Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Evo citam temu kuharski neuspjesi, pa me podsjeti odavno hocu da vas pitam da otkrijemo jedna drugoj neke male "tajne" koje koristimo u kuhinji. Nesto sto smo same iskustvom smislile da super uspije, ili sto nam je neko preporucio da uradimo pa da nam jelo zagarantovano uspije
Ja sad ne mogu da se sjetim svega, ali evo ponesto:
- u tijesto za palacinke naspem malo ulja da se ne lijepe za tavu
- kad spremam varivo uvijek na zaprsku i sve dodane sastojke dodam kljucalu vodu pa zaklopim pretis i prosisti za cas a i garantovano bude jelo ukusnije kad ga ne zalijem hladnom vodom
- u tijesto za ustipke ili ako pohujete nesto u takvom tijestu (jabuke npr) moze se dodati malo alkohola i onda garantovano ne upija ulje
.... nastavite slobodno, ja sad ne mogu vise da se sjetim, al od kga je dobro je
RE: Male tajne velikih kuharica :) 22.2.2010 23:24:40
Hanady RR
evo moj doprinos ovoj temi, sad ovako čega se sjetim: 1. ja grah nikada ne zapžavm a imam super gust grah i ukusan pravo, moja tajna : kad se grah skuha otvoriti pretis dodati 3-4 fildžana tople vode pa kad to prokuha u otvorenom pretisu uzimati graške jednom kašikom i pasirati drugom tako jedno 5-6 kašika i pustiti da kuha još 15 minuta i tako skrob iz graški ga zgusne sasvim dovoljno. 2. kada kuham grašak isto nestavljam zapšku nego kuham krompir manje veličine čitav...otvorim pretis i taj krompir ispasiram...nevidi se la grašak gust taman. 3. kada pravim glazuru od čokolade za kolače uvjek u topljenu čokoladu dok je topim stavim kap-dvije ulja...sjajnija je 4. kad pravim buredžike u meso koje sastavim za začinima stavim kašiku pavlake bude razabranije ( buredžike i mantije) 5. pileće filete kada pržim na ulju uvijek samo malo okrenem na brašno (to se ne primjeti pri jelu) pa onda pržim...budu mekani pa i kad se ohlade vrlo ukusni ne odrvene meni su onako sami na ulju ko drvo. 6. kada iskuhavam koljenicu uvijek u pretis stavim kockicu putera...jer ta masnoća odvoji svo meso sa kostiju vrlo lako i brže se skuha.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
RE: Male tajne velikih kuharica :) 22.2.2010 23:34:39
Dida79
E ovdje bi se svasta moglo nauciti
E evo mojih par trikova:
Kada potkuhavam hljeb stavim jednu malu kasikicu secera jer mi se tada tjesto brze digne
U tijesto za jufke uvijek stavim par kapi ulja jer mi se tako jufke lakse razvlace
Pilece filete uvijek na par sati prije przenja dobro istucem mesarskim cekicem,posolim,po biberim i po uljim pa prekrijem PVC folijom.Ovo sam cula od jednog kuhara i uvjek ovako radim i stvarno fileti i kada se ohlade budu ukusni i mekani
Rizu prije kuhanja obavezno malo prebrzim na puteru da se ne bi slijepila.
RE: Male tajne velikih kuharica :) 24.2.2010 9:33:45
magnolija*
super je tema i vidim ima stvari sto ste napisale da ih i ja koristim, pa da se ne ponavljam.
u vezi zaprske - ja i u gulasu isto tako izgnjecim koji krompir i ne treba zaprzivati, a grah nisam nikad gnjecila, niti ga zaprzavam, i ja i mm volimo dobro gust grah i gustocu dobijem tako sto dosta graha (zrna) stavim i duze kuham, on jednostavno mora pustiti ono nesto svoje i zgusne se dobro.
kad tucem bilo koje snicle, na njih stavim kesu pa ih istucem, da lakse mogu oprati onaj cekic, mrzim kad u onaj rebrasti dio udje mesa, jer ih nekad iskasapim da budu sto tanje
sad mi nista vise ne pada na pamet.
< Poruku je uredio magnolija_mo -- 24.2.2010 9:35:21 >
RE: Male tajne velikih kuharica :) 24.2.2010 11:10:53
jasmin
Nisam velika kuharica,al volim male tajne :D.Naime,ja nikad nista ne zaprzavam.Uvijek pred kraj kuhanja dodam 3-4 kasike paradajz sosa i svaka corba bude idealne gustoce.
_____________________________
”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!
RE: Male tajne velikih kuharica :) 24.2.2010 11:48:35
shpagica
Nisam ni ja mislila na klasicnu zaprsku sa brasnom, to u zivotu nisam napravila valjda zato jer moja mama to ne radi.
Nego, meni je pocetak haman svakog jela isti : na zagrijano ulje stavim isjeckan luk, pa kad luk postane staklast dodam mrkvicu i nakon nekoliko minuta paradajz pire zimi a svjezi paradajz ljeti....i onda ostalo sta vec pravim...
Inace ovaj paradajz za umak uvijek pripremim tako da ga prerezem na cetvrtine i onda rendam na rende za krompir (kljukusu) do kozice, malo posolim i dodam na prethodne sastojek da se krcka dok je pripremam ostalo...NJAM NJAM
RE: Male tajne velikih kuharica :) 24.2.2010 13:02:13
Nellica
Tema je super, trenutno mi pada na pamet:
1.Kada kuham pileću juhu piletinu stavim u hladnu vodu i dodam vegetu. 2.Svo meso koje pržim u tavi bacim na jako vrelo ulje držim par sekundi pa okrenem na drugu stranu i smanjim temp. tako se zatvore pore i meso ostane sočno. 3.Najljepša čokoladna glazura mi je kada u zagrijano vrhnje za kuhanje dodam čokoladu i malo putera. 4. U sos bolognese pred kraj obavezno stavim malo šećera
RE: Male tajne velikih kuharica :) 24.2.2010 13:06:31
Leva
Ovaj savjet za cokoladnu glazuru ce mi i te kako dobro doci posto jos nisa uspjela pronaci onaj idealni. Da li imas neke omjere ili to radis odokativno?
_____________________________
.-..-. `·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca... ?/ /? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne / \ gubeći entuzijazam"... http://sunasce.blogger.ba/
RE: Male tajne velikih kuharica :) 24.2.2010 13:09:13
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Leva
Ovaj savjet za cokoladnu glazuru ce mi i te kako dobro doci posto jos nisa uspjela pronaci onaj idealni. Da li imas neke omjere ili to radis odokativno?
to je recimo recept za američku tortu...250 ml vrhnja na 100 gr. čokolade...ja u to stavim recimo malu kašikicu ( pravo malenu kockicu putera) ili 2-3 kapi ulja sa sjaj.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
RE: Male tajne velikih kuharica :) 24.2.2010 13:12:49
Leva
Hvala na pojasnjenju Stvarno veze nemam a toliko volim kolace od cokolade
_____________________________
.-..-. `·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca... ?/ /? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne / \ gubeći entuzijazam"... http://sunasce.blogger.ba/
RE: Male tajne velikih kuharica :) 1.3.2010 22:33:40
ena23
pitanje: kako pravite puretinu? dobila sam okok 5 kila, lahko mi je bilo sa filetima, ali sta sa batacima, krilima itd imaju mi nekakav cudan ukus, moze li se to kako ublaziti?
_____________________________
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
RE: Male tajne velikih kuharica :) 1.3.2010 22:34:59
Ilhana RR
IZVORNA PORUKA: ena23
pitanje: kako pravite puretinu? dobila sam okok 5 kila, lahko mi je bilo sa filetima, ali sta sa batacima, krilima itd imaju mi nekakav cudan ukus, moze li se to kako ublaziti?
Ako do sutra nedobijes nikakav odgovor... pitam ja na poslu mog favoritkuhara ;) i javim ti draga! =)
RE: Male tajne velikih kuharica :) 1.3.2010 22:51:25
magnolija*
IZVORNA PORUKA: mama2009
savjet da pile kad pecete bude socno i da se meso samo odvoji od kosti
stavim oko 1kg soli pile ocistim, operem i dobro posusim i stavim u tepsiju u kojoj je so.......
pecem dok ne bude rumeno pile ......pokupi koliko mu treba soli, bude predobro ko god je probao piletinu nije vjerovao da sam ga pekla u rerni
ovo prvi put cujem, znam da se riba tako pece u tepsiji, zatrpa se skroz sa soli, al za piletinu nisam znala. jel stavis so na cijelu tepsiju, pa preko koku ili sta ?
RE: Male tajne velikih kuharica :) 1.3.2010 23:04:51
Mya_81 RR
Moja seki je neki dan pravila proljetne roladice koje se prže u ulju i stavila je rakiju...kaže da to zaista fecera, a da se rakija nije osjetila....nisu se napili
_____________________________
Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.
RE: Male tajne velikih kuharica :) 1.3.2010 23:04:58
Ilhana RR
IZVORNA PORUKA: bebacha
a kakav alkohol staviti u ustipk da ne pokupe ulje to sam cula i na jednoj kuharskoj emisij al koji alkohol rakiju
Evo kopija jednog posta sa coolinarike ;)
Ja u smjesu obavezno stavim neki alkohol, jer onda ne "piju" ulje, npr. rakija, rum, po 1 žlicu, stavim i oboje da mi mirišu.Brzo izgore ako ima puno šećera, dovoljno je 1 vanil šećer ili toliko običnog šećera, npr.1 malu žlicu, šećere se poslije pečenja, ja ih posipam šećerom u prahu i malo umiješam cimeta zbog mirisa. Isto tako puno piju ulje ako "prekisaju" kaže moja mama, što znači da ne treba čekati da se jako dignu od kvasca nego samo na pola i odmah peći jer e dižu još u toku pečenja,
RE: Male tajne velikih kuharica :) 1.3.2010 23:27:09
Trnoruzica
IZVORNA PORUKA: magnolija_mo
IZVORNA PORUKA: mama2009
savjet da pile kad pecete bude socno i da se meso samo odvoji od kosti
stavim oko 1kg soli pile ocistim, operem i dobro posusim i stavim u tepsiju u kojoj je so.......
pecem dok ne bude rumeno pile ......pokupi koliko mu treba soli, bude predobro ko god je probao piletinu nije vjerovao da sam ga pekla u rerni
ovo prvi put cujem, znam da se riba tako pece u tepsiji, zatrpa se skroz sa soli, al za piletinu nisam znala. jel stavis so na cijelu tepsiju, pa preko koku ili sta ?
RE: Male tajne velikih kuharica :) 2.3.2010 16:51:12
emma.L
Mi pravimo pureće batake tako da ih dobro natrljamo senfom i začinima (bosiljak, ružmarin, vlasac, peršin, malo vegete) i onda zapečemo pod folijom, a kasnije tu foliju skinemo i zalijemo limunovim sokom (nekih možda 1,5 dl) i još malo senfa (to se razmuti prije). Vratiš u rernu prvo malo još ispod folije, a onda foliju skineš da se zapeče. Bude preukusno, a uvijek nam bude malo sosa za umakanje . A pureće filete istučem, namažem senfom i ostavim par sati u jogurtu. Budu super mekane šnicle. A to za gustinu graha i variva rješavam štapnim mikserom. Samo sekundu ga ubacim u šerpu, jedan "bzzzz" i za par minuta super saft . Krompir iz rerne - ogulim, izrežem uzdužno na četvrtine i stavim u kesu najlonsku sa šakom pure, malo ulja, travama i vegetom. I onda mlatim tom kesom malo da se sve fino zalijepi i istresem u tepsiju. Bude super ukusan krompir sa zlatnom koricom od pure.
_____________________________
Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008. Timur, radost mamina, 9.10.2011.