Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 16:16:31
klemzi
Cesto imam ruzne snove kako sam trudna, stomak mi je narastao i onda dobijem krvarenje... Zaista je tesko, mislim da cu pricekat jos koji mjesec i onda aBd opet u akciju! Pusa za sve vas!
Draga moja, pokušaj da stalno misliš kako će sljedeći put sve biti u najboljem redu. Ono što je bilo, moralo je biti. Ništa što nam je propisano ne možemo izbjeći. Ja tako razmišljam i pomaže mi. Moja prva beba je umrla sa mjesec i 24 dana. Nakon toga sam imala spontani pobačaj u 7/8 sedmici, isto missed ab. A ja ipak vjerujem da ću jednoga dana, uz Božiju pomoć, imati svoje bebe Samo polako, sve dođe na svoje. Misli pozitivno.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 21:30:15
klemzi
Dođem ti nešto ko limunada, ha Ma ljubim te, izmami mi osmijeh od uha do uha
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 23:20:59
ivanak
klemzi dušo draga nisam ja za to znala. ja kukam nakon onog spontanog kako me sve strah, kako ovo, kako plačemma sve me nešto dirne kad viidm malu bebu, reklamu.... a pogotovo kad me netko pita. A ti imala svoju bebu a tako završi. Baš sam grozna osoba, što ne cijenim sitnice. Morala sam ovo napisati
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 25.8.2011 16:29:30
Victoria88
Pozdrav svima!Imala sam spontani pobacaj na samom pocetku trudnoce,maltene cim sam saznala da sam trudna,posle 10 dana kasnjenja menstruacije,sve je samo otislo i nisam radila kiretazu!No doktor me nije slao ni na kakve pretrage posle toga,kad je beta pocela da se smanjuje (radila sam je 4 puta) rekao je da je to ok.Kada opet mogu stupiti u odnos bez zastite jer zarko zelimo bebu ,od spontanog sam dva puta imala menstruaciju koja je bila tamnija i obilnija nego obicno i malo je kasnila. Jedan lekar mi je rekao 3 meseca,drugi lekar (stariji) 6 meseci.A ovde citam neki kazu da ako nisam radila kiretazu ne treba da se ceka ni 3 meseca ?? STA VI MISLITE IMALI KO OVAKVO ISKUSTVO??
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 25.8.2011 17:23:33
klemzi
Meni je poslije urađene kiretaže savjetovano 6 mjeseci zbog specifičnosti razloga spontanog. Da sam na tvom mjestu ja ne bih više čekala...ja idem nekako tom logikom da, ako nije sve ok, nećeš ni ostati trudna...ako si spremna, u akciju ...a bebi će doći kad bude suđeno
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 25.8.2011 17:30:00
saksija
draga Victoria88, zao mi je sto si morala prolaziti kroz to. evo da ti ja napisem moje iskustvo - ja sam imala missed ab. i medikamentozni pobacaj. znaci nije mi radjena kiretaza i sve je uslovno receno "samo" otislo. dr. mi je rekla da odmah mogu pokusati ponovo. ono sto sam citala ovdje na forumu rekla bih da u slucajevima kada je radjena kiretaza dr. preporucuju neki 3 a neki 6 mj. a kada dodje do spontanog i to u slucajevima rane trudnoce onda cini mi se da nema potrebe da se ceka toliko.. barem ne 6 mj. sigurno. opet s druge strane ako su ti doktori tako rekli.. vjerujem da oni znaju najbolje. u svakom slucaju mislim da je ipak najbolje da poslusas svoje tijelo i psihu i kada se budes osjecala spremnom kreni u kaciju. ja ti drzim fige i zelim puno malih
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 25.8.2011 17:35:19
klemzi
IZVORNA PORUKA: saksija
evo moje limunade :)))
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 25.8.2011 18:15:35
Victoria88
Hvala vam na brzom odgovoru!Bila sam tuzna nekoliko dana,ali skoro nisam ni bila svesna d asam trudna kada se sve to dogodilo pa je trauma ako tako mogu nazvati daleko manja nego ne daj Boze kasnije... Ja sam mentalno potpuno spremna,samo me brine sto mi je mestruacija cudne boje tamne i sto ima neke iscedke,da li je tebi bilo tako posle spontanog (bez kiretaze)?? I ne mogu verovati da mi ginekolog nije dao nikakve upute da uradim neke nalaze o ojima zene ovde pricaju...nista ama bas nista mi nije dao,ni najobicniji briz!
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 25.8.2011 18:51:13
saksija
nisu ni meni savjetovali da radim nalaze, i razumijem te.. isto sam razmisljala kao i ti. ono sto sam ja shvatila jeste da jako puno zena (posebno ako je prva trudnoca) ima spontani pobacaj i da se to (oj Boze mrzim ovo napisati) smatra normalnim. navodno preporucuju da se nalazi vade nakon ponovljenih pobacaja. meni je receno a i dosta sam citala o tome da je u velikom broju slucajeva uzrok prirodna selekcija. naravno da uzroci mogu biti i infekcije al kao eto uglavnom je prirodna selekcija.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 25.8.2011 18:53:42
saksija
joj mene, zaboravih napisati. jeste - upravo takva mi je bila i mislim da je to normalno. meni je na zadnjem pregledu dr. rekla da je jos ostalo krvi (tj. da su plod i posteljica izasli) i da ce to sa iducom otici.. tako da nemoj da se brines, moze biti da je i kod tebe tako, nekako mi ima logike.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 25.8.2011 18:55:25
klemzi
ono sto sam ja shvatila jeste da jako puno zena (posebno ako je prva trudnoca) ima spontani pobacaj
Meni moj ginekolog reče da je ta cifra 65 % na svjetskom nivou, i da samo nakon ponavljanih pobačaja preporučuju pretrage. Ali ja sam insistirala na pretragama i nije me se mogao otarasiti. Znači radila sam TORCH, vaginalni i cervikalni bris, kariotip ( ovo zbog prve trudnoće i bebe sa sy Down).
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 25.8.2011 19:05:28
saksija
a joj, ja samo urinokulturu uradila. da li se ti vaginalni brisevi cekaju dugo? planiram poslije Bajrama akoBogda na odmor a na odmoru planiram ... a ne znam sta sam cekala do sada.. ko sve i hocu i necu, a ko imam neki pozitivan osjecaj da je sve ok. e ne znam eto. sad kad malo vratim film - ako stres i sekirajcija mogu uticati (osim prirodne selekcije) (pod uslovom da sam zdrava) onda je to kod mene sigurno imalo uticaja na missed ab. malo kad sam vratila film i prisjetila se tog perioda u kojem nisam ni znala da sam trudna uh ne do Bog nikom. a uz to sam skontala da kod mene vjerovatno nikad srce nije ni kucalo jer sam u 6 sedmici bila na prvom pregledu i tada je na nalazu pisalo bez vidljivog duoglasa i kontrola za 2 sedmice. da sam malo vise znala o tome mogla sam pretpostaviti da na nesto sumnjaju dok su me tako rano zakazali a i u 6 sedmici srce treba da kuca. pretpostavljam da se i dr. nadala da ce "zakucati" jer mi je cestitala.. al eto ne dade se.. stas
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 25.8.2011 19:07:06
Victoria88
Uh hvala ,bas mi znace reci nekog ko je prosao isto kroz sta sam !Hvala ti! A da li si ti pokusala zatrudniti i posloe te menstruacije koja ti je bila cudne boje ;)) meni su od spontanog prosle dve i obe su takve sa iscedcima? Ja bi pokusala zatrudniti ali me strah kad se setim da mi je menstr.bila takva...i sto mi je belo pranje pojacano ali kao i uvek do sada (jer ga imam od kad znam za sebe haha)nema miris (da pomislim da ima bakterije) ahhh da to je najgore sto oni to smatraju normalno...a ja u soku!Znaci onda sad razumem zasto mi nije dala da radim nikakve nalaze :))
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 25.8.2011 19:13:36
saksija
A da li si ti pokusala zatrudniti i posloe te menstruacije koja ti je bila cudne boje ;)) meni su od spontanog prosle dve i obe su takve sa iscedcima?
nisam jos.. ali hocu! iduci mjesec. i meni je tek prosla jedna i sutra ocekujuem drugu :) a ovo "iscedci" ne znam je li se dobro razumijemo, ne bih da nekom gadim zivot ali da li mislis na komadice? ako da.. koliko ja znam to je normalno i uzrok tome jeste ovaj: Ukoliko oplodnja izostane, jajna stanica propada, razina hormona pada i nastaje ljuštenje maternice. Krv i odljušteno tkivo maternice izlučuje se kroz rodnicu što se naziva menstruacija, mjesečnica ili menzes. meni se znalo desiti i prije nekad da mi bude takva . naravno ne uvijek ali sam znala primijetiti.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 2.9.2011 12:40:05
slatke
Drage moje, evo i ja se pridruzujem Moja prva trudnoca se zavrsila missedabortusom u 9 sedmici u martu mjesecu 2010 godine. To bolno iskustvo covjek ne moze zaboraviti nikada u zivotu.S druge strane kad su nalazi bili gotovi, svi su bili u redu, papa test u redu, ginekolog mi je rekao da nema uzroka jer ga nemogu otkriti, te da se to desilo prirodno. Čuvali smo se par mjeseci, pa smo onda ponovo počeli raditi na bebi, ali nema još ništa. Možete li mi dati neki savjet ili preporuke kako do ponovnog začeća unaprijed zahvalna
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 2.9.2011 12:43:45
disaaa
slatke zao mi je sto si i ti jedna s losim iskustvom,,al ne ponovilo se nikom a za zacece ponovno nema recepta,,osim opusteno i bit ce kad najmanje budes ocekivala,,to sam i sama sebi utuvila u glavu a nadam se skorijem pozitivnom testicu i tebi i sebi
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 3.9.2011 0:46:14
animagical
posto vec dosta dugo pokusavate iza tog misseda, zasto ne odes opet ginekologu? sve preko godine pokusavanja nije ok... mozda da uradis hormonalni status, koagulogram, torch...ima jako puno nalaza, nesto ne vjerujem da ti je bas sve radjeno...na stranu briseve i papa test...to je sitno...
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 5.9.2011 10:18:36
Zinna
Poslije spontanog, nakon koliko vremena ste dobile menstruaciju, meni je prošlo 36 dana i još ništa, pa sam se zabrinula, kod ginića sam naručena tek 13. 09. ali dugo mi čekati..??
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 5.9.2011 10:25:40
disaaa
zinna zao mi je sto si prosla kroz to ruzno iskustvo,,al glavu gore ja sam dobila prvu nakon 28 dana,,al mislim da nije to nis strasno jer valja sve na svoj da dodje,,hormoni dok se malo smire,,,a vjerujem da ce se netko javiti tko je imao slicno il isto iskustvo sa mengom kao ti
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 5.9.2011 13:33:54
Zinna
Hvala disaa, malo sam pretraživala po netu, i izgleda da je normalno čak do 6-8 sedmica ukoliko je riječ o prirodnom spontanom, dok se tijelo ne prilagodi promjenama, sve je ipak individualno .. Ipak nadam se da će se neko javiti sa sličnim iskustvom??