Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Ima li netko strpljenja da mi objasni proceduru i odgovori na par pitanja? Prošli put nisam tražila naknadu jer sam primala punu plaću za vrijeme bolovanja. Ovaj put sam do kraja godine na poslu i otkaz mi je, dakle, itekako će dobro doći. Otkuda krenuti? Htjela bih prikupiti papire koji trebaju još prije poroda, pa da MM to odradi nakon poroda odmah. Napominjem, poslodavac ne izdaje nikakve potvrde, barem ne na našem jeziku. Je li se to prima godinu dana, pola godine ili kraće? Hvala unaprijed!
Najbolje je licno otidji do opstine i sve se lijepo raspitaj, barem sam tako ja i usput sam dobila zahtjev i spisak potrebnih dokumenata..Naknada se prima godinu dana to jedino sigurno znam, ostalo sam zaboravila
Ima li netko strpljenja da mi objasni proceduru i odgovori na par pitanja? Prošli put nisam tražila naknadu jer sam primala punu plaću za vrijeme bolovanja. Ovaj put sam do kraja godine na poslu i otkaz mi je, dakle, itekako će dobro doći. Otkuda krenuti? Htjela bih prikupiti papire koji trebaju još prije poroda, pa da MM to odradi nakon poroda odmah. Napominjem, poslodavac ne izdaje nikakve potvrde, barem ne na našem jeziku. Je li se to prima godinu dana, pola godine ili kraće? Hvala unaprijed!
emma...najprije da te pitan... na planirani termin poroda ti znači nećeš biti zaposlena.
a drugo ako ćeš biti zaposlena dali si prijavljena kao zaposlenik kod svoga poslodavca
kad dobijem ovo kao dogvoor napista ću ti ukratko šta i kako ali datumi su mi bitni jako da ne tipkam na široko kao inače
Prijavljena jesam i to do 31.12. sam uradnom odnosu koji će se tada prekinuti. A termin je 25.10. dakle još dva mjeseca bih primala plaću i doprinose i to je ono što me buni . Imam li pravo na naknadu uz te dvije plaće i ako nemam, mogu li mi nakon otkaza reći da nisam na vrijeme prijavila sve a ja ostajem sa bebom od 2 mjeseca?
Onoga dana kad s eporodiš znat ćeš datum od kada ti teče naknada...ako planiraš raditi do dana poroda... eh ond au optini muž će uzeti zahtjeva za majku porodilju u radnom odnosu uz taj zahtjev trebat ćete pirložiti rodni list djeteta i svu ostalu dokumentaciju koju ćeš trebati dostaviti... neke do papripa razlikuju s edo opštine do opštine pa najbolje da sada dok radiš nazoveš opštinu kojoj pribadaš i neka ti izdiktiraju napisla si da tvoja firma ne daje nikave potvrde...ali vskakoa imate računovodstvo jer nekada treba dostaviti papir o porsjeku plata za posljenjih 6 mjeseci itd...pa ako ti to bude trebalo da ti uzmeš u onome mjesu kada je termin da imaš kod sebe
tako ćeš otvariti naknadu koja je sada u vrijdenosti 433 KM na dva mjeseca
dalje... kada ti istekne ugovor...bićeš odjavljena iz firme... tada ćeš uzeti svoju radnu knjižicu i u roku od 30 dana javiti s ena biro kome pripadaš... odmah kada s ejaviš na biro uzmi i potvrdu da si na bioru... onda ćeš otići u opštinu i podnijeti zajteva za izmjenu nakande u toku porodiljskog dopusta majke/ porodilje priložit ćeš im potvrdu sa biroa i kopiran ugovor o radu koji je istekao 31.12 tada ćeš dobiti novo rješenj o nakandi za nezaposlenu majku/ porodilju i imat ćeš pravo na 120 Km mjesečno do biro putem opštine narednih 10 mjeseci
ja sda sve ovo napisah u odnosu na sarajevski kanton...znači visine naknada...tako d anadams epojasnila sma ti
tvoja firma isplaaćuje 100% plate pa ti nisi uzimala ovu nakandu od kantona prošli put... međutim da bi ti mogla u roku ostaviri naknadu od biro...ti s asvojom firmom moraš decidno dogovoriti ova 2 mjeseca... to znači.. da ćeš se prijaviti za kantonalnu naknadu... a onda ćeš njima donijeti ček koliko ti je kanton uplatio pa da oni uplate razliku do 100% plate... ili čak rješenje ćeš im donijeti...kako s edogovorite...jer suma na rješenju nije ista kao na čeku... rješenja su svima sita i iznose da je nakanad 360 Km a ti ćeš primati više...to je dobra volja poslodav njihovoga znannja il ne znanja uglavnom ja ti savjetujem da ideš na varijantu kantonalne naknade...jer u suprotnom nećeš dobiti do biroa nakandu jer nećeš moći aplicirati za nakandu majke koja nije u radnom donosu ako nisi predla zatjev u roku do 60 dana od dana poroda... 1 dan te može odvesti u nemanje nakaned od 120 KM narednih 10 mjeseci...
nadams ehavtila si me
S tim da platne liste za pola godine nije problem dobiti, ali firma će mi svejedno plaćati punu plaću ta dva mjeseca i neće umanjivati ništa ma kakva prava ja ostvarila (Bog im zdravlje dao ), ali onda fajronat.
Još jednom, hvala na objašnjenju!
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Novi Grad... cekamo cekamo cekamoooo... Iskljucit ce mi telefon hahahaha Trebam reci MM da nazove postara (raja su) da pita gdje je zapelo
Svaki neuspjeh je iskušenje koje prethodi uspjehu!!! K 08.04.2011 15:20 h, 3480 gr i 51 cm N 15.11.2013 10:08 h, 3650 gr i 52 cm I 15.11.2013 10:09 h, 3700 gr i 53 cm
Ja i moja prijateljica jos cekamo, aerodromsko naselje...
ima li jos neko u blizini
Svaki neuspjeh je iskušenje koje prethodi uspjehu!!! K 08.04.2011 15:20 h, 3480 gr i 51 cm N 15.11.2013 10:08 h, 3650 gr i 52 cm I 15.11.2013 10:09 h, 3700 gr i 53 cm
O Mirsooooooooooo Mirsoooooooooooo gdje je ba zapelooooooooooooooo ej a da nije otišao trošiti Pozvoni nam na vrata Mirsooooooooooooooooo
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.