|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Dijete - molim vas hitno za savjet
9.11.2011 16:16:22   
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: chuci

to se desilo preko bajrama. teta nije dolazila od petka, jer ja u ponedjeljak nisam radila zbog bajrama.
sreća mi je pa su mi sad ispitni rokovi, pa nemam svaki dan dežure i ne moram ići na posao.
jučer je čuvala svekrva, danas ja. izgleda sutra će opet svekrva, u petak opet ja, jer nemam ispita taj dan.
brinem se šta će biti sljedeće sedmice.
ne mogu je nositi svekrvi svako jutro jer je to drugi kraj grada a ujutro prije 7 moramo izaći, bude i hladno.

ne znam može li nam teta kao osoba koja nije oboljela prenijeti zaušnjake, to me interesuje

Hm... Više zbog tebe i tvoje trudnoće,, nego zbog curice, ako imaš mogućnost - izbjegni tu tetu čuvalicu neko vrijeme. Bolje je da je dvije sedmice nosiš  svekrvi, nego da dobije ona, a posljedično ti trudna, zaušnjake..

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 801
9.11.2011 16:18:56   
bebbe RR
Ili, evo, iščitaj ovo, pa sama donesi odluku:

PAROTITIS – ( ZAUŠNJACI, MUMPS)
  Šta je to parotitis? Parotitis ili zaušnjaci je akutna virusna zarazna bolest koja je obilježena bolnim uvećanjem žlijezda slinovnica, a ponekad zahvata polne žlijezde, moždane ovojnice, gušteraču i druge organe.   Ko je uzročnik ovog oboljenja? Uzročnik je paramiksovirus – virus mumpsa. Ljudi su jedini prirodni domaćini virusa parotitisa.   Da li djeca do dvije godine starosti oboljevaju od zaušnjaka? Infekcija je vrlo rijetka prije druge godine starosti.   Kako se virus prenosi? Prenosi se putem sekreta žlijezda slinovnica, iako njegova izolacija u mokraći ukazuje na mogućnost širenja i ovim putem. Slina je zarazna približno 6 dana prije početka parotitisa, a virus se iz nje može izolovati i duže od 2 sedmice nakon pojave otoka parotidne žlijezde. Devet dana nakon pojave otoka parotida bolesnik više nije zarazan.   Da li kod osobe koja je jednom imala parotitis, postoji mogućnost da se bolest ponovo javi? Jednom preboljeli zaušnjaci osiguravaju trajni imunitet, tako da je ponovo pojavljivanje bolesti neuobičajeno.   Koliko traje inkubacija bolesti? Inkubacijski period traje od 12 do 25 dana.   Šta se događa nakon perioda inkubacije? Nakon tog perioda virus se razmnožava u gornjim disajnim putevima i vratnim limfnim čvorovima, odakle se putem krvi širi u ciljne organe kao što su parotide i moždane ovojnice. Nakon početnog razmnožavanja na ovim mjestima može se javiti i sekundarna infekcija koja zahvata polne žlijezde, gučteraču, štitnu žlijezdu, dojke, jetru, srce i bubrege.   Kako se bolest manifestuje? Početak parotitisa je obično nagao mada mu može prethoditi period praćen opštom slabošću i malaksalošću, gubitkom apetitom, osjećajem groznice, temperaturom, bolovima u grlu i bolovima u uglu donje vilice. Žlijezde se povećavaju tokom od 1 do 3 dana, a otok se povlači unutar sedmice dana od vremena najvećeg uvećanja žlijezda. Naravno u mnogim slučajevima otok parotida prvi upućuje na bolest. Otok može zahvatiti samo submaksilarne žlijezde (ispod gornje vilice) i sublingvalne žlijezde(podjezične) i širiti se preko prednjeg dijela grudi stvarajući presternalni edem. Edem grkljana se javlja rijetko.   Koje su komplikacije parotitisa? Kod 20 do 30% muškaraca koji su dobili parotitis nakon puberteta javlja se oboljenje testisa – epididymoorchitis, koji se javlja od 7 do 10 dana nakon početka parotitisa, pankreatitis – zapaljenje gušterače, infekcija CNS –a.   Da li zaušnjaci mogu ostaviti trajne posljedice? Osim rijetkih komplikacija od strane CNS–a i ponekad neplodnosti, parotitis ne ostavlja druge trajne posljedice.   Kako se postavlja dijagnoza bolesti? Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovu izolacije virusa iz krvi, brisa ždrijela, izlučevine iz Stensenovog kanala ili pregledom urina.   Kako se liječi parotitis? Nema specifičnog lijeka za infekcije virusom mumpsa. Bolesniku se najčešće preporučuje higijena usta, analgetici i blaga dijeta. Glukokortikoidi su se pokazali korisnim u smanjivanju temperature, bolova i otoka u testisima.   Na koji način se bolest može prevenirati? Vakcina sa živim, atenuiranim virusom mumpsa je vrlo djelotvorna i pruža od 75 do 95% zaštite od virusa. Vakcina se može primijeniti bilo kada nakon 1 godine života, a posebno se preporučuje djeci koja se približavaju pubertetu.

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 802
9.11.2011 16:27:18   
chuci
bi li bilo bezveze od mene da pitam tetu ako nije ranije bolovala zašnjake da ode da joj provjere je li zaražena, preko krvi?
jer kako ja kontam ovaj tekst i druge koje sam čitala po internetu virus prenosi zaražena osoba.
opet bi je tako teta čuvala tek od utorka.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 803
9.11.2011 18:12:23   
Rabi
mozda su neki procitali moj post, ali sam ga skroz izbrisala....jer sam procitala da je cuci trudna!!!
Joj zeno moja, i mene su pljuskavice ganjale u trudnocama ali me u obje hB izbjeglo, jer nisam bolovala!
Ne znam, odalji tu tetu na neko vrijeme, IPAK a ti idi dr. po savjet....SRETNO!

< Poruku je uredio Rabi -- 9.11.2011 18:17:09 >

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 804
9.11.2011 20:06:53   
ElmaB
HITNO....HITNO...HITNO...HITNO....ŽENI JE NA POROĐAJNOM U BRANKOVCU U MOSTARU HITNO POTREBNO DONIRATI KRV - GRUPA JE A-.....POŽURITE, ŽIVOT JE U PITANJU, BEBA JE ROĐENA, ALI JE MAJKA KRITIČNO....
A NEGATIVNA , hitno potrebna krv jednoj zeni u brankovcu u roku 24 h , radi se o zivotuu , molim vas ako znate ili nadjete nekoga sa nultom krvnom grupom , neka ode u brankovac i neka se javi , zena se porodila i nesto joj sa maternicom bilo ostace mala beba bez mame ako hitno ne reagiramo. idite u brankovac ili javite na broj brankovca: o36 551 611
Ovo sam našla na fb! Pa eto ako neko iz Mostara može pomoći, bilo bi super!

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 805
9.11.2011 20:19:50   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: ElmaB

HITNO....HITNO...HITNO...HITNO....ŽENI JE NA POROĐAJNOM U BRANKOVCU U MOSTARU HITNO POTREBNO DONIRATI KRV - GRUPA JE A-.....POŽURITE, ŽIVOT JE U PITANJU, BEBA JE ROĐENA, ALI JE MAJKA KRITIČNO....
A NEGATIVNA , hitno potrebna krv jednoj zeni u brankovcu u roku 24 h , radi se o zivotuu , molim vas ako znate ili nadjete nekoga sa nultom krvnom grupom , neka ode u brankovac i neka se javi , zena se porodila i nesto joj sa maternicom bilo ostace mala beba bez mame ako hitno ne reagiramo. idite u brankovac ili javite na broj brankovca: o36 551 611
Ovo sam našla na fb! Pa eto ako neko iz Mostara može pomoći, bilo bi super!

http://www.ringeraja.ba/forum/hitno-potrebna-krv-/m_416841/mpage_4/tm.htm#1107881

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 806
9.11.2011 22:30:43   
chuci
hvala vam svima na savjetima
dogovorila s tetom da se vjerovatno vidimo u utorak.
ona je prebolovala zaušnjake kad je bila mala, tako da nije prenosnik ali za svaki slučaj, a i da devera oko sina dali smo joj slobodno ovu sedmicu.

u petak svakako nosim ajšine nalaze doktoru (kontrola urina) pa ću usput pitati za savjet i dr.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 807
12.11.2011 9:40:49   
koka i po
koliko smijem dati Seji kasikica reglana? tezine je oko 20 kg.
HITNO

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 808
12.11.2011 9:43:13   
Niina
1MG 2-3X NA DAN DJECA OD 10-14KG, (3-5G)

Kada bi srce moglo da misli, na svijetu ne bi bilo ljubavi.

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 809
12.11.2011 9:44:54   
Niina
operostite na velikim slovima
vako 5mg je u 5ml to je mala kasikica

(odgovor članu Niina)
Neposredna veza do poruke: 810
12.11.2011 9:45:25   
Emica_sa
2,5 ml 3 puta dnevno

Hello, it's me...

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 811
12.11.2011 9:48:48   
Niina
Ne znam koliko godina dijete ima, ali maloj djeci nije uopste preporuceno da uzimaju reglan.

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 812
15.11.2011 9:45:14   
DM
E hajde me posavjetujte(naravno do odlaska pedijatru-čekam mm da dođe sa posla)!
MOj maleni je nedavno popio zinnat zbog laringitisa(uz inhalacije)i kako je navodno imao "gljivice" na krajnicima koristili smo i neku otopinu koju u apoteci priprave uz doc.recept(a sadržavala je nistatin)-mada su ove "gljivice" izgleda bile virusne-to smo sami zaključili nakon pregleda starijeg djeteta kod infektologa, zbog istog osipa koji je imao na rukama, nogama i grlu...
Helem-to je uvod!
Jučer je poslije dnevnog spavanje bio toliko kenjkav, da nije jeo normalno(pojeo 1 mandarinu, malo borovnica, 2-3 kašike pahuljica) nije čak popio mlijeko iz bočice-koje ne bi dao ni za šta!
Temp 37 najveća, i kao je bio toliko neraspoložen dali smo mu kašičicu paracetamola pod pretpostavkom da ga nešto boli-i da mu malo pomogne!
Međutim noć je bilauser posted image jedva da je i spavao....i jutros vidim uho mu procurilo-oko uha mu kosica "skorena"-trenutno ništa ne curi, ne da ga dohvatiti(pokušala mu sterilnom gazom i malkom vodom očistiti)!
Nemam nikakvo iskustvo u vezi s ovime, pa mi treba i priprema za doc-na šta obratiti pažnju, čime se ovo tretira...?

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu Niina)
Neposredna veza do poruke: 813
15.11.2011 9:47:53   
Hanady RR
doublemum mum uho može porcuriti od neke infekcije uho, grlo, nos...user posted image
ono može da curi i nakon infekcije al tada nema bola i nervoze koja se kos vas javlja...
ja bih tražila bris uha da radite...ako je infekcija bakterijska moguće da zinat uopše nije pomogao i da bi antibiogram pokazao neki drugi antibiotik koji bi to tretiraouser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 814
16.11.2011 12:46:06   
Anoniman
jel itko davao djeci rinostop sirup,Noi danima curi nos danas je pocela i kihatiuser posted image temperature nema za sad..pise da smiju djeca od 2 godineuser posted image

(odgovor članu Hanady RR)
  Neposredna veza do poruke: 815
16.11.2011 12:51:49   
DM
UP
Noa -ja nisam, nadam se da će neko odgovoriti

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 816
16.11.2011 12:56:04   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: doublemum

UP
Noa -ja nisam, nadam se da će neko odgovoriti

gdje je ona taurus sad kad mi trebauser posted image user posted image user posted image ili ninauser posted image

(odgovor članu DM)
  Neposredna veza do poruke: 817
16.11.2011 12:58:27   
bananica
IZVORNA PORUKA: noa

jel itko davao djeci rinostop sirup,Noi danima curi nos danas je pocela i kihatiuser posted image temperature nema za sad..pise da smiju djeca od 2 godineuser posted image

davala je moja drugarica, curica joj ima 4 god, ona je prezadovoljna i uvijek mi Rinostop preporucuje, eh sad ne znam od koliko godina se moze davati

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 818
16.11.2011 12:59:33   
bananica

znaci od 2 goduser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 819
16.11.2011 13:01:24   
Anoniman
pise od 2-5 godina 1 čajna kasikica 3x dnevnouser posted image meni rinostop tablete pomognu kod ovih hinjavih simptoma prehlade pa kontam da ce i njojuser posted image

(odgovor članu bananica)
  Neposredna veza do poruke: 820
16.11.2011 13:06:30   
bananica

pise od 2-5 godina 1 čajna kasikica 3x dnevnouser posted image meni rinostop tablete pomognu kod ovih hinjavih simptoma prehlade pa kontam da ce i njojuser posted image

drugarica mi kaze da nakon par kasika svi simptomi prestaju, a njena je inace znala sliniti i po 15 dana

moja je pocela jutros kihati i kasljati,ne slini i nema temperature, cijeli dan i ja razmisljam dal da kupim Rinostop

< Poruku je uredio bananica -- 16.11.2011 13:07:16 >

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 821
16.11.2011 13:09:48   
Hanady RR
noa ja dajem djeci rhinostop...

inače sam se u djelotvornost uvjerila one godine kada mi je H imala 8 dana turu pod antibiotikom...mi milsili H1N1 završila na infektivnom...i tada jedna pedijatar suprugu rekao uzmite rhinostop on je dobar u borbi s avirusima...
i mi damo...
nekada dam samo ujutro i navečer po 23. dana čisto da nosić prestane sliniti...i uvijek je uspješan...
s tim da sma F počela tek nakon 2 i pol godine davati jer inače i nije prije 2 godine preporuččljivuser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu bananica)
Neposredna veza do poruke: 822
16.11.2011 13:11:01   
Anoniman
ja sam zvala muza da kupi kad krene kuciuser posted image bolje sptijeciti u samom pocetku,iako ona ispuhuje nosic bojim se da joj se ne spusti na pluca pa onda belajuser posted image

(odgovor članu bananica)
  Neposredna veza do poruke: 823
16.11.2011 13:11:05   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: bananica

drugarica mi kaze da nakon par kasika svi simptomi prestaju, a njena je inace znala sliniti i po 15 dana

moja je pocela jutros kihati i kasljati,ne slini i nema temperature, cijeli dan i ja razmisljam dal da kupim Rinostop

sirup košta oko 6 ili 8 Km ...zaista je dobro imati ga u lući u vrijeme ovih prehlada...
sa njim izbjegnemo turu...
mi ga nismo pile još ove jeseni al jedan čitav imamo u kućnoj apoetciuser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu bananica)
Neposredna veza do poruke: 824
16.11.2011 13:12:47   
taurus
rinostop sirup se može davati djeci od 2. godine života i nemate razloga za zabrinutost
najviše sadrži paracetamola, a zatim pseudoefedrina koji odlično otčepljuje nos i olakšava disanje i klorfeniramina koji zaustavlja curenje nosa i djeluje antialergijski
ja nikada nisam u kući bez rinostop sirupa i bezbroj puta sam R spasila od antibiotika baš sa ovim sirupom
danas mi je E baš začepljenog nosa da je veća i ona bi dobila svoju porcijuuser posted image

(odgovor članu bananica)
Neposredna veza do poruke: 825
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  31 32 [33] 34 35   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *