Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Male tajne velikih kuharica :) 2.3.2010 16:57:18
sporty mamaa
ne pada mi nista pametno na pamet sada, nego samo da kada pravim domacu pitu recimo zeljanicu ili sirnicu prije nego stavim peci naredam na pitu male komadice maslaca, maslac se rastopi i bude mljac, to sam od sveki vidjela
RE: Male tajne velikih kuharica :) 2.3.2010 17:42:03
ivanak
Evo što meni trenutno pada na pamet: - kad pečem pile uvijek mu u onu rupu stavim oguljenu od kore jabuku, tako da ona ostane sočna, meka (pile pokupi sok od jabuke ) i zarežem koru i direktno na meso stavim vegete, crvene paprike, petrusina, malo soli... nekad začinjam medom, nekad bijelim vinom, nekad pivom.... - kad pečem teletinu ( prsa ) obavezno stavim bijelo vino i ružmarin pa tek onda ostale žačine, - kad rolam teleća prsa ( bez kosti ) obavezno posolim i malo zalijem vino i zamotam u foliju i tako pečem duže vrijeme na 170 stupnjeva i pri kraj dignem da dobije malo bojice - ne smije se skoriti - kad ribu stavljam u brašno radim ovako : u brašno dodam malo soli i malo smljevenih badema da dobiju lijepu koricu i lijepo mirišu - kad pohujem piletinu uvijek u ono brašno stavim i malo parmezana, piletina je lijepšeg okusa - kad prigam priklice, vaše peksimete u tijesto stavljam rakije da ne upiju više ulja - kad pravim biskivt uvijek ubacim malo ulja u tijesto, jer tada bude mekše i uvijek zalijem sa vodom i rumom, a ako ne s time, onda mlakim mlijekom
Napišem još štogod....
_____________________________
-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio
-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)
RE: Male tajne velikih kuharica :) 2.3.2010 22:04:12
ena23
IZVORNA PORUKA: emma.L
Mi pravimo pureće batake tako da ih dobro natrljamo senfom i začinima (bosiljak, ružmarin, vlasac, peršin, malo vegete) i onda zapečemo pod folijom, a kasnije tu foliju skinemo i zalijemo limunovim sokom (nekih možda 1,5 dl) i još malo senfa (to se razmuti prije). Vratiš u rernu prvo malo još ispod folije, a onda foliju skineš da se zapeče. Bude preukusno, a uvijek nam bude malo sosa za umakanje .
Dakle, nisam naglasila da sam ja bilmez za sve vrste mesa. Ni ja ni mm nismo neki mesozderi, mi zivimo u glavnom na povrcu i tjestu... pa moram pitati detalje: koliko traje to pecenje pod folijom a koliko to nakon sto se doda limun? I kako mislis da zalijes limunovim sokom? Samo prelijes odozgo po batacima, jel? Hvala ti puno na ovom receptu, za vikend aBd isprobavam ovo!
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
RE: Male tajne velikih kuharica :) 2.3.2010 22:25:08
Ilhana RR
IZVORNA PORUKA: ena23
pitanje: kako pravite puretinu? dobila sam okok 5 kila, lahko mi je bilo sa filetima, ali sta sa batacima, krilima itd imaju mi nekakav cudan ukus, moze li se to kako ublaziti?
Draga, ovako je reko... najbolje ti je da samo premazes debljim slojom meda po njima... i u rernu... nista vise...
A uz to napravi tzatziki ili neki hladni umak od bijelog luka... krompir od priloga je najbolji ;)
RE: Male tajne velikih kuharica :) 2.3.2010 22:28:45
ena23
mmmmm djadjik (po turski, a po grcki je tzatziki) pravo volim.... hm, a babo mi je pcelar pa meda uvjek imam na pretek sve u svemu, svidja mi se prijedlog ma ovog vikenda ima da potrosimo zalihe puretine. Hvala ti najmilija moja!! (ovo je malo podilazenja, ne bil mi i sljedeci put opet sta priupitala i savjetovala )
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
RE: Male tajne velikih kuharica :) 3.3.2010 0:33:28
mama2009
IZVORNA PORUKA: magnolija*
IZVORNA PORUKA: mama2009
savjet da pile kad pecete bude socno i da se meso samo odvoji od kosti
stavim oko 1kg soli pile ocistim, operem i dobro posusim i stavim u tepsiju u kojoj je so.......
pecem dok ne bude rumeno pile ......pokupi koliko mu treba soli, bude predobro ko god je probao piletinu nije vjerovao da sam ga pekla u rerni
ovo prvi put cujem, znam da se riba tako pece u tepsiji, zatrpa se skroz sa soli, al za piletinu nisam znala. jel stavis so na cijelu tepsiju, pa preko koku ili sta ?
ja naspem u tepsiju so i onda na to stavim posuseno pile i bude mmmmmmmm
RE: Male tajne velikih kuharica :) 3.3.2010 9:26:13
emma.L
Što se tiče pečenja i vremena, nikad ti nisam sigurna, jer ja otvorim i pogledam dokle je. A sok od limuna preliješ odozgo po mesu. Pravili smo za Božić ovu puretinu s medom, ali nam se ipak više sviđa ova druga opcija. Nekako nam je ispala žilava i tvrda, a ova s limunom bude mekana i par dana kasnije (jedemo to meso hladno u sendvičima ili salatama).
_____________________________
Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008. Timur, radost mamina, 9.10.2011.
RE: Male tajne velikih kuharica :) 3.3.2010 14:33:50
mudrost
procitah ja ovdje puno lijepih caka za kuhanje
ja kad pravim hljeb i ne mogu cekati dugo da nadodje u serpu stavim vrele vode i onda na serpu stavim posudu sa tijestom i pokrijem tepsijom posudu. sad pa sad nadodje tijesto kad kuham grah stavim odmah i paradajz sosa, jer pokupi onu zestinu graha i ne bude tezak za jesti.
RE: Male tajne velikih kuharica :) 3.3.2010 14:58:35
Ilhana RR
IZVORNA PORUKA: ena23
mmmmm djadjik (po turski, a po grcki je tzatziki) pravo volim.... hm, a babo mi je pcelar pa meda uvjek imam na pretek sve u svemu, svidja mi se prijedlog ma ovog vikenda ima da potrosimo zalihe puretine. Hvala ti najmilija moja!! (ovo je malo podilazenja, ne bil mi i sljedeci put opet sta priupitala i savjetovala )
nema na cemu =) nadam se da ce ti se svidjeti... mi smo neki dan servirali pilece batake sa glazurom od sipkove supe i limunovog soka.... predobro je bilo... uz to je bila riza sa kuhanim povrcem pomjesana... bio je glavni hit nam u restoranu ;)
A ovaj kuhar koga sam pitala od njega svasta naucim... expert je sto se tice ukrasavanja hrane... mozda napravim neku temu kako napraviti ruzice i tako te stvari za dekoriranje :P