Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 20.8.2011 23:45:21
madam x
Ja isto nisam rezana ali sam pukla na oba poroda Poslije drugog poroda sam imala slične poteškoće kao ena, i babisa me je pregledala prilikom kućnog posjeta, očistila mi ranu i namazala nečim, e sad ne znam šta je to bilo, i odmah mi je bilo lakše. Rivanol je isto dobar, ako ga imaš, stavi na gazu .
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 21.8.2011 16:02:07
ena23
Rivanol imam jos od proslog poroda, da li on ima rok trajanja? znaci 2 mu je godine, na bocici ne pise nikakav rok... ako moze, odoh odmah staviti na gazu
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 21.8.2011 18:39:59
klemzi
Ena kakva je situacija danas nadam se da je bolje
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 21.8.2011 20:49:20
ena23
hvala na pitanju klemzi, danas je bolje, mali nema vjetove pa ga nisam nosala, citav dan odmaram i odmah nemam onaj osjecaj da je nateklo i otislo u helac sve doduse i dalje svrbi i zateze pa cekam taj rivanol ko ozebo sunce, nadam se da ce pomoci... gdje je taj muz kad ti treba...
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 21.8.2011 21:39:27
dina822
Evo da se i ja priključim sa svojim iskustvom! Tri sedmice nakon porođaja konci nisu ispali, rana me svrbi a iscjedak je neugodnog mirisa. Najgore je što mi je patronažna rekla da, ako mi konci n e ispadnu do 15. dana, trebam ići na GAK da mi ih izvade. Svezala mi šuhvu, pa sam mislila ujutro otići, mada mi se ne ostavlja beba-često doji.
Imate li kakav savjet za mene? Pozdrav za sve dame na RR
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 21.8.2011 22:09:59
mala_sa
Dina822- nemoj se brinuti bez razloga, meni su konci bas sporo ispadali, prvi mi je ispao 3ci da, i poslije njega jedno 3 sedmice je proslo dok nisu ostali poceli da ispadaju... Samo je vazna redovna higijena, a oni ce ispasti no sikiriki
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 21.8.2011 23:38:52
new_mum
Imam i ja jedno malo glupo pitanjce Ja sam solidno prosla sa epiziotomijom - rekli su mi da imam samo jedan konac... Od poroda je proslo 18 dana i ja jos uvijek nisam pogledala ranu, stvarno nisam imala zelje... Nisam nicim mazala - samo tusiranje, susenje i ponekad zracenje i brzo je spao otok, a nakon 2 sedmice sam i sjela bez problema... Eh pitanje je - kako da znam da li mi je ispao konac? Da li je to vidljivo golim okom i kako uopste izgleda? Mozda je glupo, ali stvarno nemam iskustva, a nisam vidjela kako je izgledalo na pocetku da bih mogla uporediti
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 22.8.2011 9:19:19
dina822
Hvala vam puno na brzim odgovorima, mislim da mi je samo to trebalo pa da odustanem od odlaska doktoru, nisam ih baš željna Tuširam se stalno samo običnom vodom, ništa ne stavljam na ranu i zračim, tako mi rekla sestra u bolnici. A jutros ispade još jedan končić, znači da ima nade i za ostale. Ništa me ne boli, samo me taj svrbež nasikirao, ali mi reče drugarica da je njoj patronažna rekla da je to normalan proces zacjeljivanja rane.
New_mum, pusti to što ti oni kažu broj konaca... Meni su rekli da imam tri, do sada je ispalo šest, i ostala još dva i to vanjska. A unutrašnji... Nego fino ogledalce u ruke i pogledaj, najgore je prošlo.
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 22.8.2011 9:27:59
ElRa
ma nebrini sigurno je ispo, itekako da je vidljivo golim okom, napipaj rukom osjetices ga ako nije ispo imas srecu da si imala samo jedan konac sigurno ti je ispo prilikom tusiranja tako su meni svi ispali e kad sam ja prvi put pogledala dole kad sam dosla iz bolnice kad nisam zaplakala na sta je to licilo
IZVORNA PORUKA: new_mum
Imam i ja jedno malo glupo pitanjce Ja sam solidno prosla sa epiziotomijom - rekli su mi da imam samo jedan konac... Od poroda je proslo 18 dana i ja jos uvijek nisam pogledala ranu, stvarno nisam imala zelje... Nisam nicim mazala - samo tusiranje, susenje i ponekad zracenje i brzo je spao otok, a nakon 2 sedmice sam i sjela bez problema... Eh pitanje je - kako da znam da li mi je ispao konac? Da li je to vidljivo golim okom i kako uopste izgleda? Mozda je glupo, ali stvarno nemam iskustva, a nisam vidjela kako je izgledalo na pocetku da bih mogla uporediti
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 22.8.2011 17:40:21
new_mum
Eh pa zato ja nisam ni gledala Svi kazu da sam imala srece, patronazna me samo pogledala: ''Uh, pa ti si super prosla, nista je to'', al svejedno-boli i ovaj jedan Meni se cini da je ispao...danas mozda uzmem i ogledalce
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 23.8.2011 0:59:15
Anoniman
Ja nisam rezana, malo sam samo pukla.. Nisam nicim mazala, samo redovno pranje tusem. Utorak se porodila, a u cetvrtak nam dosla patronazna i kada me pregledala kaze da imam krasnu kao da se nisam ni porodila. Doduse, malo me je boljelo kad hocu sjesti te prve sedmice, ali nisam zaista imala nikakvih problema nakon poroda, hB.
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 23.8.2011 10:31:18
ivana st
Ja sam imala oko 10-ak šavova, ali nisam imala nekih problema kod sjedenja ni općenito kod zacjeljivanja. Zapravo mi je oporavak prošao skoro neprimjetno.
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 1.9.2011 12:23:35
Lavić
meni danas 16ti dan od poroda, pocela sam sinoc koristiti rivanol, ljudi moji ja konaca od jutros, pocela mi se gospoja poriti
Pozdravljam vas, drage moje dame! Porodila sam se prije tačno mjesec dana, i konci mi još nisu otpali! Doduše, vanjski jesu, ali mi se nešto sve ovo odužilo... Sad vidim ovu simpatičnu porukicu i sjetim se da mi je patronažna rekla da stavljam obloge od rivanola, što ja naravno nisam radila jer mi je babica rekla da ranu trebam prati običnom vodom, ničim mazati i sl. Izgleda da taj rivanol pomaže? Koliko se drže obloge, kako često? Moram definitivno probati, jer končići očito sami neće van
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 1.9.2011 12:41:37
Emmy
Ja sam u obje trudnoće prvi put sjela nakon 30 dana (odnosno ponovo sam bila ona stara ). Konci su ispadali beskonacno dugo, svaki dan sam brojala, iako ih je samo bilo 4
Meni rivanol nije pomogao, kod rane od epiziotomije voditi racuna da je rana suha, susiti fenom na blagoj temperaturi, ne brisati peskirom poslije pranja nego tapkati, prati redovno samo mlakom vodom, ko ima priliku suncati ranu, odnosno susiti je na zraku. I naravno, beskrajno zahvalna kantarionovom ulju, stavljala obloge od kantarionovog ulja (ulje nakapavala na sterilne komprese).
I ne zaboravite da je to kao i svaka rana, ona mora proci proces zacjeljivanja, mora "provesti" svoje i ne moze nestati preko noci. Alarmirati jedino ukoliko se rana zagnoji (pulsirajuca bol, povisena temperatura, itd.).
Sretno :-)
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 1.9.2011 12:42:56
Emmy
Jos sam zaboravila dodati da su mi konci poslije prvog poroda brzo ispali, a sa drugim porodom je bilo drugacije, a to su mi objasnili u bolnici da se koriste neko malo jaci, kvalitetniji konci Kako bilo, ispasce, samo sabura
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 1.9.2011 13:55:51
Lavić
Emmy, hvala na brzom odgovoru! Sve od navedenog tako radim, osim dijela sa kantarionovim uljem, moraću nešto poduzeti jer mi je baš dosadilo gledati jesu li konačno otpali, a i neko mi reče da mogu urasti pa veći belaj? Zar ne bi trebali stavljati neke što se sami raspadaju a ne da mogu urasti i dodatno komplikovati život ženama? Što se kvalitete tiče, porodila sam se na Jezeru, i rekli su mi da su to neki bolji konci nego oni što su se ranije koristili. Ali su mi isto rekli da imam samo 3 končića, znali su da neću u sali vaditi ogledalo i provjeravati Jedva čekam da prođe 6 nedjelja pa da odem na kontrolu, neka ih vade više ako neće sami ispasti
Dženita Kurtćehajić, specijalista ginekologije i akušerstva,
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.