smajli draga gdje me nadje, otprilike imam isti problem kao ti. Ja sam sa oboje djece od samog starta uvjek sama bila, a otkako smo se doselili u holandiju prosle godine zaista sve sama radim po citav dan, muz dolazi kuci oko 18.30 pa i on onda malo potegne.
Ovako, starijem sinu je 3,5 godine a mladjem 1,5. Obojica su jaaaaaaako aktivna djeca, nikad ne miruju, obojica su jako dugo dojila. jako su privrzeni uz mene, obojica se jos uvjek nocu bude po jedan-dva puta... tek sam nedavno prvi put nakon 3,5 godine prespavala noc u komadu...
cesto, o veeeeeooooma cesto sam dumala i dumala kako jednog zapostavljam, i svake noci se ubijem u pojam koliko me puta E zvao da se igramo a ja rekla ne mogu, koliko sam K danas pustila da gleda crtani samo da bi sutio dok ja stizem sve ostalo...
i onda sam skontala da od toga nema nista. prihvatila se malo organizacije. otvorila fino excel, napravila osnovnu tabelu, isplanirala... ako ti nije mrsko citati i ako te zanima evo nase rutine, tako da unaprijed, svaki dan, napismeno znam da nijedan nece biti zapostavljen...
ustajanje, dorucak, vodim E u vrtic, vracanje kuci, K gleda crtani mama sprema kucu 1H (za jedan sat se moze tako mnogo uraditi kad znas da si ogranicena na njega). onda se mama+K igraju, idemo po E u vtic, vracamo se, uzina, nesto brzinski, njih dvojica na spavanje (ja lezim s njima dok ne zaspe) . mama pravi rucak dok oni spavaju i eventualno citam knjigu, udjem na RR, bilo sta, to je moje vrjeme, nekad i odspavam s njima... kad ustanemo imaju rucak, izlazimo napolje, idemo u setnju, kod prijaetlja, u park, bilo sta gdje su obojica zaposlena i nijedan zapostavljen, znaci vrjeme E+K+mama, kad se vratimo kuci onda mama+E se igraju, to je nase vrjeme. kad dodje babo veceramo (ono sto sam na podne napravila) onda ne prodje malo K ide na spavanje (ima svoju rutinu pred spavanje, to je opet vrjeme mama+K), u isto vrjeme babo+E provode kvalitetno vrjeme citajuci, crtjuci, sklapajuci slagalice... onda i E ide rutinski na spavanje i tako sada na kraju dana znam da po sablonu nijedan nije zapostavljen, drzim se otprilike vremenskih granica i sa jednim i sa drugim...
cura ti je vec velika i mislimd bi razumila dobro da joj objasnis da, recimo, mama i brato imaju vrjeme igranja, da onda dolazi vrjeme i za nju, da se ne bi osjecala zapostavljena.
takodjer, djeca su vizuelna bica, ovu tabelu o kojoj pricam mozes isprintati u boji pa joj objasniti, recimo, kad je plava boja mora se spavati, kad je crvena tad mama radi, kad je zelena to je njeno vrjeme s mamaom... mozete cak zajedno i nacrtati na tabelu spavanje, objed, igru... (kod nas je upalio bolje od bilo kakve prijetnje ili nagrade bukvalno znak na zidu "ne udarati" i "ne vristati")
mislim da samo malo bolje organizacije cuda cini, eto ja napisah svoje iskustvo, nadam se da sam ti bar malo inspiracije dala.