pošto smo i ja mi muž novopečeni roditelji, ja sam se u početku osjećala vrlo nesigurno i tražila sam savjete od sviju za koga sam smatrala da mi mogu dati dobar savjet. Ukoliko se nešto kosilo za zdravom pameću (npr. hladno mu je, a vani je 35 stepeni), ja bih to ignosrisala i postupila po svom.
Takođe, uvijek bih primila savjet od nekoga ko je kompetentan (ljekar, babica, sestra na pedijatriji, ili neko u familiji ko ima malu djecu i prošao je sve faze sa kojima se ja susrećem, a tu osobu smatram zrelom i normalnom).
međutim, imate i drugih situacija. Npr. kad je moja mlada snaha rodila kćer (prvo dijete u porodici koje nas je sviju opčinilo, a snaha je imala 23 godine), ja sam osjećala potrebu da reagujem na neke stvari za koje sam mislila da snaha pogrešno radi i nastojala sam joj, kao starija sestra, ukazati na neke greške.
Međutim, ona je bila toliko tvrdoglava i ponekad bahata i neugodna, da sam ja jednostavno odustala nakon nekog vremena, ali mi je i dalje bilo žao djeteta.
Konkretno, radilo se o dojenju. Naime, snaha je malu dojila 2-3 mjeseca i onda odlučila da prekine, jer je to njoj, zaboga, bilo zahmetli, pošto je htjela izlaziti naveče vani u provode i da bi malu mogla ostaviti kod nane, bez da mora dolaziti da je podoji. Meni je to bilo van svake pameti i nisam mogla ostati mirna, a da joj ne prigovorim (i njoj i mom bratu). I nisam samo ja reagovala, već i njena mama i tata, i moja mama i svi, ali ona nas jednostavno nije htjela slušati i upravo je uvijek govorila: "Ovo je moje dijete i ja ću se odnositi prema njemu kako ja hoću!"
Mene je ovo jako bolilo, ali sam shvatila da nemam pravo da se miješam, jer je tačno sve što je rekla.
Tad sam se zaklela da ja neću biti takva i da ću uvijek prihvatiti dobar savjet, a loš ću naravno odbaciti, ali tako da se niko ne osjeti uvrijeđenim, jer ipak vjerujem da svi mom djetetu žele najbolje i iz te najbolje namjere mi i govore neke stvari, loše ili dobre, nije važno.
Eto, ovo je moje viđenje stvari i moje mišljenje, pa ako ništa, onda barem razmisli i o ovome.