Male tajne velikih kuharica :) (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


shpagica -> Male tajne velikih kuharica :) (22.2.2010 14:36:25)

Evo citam temu kuharski neuspjesi, pa me podsjeti odavno hocu da vas pitam da otkrijemo jedna drugoj neke male "tajne" koje koristimo u kuhinji. Nesto sto smo same iskustvom smislile da super uspije, ili sto nam je neko preporucio da uradimo pa da nam jelo zagarantovano uspije [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ja sad ne mogu da se sjetim svega, ali evo ponesto:

- u tijesto za palacinke naspem malo ulja da se ne lijepe za tavu

- kad spremam varivo uvijek na zaprsku i sve dodane sastojke dodam kljucalu vodu pa zaklopim pretis i prosisti za cas a i garantovano bude jelo ukusnije kad ga ne zalijem hladnom vodom

- u tijesto za ustipke ili ako pohujete nesto u takvom tijestu (jabuke npr) moze se dodati malo alkohola i onda garantovano ne upija ulje

.... nastavite slobodno, ja sad ne mogu vise da se sjetim, al od kga je dobro je [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




anidla -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (22.2.2010 20:43:45)

svidja mi se tema [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] meni bas ovo treba jer mi definitivno fali ovakvih fazona...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]






Hanady RR -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (22.2.2010 23:24:40)

evo moj doprinos ovoj temi, sad ovako čega se sjetim:
1. ja grah nikada ne zapžavm a imam super gust grah i ukusan pravo, moja tajna : kad se grah skuha otvoriti pretis dodati 3-4 fildžana tople vode pa kad to prokuha u otvorenom pretisu uzimati graške jednom kašikom i pasirati drugom tako jedno 5-6 kašika i pustiti da kuha još 15 minuta i tako skrob iz graški ga zgusne sasvim dovoljno.
2. kada kuham grašak isto nestavljam zapšku nego kuham krompir manje veličine čitav...otvorim pretis i taj krompir ispasiram...nevidi se la grašak gust taman.
3. kada pravim glazuru od čokolade za kolače uvjek u topljenu čokoladu dok je topim stavim kap-dvije ulja...sjajnija je
4. kad pravim buredžike u meso koje sastavim za začinima stavim kašiku pavlake bude razabranije ( buredžike i mantije)
5. pileće filete kada pržim na ulju uvijek samo malo okrenem na brašno (to se ne primjeti pri jelu)  pa onda pržim...budu mekani pa i kad se ohlade vrlo ukusni ne odrvene meni su onako sami na ulju ko drvo.
6. kada iskuhavam koljenicu uvijek u pretis stavim kockicu putera...jer ta masnoća odvoji svo meso sa kostiju vrlo lako i brže se skuha.




Dida79 -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (22.2.2010 23:34:39)

E ovdje bi se svasta moglo nauciti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

E evo mojih par trikova:

Kada potkuhavam hljeb stavim jednu malu kasikicu secera jer mi se tada tjesto brze digne

U tijesto za jufke uvijek stavim par kapi ulja jer mi se tako jufke lakse razvlace

Pilece filete uvijek na par sati prije przenja dobro istucem mesarskim cekicem,posolim,po biberim i po uljim pa prekrijem PVC folijom.Ovo sam cula od jednog kuhara i uvjek ovako radim i stvarno fileti i kada se ohlade budu ukusni i mekani

Rizu prije kuhanja obavezno malo prebrzim na puteru da se ne bi slijepila.





magnolija* -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (24.2.2010 9:33:45)

super je tema i vidim ima stvari sto ste napisale da ih i ja koristim, pa da se ne ponavljam.

u vezi zaprske - ja i u gulasu isto tako izgnjecim koji krompir  i ne treba zaprzivati, a grah nisam nikad gnjecila, niti ga zaprzavam,  i ja  i mm volimo dobro gust grah i gustocu dobijem tako sto dosta graha (zrna) stavim i duze kuham, on jednostavno mora pustiti ono nesto svoje i zgusne se dobro.

kad tucem bilo koje snicle, na njih stavim kesu pa ih istucem, da lakse mogu oprati onaj cekic, mrzim kad u onaj rebrasti dio udje mesa, jer ih nekad iskasapim da budu sto tanje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

sad mi nista vise ne pada na pamet.




jasmin -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (24.2.2010 11:10:53)

Nisam velika kuharica,al volim male tajne :D.Naime,ja nikad nista ne zaprzavam.Uvijek pred kraj kuhanja dodam 3-4 kasike paradajz sosa i svaka corba bude idealne gustoce.[sm=rozica.gif][sm=rozica.gif]




shpagica -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (24.2.2010 11:48:35)

Nisam ni ja mislila na klasicnu zaprsku sa brasnom, to u zivotu nisam napravila valjda zato jer moja mama to ne radi.

Nego, meni je pocetak haman svakog jela isti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]: na zagrijano ulje stavim isjeckan luk, pa kad luk postane staklast dodam mrkvicu i nakon nekoliko minuta paradajz pire zimi a svjezi paradajz ljeti....i onda ostalo sta vec pravim...

Inace ovaj paradajz za umak uvijek pripremim tako da ga prerezem na cetvrtine i onda rendam na rende za krompir (kljukusu) do kozice, malo posolim i dodam na prethodne sastojek da se krcka dok je pripremam ostalo...NJAM NJAM




Nellica -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (24.2.2010 13:02:13)

Tema je super,
trenutno mi pada na pamet:

1.Kada kuham pileću juhu piletinu stavim u hladnu vodu i dodam vegetu.
2.Svo meso koje pržim u tavi bacim na jako vrelo ulje držim par sekundi pa
  okrenem na drugu stranu i smanjim temp. tako se zatvore pore i meso ostane sočno.
3.Najljepša čokoladna glazura mi je kada u zagrijano vrhnje za kuhanje dodam čokoladu
i malo putera.
4. U sos bolognese pred kraj obavezno stavim malo šećera





Leva -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (24.2.2010 13:06:31)

Ovaj savjet za cokoladnu glazuru ce mi i te kako dobro doci posto jos nisa uspjela pronaci onaj idealni. Da li imas neke omjere ili to radis odokativno?




Hanady RR -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (24.2.2010 13:09:13)

IZVORNA PORUKA: Leva

Ovaj savjet za cokoladnu glazuru ce mi i te kako dobro doci posto jos nisa uspjela pronaci onaj idealni. Da li imas neke omjere ili to radis odokativno?


to je recimo recept za američku tortu...250 ml vrhnja  na 100 gr. čokolade...ja u to stavim recimo malu kašikicu ( pravo malenu kockicu putera) ili 2-3 kapi ulja sa sjaj.




Leva -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (24.2.2010 13:12:49)

Hvala na pojasnjenju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
Stvarno veze nemam a toliko volim kolace od cokolade [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image]




Nellica -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (24.2.2010 13:36:54)

Hanady je dala pojašnjenje, ja radim isti omjer




mama2009 -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (1.3.2010 21:37:54)

savjet da pile kad pecete bude socno i da se meso samo odvoji od kosti

stavim oko 1kg soli pile ocistim, operem i dobro posusim i stavim u tepsiju u kojoj je so.......

pecem dok ne bude rumeno pile ......pokupi koliko mu treba soli, bude predobro ko god je probao piletinu nije vjerovao da sam ga pekla u rerni [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




ena23 -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (1.3.2010 22:33:40)

pitanje: kako pravite puretinu? dobila sam okok 5 kila, lahko mi je bilo sa filetima, ali sta sa batacima, krilima itd imaju mi nekakav cudan ukus, moze li se to kako ublaziti?




Ilhana RR -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (1.3.2010 22:34:59)


IZVORNA PORUKA: ena23

pitanje: kako pravite puretinu? dobila sam okok 5 kila, lahko mi je bilo sa filetima, ali sta sa batacima, krilima itd imaju mi nekakav cudan ukus, moze li se to kako ublaziti?


Ako do sutra nedobijes nikakav odgovor... pitam ja na poslu mog favoritkuhara ;) i javim ti draga! =)




ena23 -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (1.3.2010 22:38:34)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

ti si dusa od zene!




magnolija* -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (1.3.2010 22:51:25)

IZVORNA PORUKA: mama2009

savjet da pile kad pecete bude socno i da se meso samo odvoji od kosti

stavim oko 1kg soli pile ocistim, operem i dobro posusim i stavim u tepsiju u kojoj je so.......

pecem dok ne bude rumeno pile ......pokupi koliko mu treba soli, bude predobro ko god je probao piletinu nije vjerovao da sam ga pekla u rerni [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



ovo prvi put cujem,  znam  da se riba tako pece u tepsiji, zatrpa se skroz sa soli, al za piletinu nisam znala.
jel stavis so na cijelu tepsiju, pa preko koku ili sta ?




Ilhana RR -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (1.3.2010 22:54:19)


IZVORNA PORUKA: ena23

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

ti si dusa od zene!



Ma to je najmanje sto ti mogu uraditi... ;)




bebacha -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (1.3.2010 23:00:54)

a kakav alkohol staviti u ustipk da ne pokupe ulje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]to sam cula i na jednoj kuharskoj emisij al koji alkohol[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]rakiju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




noaa -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (1.3.2010 23:04:03)


IZVORNA PORUKA: bebacha

a kakav alkohol staviti u ustipk da ne pokupe ulje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]to sam cula i na jednoj kuharskoj emisij al koji alkohol[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]rakiju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

moze rakija al meni ta caka ne pali uvjek mi budu masni[sm=smiley13.gif]




Mya_81 RR -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (1.3.2010 23:04:51)

Moja seki je neki dan pravila proljetne roladice koje se prže u ulju i stavila je rakiju...kaže da to zaista fecera, a da se rakija nije osjetila....nisu se napili [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Ilhana RR -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (1.3.2010 23:04:58)


IZVORNA PORUKA: bebacha

a kakav alkohol staviti u ustipk da ne pokupe ulje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]to sam cula i na jednoj kuharskoj emisij al koji alkohol[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]rakiju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


Evo kopija jednog posta sa coolinarike ;)

Ja u smjesu obavezno stavim neki alkohol, jer onda ne "piju" ulje, npr. rakija, rum, po 1 žlicu, stavim i oboje da mi mirišu.Brzo izgore ako ima puno šećera, dovoljno je 1 vanil šećer ili toliko običnog šećera, npr.1 malu žlicu, šećere se poslije pečenja, ja ih posipam šećerom u prahu i malo umiješam cimeta zbog mirisa. Isto tako puno piju ulje ako "prekisaju" kaže moja mama, što znači da ne treba čekati da se jako dignu od kvasca nego samo na pola i odmah peći jer e dižu još u toku pečenja,




Trnoruzica -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (1.3.2010 23:27:09)

IZVORNA PORUKA: magnolija_mo

IZVORNA PORUKA: mama2009

savjet da pile kad pecete bude socno i da se meso samo odvoji od kosti

stavim oko 1kg soli pile ocistim, operem i dobro posusim i stavim u tepsiju u kojoj je so.......

pecem dok ne bude rumeno pile ......pokupi koliko mu treba soli, bude predobro ko god je probao piletinu nije vjerovao da sam ga pekla u rerni [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



ovo prvi put cujem,  znam  da se riba tako pece u tepsiji, zatrpa se skroz sa soli, al za piletinu nisam znala.
jel stavis so na cijelu tepsiju, pa preko koku ili sta ?



Ja ovako pravim, bude predobro i premekano

PILE U SOLJU




magnolija* -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (2.3.2010 9:49:58)

Trnoruzice, hvala




emma.L -> RE: Male tajne velikih kuharica :) (2.3.2010 16:51:12)

Mi pravimo pureće batake tako da ih dobro natrljamo senfom i začinima (bosiljak, ružmarin, vlasac, peršin, malo vegete) i onda zapečemo pod folijom, a kasnije tu foliju skinemo i zalijemo limunovim sokom (nekih možda 1,5 dl) i još malo senfa (to se razmuti prije). Vratiš u rernu prvo malo još ispod folije, a onda foliju skineš da se zapeče. Bude preukusno, a uvijek nam bude malo sosa za umakanje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
A pureće filete istučem, namažem senfom i ostavim par sati u jogurtu. Budu super mekane šnicle.
A to za gustinu graha i variva rješavam štapnim mikserom. Samo sekundu ga ubacim u šerpu, jedan "bzzzz" i za par minuta super saft [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Krompir iz rerne - ogulim, izrežem uzdužno na četvrtine i stavim u kesu najlonsku sa šakom pure, malo ulja, travama i vegetom. I onda mlatim tom kesom malo da se sve fino zalijepi i istresem u tepsiju. Bude super ukusan krompir sa zlatnom koricom od pure.




Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>