|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.1.2009 0:48:30
|
|
|
|
Visnja RR
|
IZVORNA PORUKA: mamina cura Meni je pedijatrica rekla da treba ujutro davati vocni obrok a poslije povrce za rucak. Ja ne vidim razloga zasto mu ne smijes davati. Ja bih samo davala ujutro voce sa zitaricama. Ja sam po preporuci Amrino kupila u DM-u keksice od 4vrste zitarica bez soli. Hena ih pravo voli. Ja joj razmrvim i ona sjedi u hranilici i sama se hrani Unutra je riza, kukuruz, proso i zaboravila sam, sa dodatkom susama. IZVORNA PORUKA: mišur I meni je pedijatrica savjetovala isti raspored hranjenja. Samo su me zbunjivale žitarice... A ko proizvodi te keksiće? Čini mi se da su baš dobri...I zdravi.. IZVORNA PORUKA: mamina cura Sad sam pogledala - ALNATURA. Ima ih samo u DM-u. A cetvrta zitarica je heljda. Ima ih i od samo jedne vrste, veliki je izbor. Super su za uzinu i kad ste vani. IZVORNA PORUKA: Emina* Misur, mozes bilo koju vrstu zitarica, ne znam jestel vec uveli gluten?? A sto se tice pitanja za puru, naravno da mozes, ne vidim ni ja razlog zasto ne.... Ja sam prvo kad sam mu uvodila hjranu ujutro davala vocni, ali on poslijepodne nece povrce da smisli ocima svojim Trudila sam se, ali nista, cim ujutro proba slatko, nece slano da se na glavu nasadim... Tako da je kod nas ujutro povrce, a poslijepodne voce, mada u posljednje vrijeme i to nastojim da promijenim..... IZVORNA PORUKA: mišur Nisam još uvela gluten,tako da sam za sada na riži i kukuruzu. Emina, jeste li vi uveli gluten?? Tvoj Bakir i Luka su tu negdje... Moj maleni ne pravi problem sa slatkim i slanim, ali sam ja uvijek opterećena sa time da se nije dovoljno najeo, ili da mu je malo. Nekako on nikada ne zatvori usta ili okrene glavu ili da na drugi način pokaže da je sit... Ispadne da uvijek može još... A kad smo bili na kontroli sa 6 mjeseci vidjeli smo da je za prethodni mjesec dobio samo 300gr. Meni je to jako malo, ali dr kaže da je bitno da dobija i da ne mogu sve bebe po šablonu dobijati isto svaki mjesec. Jasno je meni to, ali od tada stalno mislim da je gladan.. Inače, tada je imao 7580gr. Za prva tri mjeseca je dobio 3kg, a za sledeća 3 samo 1 kg. I tad nam je dr savjetovala da ujutro dajemo voće, popodne povrće, a za večeru mliječne kašice. Tako ga ja dojim obavezno jednom u toku noći, pa oko 5-6h, pa oko 8-9h dajem vočkice sa žitaricama, pa u 12h doji, pa oko 14-15h povrće, u 17-18h neka mliječna kašica, i u 20h podoj i spavanje. Kako Bakir ručka? IZVORNA PORUKA: Emina* Ja sam mu dala neki dan Hipp-ovu kasicu, nisam ni gledala, ali eto ona je imala u sebi gluten, i poslije toga sam mu davala, i hB nista.... A sto se tice toga kako on jede, heeh, kad mu se cefne Slicno kao i kod tebe, samo sto ja nekad preskocim mlijecnu kasicu, voce i povrce obavezno, a mlijecnu kasicu kako kad.... Bas idem na slican nacin kao i ti... Samo sto on kad mu je dosta, ono kao da hoce da povrati, tjera hranu nazad, pusta neke krikove, ma sou zivi..... Samo da ti kazem da se ne brines za kilazu, citala sam da nakon 5-og mjeseca se sve mijenja, tako ne brini... Mi nismo bili jos na vakcini, zadnji put bili oko 13-og septembra, tako da ne znam sta da ti kazem.... Ali, ako ti je dr tako rekao, mislim da je sve ok... Bakir ovo ostalo doji, i navece se budi, u zadnje vrijeme jako cesto, ali nece da doji, probudi se pa skoro bezveze A zaista, onako kako si i opisala obroke i podoje, kod Bakira je slicno.... Nista se ne brini..... IZVORNA PORUKA: lejlašh Danas smo ručkili povrće za doručak - skuhanu brokulu, mrkvicu i grašak, a poslijepodne kašica od marelice i kruške, za užinu narendanu jabuku, a za noćas ćemo još vidjeti, vjerovatno krušku za večeru, nju navečer posebno voli. Između je naravno sika- sada samo 3x dnevno, jer se mama sprema za posao, a preko noći još uvijek koliko puta zatraži toliko i dobije . Mišure, Luka ima sasvim solidnu težinu, sve bebe poslije 3. mjeseca manje dobijaju, bitno je da ne gubi na težini, i da vidiš da djete ima dovoljno energije IZVORNA PORUKA: mišur Hvala ti, Eminice... Sad sam se malo umirila.. Mene izludi ova čvrsta hrana...Redosled namirnica, količina...Stalno mislim da u nečemu griješim.. Ali kad ti kažeš da je i kod tebe slično...Super! Kad se sjetim onih vremena kad je samo sikio...Ma milina je bila... Ma on super izgleda, nije debeljuca, ali nije ni mršavko...I pun je energije, stalno je na stomačiću, diže se na rukice i koljena, raspoložen je za igru... A ja ko svaka mama...Šta ću drugo nego sikirati se!
|