Takodje sam alergicna na gluten ali mogu jesti banane i breskve sa ovog spiska..
Namirnice koje nisu dozvoljene
Glutenske žitarice i brašno tih žitarica: pšenica, raž, ječam, pir (spelt);
Bezglutenske žitarice i brašno tih žitarica: zob, proso, riža, kukuruz;
Pseudožitarice i njihovo brašno: heljda, amaranth, quinoa;
Kus-kus, bulgur, palenta (žganci), kokice (popcorn), rižini keksi;
Mahunarke: grah, slanutak, leća, soja, također zeleni grašak i bob;
Pahuljice za doručak, cornflakes, müsli, žitne/zobene kašice, griz, čokolino, medolino i sl.;
Tjestenina, kruh, peciva, pizza, kroasani, krafne i svi drugi pekarski proizvodi od brašna žitarica;
Zobena, sojina, rižina i druga zamjenska mlijeka od žitarica;
Krumpir, čips i prženi krumpirići;
Šećer i proizvodi koji ga sadrže, slatkiši, kolači, keksi, peciva, biskviti, čokolada, marmelada, industrijski deserti, puding, nutela i sl;
”Prirodni zaslađivači”: javorov sirup, sirup agave, ječmeni i rižin slad, smeđi šećer;
Umjetni zaslađivači, aspartam i drugi;
Kupovni sokovi i svi zaslađeni napitci,voćni jogurti;
Margarin i industrijska ulja: kukuruzno, sojino, suncokretovo, repičino i sve vrste ulja koja se deklariraju pod nazivom jestivo ulje;
Kupovni suhomesnati proizvodi koji sadrže štetne kemijske dodatke: glutaminate (pojačivače okusa), razne kemikalije i šećere, kao što su hrenovke, kobasice, salame, paštete;
Industrijske prerađevine pune šećera, pšeničnog glutena, margarina, kemijskih aditiva – kupovna majoneza, kečap, dresing za salatu, mješavine začina, hrana iz vrećica, tuba, konzervi, kutija, tetrapaka i sl.;
Suho voće (grožđice, brusnice, datulje, suha smokva) i voće visokog glikemijskog indeksa (banana, grožđe, kruška, breskva i sl.)
Kupovno mlijeko, izbjegavajte također industrijske mliječne proizvode (birajte domaće ili kvalitetnije od malih mljekara);
Pivo – tekući kruh;
Alkohol: povremeno je u redu uzeti 1 – 2 dl vina ili 0,2 – 0,3 dl žestokog.