|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Kako odviknuti djecu od cucle
6.4.2011 15:01:42   
veeseelaa
nismo koristili cuclu, samo prvi mjesec dana.... valjda mi je iz tog razloga tako čudno vidjeti dijete sa cuclom, mislim starije od 1,5 godinu
sve je navika, djetetu uopće ne treba davati cuclu, za šta će mu?

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 101
6.4.2011 15:12:35   
emma.L
Zato što su divni s njima user posted image . Znam da je ludost, ali stvarno sam ja bila ta koja je probavala dude dok nije našla Chicco kaučuk za moju princezu, hahahaha. Kako rekoh, pojela bih se da smo imali problem s odvikavanjem jer sam samo ja kriva za dudu.

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 102
6.4.2011 15:15:42   
veeseelaa
pa onda ovo nije tema za tebe user posted image  ako se već žene pitaju kako će odviknuti djecu, valjda misle da je tako bolje
vilica, zubi, deformiteti razni se stvaraju
Slatko je mnogo štošta al nije zdravo
Zato moj savjet, dude ne koristiti nikako, ono što dijete nije probalo ne može se na isto ni naviknuti

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 103
6.4.2011 16:09:34   
Sonja
eeeee ovo je tema za mene user posted image
ovaj moj vragolan je ne vadi iz usta vec me nervira kad prica a cuca mu u ustima ...
njemu ce sad 2 god. i mislim da je vrijeme
odo iscitati temuuser posted image

Adin- 1.5. 2009
07:30h 3500g 55cm
pile moje pametno

Arian- 8.12.2011 - 29.03.2012 :(((
17:00h 4000g 55 cm
Smjesko moj uvijek ces biti moj ponos,moj borac i moja najveca ljubav

Darian 27.05.2013
16:40h 4150g 56cm
Nase sunce

Neposredna veza do poruke: 104
6.4.2011 23:41:35   
D_K
IZVORNA PORUKA: bebacha

i ja tako razmisljam.vidjet cu sta ce biti veceras.eno spustila ga u krevetic,on se samo okrenu na stranu i nastavi spavat i ne trazi je.

sto prije se rjesisi dude to ti je bolje.. kako rastu sve se vise vezu za dude.. ja sam obje prije 3 godine jedva rjesila duda. pocele su po citavu noc cuclati dudu, ako se probude samo traze dudu i kad je stave samo nastave.. kad su gledale crtice ili pile hapu po 4 - 5 duda bi drzale na prsticima i mazile se sa njima. a imale smo faze kad su bile male kad su bile pola/pola - ono moze i sa dudom i bez nje. da sam tad prekinula lakse bi bilo.  na kraju smo napravili situacije tipa ostale nam dude negdje ili odnijela ih maca i prva 2 -3 dana prosli pravu krizu a onda jos nekih 7 - 8 dana lakse i poslije maltene i ne pitaju za nju. so, sto prije to bolje i lakse za tebe a zdravije za bebu..

Onaj pogled :))))

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 105
7.4.2011 23:52:33   
sporty mamaa
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

nismo koristili cuclu, samo prvi mjesec dana.... valjda mi je iz tog razloga tako čudno vidjeti dijete sa cuclom, mislim starije od 1,5 godinu
sve je navika, djetetu uopće ne treba davati cuclu, za šta će mu?

Ja sam procitala negdje da su dude dobre, jer kao sprjecavaju sindrom iznenadne dojanacke smrti. Meni je duda super i sto dijete u toku noci ne jede i ne trazi piti, nego samo uzme dudu. Gore bi mi bilo da se po citavu noc zaljeva sokom. Ali sto jest, jest do 2 god moze, poslije pa pa. user posted image

Neposredna veza do poruke: 106
8.4.2011 0:46:50   
N_N
IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

Meni je duda super i sto dijete u toku noci ne jede i ne trazi piti, nego samo uzme dudu. Gore bi mi bilo da se po citavu noc zaljeva sokom. Ali sto jest, jest do 2 god moze, poslije pa pa. user posted image

Kod nas je sve ovo prisutno i jede i pije i koristi cuclu user posted image  po čitavu noć user posted image  i + čupa mamu i gura prste u oči user posted image

I nogom u guzicu je korak naprijed!

Neposredna veza do poruke: 107
8.4.2011 0:49:43   
veeseelaa
Ja sam procitala negdje da su dude dobre, jer kao sprjecavaju sindrom iznenadne dojanacke smrti.

ja sam čitala da dudu ne treba davati, ne kontam joj svrhu uopće

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

Neposredna veza do poruke: 108
8.4.2011 0:55:59   
Hanady RR
moja starija djevojčica koristila je cucu sve do treće godine...
cucu je dobila jer je prvi mjesec imala grčeve jake i jedino tako je moglo doći do situacije da mama odspava turu jer sma je dojila prvi mjesec.
Ona je odrasla i ja sma joj rekla, tebi cuca ne treba više...i bacila je ama u kantu...nikada je nije više zatražila...
nema deformiteta, ima savršene zube i nije doživjela nikakav šok pri oduzimanju cucule što je meni posbeno važno jer nebih voljela da cucu zamjeni grickanjem noktiju, jedenjm zida itd.user posted image

mlađa ima cudu...ima 2 godine...i koristi je samo kad ide spavati ili kada je pospana a vani smo a vakat za krevet...tada ona sebe utješi cucuom. ima sve zube i nisu deformisani ali nije zrela da ostavi cucu. probala je jedan dana spavati bez nje...spavala je kratko i izašla iz sobe moleći za cucu ja sma je dala...kada je baci u kantu za smeće kao starija tada će i ostati bez nje...ja neću da forsiram ništa što može porizvesti kontra efekat.
njoom sam cucu tek nakon prve kontrole dala i isti razlog da je malo zavra nakon podoja da ja odspavam il bi ta na sisis noć porvela cijelu.user posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 109
8.4.2011 1:02:43   
Anoniman
Mi koristimo cuclu samo kad treba da zaspi, stavim je u krevetac i dam cuclu, ona se tako igra sa njom i onda je baci iz krevetca i zaspi i vise joj je ne dajem. Nama je ORL rekao da koristenje cucle dovodi do operacije krajnika i do ceste pojave bronhitisa, jer dijete ne moze pravilno da dise i izdise kad je cucla u ustima, tako da se i bronhiji pravilno ne razvijaju... sad koliko je to tacno en znam, ja smao kazem sta nam je rekao.

(odgovor članu Hanady RR)
  Neposredna veza do poruke: 110
8.4.2011 7:25:32   
maja78 RR
Kod mene A. koristi dudu po noci, zaspe sa njom ali mu obicno ispadne, nekad se sjeti pa je uzme tokom noci. U zadnje vrijeme mu pricam da duda nevalja ali vidim da nije spreman za odbacivanje. Flasica se rijesio davno i bas bez problema, pa vjerujem da ce i ovo biti ok samo u pravi momenat

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 111
8.4.2011 7:41:34   
pocahontas
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Ja sam procitala negdje da su dude dobre, jer kao sprjecavaju sindrom iznenadne dojanacke smrti.

ja sam čitala da dudu ne treba davati, ne kontam joj svrhu uopće

i ja sam isto ovo čitala da stručnjaci svakako ne savjetuju upotrebu cucle, ali mislim da ona donekle ima svojih prednost u početku tipa, razvoj vilice i sl., ali kasnije je samo u svrhu utjehe ili ne znam ni ja čega..user posted image
moj Raffi jos doji, nikada nije koristio flasicu, samo kljun čašu, cucla cucu smo i isključivo kada ide spavati - hvata se svoje jedne jedine "deeke" i "dude" user posted image i tako zaspe..naravno, u neka doba mu ta duda ispadne..uskoro ce valjda prestati i dojiti i traziti duduuser posted image user posted image ...mislim da mu je recimo dva dana oduzmem, bilo bi dreke pred spavanje par puta i nista strasno, tako da se nadam da odvkavanje od cucle nece biti neki pretjeran problem..ali neka jos ovako do drugog rodjendana bar..nije strasno...
meni lično bi bilo recimo strasno da on u svakodnevnoj igri s djecom, sa nama, bas stalno koristi cuclu, i kada je vani i kada je kuci, da kroz cuclu govori - frflja user posted image ...ovo samo pred spavanje sto je koristi mi je nekako ok sad za sada...

Bilježim se sa štovanjem

Neposredna veza do poruke: 112
8.4.2011 8:52:25   
new mama
Kod mene izgleda nikakouser posted image ,uspjeli smo se i pelene rijesiti,ali dudica ne-ne,ali samo kad spava,ovako po danu je inace dugo vec ne koristi.A najsmjesnija mi je kad hoce spavati,kaze mama gdje je dudicauser posted image

A&V ~moje sve na svijetu ~

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 113
8.4.2011 8:56:49   
emi7908
mi nemamo problema sa cucom jer  je emi odbacio kad je imao 5 mjeseci što je meni izuzetno drago ali muku mučimo sa flašicom, ujutro čim ustane mora popiti mlijeko iz flašice  i navečer.. pokušavala sam i čašicom sa kljunom ali nema šanse... ovu večernju flašicu bi mu i nekako ostavila, jer on zagrli svoju dekicu i pocucla flašicu, tako i zaspe ali ova jutarnja stvarno bi je voljela ukinuti.....

(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 114
8.4.2011 9:07:07   
mamina princeza
I mi smo se prvo rjesili pelena za 2 rodjendan pa onda tek cucle. I kod nas je bila situacija da je koristila samo za uspavljivanje i to je pljune ubrzonakon sto zaspe. Onda j etrazi opet nekad ujutro i to je bilo to al je po meni bila previka i z ate stvari... onda cula sma da moze bas deformisati i usta i poremetiti govor kod djece koja je dugo nose. Moja curica ima razstavljene zube imala sam i ja kao mala i nekako sam imala osjecaj d ajoj se jos vise rastavljaju i krecu prema naprijed od cucle. Zatos am je uzela u roku sedam dana - cvrsto odlucila. Prvo sam je samo uspavljivala s njom i vise joj ujutro akd se pocen buditi nisam davala.... onda sam pocela pricati da je maca pojela i nista nij epalilo... onda sma ispricala pricu d aj eona velika djevojcica i da dugo cucla da se radjaju male bebe koje nemaju cuclu i palcu svojim mama. Rekla sma joj d ami trebamo da bacimo cuclu u miljacku i onda ce patkice da odnesu cuclu malim bebama da ne placu.... posto je u tom periodu bas bila fascinirana malim bebama ja sam to koristila .... od toga sam napravila pozorisnu predstavu....
naravno spomenula je jos ponekad ... jednom jej rekla da ce ona otici u apoteku da je kupi ( jer smo je prije toga nekad davno kupile u apoteci i ona zapamtila).

Kod nas je uglavnom proslo bezbolno al zato sto sma ja bila tvrdoglaa. Jednom je tetu koja je cuva premuntala da je da i jednom nanu na sta sam sakrila i pobacala bas sve cucle da se to vise ne ponavlja jer sam znaa da moze.

s uspavljivanjem i danss mnogo vremena poslije cucle imamo probblema u smislu da duze traje d apricamo price d aje dnevno spavanje ukinula nekim danima..... tos u teskoce al ipak meni je drago da smo jeuspijeli rjesiti :)))

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu emi7908)
Neposredna veza do poruke: 115
8.4.2011 9:09:15   
mamina princeza
Sto se tice opravdanosti cucle ja sam citala d aima i pozitivnih efekata .... i to sosta damo treba paziti da se ne daje mozd au prvim danima d ane remeti dojenje.. al zaista menije ona bila jako potrebana dugo vremena:) 

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 116
8.4.2011 9:19:52   
rose
moja je odbacila dudu ima mjesec dana...(za 5 dana napunit ce 5 punih mjeseci u dobar cas)...kad joj probam dudu dati...samo puse u nju i izbacuje je...ne znam hoce li joj opet postati zanimljiva, za sada je palac aktuelan...za godinu ce biti tema kako odviknuti dijete od sisanja palca user posted image  

< Poruku je uredio rose -- 8.4.2011 9:23:39 >

13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :)))

18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))

Neposredna veza do poruke: 117
8.4.2011 9:22:47   
rose
IZVORNA PORUKA: mamina princeza

Sto se tice opravdanosti cucle ja sam citala d aima i pozitivnih efekata .... i to sosta damo treba paziti da se ne daje mozd au prvim danima d ane remeti dojenje.. al zaista menije ona bila jako potrebana dugo vremena:) 

ja sam svojoj dala dudu cini mi se 3-i dan zivota i od tada sve cesce pomalo...ona od prvog dana doji i pije iz flasice a isto tako imamo flasice s razlicitim oblicima duda i kombinacije silikon i kauchuk...ne zbunjuje je i ne remeti joj dojenje user posted image  mada sam u jednom momentu pomislila da se to desava ali brzo je prevazisla fazu plakanja kad joj nudim siku a ona odbija user posted image   

Neposredna veza do poruke: 118
8.4.2011 9:24:25   
Bakir2009
Moj mali je koristio dudu od svog prvog dana . U početku je to bilo da meni olakša , a poslije se toliko navikao na nju da nije mogao zaspati bez nje , ili kada bi mu u toku noći ispala , tražio bi je onako žmireći rukicom , kada bi je našao , stavio u usta i nastavio spavati , a ako je ne bi uspio naći onda bi svi bili na nogama tražeći dudu jer bi on vrištao dok je ne dobije........a po danu je čak dvije nosao i stalno mjenjao.Prošle godine u septembru mjesecu mi se razbolio, imao je narednih 7 mjeseci gnjojne angine , streptokoke u grlu i nosu , često bronhitis , otežano disanje , a o curenju nosa da ne govorim.....user posted image Često smo ga kući inhalirali , čak smo pored inhalatora kupili i aspirator za nos pa ga jadnog patili svaki dan s tim....Prije 7 dana otišli smo kod jednog jako dobrog bronhologa, koji kada mu je vidio dudu u ustima rekao da se čim prije moramo rješiti dude , po njemu česte upale dolaze od nje , i bronhije mu nepravilno radeuser posted image ................Jao da samo znate kako sam bila ljta i na sebe i na dudu , Čim smo došli od doktora otišli smo kod jednog cuke i Bakir ja cuki dao dudu jer je cuko plakao , i njemu je trebala duda.user posted image ....Uh, kada sam to obavila , bojala sam se šta dalje kako noć progurati.......prvu noć se probudio 3 puta i plakao je , dala sam mu malo čaja , drugu noć isto tako , treću nije se ni budio.......Nije je ni preko dana tražio , kada bi vidio od druge djece samo je pokazivao , kao oni imaju dudu....i to je sve .ZAključila sam da je izgleda mami bilo traumatičnije se rješiti dude čak više nego djetetu..........I da, moj mali , već 6 noći tako lijepo diše , više "ne hrče" , nos ne curi , aspirator ne uključujemo 6- ti dan.user posted image
Neko napisa , čini mi se Jelena , da joj doktor kaže da od dude  bronhije nepravilno razvijaju, i čini mi se da je u pravu , bar na mom primjeru vidim.
Ako BOg da drugo djete , neka mi niko ne unosi dudu u kuću.........user posted image
Lijep pozdrav!

Bakir , 29.07.2009.

(odgovor članu emi7908)
Neposredna veza do poruke: 119
   [Obrisana poruka]
8.4.2011 9:34:54   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Bakir2009)
  Neposredna veza do poruke: 120
8.4.2011 10:42:40   
mamina princeza
IZVORNA PORUKA: rose

moja je odbacila dudu ima mjesec dana...(za 5 dana napunit ce 5 punih mjeseci u dobar cas)...kad joj probam dudu dati...samo puse u nju i izbacuje je...ne znam hoce li joj opet postati zanimljiva, za sada je palac aktuelan...za godinu ce biti tema kako odviknuti dijete od sisanja palca user posted image  

Za ovo sam cula da bude jos teze za odviknulti jer ne mozes jednostavno reci dali nekome i oteti a i cula sam da vise steti sunoj supljini .. pa sad....
ja kad sam svojoj uzela cuclu prvu noc je pokusala da stavi prst u usta al sam joj izricito to zabranila i vise nij eni pokusavala

Meni je cucla nekako bas draza od palca u svakom smislu

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 121
8.4.2011 11:02:10   
chuci
mi nismo htjeli da silimo ajšu na bacanje pipe. koristila je navečer kad hoće zaspati, i po danu povremeno i kad treba zaspati. zaspi bez nje ako je baš premorena, čak je jednom zaspala sjedeći user posted image

helem prije 5 dana mi nju pitamo hoće li da baci pipu maci kroz prozor, i njoj se to učinilo cool i baci i gledala je kako je pipa pala. vrabac odmah dođe, valja mislio daje hljeb, i mi njoj kažemo eno vrabac odnese maci pipu jer je maca mala a ti si velika i ajši više ne treba pipa. ajša je dala pipu maci.
Nije još zaplakala tražeći pipu, tražila je prvi dan često, drugi manje, dalje sve manje. jučer je mene samo jednom pitala, i odmah sama ispričala cijelu priču, ajša velika, maca mala, ajši ne treba pipa ...
zadnja dva jutra mi se rano budi i onda se toliko vrti da se razbudi i ustane. da ima pipu vjerovatno bi nastavila. nadam se da će i ovo proći. jutros je u polusnu uzela moj prst i počela ga cuclati kao kada doji user posted image ali sve u svemu ja sam zadovoljna.
ne smatram još da so se odvikli skroz od pipe ali smo na dobrom putu mašAllah

Neposredna veza do poruke: 122
8.4.2011 11:05:15   
emma.L
Kod nas nije slučaj bio da je dijete bolesno više zbog dude. Do godinu i pol je jednom bila bolesna prije perioda dude (do 5 mjeseca je nije htjela a to je bilo sa 3,5 mjeseca), dudu smo ostavili malo iza prvog rođendana, a dijete stalno ima bronhitise i upale grla negdje od navršenih 18-19 mjeseci. user posted image  

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu Bakir2009)
Neposredna veza do poruke: 123
9.4.2011 20:47:02   
rose
IZVORNA PORUKA: mamina princeza

IZVORNA PORUKA: rose

Za ovo sam cula da bude jos teze za odviknulti jer ne mozes jednostavno reci dali nekome i oteti a i cula sam da vise steti sunoj supljini .. pa sad....
ja kad sam svojoj uzela cuclu prvu noc je pokusala da stavi prst u usta al sam joj izricito to zabranila i vise nij eni pokusavala

Meni je cucla nekako bas draza od palca u svakom smislu

ma moja jos ne konta zabrane...nema jos ni 5 mjeseci user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 124
6.5.2011 14:04:59   
Anoniman
sta mi odvratnije , gadnije ne bi bilo nego kad bi videla vece dijete  a cucla onu cuclu a ona plastika sto mu je u ustima  ima par santina, ali kako je receno nemoj se nista cuditi da te ne snadje  , eto snadje me , moj sin ima skoro 3 godine i bez cucle ne moze ,ma sakrijem mu je i namazem mu u sambal -ljuti on uzme opere  i opet u usta , kad mu je sakrijem on je toliko nervozan dal je naviko na nju dal koji mu je .... ne znam al mi je toliko odvratno kad ga vidim da cuclauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image   ma sat mu nisam pricala i sta nisam pokusavala al nista.  Sta da radim , imali mama sa mojom mukom i nekim savetom user posted image user posted image user posted image  

(odgovor članu rose)
  Neposredna veza do poruke: 125
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Raspoloženje u trudnoći.
пеперутка16

Da li ste tokom trudnoće imali nagle promene raspoloženja?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *