malena27 RR
|
prenos postova sa teme laparoskopija ciste na jajniku: Drage moje, interesuje me da li je neka od vas radila laparaskopiju ciste na jajniku i sta mislite o tome? Naime, ja vucem cistu na lijevom jajniku od juna prosle godine (tad sam je otkrila na ultrazvuku, a pitanje je od kad je uopste imam) i cista je duzine oko 5 cm. Od oktobra prosle godine pa do danas koristim terapiju kontraceptivnim tabletama Diane 35 koju mi je preporucio dr. i kad sam u subotu otisla na kontrolu cista se uopste nije povukla. Velicina joj je bila 50x47, a sada je 49x35 mm. Dr. mi predlaze ako do kraja ciklusa ne nestane (a misli da nece kad nije do sada) da uradim laparaskopiju u Vojnoj bolnici. Nije me strah operacije ako je neophodno a mislim da jeste jer mi stvara probleme. Naime, bol u donjem dijelu ledja i nogama ima veze sa cistom kao i bolan seksualni odnos. Zbog svega toga mislim da bi trebala to da uradim a i dr. tako misli. Pogotovo sto mi moze onemoguciti jednog dana zatrudnjivanje. Inace, imam nepunih 26 godina. Voljela bi da cujem i vasa misljenja ili eventualna iskustva. Draga Sarah, žao mi je da ti se cista nije povukla. Koliko se sjećam, išle smo kod istog doktora. Meni je pronašao polip na endometriju zadnji puta kad sam bila na kontroli i to veličine 11x6mm i isto mi je predložio da ga, ako sam ne ode, uklonimo hirurškim putem. Za tebe je bolje da uradiš i tu proceduru, pogotovo zato što želiš zatrudniti. Koliko sam čitala po internetu, to nije uopšte strašno, relativno kratko traje, a jako ti povećava šanse za trudnoću. Ukoliko smatraš potrebnim, možeš potražiti i drugo mišljenje. Želim ti puno sreće. p.s. jesi li nastavila s terapijom? Jesmo buducamama, isle smo kod istog dr. Poslala sam ti pp. A terapiju sam nastavila (ali izgleda da ne pomaze). I ja sam citala da to nije strasan zahvat i da se brzo poslije njega pacijent oporavlja i da se u svakom slucaju preporucuje to uraditi ako ne pomaze terapija i ako cista uzrokuje probleme. Draga Sarah, ja sam radila laporaskopiju ciste na jajniku prosle godine u maju. Bila je preko 5 cm pa me dr poslao na vadjenje krvi i radio je nekakav nalaz, (ne mogu se sjetiti kako se zove al imalo je veze s nekim brojem 125 ili 135) i uglavnom bio je los pa mi je preporucio operaciju. Nije nista strasno ( a ja sam ti poznata kao kukavica) daju ti anesteziju i za 3 dana si kao nova. Meni je jedino bio problem sto su mi tako otkrili enodometriozu, zato sam i imala ciste. Dr mi je rekao da mogu ostati trudna odmah nakon toga, samo sto se to meni nije desilo jer nemam ovulaciju, Oprosti, ja se raspisala...uglavnom, bolje da to odradis i ocistis se, jer ce onda sve biti u redu! Drzim ti fige!!! Hvala ti Damjana. Pretpostavljam da ti nisi radila tu laparaskopiju u Sarajevu. Meni svi preporucuju dr. Godinjaka da kod njega radim, ali do njega je jako tesko doci. A dr. mi je rekla da je ovaj dr. u Vojnoj bolnici isto jako dobar, valjda mi ne bi preporucila bilo koga. A taj nalaz sto si ti radila pretpostavljam da je bio tumor marker CA 125. Ja sam to radila kad su mi tek ustanovili cistu i bio je dobar nalaz (u granicama normale). Pusa! Draga Sarah, Nisam imala to iskustvo, ali jeste moja kolegica koja je upravo prosli mjesec radila laparoskopsko uklanjanje ciste u Vojnoj bolnici i juce je pocela raditi nakon bolovanja. Pa ti evo njeno iskustvo - u novembru su joj otkrili cistu 3,2 cm. Predlozili da saceka i vidi hoce li se povuci (posto ona zeli djecu nisu joj dali Diane terapiju jer ipak je to kontracepcijska pilula i poremeti ti hormone pa treba duze vremena da se sve unormali kasnije). U januaru cista ne da se nije povukla, nego je narasla na 4,3 i pojavila se jos jedna! Odmah su joj zakazali operaciju, koja je (osim sto je uklonila ciste) potvrdila dijagnozu - endometrioza. Operacija je trajala nekih 30minuta, nakon toga joj je 3 dana bilo prilicno lose (dok se oporavis od anestezije, dok iz trbuha izadje gas koji ti ubrizgaju da bi mogli raditi operaciju, zavisi kako podnosis dren i kateter, jer ona nije nikako...). Onda kuci, mjesec dana lagane hrane, lagane setnje, kontrole, vadjenje konaca (3 male ranice ispod pupka, po 1-2 cm), ne smijes nositi nista tesko itd. Sve u svemu, nije nista strasno. Najgore od svega je sto se takve ciste i endometrioza sama po sebi znaju vrlo cesto vracati. Preporuka je sto prije ostati u drugom stanju, pa se ona nada da ce uspjeti. Sretno! E hvala ti puno Ismihana. Ako samo mozes jos da saznas ime tog dr. u Vojnoj bolnici jer moguce je da je to isti ovaj sto mi ga je dr. preporucila (ali nisam zapamtila ime pa cu je pitati kad dodje vrijeme). Sarah, Nju inače vodi dr.Puzić (isto iz Vojne), a na operaciji su bili Mašić, Gutić i Nakaš, mada je samu laparoskopiju radio Mašić. Nisam radila laporaskopiju u Sarajevu nego privatno u Banja Luci. Preporuka je bro ostati trudna sto se meni nazalost nije desilo . Valjda ce biti ok, sada se mucim sa ovulacijom trebala bih i na folikulometriju, ali sam previse psihicki napeta, pa cu mozda malo sacekati da se odmorim, a i svejedno se selim za mjesec dana, pa mi mozda nije ni pametno sada to sve ganjati. U svakom slucaju, zelim ti SVU srecu i sto prije to ocisti da dobijes malog andjelcica!!! p.s. jeste, onaj nalaz je tumor marker, ja vec zaboravila Ja tebi zelim da sto prije ....i da nam Sarah sredi to s cistom...i da sto prije ćaos, ja sam radila laparaskopiju i prohodnost jajnika kod dr. Godinjaka prije godinu dana,ništa strašno.Danas dodješ,sutra te operišu, a prekosutra kući.Jedan mali rez je ispod pupka a drugi je kroz pupak.Par dana hodaš pogurena barem sam ja tako, nisam mogla ispraviti se zbog stomačnih mišića.Ja nisam imala drenove i katetere,24 sata si na infuziji i kad sm došla kući najela sam se odmah. Dr. Godinjak je stvarno super, on baš odradi operaciju savršeno.Dakle ne boj se i naprijed Ok, hvala ti plavuso. Ma ja se uopste ne bi bojala da kod dr. Godinjaka uradim laparaskopiju, ali do njega mi je tesko doci. A neki su me isprepadali za te ostale dr. koji to rade pa mi preporucuju samo dr. Godinjaka, ali do njega bi mogla samo preko veze (koju jos nisam uspjela naci). nisam imala vezu, otišla kod njega zbog neplodnosti kad mi je povadio nalaze (bili su u redu) predložio laparaskopiju i ostalo je istorija.Otiđi gore i naruči se za pregled jer mora i on da te pregleda i dogovorićete se.Jest da je on škrt na riječima al zna svoj posao.I nemoj mu ništa davati, zna se naljutiti ako mu se pođe dati nešto.Ako te još šta zanima pitaj nekoliko puta sam pisala na ovu temu, moja kuma je radila ovu operaciju u Vojnoj kod dr. mašića, nakon nepunih mjesec dana ostala je trudna, i još malo pa će akobogda uči u pet mjesec, zato cure naprijed, vrijedi Ja sam operisala cistu na jajniku 15 dana nakon vjencanj,laparaskopski uradio mi je to dr.Godinjak i sve je proslo super,oziljak mali ostame 0,05cm,dobijes opstu anesteziju i to je to.Ja sam licno zatrudnila nakon 4mj operacije..sve je u najboljem redu proslo... Vasa sam nova clanica i prije svega da vas sve pozdravim Manje vise sam procitala sve poruke koje su pisane i podijelila bih sa vama svoj problem koji nadam se da cu rijesiti jako brzo.Prijemjesec dana sam otkrila cistu na desnom jajniku velicine 6cm sto mi je djelovalo zastrasujuce s obzirom na to da nisu mogli tacno odrediti o kojoj vrsti se radi.Nakon menstruacije sam ponovo otisla na Uz i tada su mi rekli da je vodena cista u pitanju na sto sam odahnula.U medjuvremenu sam radila tumor markere koji su bili uredu,no medjutim zbog velicine ciste su me poslali na konzilijarni pregled gdje mi je doktor rekao kao "povelika je mogla bi operacija"zahvaljujuci prisutnoj doktorici je sve odgodjeno kao da sacekamo jos jednu menstruaciju.To mi je bio znak da ih se okanem i otisla sam privatno na pregled Gdje mi je dotorica odma rekla da se radi o vodenoj cisti da za operacijom jos uvijek nema potrebe i dala mi P.Nor da pijem i da poslije menstruacije dodjem:U medjuvremenu pocinjem da pijem caj neznam da li mogu reci naziv al eto necu ovaj put,koji sam koristila sedam dana i odlazim na pregled kad cuda:ciste na desnom jajniku nema uopste vec sad na lijevom i to duplo manja od 35mmDoktorica u cudu a i ja ali jako sretna.Trenutno pijem i caj i koristim terapiju koju mi je doktorica dala,jer doktori nemaju bas neko sjajno misljenje o alternativnoj med.Terapiju koristim do nedjelje i onda menstruacije i ponovo pregled jedva cekam da vidim rezultate Zanima me da li je neko od Vas imao slicna iskustva s cajevima i cistama,kako tako da odjednom vise nemam toliku cistu na desnom jajniku?' Unaprijed hvala! pozdrav ! Evo i ja ima iskustvo sa laparoskopskim uklajanjem cisti na jajnicima . Laparoskopiju sma radila u bolnici sveti duh u zagrebu kod Dr.Kernera . Iako me bilo starh operacije , ma ne operacije kao takve več anestezije sve je prošlo ok . Nakon laparoskopije bila sma u bolnici tri dana , oporavak prošao super , ožiljci su minimalni odnosno niti se ne vide . Nakon laparoskopije išla sma na drugi IVF koji je bio dobitni . cao svima, evo da se javim i ja pa da cujem jos iskustava i prenesem ista :( .Idem za par dana na laparoskopiju da bih otklonila ciste na jajnicima koje sam otkrila prije par mjeseci na redovnom sistematkom pregledu kod doktorice Sabine Cengic.Ona je rekla da "lice" na endometriozne ciste i preporucila trudnocu. Folikulomertijom utvrdjena ovulacija na lijevom jajniku . Pitala sam za operaciju kaze ona ne trebaneka ti ne diraju jajnike Tada sam se narucila kod doktora Godinjaka. Narucila sam se privatno telefonom u Termama dole na ultrazvuk i narucili su me za 7 dana od dana poziva.Godnjak utvrdio tri endometriozne ciste od 3,4 cm na oba jajnika-desni 2 ciste, lijevi 1 cista i preporucio i narucio me za laparoskopiju za mjesec.Termin se priblizava i malo me strah.Cula sam da je dobar doktor i vjerujem mu. Nisam nikad ni pokusala ostati trudna...na tome cu da radim ove godine i nadam se uspjehu :). Nisam tuzna i vise sam pozitivna i ocekujem uspjesno odklanjanje cisti, a onda idemo dalje. Nadam se skoroj , Ako imate slicnih iskustava pricajte .....hvala. Malamacamaca nista se ne sekiraj u dobrim si rukama i sretno . Ja sam radila klasicnu laparoskopiju i budes ukupno 3 dana u bolnici, a detalje sta ti sve treba za bolnicu mozes procitati na temi laparoskopija. Ja sam operirala laparoskopski cistu na jajniku, izvadili su mi jajnik i jajovod, kiretirali maternicu pred 3 mjeseca. Nije neki doživljaj, bolovi su i dalje prisutni, ne veliki ali smeta, nelagoda i teža prilagodba svim aktivnostima. No, nisam imala izbora, bila je endometrična - znači da se može raširiti po drugim organima. Preporučili su mi Logest tbl., treba se priviknuti i na njih-Ako nekog zanima više, pitajte.