copy
Osnovne namirnice ili temelj prehrane
Meso i perad. Najbolje je meso pašnih životinja i slobodnih kokoši, također i divljač. Ne uklanjajte masnoću s mesa i kožu s piletine;
Riba i druga hrana iz mora, rakovi, škampi, školjke, alge. Jedite češće plavu ribu zbog omege-3 (npr. srdele i skuše) ali naravno i druga riba je jako zdrava;
Jaja. Najbolje da budu domaća, ekološka ili jaja slobodnih kokoši;
Iznutrice;
Povrće koje raste iznad zemlje, po mogućnosti iz ekološkog uzgoja: sve vrste kupusa, brokula, cvjetača, kelj, prokulica, špinat, blitva, raštika, mišancija, zelene mahune, artičoka, šparoge, tikvice, patlidžani, masline, sve vrste salate, endivija, matovilac, radić, rukola, krastavci, rajčica, paprika, koromač, celer, tikva (bundeva);
Lukovičasto povrće: luk, mladi luk, ljutika, češnjak, poriluk;
Gljive;
Avokado, limun;
Đumbir, kurkuma, čisto začinsko bilje bez aditiva;
Masti životinjskog porijekla: maslac i svinjska mast, također su vrlo zdrave pileća, pačja, guščja i goveđa mast;
Hladno prešana ulja: maslinovo i kokosovo;
Suho meso, slanina/panceta, pršut, čvarci, krvavice i kobasice, ali samo domaće proizvodnje, bez nitrita, glutamata i drugih opasnih kemikalija;
Lakto-fermentirane namirnice kao što su domaći kefir, domaći jogurt i domaći kiseli kupus;
Juhe od kostiju, mesne kokošje, riblje, povrtne juhe, hladetina;
Domaća majoneza i umaci napravljeni od hladno prešanog maslinovog ulja, maslaca, domaćih jaja, začinskog bilja;
Voda je najbolje piće.
Dodatne namirnice – koristiti u ograničenim količinama
Prirodni punomasni mliječni proizvodi, kiselo i slatko vrhnje, mekani svježi sirevi, tvrdi zreli sirevi, skuta, kajmak.
Korijenasto povrće sve osim krumpira: rotkvica, cikla, čičoka, koraba, mrkva, pastrnjak, repa, crna rotkva i sl. Najbolje je da korjenasto povrće jedete sirovo (naribano na salatu) a ne kuhano, jer skuhano ima više škroba kojeg treba ograničiti radi lakšeg gubitka kg.
Šumsko (bobičasto) voće kao maline, ribiz, borovnice, jagode, brusnice, kupine (može i smrznuto), grejp i drugo manje slatko voće – vrlo umjereno jer voće sadrži šećer;
Orašasti plodovi i sjemenke: orasi, bademi, lješnjaci, makadamia, brazilski orah, pekan, indijski oraščić. Od sjemenki bučine, suncokretove, lanene, sezamove i sjemenke konoplje. Mljevene orašaste plodove i sjemenke možete koristiti umjesto brašna za razna peciva i kruh, a od njih također možete raditi maslac i razne namaze;
Kokosovo brašno, ribani kokos, kokosovo mlijeko, kokosovo vrhnje;
Nezaslađeni kakao prah, psyllium prašak ili ljuspice (za peciva i kruhove);
Kava, čajevi, topla ili hladna limunada (ako je potrebno sladilo može stevija).
Namirnice koje nisu dozvoljene
Glutenske žitarice i brašno tih žitarica: pšenica, raž, ječam, pir (spelt);
Bezglutenske žitarice i brašno tih žitarica: zob, proso, riža, kukuruz;
Pseudožitarice i njihovo brašno: heljda, amaranth, quinoa;
Kus-kus, bulgur, palenta (žganci), kokice (popcorn), rižini keksi;
Mahunarke: grah, slanutak, leća, soja, također zeleni grašak i bob;
Pahuljice za doručak, cornflakes, müsli, žitne/zobene kašice, griz, čokolino, medolino i sl.;
Tjestenina, kruh, peciva, pizza, kroasani, krafne i svi drugi pekarski proizvodi od brašna žitarica;
Zobena, sojina, rižina i druga zamjenska mlijeka od žitarica;
Krumpir, čips i prženi krumpirići;
Šećer i proizvodi koji ga sadrže, slatkiši, kolači, keksi, peciva, biskviti, čokolada, marmelada, industrijski deserti, puding, nutela i sl;
”Prirodni zaslađivači”: javorov sirup, sirup agave, ječmeni i rižin slad, smeđi šećer;
Umjetni zaslađivači, aspartam i drugi;
Kupovni sokovi i svi zaslađeni napitci, voćni jogurti;
Margarin i industrijska ulja: kukuruzno, sojino, suncokretovo, repičino i sve vrste ulja koja se deklariraju pod nazivom jestivo ulje;
Kupovni suhomesnati proizvodi koji sadrže štetne kemijske dodatke: glutaminate (pojačivače okusa), razne kemikalije i šećere, kao što su hrenovke, kobasice, salame, paštete;
Industrijske prerađevine pune šećera, pšeničnog glutena, margarina, kemijskih aditiva – kupovna majoneza, kečap, dresing za salatu, mješavine začina, hrana iz vrećica, tuba, konzervi, kutija, tetrapaka i sl.;
Suho voće (grožđice, brusnice, datulje, suha smokva) i voće visokog glikemijskog indeksa (banana, grožđe, kruška, breskva i sl.)
Kupovno mlijeko, izbjegavajte također industrijske mliječne proizvode (birajte domaće ili kvalitetnije od malih mljekara);
Pivo – tekući kruh;
Alkohol: povremeno je u redu uzeti 1 – 2 dl vina ili 0,2 – 0,3 dl žestokog.
Kolači i slastice su dozvoljeni u umjerenim količinama ako su napravljeni od ovih sastojaka:
Jaja, maslac, kokosovo ulje;
Mljeveni orašasti plodovi i sjemenke;
Kokosovo brašno, kokosovo mlijeko;
Kakao prah, tamna čokolada sa min 70% kakaa;
Prirodni mliječni proizvodi;
Šumsko voće, limun;
Začini: pravi cimet, kardamom, đumbir, prava vanilija (ne vanilin šećer već prava vanilija od mahune), limunova i narančina korica, rum, stevija za zaslađivanje.
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2014/02/lchf-za-mrsavljenje-vodic-za-pocetnike.html
_____________________________
Asja = duša duše moje :)
03.04.`08