|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.1.2009 1:08:10
|
|
|
|
Visnja RR
|
IZVORNA PORUKA: Romali Doručak: šljiva, kruška i kašika mljevenog keksa Ručak: piletina, mrkva, brokoli i malo prosa IZVORNA PORUKA: Visnja RR IZVORNA PORUKA: Pankica Kupili smo i mljevenu Plazmu, pa ćemo i to sutra probati, sad sam mu već napravila bananu s jabukom i "Lino" rižine pahuljice, opet s bananom i jabukom (nisam u Merkatoru ovaj put našla ove obične pahuljice riža+kukuruz) ... Pankice imas u Wisi (Konzum) Nestle riza\kukuruz pahuljice... Ja sad kupila tri kutije jer cesto nestane pa nek ima... Pojesce mala guzla I ja koristim iskljucivo Hipp ali samo pahuljice Nestle... IZVORNA PORUKA: bebacha cokolino ljesnjak sokic piletina,spinat sa kajmakom vocni jogurt IZVORNA PORUKA: Ivona Eh mi smo jucer uveli i famozni gluten,pa sada cekamoooo....Jutros smo fino kakili,nema nikakvih promjena,pa mislimo da smo O.K. Vidjet cemo za koji dan Doruckovali smo jabuku i krusku sa prosom,a rucali tikvica+mrkvica+krompir+riza+supica od telece koljenice. IZVORNA PORUKA: hanabanana Ne znam što mislite da će se reakcija pojaviti odmah?! Prvo, jako je teško dijagnosticirati celijakiju, i simptomi se mogu javiti nakon mjesec, dva, tri....par godina. http://www.plivazdravlje.hr/?section=home&id=13405&cat=t&show=1 Do podne sika. Onda Hipp šljiva. opet sika. Sada ćemo ručkati mix: bundava+riža+karfiol+teletina. A Hani ćemo u isti mix dodati tunjevinu umjesto teletine. IZVORNA PORUKA: Pankica Eh da vam ispričam šta se nama juče desilo! Juče smo, između ostalog, ručkali jabuku sa jednom kašikom plazma keksa i sasvim malo cimeta. Napominjem da smo plazmu keks prvi put probali. Beba je sve u slast poručala, baš mu se svidjelo. Međutim, oko 17,00 h odemo mi u DZ kod dr. Gordane Vuković da beba primi vakcinu. To je trebala biti prva vakcina nakon rođenja, ako izuzmem one koje je dobio u bolnici (BCG i jednu dozu hepatitis B), obzirom da zbog ešerihije nismo smjeli primiti ni jednu. Dr. pregleda detaljno mog bebača i kaže da je fizički odličan, s tim da uzmemo u obzir i da su urinokulture sterilne, ali u zadnji momenat primjetimo da beba ima neki sasvim sitni osip po stomačiću i po leđima i naravno, prvo što me dr. upitala je šta smo ručali juče i danas? Kažem joj da je jedina novina na jelovniku u posljednjih nekoliko dana upravo plazma keks. Odmah ga izbacite, kao još je rano, a najvjerovatnije da je osip upravo zbog tog keksa . I tako mi ne primimo ni vakcinu, a i ostanemo eto sad za sad , uskraćeni za plazmu, koja nam se tako bila uredila mmmmm.... IZVORNA PORUKA: Pankica Zaboravila sam reći da nam je dr. i cimet zabranila. Iako beba ima punih sedam mjeseci (na zdravlje),eto morat ćemo još da pričekamo na ove poslastice .... Mada po meni, možda osip i nije posljedica keksa plazme, ali baš da se podudari da prvi put uzmemo plazmu, a i osip se prvi put pojavio IZVORNA PORUKA: Maida28 Mix voce sa jogurtom, tikvica sa pavlakom i frutolino. IZVORNA PORUKA: Ivona Nisam ni mislila da ce ovo proci bez tvog komentara Hvala ti na linku.Procitala sam masu slicnih tekstova... i sta bih ja sada trebala?! Da li bih trebala cekati sa glutenom do druge godine,a i tada kada se javi bilo kakav zdravstveni problem,pomisliti da se mozda radi o celijakiji i odvesti dijete na biopsiju sluznice tankog crijeva??? Selena ima 6,5 mjeseci,nema genetske predispozicije za celijakiju i ne vidim zasto bismo jos cekali. U svakom slucaju hvala na uvijek spremnom linku i dozi cinicnosti. IZVORNA PORUKA: Maida28 Genetika je kljucna stvar. Kad sam dr pitala o pojedinoj hrani, rekla je da se nesto mora prvo probati da bi se iskljucilo, ne znas dok ne vidis. Isto ne mozete poredit bebu rodjenu na termin i rodjenu tek sto je usla u deveti ili ranije. IZVORNA PORUKA: hanabanana IZVORNA PORUKA: Ivona Nisam ni mislila da ce ovo proci bez tvog komentara Hvala ti na linku.Procitala sam masu slicnih tekstova... i sta bih ja sada trebala?! Da li bih trebala cekati sa glutenom do druge godine,a i tada kada se javi bilo kakav zdravstveni problem,pomisliti da se mozda radi o celijakiji i odvesti dijete na biopsiju sluznice tankog crijeva??? E molim te izvini, fakat nisam htjela biti cinična, nego sam rekla ono što je dokazano a to je da se reakcije celijakije uopšte ne javljaju odmah. Ne kažem da trebaš čekati dvije godine, ali ja sam rodjeni štreber - ja nisam davala gluten do devetog mjeseca, i onda polako. Razlog je jednostavan: da sam dala ranije, pa se ne daj Bože javila bolest, ja bih se ubila i niko me ne bi ubijedio da bi se isto desilo i da je gluten probala sa devet mjeseci. Šta ću, takva sam jednostavno. Mi isto nemamo genetske predispozicije, pa ću ipak i s mladjom sačekati devet mjeseci. Ja jednostavno ne smijem dati dijetetu med, mlijeko, bjelance, gluten u dobi od 6 mjeseci i reči: šta nama fali. Ne smijem iz prostog razloga, bolest se javlja, alergije se javljaju, ne želim da moje dijete bude dio te statistike i to mojom greškom. Meni to dodje ko kockanje: hajd da probam pa da vidim hoće li se izasuti. IZVORNA PORUKA: Suzana Prije podne banana, jabuka i kruska, a popodne karfiol, mrkva i korjen persuna sa telecom supicom i kasikom prosa. Ostalo podoji. IZVORNA PORUKA: Ivona O.K. Svaka cast!I ja sam svojevrstan "streber" kada su takve i slicne stvari u pitanju i dobila sam kritiku od pedijatrice kako moja briznost prelazi u paranoju (btw briga mene za pedijatricu,ja znam svoje... ). Znaci,ne bih se bas kockala sa zdravljem svoga djeteta...,ali ja stvarno mislim da 2,5 mjeseca ne mogu nista promjeniti tj. da ce se bolest javiti i sa 6,5 i sa 9 mjeseci,ako ce se vec pojaviti. Bjelance joj ne namjeravam dati do godine dana,med,jagode i gljive do 2 godine...,a mlijeko...hm...obicno kravlje mlijeko ni u ludilu,ali i adaptirana mlijeka sadrze proteine kravljeg mlijeka,pa je alergija neizbjezna,ukoliko treba doci do nje. A na tu recenicu "Sta nama fali?" se jezim...brrrr Nije tacno da se reakcije celijakije ne javljaju odmah (ne mislim na apsolutno svaki slucaj);nije tacno da je jedini lijek, kada se bolest vec dokaze, dozivotna bezglutenska dijeta(bolest dosta ljudi "preraste" u pubertetu)...To je teorija,statistika (koja se ne treba zanemariti)...,ali sigurna sam da znas da u medicini vecina stvari pociva na pretpostavkama i da nikada nije sve crno ili bijelo. IZVORNA PORUKA: Amrino RR Mi smo danas ruckali: dorucak: griz+ zobene pahuljice+ pola banane rucak: corbica od brokule i kukuruza secerca vecera: kruska i rizni keks u medjuvremenu: dojenje mnooogo puta, rizini keksici, malo voca i voda IZVORNA PORUKA: Romali Hej, Amrino, vidim spominješ griz. Koji mu daješ? IZVORNA PORUKA: Amrino RR IZVORNA PORUKA: Romali Hej, Amrino, vidim spominješ griz. Koji mu daješ? Onaj obicni- u plavoj kesisi sa nacrtanom bebom. Proizvodi se u BiH . Kupim ponekad i neki drugi ako ovog ne bude... Posto ja jako volim griz i cesto ga sebi pravim navika mi je da kupujem ovaj. Super se slaze s vocem. IZVORNA PORUKA: bebacha alergija na gluten se javlja najkasnije mjesec dana nakon uvodenja glutena. IZVORNA PORUKA: Romali IZVORNA PORUKA: Amrino RR IZVORNA PORUKA: Romali Hej, Amrino, vidim spominješ griz. Koji mu daješ? Onaj obicni- u plavoj kesisi sa nacrtanom bebom. Proizvodi se u BiH . Kupim ponekad i neki drugi ako ovog ne bude... Posto ja jako volim griz i cesto ga sebi pravim navika mi je da kupujem ovaj. Super se slaze s vocem. Kupujmo domaće . E sad si me podsjetila na taj griz, zaboravila sam i da postoji. Hvala ti na odg.
|