Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 4.8.2011 22:08:48
klemzi
Zinna, baš mi je žao Sjećam se kad si objavila da si trudna, a sad ovo Pošto si se prirodno očistila, vjerovatno ti zato nisu propisani antibiotici. To što ti dr nije predložila nikakve pretrage nije ništa neuobičajeno. Oni tako, najčešće, tretiraju prvi spontani. Ti naravno možeš insistirati na pretragama, da bi bila mirna, bar ono osnovno, vaginalni i cervikalni bris, TORCH...Ja bih to uradila na tvom mjestu. A u nove pokušaje je najbolje krenuti kad ti budeš osjećala da si spremna. Ljubim te i glavu gore
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 4.8.2011 22:32:00
GOOD HOPE
Pozdrav drage moje nova sam na forumu i jako mi je teško..zaista ne znam kako bih opisala svoja trenutna osjećanja Prošle godine sam imala vanmateričnu, a sada spontani u prvom pokušaju nakon tog bolnog iskustva Predstoje mi tri mjeseca čuvanja..
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 4.8.2011 23:20:54
klemzi
Good hope, ne daj se mila Sve će ovo jednom biti juče, a ti ćeš dobiti svoju bebicu, živu i zdravu, akobogda Dobrodošla na forum, ovdje ćeš naći snagu i podršku da nastaviš dalje, sigurno
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 5.8.2011 10:20:00
saksija
klemzi uvijek nadje prave rijeci da ohrabri Zinna i Good Hope razumijem vas jer sam prosla kroz isto, sto kaze klemzi sve ce to biti juce! imacemo mi svoju djecicu aBd, pusa za sve!
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 5.8.2011 11:02:19
Zinna
Hvala klemzi, saksija na riječima podrške, sačekaću sl. menstruaciju pa ću uraditi osnovnepretrage.. Da tačno je mjeec dana bilo juče kako sam saznala da sam trudna, sreća se ubrzo pretvorila u agoniju, neizvjesnost i suze.. Inače optimista sam, ali ovo me uništilo, i sve ono to sam ja , pokušavam biti jaka i drži me samo pomisao da ću jednog dana aBd dobiti svoju .. Good Hope nažalost ima nas puno koje te razumijemo, moramo biti hrabre i jake, i aBddočekat ćemo i mi svoje bebice !
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 5.8.2011 12:05:08
saksija
hocemo aBD, i to punoo malih . ja se nisam ni stigla pohvaliti da sam trudna. cekala sam da malo prodje, maksimalno 12 sedmica do onog nazovi kljucnog pregleda, a najradije bih na celo napisala da sav svijet zna koliko sam sretna. znalo je mozda 5 ljudi plafon. mada nakon te 8. sedmice, sam i shvatila da je mozda ipak bolje sto nisam razglasila jer ne znam kako bih se nosila sa dobronamjernim pitanjima o bebici i napretku. helem nejse, bice to sve super. ja se evo dizem iz pepela, polako.. kao sto sam negdje vec napisala - nisam se isplakala na vrijeme i odbolovala (doduse proslo je 39 dana od toga) pa me sad malo spucalo ali ne dam se. i jos da dodam da mi je stvarno puno pomogao ovaj forum. drugacije je kada covjek vidi i osjeti da nije sam, da ima slicnih situacija i da se ne desava samo tebi.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 9.8.2011 20:22:59
bubamaric@
Drage moje, imala sam spontani prije 3 mjeseca u 6 sedmici, missed ab. Dobila sam krvarenje i doktorica mi je rekla da srce moje bebe vise ne kuca, to mi je bio definitivno najtuzniji trenutak u zivotu, a toliko sam bila sretna zbog moje prve trudnoce! Kiretazu su mi radili bez anestezije i sad kad se sjetim tih bolova uhvati me jeza! Odlezala sam u bolnici 24h, sve je proslo bez komplikacija, pila sam antibiotike 7 dana, a slabo krvarenje trajalo je nekih 5 dana, bez ikakvih bolova! Menstruaciju sam dobila tacno za mjesec dana, i do sad su sve uredne i to tacno u dan 15-tog :) Radila sam brisove i nista nije pronadjeno, doktorica kaze da mogu vec u septembru da pokusam ponovo, ali me strah ponovo zatrudniti! Cesto imam ruzne snove kako sam trudna, stomak mi je narastao i onda dobijem krvarenje... Zaista je tesko, mislim da cu pricekat jos koji mjesec i onda aBd opet u akciju! Pusa za sve vas!
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 10.8.2011 0:17:00
saksija
draga bubamarice, skoro pa ista prica kao i kod mene. i mene je strah jako ali nema nam druge nego pokusati ponovo i nadati se najboljem. drzim ti palceve. ja sam odlucila od septembra pokusati ponovo pa sta Bog dragi da. sretno i nadam se da cemo se za par mjeseci druziti na nekoj veselijoj temi :)) sretno draga.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 10.8.2011 0:38:39
madam x
Cure , da vas utješim malo, sve će to biti aBd u redu. Ja sam imala prvu trudnoću urednu, pa dva pobačaja, pa u sljedećoj trudnoći opet krvarenje( hematom) ali hB iznijela sam trudnoću, curici je sad 2 godine. Meni kad se prvi put to desilo, bila sam u šoku, uvijek misliš, to se nekom drugom dešava, kod mene će biti sve u redu, ali onda shvatiš da se to može i tebi dogoditi. Ja tad nisam bila član ovog foruma, pa nisam ni znala koliko je to česta pojava. Bilo bi mi lakše da sam tad to imala s nekim podijeliti. Morate biti hrabre i izdržati. Ja sam godinu dana nakon prvog pobačaja zanijela i pobacila i tad sam bila jako loše i baš sam bila obeshrabrena .Dva mjeseca poslije nikako nisam imala menstruaciju a nisam bila trudna, dr. mi je rekao da se to može desiti nakon kiretaže. Menstruaciju smo izazvali tabletama a ja sam baš bila down, skoro da sam bila odustala od trudnoće i zamislite, prvi ciklus poslije toga zatrudnim. Ne znam nikako da li je bilo teoretski šanse da ostanem trudna. Kasnilo mi dva dana, a ja onako nikakva opet počela razmišljati da li sam trudna, i odem kupiti test samo da se uvjerim da nisam, da riješim sebe tog razmišljanja i pritiska kojem sam bila izložena više od dvije godine. Na moje ogromno iznenađenje- test pozitivan ( poslije prve trudnoće sam imala problema da zanesem). Onako u šoku i panici prvo nazovem( iz wc-a još) svog ginekologa( s kojim sam postala skoro pa kućni prijatelj, koliko puta sam ga samo nazvala) i kažem mu: Ja trudna. Kaže on :Pa neka si.
< Poruku je uredio zinanina -- 10.8.2011 0:41:38 >
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 10.8.2011 0:43:31
Mjeseceva Pratilja
IZVORNA PORUKA: bubamaric@
Drage moje, imala sam spontani prije 3 mjeseca u 6 sedmici, missed ab. Dobila sam krvarenje i doktorica mi je rekla da srce moje bebe vise ne kuca, to mi je bio definitivno najtuzniji trenutak u zivotu, a toliko sam bila sretna zbog moje prve trudnoce! Kiretazu su mi radili bez anestezije i sad kad se sjetim tih bolova uhvati me jeza! Odlezala sam u bolnici 24h, sve je proslo bez komplikacija, pila sam antibiotike 7 dana, a slabo krvarenje trajalo je nekih 5 dana, bez ikakvih bolova! Menstruaciju sam dobila tacno za mjesec dana, i do sad su sve uredne i to tacno u dan 15-tog :) Radila sam brisove i nista nije pronadjeno, doktorica kaze da mogu vec u septembru da pokusam ponovo, ali me strah ponovo zatrudniti! Cesto imam ruzne snove kako sam trudna, stomak mi je narastao i onda dobijem krvarenje... Zaista je tesko, mislim da cu pricekat jos koji mjesec i onda aBd opet u akciju! Pusa za sve vas!
Polahko, draga Bubamarice.. Ti snovi, kosmari su sada normalni. Proci ce aBd, vidjet ces. Ako je potrebno odboluj, otplaci, izbaci iz sebe svu tugu i onda zavrni rukave i na posao. Psihicki se osnazi..Uz Boziju pomoc, tvoj trud i elan sve ce biti pod spagu. Dobro si nam dosla.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 10.8.2011 0:46:30
Mjeseceva Pratilja
IZVORNA PORUKA: GOOD HOPE
Pozdrav drage moje nova sam na forumu i jako mi je teško..zaista ne znam kako bih opisala svoja trenutna osjećanja Prošle godine sam imala vanmateričnu, a sada spontani u prvom pokušaju nakon tog bolnog iskustva Predstoje mi tri mjeseca čuvanja..
nisi ti bez razloga Good Hope..Vjeruj mi.. Ono sto te ne sroza, to ce te ojacati..Posmatraj to kao jedno iskusenje koje ce te osnaziti za dalje..Uspjet ces. Dobro dosla si na forum. Ovdje se neces osjecati samom, ama bas nikada..Uvijek ima neko s kim mozes podijeliti svoju pricu..Posavjetovati se..Samo polahko..Navijamo za tebe aBd.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 10.8.2011 23:55:38
Yamas
Pozdrav svima, nova sam na forumu..i odmah na tuznu temu Uvijek sam imala nerodovne cikluse, pa sam stalno radila nalaze hormona, pila tablete. I nakon vjencanja smo probali prvi puta i ostala sam trudna. Medjutim, kako se kod mene nikada ne zna kada je ovulacija, samo dragi Bog zna kada se to tacno dogodilo. Bila sam na pregledu proslu subotu, doktorica je izgledala zabrinuto jer joj je embrion duzine 4 mm izgledao mali s obzirom na to kada sam imala zadnju menstruaciju. Dala mi je da pijem Dabroston 2x1 5 dana i sutra na kontrolu, s tim da je vec naglasila da moze doci do krvarenja 5 dan od prestanka uzimanja tableta Jako sam uplasena, ne znam sta da ocekujem jer se zadnja dva dana ni ne osjecam trudnom, sem bolnih grudi i povremene mucnine nemam nekih drugih simptoma. Nekako imam osjecaj da ce doci do spontanog...
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 1:02:43
klemzi
Yamas dušo, nemoj se sikirati. Uopće ne mora da znači da će doći do spontanog. Možda je oplodnja nastupila kasnije. Jesu li ti ciklusi redovni? Puno je slučajeva kada je plod manji od prosjeka u tom periodu, ali to često bude samo pokazatelj da je ovulacija bila kasnije nego što se pretpostavlja. Činjenica jeste i da moraš biti spremna na sve. Ali misli pozitivno. I eto, i simptomi su još tu. Još ništa nije gotovo. Glavu gore
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 2:14:46
Mjeseceva Pratilja
IZVORNA PORUKA: Yamas
Pozdrav svima, nova sam na forumu..i odmah na tuznu temu Uvijek sam imala nerodovne cikluse, pa sam stalno radila nalaze hormona, pila tablete. I nakon vjencanja smo probali prvi puta i ostala sam trudna. Medjutim, kako se kod mene nikada ne zna kada je ovulacija, samo dragi Bog zna kada se to tacno dogodilo. Bila sam na pregledu proslu subotu, doktorica je izgledala zabrinuto jer joj je embrion duzine 4 mm izgledao mali s obzirom na to kada sam imala zadnju menstruaciju. Dala mi je da pijem Dabroston 2x1 5 dana i sutra na kontrolu, s tim da je vec naglasila da moze doci do krvarenja 5 dan od prestanka uzimanja tableta Jako sam uplasena, ne znam sta da ocekujem jer se zadnja dva dana ni ne osjecam trudnom, sem bolnih grudi i povremene mucnine nemam nekih drugih simptoma. Nekako imam osjecaj da ce doci do spontanog...
Yok yok yok..Ne crnjaci se. Pricekaj. Cemu odmah sebi prizivati te ruzne misli..Spontani, krvarenje itd..Nema smisla. Opusti se. Naoruzaj se strpljenjem ,pozitivnim mislima..Ide to dobro. Big hug.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 9:43:12
DOR@
nažalos moram se ponovo javiti na ovoj temi, i trebam hitan savjet, mišljenje, bilo šta. naime upravo sam se vratila sa kontrole s nimalo dobrim vijestima. al evo idem ispocetka, prije 3 sedmice urađena mi je kiretaža (al o tom iskustvu necu pisati, ko je prošao zna kako je ), nakon 5 dana javilo se krvarenje, do tada je bilo jako malo, na kontroli nakon 10 od kiretaže dr. nije bio previše zabrinut, rekao je da ce biti još krvarenja i ugrušaka, komadica i tako. međutim to je trajalo i još uvijek traje. krvarenje nikad nije bilo obilno, niti je bilo bolova, zapravo sve u granicama normale, ono kao menstrualni bolovi prvih nekoliko dana. i danas odlucim ponovo otici s obzirom da su prošle 3 sedmice. moj dr. je na godišnjem i mijenja ga kolegica, ona nimalo optimisticna kaže da unutra ima nekog sadržaja i da hitno odem na kliniku da videm šta oni kažu, dali ponovo kiretaža ili da cekam prvu men. pa da samo izađe. i ja sam sad van sebe, pitam se zašto onaj pakao ponovo proživljavati ako može izaci samo? šta mi savjetujete, da li da idem gore ili da cekam, da li je neko imao slicno iskustvo, molim vas pomozite. zvala sam i svog dr. radi mišljenja ali je nedostupan, pokušavacu opet u toku dana.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 9:50:54
bubamaric@
Draga Yamas, prije neki dan moja drugarica je imala isti problem ko i ti, zatrudnila otisla doktorici i rekla joj da joj je plod mali za to doba i da ce dobit krvarenje, medjutim ode drugoj doktorici i ona joj kaze da se mozda ovulacija kasnije desila i da nema razloga za strah! Bila je ponovo na pregledu poslije 3 sedmice, plod se razvija i sve je uredu! Zato nemoj da se brines! Misli pozitivno! A ja nisam imala nikakve simptome trudnoce osim bolnih grudi, sto znaci da je i to najnormalnije!
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 10:41:26
Šanti
IZVORNA PORUKA: DOR@
nažalos moram se ponovo javiti na ovoj temi, i trebam hitan savjet, mišljenje, bilo šta. naime upravo sam se vratila sa kontrole s nimalo dobrim vijestima. al evo idem ispocetka, prije 3 sedmice urađena mi je kiretaža (al o tom iskustvu necu pisati, ko je prošao zna kako je ), nakon 5 dana javilo se krvarenje, do tada je bilo jako malo, na kontroli nakon 10 od kiretaže dr. nije bio previše zabrinut, rekao je da ce biti još krvarenja i ugrušaka, komadica i tako. međutim to je trajalo i još uvijek traje. krvarenje nikad nije bilo obilno, niti je bilo bolova, zapravo sve u granicama normale, ono kao menstrualni bolovi prvih nekoliko dana. i danas odlucim ponovo otici s obzirom da su prošle 3 sedmice. moj dr. je na godišnjem i mijenja ga kolegica, ona nimalo optimisticna kaže da unutra ima nekog sadržaja i da hitno odem na kliniku da videm šta oni kažu, dali ponovo kiretaža ili da cekam prvu men. pa da samo izađe. i ja sam sad van sebe, pitam se zašto onaj pakao ponovo proživljavati ako može izaci samo? šta mi savjetujete, da li da idem gore ili da cekam, da li je neko imao slicno iskustvo, molim vas pomozite. zvala sam i svog dr. radi mišljenja ali je nedostupan, pokušavacu opet u toku dana.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 10:46:40
manuela RR
jako je opasno ako je unutra ostao sadržaj i to već 3 sedmice,postoji rizik od raznih kompilikacija uključujući i sepsu zato pod hitno da ideš doktoru.
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 10:58:43
saksija
draga Yamas, ne brini molim te. bolne grudi a jos i mucnina su itekako znak da si trudna. vjeruj mi znam o cemu ti pricam i znam tacno kada su me grudi prestale boljeti. (2 sedmice nisam nisam formalno znala da "vise" nisam trudna - ali sada kad vratim film unazad tacno znam koji su simptomi bili). nemoj se molim te sekirati kad za to jos nemas razloga. bice to akoBogda dobro i nadam se da te vise nikada necu sresti na ovoj temi. sretno mila!
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 13:30:14
Yamas
Drage moje, najprije HVALA na tako divnim rijecima podrske Bila sam jutros na kontroli i hvala Bogu sve je uredu. Upravo se dogodilo to (sto je i vecina navela) ovulacija je bila kasnije, tako da sam sada 4 sedmice trudna Od subote je jako dosta napredovalo. Dobila sam preventivno da pijem Utrogestan, pa ponovo na kontrolu za 10 dana.
Hvala Vam jos jednom svima, dirnule ste me i ohrabrile. Ljubim Vas
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 14:36:12
klemzi
Yamas Eto vidiš
Dor@, ja bih otišla na kliniku Žao mi je, budi jaka
RE: Šta poslije spontanog pobačaja?! 11.8.2011 15:49:28
ivanak
Eh sad, ne znam žene šta da vam kažem. Svakako prije nešto se odlučite na to napravite sve briseve i papa test pa tek onda u akciju. Evo i ja sam 1.6.2011.napravila kiretažu i doktor mi je rekao da minimalno 6 mjeseci ne radimo na bebi, a maksimalno godinu. A ako u međuvrmenu ( između 6 i godine dana ) ostanem trudna da ništa strašno, ali kao bolje ne. A sve to iz razloga jer sam imala već dvije trudnoće pa neka se tijelo vrati u normalu, opusti, odmori. Jer ipak kiretaža stanjuje endometrij maternice a to je bitno za implantaciju oplođene jajne stanice uz pretpostavku da je hermonalno sve ok i ostale stvari. Tako da treba ipak pitati lječnika i napraviti preglede koje idu, ako treba i inzistirati da ih napravi. Znam da se nakon nekoliko spontanih pregledava detaljno jeli ima bakterija ( clamidija, eerihija ), upala, jajnici detaljno uzv radi, neki test torch, hormonalni pregled ene ( rad titnjače ) i itd.
< Poruku je uredio ivanak -- 11.8.2011 15:51:36 >