|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kuhati danas za sutra
15.12.2009 0:43:51   
Ivona
Eh,drage moje,ja sam vam prosle sedmice pocela raditi user posted image
Moju Selenu sada cuva svekrva.Obzirom da je ne zelim opterecivati kuhanjem,a kako hocu da moja djevojcica ima rucak na vrijeme,moram kuhati navecer za sutradan.

Koja se jela mogu praviti?Nadam se da cete mi dati dosta prijedloga user posted image

Mi jako volimo variva,ali sve ih pravim sa krompirom (bilo da je rijec o leci,grasku,kupusu,mahunama i td.)...,pa me zanima da li bi valjalo ako nabrojana jela napravim navecer,a da svekrva sutradan skuha posebno kropmir i doda u to???user posted image
Zasto je uopste opasno da krompir prenoci tj. duze stoji spremljen?

_____________________________

SELENA 02.06.2008.
Mamin kasni proljetni cvijetak ;o)

SERGEJ 07.03.2011.
Mamina kasna snijezna pahuljica ;o)
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 0:49:43   
Niobe
Ja uopste nisam znala da je opasanuser posted image
Znam da je opasan spinat koji prenoći, jer je drugi dan izuzetno toksičan.
Najela sam se u zivotu ko konj krompira od jucer. kuku meni.
Trenutno ne znam sta bih ti preporucila, al svakako se jos javim na temu, nakon konsultacije s mamom.



_____________________________

♥ Masterpiece - 03.09.2009.♥
Ako već tučete decu, tucite ih bez razloga, jer su svi drugi razlozi gluplji.

(odgovor članu Ivona)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 0:57:00   
Ivona
Joooj dobra si...user posted image Kako si uspjela to ne cuti???user posted image
A za spinat mi je receno da se cak ne smije ni podgrijati user posted image

Samo mi nisu jasne one HIPP slane kasice sa krompirom,a ona sa spinatom je bas u kombinaciji sa krompirom user posted image Ma,strasna mi je pomisao na te slane kasica,kojima je rok trajanja 2 godine i koje jos tek tako stoje na rafama.Mi smo to zaobilazili u sirokom krugu.

Ja sam u nedjelju za danas napravila teleci gulas i rizu sa prasom.Danas za sutra:pilecu corbicu sa mrkvicom,persunom,lukom,brokulom,karfiolom i tarhanom...Vec mi ponestaje ideja user posted image

_____________________________

SELENA 02.06.2008.
Mamin kasni proljetni cvijetak ;o)

SERGEJ 07.03.2011.
Mamina kasna snijezna pahuljica ;o)

(odgovor članu Niobe)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 8:15:14   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Niobe

Ja uopste nisam znala da je opasanuser posted image
Znam da je opasan spinat koji prenoći, jer je drugi dan izuzetno toksičan.
Najela sam se u zivotu ko konj krompira od jucer. kuku meni.
Trenutno ne znam sta bih ti preporucila, al svakako se jos javim na temu, nakon konsultacije s mamom.




Potpisujem Niobe, fakat prvi put cujem da je krompir opasan ako ostoji, evo ja sam zivi dokaz da nije...Jucasnjeg krompira sam pojela na tone....
Ni ja ponekad nemam vremena praviti svaki dan hranu, pogotovo kad sam radila, uvijek bih variva napravila malo vise  tako da moze biti i za sutra dan, samo stav u frizider i nista mu nece biti....

(odgovor članu Niobe)
  Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 8:18:14   
bebacha
Ja samo ne praktikujem grijat spinat.svo kuhanje se moze grijat.ja mislim dase krompir ne treba jesti sutradan ako nije bio u vodi odnosno ako je bio suh pa je vjerovatno pocrnio.tako da sva kuhanja mozes pravit za sutra,supe,corbe,gulas(pa nek svekrva samo skuha rizu ili tjesteninu),sarmu,kiseli kupus s mesom i rizom,prasu s rizom,piletinu s rizom.

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu Ivona)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 8:44:38   
Nedi
Hehe evo i Ivone u problemima običnih smrtnika...čestitam još jednom ušteliti ćeš se za koju sedmicu. Znam da se krompir i zelje ne jede od jučer ali mi (mm i ja) pojedemo čorbu od predhodnog dana i u sebi kontam valjda nam neće ništa biti. Ja nikad nisam dala ništa od jučer Nediju, teta mu svaki dan skuha friško. A nije mi jasno zašto bi opterećivala sveki kuhanjem? Pa valjda će to iz ljubavi raditi za svoju unuku? Mi imamo TETU a ne NENU/NANU/MAJKU i kuha svaki dan. U nedjelju skontam šta će jesti cijelu sedmicu, provjerim da li u frižideru ima sve što im je potrebno i sad joj samo nabrojim, a jednom na početku sam joj objasnila kako će skuhati i kod nas to savršeno funkcioniše. Kad kupim meso odmah nasiječem komadiće dovoljne za jedan ručak i stavim u zamrzivač.
A možeš praviti: grah, mahune, kupus, razna rižota samo promijeniš začine i vrstu mesa, isto tako i gulaš - mijenjaš vrstu mesa i prilagodiš začine, punjene paprike (mesom ne krompiromuser posted image ), sarmice - sa svim vrstama "omota" ...


_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 9:09:40   
Anoniman
za krompir sam znala al me zadeveraste sa špinatom-stvarno nisam imala pojma... a šta sam ga pojela podgrijanoguser posted image
Najbolje ti je grah on je provjeren, može stojati i sedam danauser posted image ,


(odgovor članu Nedi)
  Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 9:12:26   
selma2008
najbolje za djete da se kuha svjeza hrana mislim da se ne podgrijava ali nuzda zakon mijenja ja isto znam za krompir da nemoze i najbolje bi bilo barem to da joj doda naknadno

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 9:18:27   
w.pooh
user posted image user posted image user posted image za krompiruser posted image
čula sam za špinat i za gljive


_____________________________

13.08.2008.
Lﻻ ﻉ√٥oυ F٥гﻉ√ﻉR

(odgovor članu selma2008)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 9:28:49   
bebacha
al de nek mi neko kaze zasto krompir ne smije prenocit.ja znam samo da se spinat i gljive nesmiju grijat.mi i Ajla smo pojeli krompira koji prenoci uhuh.obicno pravim corbe za dva ili tri dana.a sta je onda sa kasicama iz tegliceuser posted image user posted image

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu w.pooh)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 9:38:25   
new mama
Ma i ja sam cula da krompir i spinat ne valja da prenoci,ja sam se licno najela i jednog i drugog,pa nista mi evo nijeuser posted image user posted image ,a ja Ajni dajem nesto i sto prenoci,supice,neka variva,a  nekad i neku corbicu sa krompirom koja prenociuser posted image ali uglavnom gledam da joj dajem svjeze napravljenu hranu,ali nekad ako nestignem da napravim onda i ovakouser posted image

_____________________________

A&V ~moje sve na svijetu ~


(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 9:53:45   
tea lana
Krompir odrasli i mogu jesti ali za djeciji zeludac bude suvise tezak,jer kao ispusta neke toksine koje nemam pojma i ja to tek cula prije 2godine.Mozes pohovati snicle pa ih ostaviti u frizider kao i one fasirane.Mozes napravitri grasak i mrkvicu a kasnije ako bas zelis skuhati jos koji krompir a i ne moras.Ja cesto sam pravila mladu prasu sa rizom meni licno bolja kad prenoci.Punjene paprike sarmice sve to moze stajati.Kao i grah sitni cevap,cuftete,a prilog od kronpira uvijek mozes taj dan praviti.Evo jedan mali savjet kako sam ja kropir pripremamala dan ranije a spremala sutra.Ogulim kronpir i narezem ga potopim u mlijeku i ostavim u frizideru,sutra prije spremanja samo ga saperem i koristim.

(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 10:01:55   
Amrino
Krompir navodno ispusta neke toksine...I ja kad god mi npr. ostane nekog jela za sutra- izvadim krompir iz njega pa tek onda u friz. Mozda sam par puta pijeka krompirusu "od juce" ali...znam da ne valja ni pod razno.
Ivona- kao prvo cestitam! Neka ti je hairli i sa srecom! user posted image
Mozes kuhati uglavnom sve osim krompira user posted image (naravno da njega naknadno mozes dodati u svako jelo), tjestenine...(jer meni je bljak ako se ohladi pa podgrijava) ali mozes recimo praviti razne sosove, umake pa da sveki samo ubaci pilav ili makaroncice kojima treba po 5 minuta.
Ne znam sta ti Selenica voli papati ali znas i sama sta uglavnom od jela moze da se podgrijava a sta bas i ne.
Neka jela mozes podgrijavati (bar ja tako radim) u vatrostalnim posudama u rerni pa budu bas ukusna- kao da si ih tek napravio...
Ma to ti je mozda sad "problem" ali ufuracete su novi raspored ubrzo pa ces praviti sve redom user posted image ...
Ja najcesce napravim dosta "temeljca" i napravim veliku kolicinu supe koja nam bude po dva- tri dana. Supa mi je glavno user posted image ...a Hamzi recimo u tu supicu ubacim ili kus- kus ili makarone...ili rizu...ako MM i ja hocemo jesti nesto sto on ne moze (posmiga nam se pizza...ili cevapi).


