se pozalim ili da zivim i ceznem za necim,sto sto meni nedostaje nasla sam i ovdje s ljudima koje volim s kojima se druzim....
I sta sam primjetila kako ljudi dole gledaju dijasporu kroz imovinu,inace mi se takvi karakteri ne svidjaju,da me neko gleda imam li kucu na 2 vode ili na 4 ,trospratnicu ili supu,vozim li mecku ili fiata,nisu svi ovdje dosli kako bi ledja iskrivili da bi dole napravili kucu kako bi im se narod divio da se ima ili nema...Jos te pitaju pa sta cekas sto ne pravis i neulazes ,kontam dje da ulozim,nije svakom jedna kuca bogatstvo ili sta ja znam neki objekat....
I sta sam primjetila kako ljudi dole gledaju dijasporu kroz imovinu,inace mi se takvi karakteri ne svidjaju,da me neko gleda imam li kucu na 2 vode ili na 4 ,trospratnicu ili supu,vozim li mecku ili fiata,nisu svi ovdje dosli kako bi ledja iskrivili da bi dole napravili kucu kako bi im se narod divio da se ima ili nema...Jos te pitaju pa sta cekas sto ne pravis i neulazes ,kontam dje da ulozim,nije svakom jedna kuca bogatstvo ili sta ja znam neki objekat....
ja mislim da su to davno prosla vremena , ja i mm zivimo ovdje mm e ovdje rodjen i ni na kraj pameti nam nije da dole nesto gradimo ZASTOOO mi smo tu nasa dejeca ce biti tu i kao i svaki covjek u BIH mi zivimo ovdj stvaramo a i svako tamo gdje jeste. Kad sam u BiH kod mojih sam , mm u svojoj porodicnoj kuci (mada rijetko dolazi)
Vesela a sto se tice za placanje , netso cu ti reci , ti zivis i radis isto kao i taj neko ko dodje imas kucu imas Bogu hvala , tako da ne znam zbog cega bi teb neko placao ok je ono ja tebi ti meni , bar u slucajevima kao sto si ti :))))).
Ali marina normalno je da gledaju kroz imovinu,kada ovdje ljudi rade za 500 KM,i onda dode njegov rodak iz Francuske sa autom od 100000 KM i onda pocne sa pricom kako i njima tamo nije lako,a covjek ovdje nema da da dijetetu marku za skole svaki dan
Vesela a sto se tice za placanje , netso cu ti reci , ti zivis i radis isto kao i taj neko ko dodje imas kucu imas Bogu hvala , tako da ne znam zbog cega bi teb neko placao ok je ono ja tebi ti meni , bar u slucajevima kao sto si ti :))))).
a zašto bi ja njima plaćala? mislim nije Bogom dano, da se razumijemo, ja nisam škrta, ne dozvoljavam da me niko dva puta časti, to mi je u karakteru, ako nemam novca ja neću ni izaći, nikako se ne volim privaljivati.... to mi je tako nisko.... ja sam rekla da nekim dijasporcima dodje ko normala da ga izvodiš, plaćaš i gotiviš svo vrijeme dok su u Sa..... znači svo vrijeme, i da imaju milione ja ne bi dozvolila da mi plaćaju svaki put.... zna se red.... ti meni ja tebi.... tako je kod mene, izuzev sa nekim bliskim osobama sa kojima nije uopće bitno ko će šta platiti Nadam se da me nećete razmjeti pogrešno
Ali marina normalno je da gledaju kroz imovinu,kada ovdje ljudi rade za 500 KM,i onda dode njegov rodak iz Francuske sa autom od 100000 KM i onda pocne sa pricom kako i njima tamo nije lako,a covjek ovdje nema da da dijetetu marku za skole svaki dan
upravo tako, nije to gledanje kroz imovinu u smislu da nekom nešto otmeš il da se ogrebeš, nego se ibretiš kako neko tako imućan može kukati a neko sa malim primanjima u BiH biti tako opušten, gostoprimljiv i sl
Al zato taj rodjak radi ko crnac od jutra do sutra da bih otplatio taj kredit od auta koji mu je mozda jedina uzivancija u Francuskoj...
Ja znam mnoge koji ne mogu istim autom da idu u BiH radi toga da nebi njegovi dole mislili da je fukara al zato ta ista osoba ovdje radi u fabrici po dvije smjene, nekad po dva mjeseca nije imao slobodan dan al zato svake godine uzme novo auto na kredit a otplacivanje kredita za auto novo je oko 1000 km a plata mu je bila oko pola toga...
Mi smo odustali od novog auta bas iz tog razloga sto necu da radim za kredite, dosta ovaj za kucu sto imamo...
a ovdje da bi kupio kuću i uredio je ne pomaže ni pet kredita raja jedva digne plafon 100 000,00 KM sa sto žiranata, pet hipoteka i kupi si neki dvosoban stančić.... normalno je da vam ljudi zavide, ne znam šta je tu čudno a nakon što vam neki zavide pojedini postanu onako napuhani al sve je to ljudski, ništa strašno jedno vuče drugo, jbg .... meni lično ništa od navedenog ne smeta, imam ja svoje brige, nego onako prosipam šuplju
draga Ilhana, ima ljudi koji daju silne pare na iznajmljeno auto samo da bi pokazali kako se ima i kako se zivi vani.. ali ko voli nek izvoli.. meni to vala ne smeta a ako njima nije mrsko dati silu love da komsiji ''bude krivo'' it''s fine with me.. ja znam da ja zivim u skladu sa svoijim mogucnostima kao i svako pametan i to je to.. i ovdje i vani ima ljudi koji se hrane po restoranima i ljudi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.. ono sto jeste tacno je da drustveno uredjenje direktno uticne na standard ljudi. sa normalnim radom vani ti imas veci kvalitet zivota nego ovdje. i to je cinjenica. zato je za ocekivati da ljudi koji su vani imaju, uz iste ostale uslove, malo bolji standard i budu malo veci dzentlmeni prilikom placanja racuna nego neko odavde. e cinjenica je da nije uvijek tako. ja imam puno rodbine vani i imam puno primjera. neki su tako darezljivi da uvijek gledam da im se oduzim dobrim poklonom a neki gledaju kako ces im platiti pice, kukaju kolike su kod njih cijene a kod nas je sve, eto, bagatela.. e to je vec od osobe do osobe i tako ih i tretiram.. prema skrticama sam skrta a prema darezljivim darezljiva, opet u skladu sa svojim mogucnostima..
Znam samo jednu stvar: Dijasporci ce uvijek ostati Dijasporci. A u svojim "posudbenim" zemljama su uvijek stranci, htjeli to nehtjeli. Aha, i ne vjerujem nikome ko kaže "nama je isto tako teško" "veći standard, veće potrebe" "to sve dođe na isto kad sabereš". Zajebi ti to... Vidjela sam ja kako naši ljudi žive po Dijaspori, nikad im bolje u životu nije bilo... Najgore mi je kad kažu: Da mogu vratio bih se...da ima posla, bi sigurno..." What a fuck? Ja završila fakultet, pa opet nemam posla koja već godina, prestala sam i brojati... pa opet živa i zdrava... ništa mi ne fali...Ništa me ne može ubijediti u suprotno, ama baš ništa... Ali sve ovo je moje viđenje i mišljenje, u ovakve rasprave ne treba ulaziti, takva im sudbina, odnosno ovakva nam sudbina, sve sa svojim razlogom. Svak nek postupa prema svojim željama, potrebama i nahođenjima. To što je nekad nama krivo nešto što nismo imali malo više sreće, što ne možemo vratiti vrijeme...šta ces, tako je kako je.
da vam nesto iskreno kazem nisu samo prema vama takvi ja sam dosla u Svedsku prosle godine,imam svekrvu,svekra,djevera,jetrvu njenu setru,zeta i roditelje ma mislite da mi je neko ponudio pomoc a svi su tu vec 20 godina,halo ba ja nebi mogla biti takva ja bi pomogla nekome koga neznam,pa kad se snadje dobro je i meni vjerujte mi ja sam sa mojom snahom dijelila marku,a nisam htjela placati kartu u tranvaju isla sam pjese da bih kupila njenom djetetu mlijeka to znamo samo ja i moja snaha,stacu samo sam ja radila i niko vise.halalim nepricam ovo da se hvalim jer nevolim to,nego zato sto me iznenadilo koliko se narod pokvario koji je otisao vani da nezeli pomoci nekome savjetima netyreba mi nista drugo,cast izuzetcima.Pomogla mi je vise Ilhana koja mi nije ni rod ni pomozi bog ali eto i nekoliko mojih skolskih kolegica iz bosne,nazalost sve ljudi koji su daleko od mene ali za kompom i savjetima,VELIKO HVALA I ZELIM JEDNOG DANA DA SE ZAHVALIM LJUDIMA KOJI SU MI POMOGLI I OJOJ PROFEROCI SVEDSKOG VESNI PAVLOVIC NIKAD NECU MOCI DOVOLJNO ZAHVALITI,TO JE JEDNA DIVNA MLADA ZENA I VOLIM JE BRATE KAO SESTRU! o mojoj ostaloj rodbini necu pricati nikada nam nisu dosli valjda se boje da im nezatrazimo nesto hvala bogu moji se bore kako umiju i znaju i imaju hvala bogu sasvim dovoljno,ja neradim ali koliko mogu pomognem opet kazem halalim
Pa kad kukate tako na ljude iz Dijaspore,sto ne odete svi negdje ,pa da vidite kako je?? Da ovdje niko ne lezi na parama!!
Zar mislite da je malo to sto nekom treba 1000km samo da dodje dole? I opet kad dadnes nekome 100-200km malo mu!! ZNate sta se mi jednom desilo. Daje mm mojoj tetki 100km ona ono nemoj ,necu,ne treba mi, a ja pare i u novcanik. E pa kad ti ne treba neces ni dobiti. Nego nije da joj ne treba, VEC JOJ MALO!!!!
Zar mislite da je malo to sto nekom treba 1000km samo da dodje dole? I opet kad dadnes nekome 100-200km malo mu!! ZNate sta se mi jednom desilo. Daje mm mojoj tetki 100km ona ono nemoj ,necu,ne treba mi, a ja pare i u novcanik. E pa kad ti ne treba neces ni dobiti. Nego nije da joj ne treba, VEC JOJ MALO!!!!
Vesela pa i nije, ako ja imam 3 tetke,muz tako isto, ima mamu dole, 2 brata ,sestru pa zamisli sad koji je to novac!! Ja ne se novac,nit radim u Banci
Treba biti zadovoljan onim sto dobijes! Ne moze mm dati svojoj mami 100km ,jel tako, il bratu il sestri. Al tetki je dosta, nisam joj na ni duzna , ima ona precih
ovo boldirano nisam ni pomislila.. samo se ti nama nemoj nervirati.. nismo svi isti.. evo npr. meni sad da ko da jednu stoju meni ne bi bilo malo .. taman bi mi legla
Pa kad kukate tako na ljude iz Dijaspore,sto ne odete svi negdje ,pa da vidite kako je?? Da ovdje niko ne lezi na parama!!
Trebala je palkati, možda stope poljubiti Pa niko neće reći treba mi, daj, naročito ko nije naučio biti muhtač. Kako znaš da joj je malo?
ja od dijaspore ništa ne očekujem. Ja nšeto kontam oni s eeto u eventulano uređenijem sistemu, lakše dižu kredite imaju veće mogućnosti zaraditi d aih vrate... al ti imaš hipter naših ljudi koji će rado čistiti zgrade i haustore po njemačkoj bez srama i zaraditi silnu lovu dok ovdje će moliti za pomoć al haustore neće čistiti jer im je u balkanskom sistemu vrjednovanja to ispod časti nake.
bome lakše se snašli tamo nego u svojoj zemlji...i neka su...svaka im čast... ko ima hrabrosti d aode ostavi sve svoje i pokuša bujrum...ja je nisma imala.
ne žalim s eni kako mi je ovdje...od mogućnosti koje su se pružile plafon sam iskoristila... kad mi dođe ko iz dijaspore ja sjedem pijeme jedem dočekam i ispratim ko gosta iz kuće do sebe... šta da očekujem d ami neko lovu daje...ne kontam...svako sebi zaradi svako sebi potroši gdje hoće... svakom svačije meni ničije sem moje...čist račun duga ljubav...
što prije smanjimo očekivanja prije ćemo biti zadovoljniji pa će nam sitne stavri tipa poklona iz H&M za djecu biti goleme...jer niko nije dužan, nisma očekivala...a materijalno je prolazno...meni je duševna hrana sa mojom tejom popit kafu jutarnju. Ih sva sam na nju...samo ona je u mom životu ustajal prije mene...pa mi u 5 kafu napravi pa me budi ''hajde vilo tetkina da popijemo'' pa ja i ona ćumuramo na balkonu dok ja ne moram krenuti na posao...pa mi kaže evo za cigare i taksi...a meni golemo...ostavim pa kad krene teja nazad ja joj kupim poklon od onoga što mi je davala... ma jojjjjjjjjjjjj da je meni moja teja svaki dan ovdje ....hebe me se za njeno imovinsko stanje
ma da, al dodjete jednom godišnje, zamisli da živiš u Sa pa svaki bajram, rodjendan i npr jednom mjesečno da obidješ familijiju, došlo bi te garant više od 100 KM na godišnjem nivou jednom godišnje dati 100 Km tetki, nani, bratu, sestri je meni malo a tokom cijele godine nemaš troškova kao što ja navedenoh ne zamjeri ja nako pričam
< Poruku je uredio veeseelaa -- 6.12.2011 13:03:11 >
Ja ne ocekujem ni od koga nista, al jbt svi ocekuju od nas!!
MamaBB ma znam da jest, jer smo prije davali vise,nije nikad rekla meni ne treba. Nego uzme!
eh, nije to lako.. jos ako je starija zena, penzije su ovdje premale.. ona mozda gleda ko ce joj sta dati i koliko.. znam ja da je raji vani sad teze i za posao, lakse se gube poslovi nego prije krize i sve ali nasim penzicima je to sve strani pojam.. sta ja znam, tesko je i doci tako, svako te gleda kao da si pun ko brod a ti se o svom jadu zabavio.. razumijem ja i tebe a i one koji cekaju da im se da.. bjezi tamo, rastuzih se razmisljajuci o tvojoj tetki..
ja sam svojoj tetki kad je dolazila ove godine kupila neke poklončiće i njoj i njenoj djeci i počastila je sa 50 eura, rekoh da pojedete sendvić uz put jer su došli sa autom.... nema veze što ona realno ima više novca al i caru je poklon drag ipak je to moja tetka, a svakako mi je to godišnje samo taj trošak prema njoj ne računajući što sam ponekad u prilici poslati joj kafu i sl kad joj neko od familije ide u posjetu....
E jeste vise dosadne sa tim parama, na svakoj temi pare glavna tema. Ko ima, ko nema, ko ce koliko dati, ko ce platit?? Ma zaboli me briga, da imaju svo blago svijeta, zlatne duseke i jastuke , aute, zube .