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 13:45:38   
emma.L
Mislim da špinat koji se dva puta grije (tj. kuha pa onda grije) stvara mravlju kiselinu u velikoj količini- tako su meni objasnili. A krompira sam pojela podgrijanog i sosova od gljiva gomile. Ema stalno jede podgrijano. Ako planiram da jede juhu dva dana, toliko i napravim i stoji u frižideru. Ako ima više, te doze joj zamrznem i odleđujem po potrebi. Grah joj isto zamrznem.
Savjet za makarone- ne miješati sa sosom ako nešto ostane, nego odvojeno staviti u frižider. Sutra makarone samo ubacite u kipuću vodu i procijedite, budu odlične.
Ivona, možeš napraviti i šnicle u saftu, grah, paradajz saft za rižu ili tjesteninu, puno guste juhe sa povrćem i lešo mesom, đuveč, bosanski lonac bez krompira, podvarak sa suhim mesom ili kobasicama...

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 17:59:17   
sarayka
nsjčesce kuham tako....cak neka variva kuham i preko vikenda za tu sedmicu (grah, buraniju....) bitno je samo da ostane u frizideru .

_____________________________

Ljube vas Lamija i mama :)

"Kad nam sreća zatvori jedna vrata, često nam otvori i druga, ali mi
ponekad znamo predugo gledati u ona zatvorena i ne vidimo otvorena." - Helen Keller

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 19:18:55   
dana3
krompir ne smije prenociti npr zacinjen a da nije kuhan ili pecen u drugom slucaju-moze.namirnice koje ne bi smejle da noce su:spinat, sve vrste pecuraka posebno saMpinjoni i kad su pomijesani sa necim.
riza,makaroni,grah,pite sv eto moze da se napravi i ostavi

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu sarayka)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 19:28:01   
ivanak
pasta na bilo koji način može
patata kuhana ne može za drugi dan.
Od povrća bi moglo prenoćiti, ali sa time da ne začiniš sa uljem....ali opet ne kontam zašto ne možeš povrće skuhati kad dođeš sa posla - to je 20 minuta kuhanja.
Variva kao što su kiseli kupus, grašak sa mrkvicom može maksimalno dva dana.
Juhicu ako domaću kuhaš, pastu posebno, jer onda tako može stati. Možda ti je najbolje neka jela skuhati pa zamrznuti ( recimo sarmice, punjene paprike....varivo bilo koje, ali koje nema patate ) i dodaš prilog.
Meso koje si pekla može za drugi dan, ali prigano kad dođeš sa posla prigaj


_____________________________

-> 17.06.2009. je došao mamin i tatin frajer - mali Antonio

-> 21.07.2010. je mali Antonio dobio sestru Paulu :-)

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 20:24:45   
larina
ma ja uvjek brzo napravim rucak,vazno mi je da se samo niko oko mene ne vrtiuser posted image to za krompir i zelje nisam znala-al sad mi je jasno kad sveki napravi pitu od zelja navece ostavi na balkon i tek je pece kad joj treba(svi se razbole )user posted image

(odgovor članu ivanak)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Kuhati danas za sutra
15.12.2009 23:59:59   
Ivona
Hvala na savjetima...,to je uglavnom sve ono sto sam i ja imala na umu user posted image
Nije mi to neki sad problem i znam da cu se brzo ufurati,ali eto na ovom nasem forumu se otvori dnevno bar jedna extra glupa tema,a ja pomislih da bi ovo moglo biti korisno i meni i drugima u slicnoj situaciji user posted image
Nedi,objasnit cu ti malo detaljnije (kada izadjemo na kafu) zasto ne zelim da sveki kuha user posted image
ivanak,dosta toga ja mogu napraviti kad dodjem s posla za 20-tak minuta,ali Selenin rucak je oko 14h,a mi dolazimo kuci oko 16.30h.
Vidim da su misljenja podijeljena kada su u pitanju krompir i zelje...,ali ja ipak mislim da to treba jesti svjeze.
Naravno da bi bilo najbolje da uvijek jede svjezu hranu i do 18 mjeseci je i jela...Sve je bilo podredjeno njenom ritmu.Ne zelim to puno poremetiti...,zato sam i trazila ideje od vas user posted image
Hvalaaaa i pisite opet ako se necega sjetite.


_____________________________

SELENA 02.06.2008.
Mamin kasni proljetni cvijetak ;o)

SERGEJ 07.03.2011.
Mamina kasna snijezna pahuljica ;o)

(odgovor članu larina)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Kuhati danas za sutra
16.12.2009 9:40:27   
Nedi
Eh sad cu ja organizovati kaficu da vidim kako se koprcas user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

24.12.2007.
24.o9.2013.

(odgovor članu Ivona)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Kuhati danas za sutra
16.12.2009 9:57:09   
Lalana
No odnosi se na kuhani krompir nego samo na przeni i peceni krompir, pravilo e drugacije ako je skuhano. Vjerujte ja kad pojedem krompir przeni od jucer povratim u 99 % sucajeva, a kuhani ni ne osjetim.

_____________________________

Moje tri srece...

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Kuhati danas za sutra
16.12.2009 18:48:41   
Ivona

IZVORNA PORUKA: Nedi

Eh sad cu ja organizovati kaficu da vidim kako se koprcas user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Znam na sta aludiras user posted image
Koprcam se ja odlicno...,a na kafe mi se sada ne izlazi,jer previse pozelim mrvicu...Ako odlucim izaci,necu zahtijevati izlazak u 20h...Moze i u 18h sto se mene tice user posted image

_____________________________

SELENA 02.06.2008.
Mamin kasni proljetni cvijetak ;o)

SERGEJ 07.03.2011.
Mamina kasna snijezna pahuljica ;o)

(odgovor članu Nedi)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Kuhati danas za sutra
19.12.2009 20:21:13   
magnolija*
ja sam neki dan saznala da je spanak pravo opasan kad se podgrijava i prenoći, kao i gljive. izgleda da svu zelen nije dobro podgrijavat, posebno spanak user posted image
a ja baš volim kad se pirjan od spanaka podgrije, i većinom ga pravim danas za sutra, kao i japrak (ne znam kako u bosni zovete sastav od punjenih paprika, zamotan u zeleni kupus) user posted image


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

(odgovor članu Ivona)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Kuhati danas za sutra
20.12.2009 9:04:56   
emma.L
magnolija_mo, ja još čekam na recept za taj pirjan i nadam mu se user posted image . Ako je to ono što je moja mama pravila, ne vjerujem da će ikada ostati nešto za podgrijavanje.
A ostalu zelen ja podgrijavam- raštiku i blitvu. Naravno da se japrak podgrijava, pa kako bi i napravili 5 japraka za ručak user posted image .  

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu magnolija*)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Kuhati danas za sutra
20.12.2009 12:43:05   
magnolija*
IZVORNA PORUKA: emma.L

magnolija_mo, ja još čekam na recept za taj pirjan i nadam mu se user posted image . Ako je to ono što je moja mama pravila, ne vjerujem da će ikada ostati nešto za podgrijavanje.
A ostalu zelen ja podgrijavam- raštiku i blitvu. Naravno da se japrak podgrijava, pa kako bi i napravili 5 japraka za ručak user posted image .  



pirjan je vrlo jednostavan, brzo se napravi, a zdrav i ukusan.... mljac
ja na malo ulja izdinstam zeleni luk (ako ga imas  bolje je zeleni luk s perima, nego crveni) i pera i onaj bijeli gornji dio, isjeckan na kolutice, na to dodam iskrizan spanak (na krupnije nego sto krizate za zeljanicu) i poklopim malo da spadne. dodam samo vegetu, biber, crvenu slatku papriku i malo koncentrata paradajza (ove "crveni" ne stavljati previse da ne preovlada njihov ukus). po vrhu spanaka posuti rizu (otprilike da bude rize skoro isto kao i spanaka, samo da je ne bude vise) i onda zaliti vodom, ali pazljivo, da riza ne spadne na dno.
ne mijesati dok riza ne bude skoro gotova, povremeno po potrebi dodavati vode dok se riza ne skuha i to je to.

ja ga jedem samog bez ikakvih dodataka, a moja mama, na serviran pirjan, stavi ispeceno jaje na oko.

eto, pa ako budes pravila, javi kako kakav je ispao!

u slast !


a za to podgrijavanje, ne znam ni ja, tesko da se moze stalno praviti nesto sto ce se jesti samo tek napravljeno.
ma briga me da je ne znam kako kancerogeno, a sta nije?! user posted image


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *