Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Skidanje temperature, kada i čime 10.10.2010 1:11:45
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: scarlett
ok, hvala draga, ja se već zabrinula šta bi to još moglo da znači Ako je virus, fakat mi nije jasno gdje ga je mogao pokupit, nismo izašli iz kuće danima do danas , a nije ga ni danas pokupio jer je jutro krenulo već s proljevom
u zraku... ja sam jutros kernula a mlađu sam ostavila sa nosićem koji curu...a isto tako danima nije izlazila...pa jednostavno virus je takav dođe ''odnekuda'' kada se najamnje nadamo.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 11.10.2010 21:21:16
bebacha
Alen,3,5 mjesci-odjednom je dobio temp,38,5.tusirala sam ga i dala 2,5ml paracetapola.jako brzo je spala.on sad spava,nedjeluje mi prehladen,juce i danas je po 2 puta imao rjetku stolicu.veseo je.jedino mi se cini da ga bas desne svrbe.mozda je od zubica planiram ga odvest ujutru doktoru jer neznam dali bi bilo svrhe odvest ga na hitnu,znajuci kaki su na hitnoj.curica je u sa 4 mjesca imala temp,i na hitnoj su samo rekli skidat temp.sad to znam i bez njih.ono mi je ko da se prvi put susrecem sa temp a nazalost imam debelo iskustvo s curicom.nekako me bas uplasi jer bebica.uh sto se raspisa al treba mi vase misljenje
RE: Skidanje temperature, kada i čime 11.10.2010 21:29:02
Anoniman
sve si uradila, ja mislim, kako treba...mislim da nema potrebe da ga vodis na hitnu...pogotovo sto imas starije dijete pa znas sta i kako jedino ako nemas cepice.... to bi otisla i kupila...za nedaj boze
RE: Skidanje temperature, kada i čime 11.10.2010 21:29:18
Visnja RR
ako se temperatura nastvi i sutra odvedi ga doktoru... inace 38, 5 mjereno gdje?... ja ga cak s tako "niskom" temperaturom ne bih tuširala već samo dala paracetamol... kakve su mu nogice , čelo?
RE: Skidanje temperature, kada i čime 11.10.2010 21:29:38
Anoniman
IZVORNA PORUKA: bebacha
Alen,3,5 mjesci-odjednom je dobio temp,38,5.tusirala sam ga i dala 2,5ml paracetapola.jako brzo je spala.on sad spava,nedjeluje mi prehladen,juce i danas je po 2 puta imao rjetku stolicu.veseo je.jedino mi se cini da ga bas desne svrbe.mozda je od zubica planiram ga odvest ujutru doktoru jer neznam dali bi bilo svrhe odvest ga na hitnu,znajuci kaki su na hitnoj.curica je u sa 4 mjesca imala temp,i na hitnoj su samo rekli skidat temp.sad to znam i bez njih.ono mi je ko da se prvi put susrecem sa temp a nazalost imam debelo iskustvo s curicom.nekako me bas uplasi jer bebica.uh sto se raspisa al treba mi vase misljenje
u istom razdoblju moja curica dobila donje jedinice nije imala temp.al stolica je bila rijetka..nista ti pametno nemam reci osim da pratis temp.tusiras i skidas i mozda da nazoves hitnu i priupitas da ga ne vodis ako nije alarmantno.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 22.10.2010 21:22:36
Adana
Imam jedno pitanje, ukoliko bude potrebe da Asji stavim cepic za skidanje temperature, moze li mi neko, molim vas, reci koliko da joj stavim i koliko se cesto stavlja? Imamo Voltaren cepice od 12,5mg...
Za sada nam bez problema pomaze Paracetamol sirup, ali ne daj Boze puno visoke temperature da znam...
RE: Skidanje temperature, kada i čime 22.10.2010 21:32:09
bebbe RR
Adana, ja bih ti rado pomogla, ali fakat ne znam kako se doziraju Voltaren čepići, nadam se da će ti se javiti neko sa iskustvom. Inače, ja koristim Paracetamol čepiće i pedijatar mi je rekao da se držim paracetamol i sirupa i čepića, jer je učinkovit, a ima najmanje štetnih učinaka, u poređenju s voltarenom i brufenom...
RE: Skidanje temperature, kada i čime 22.10.2010 21:37:56
bebbe RR
Adana, nazvala sam prijateljicu koja je farmaceut. Kaže, Voltaren se previše olako upotrebljava, ali, ako već hoćeš, reci mi koliko kila ima Asja da ti naapišem dozu.Ili, evo, sama izračunaj: doziranje za voltaren je 0.5-2 mg/kg/dan podijeljeno u 2 ili 3 doze
< Poruku je uredio bebbe RR -- 22.10.2010 21:39:52 >
RE: Skidanje temperature, kada i čime 22.10.2010 21:54:18
Adana
Hvala mila na odgovoru! Do sada nikada nismo upotrebljavali cepice, a po preporuci sam kupila Voltaren da imam za ne daj Boze... Asji sasvim solidno pomaze i Paracetamol sirup. Za sada temperatura nije previse visoka, ali zelim da znam kako da upotrijebim cepice ukoliko se desi (pu pu pu :) ) da temperatura naglo skoci i bude previsoka... A i same smo kuci...
Ta formula koju si mi dala pise i u upustvu ali nisam sigurna da li da racunam 0.5 ili 2 mg po kilogramu djeteta? Asja ima oko 14 kilograma.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 23.10.2010 0:44:46
dinaa
Adana smijes pola voltaren cepica ako uspijes uzduz ga presjeci,meni to nikad nije uspjelo pa ga ja onako popolovim,i ako se temp bude vracala i isla iznad 39 smijes svako 6 sati,u medjuvremenu obloge na nogice,zelim vam mirnu noc i da se tura ne vrati.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 23.10.2010 1:04:49
Anoniman
Adana draga, evo bas sad sam gledala uputstvo voltarena 12,5 mg... doza se daje OD 0,5 DO 2 mg po kilogramu... obzirom da je dijete malo i da je u pitanju relativno mala kilaza, sracunala sam da se za dijete od 14 kg daje 7 mg, sto znaci pola voltarena podjeljeno u 3 doze, znaci svakih 8 sati... ali ja ako primjetim da se djetetu nakon 6 sati ponovo vraca temperatura, ja stavim opet voltaren nakon 6 sati, ne cekam 8 sati... pa eto vidi kako ce reagovati djevojcica... nadam se da ce biti dobro
RE: Skidanje temperature, kada i čime 23.10.2010 1:06:43
Adana
Hvala puno na odgovoru!
Danas sam joj 2x davala sirup, prvo Paracetamol u 17h, pa Dalsy u 22h. Za sada pomazu. Nadam se da ce noc biti mirna i da nece biti potrebe za cepicima.
Uglavnom da sumiram, mogu davati pola cepica svako 6 sati, ili naizmjencno sa sirupom - ono sirup pa cepic pa sirup pa cepic? (pitanje je koje od ovo dvoje navedenog? )
RE: Skidanje temperature, kada i čime 23.10.2010 1:11:29
Anoniman
znas kako ja radim, kad se temperatura penje na 39 stepeni... kombinujem paracetamol sirup i voltaren cepic... tako sto npr. cepic stavim u 12 sati, pa ako temperatura ne spada bas dovoljno nakon 2 - 3 sata dam paracetamol sirup i forsiram sirup svaka 4 sata sve dok ne spadne na normalnu temepraturu... ali ako u 6 sati temperatura opet se penje preko 39 stavim cepic opet... uglavnom, pola cepica stavi svakih 6 sati AKO temperatura prelazi 39,3... a AKO je ispod samo sirup svaka 4 sata... ma do ujutro nece biti vise ture nikako...
znaci
VOLTAREN samo ako prelazi temperatura preko 39,3 stepena
SIRUP svakih 4 sata na temperaturu ispod 39,3 stepena
< Poruku je uredio Bambi09 -- 23.10.2010 1:12:27 >
RE: Skidanje temperature, kada i čime 23.10.2010 1:13:16
dinaa
Adana po potrebi ako je temp bas visoka smijes cepic poslije sest sati opet,ako nije visoka a ipak imas potrebu da je snizis onda cepic pa poslije sest sati sirup,ovako sam ja radila i jos agresivnije po preporuci pedijatra jer moja kcerka kad dobije temp.a to je hB stvarno rijetko,nju opuca odma 39.5.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 23.10.2010 1:15:28
Anoniman
da ne hodamo na obje teme, evo ovdje cu ti odgovoriti u vezi oblacenja... da, dok beba mi ima temperaturu oblacim mu samo bodi i pokrijem dekicom... sve dok ne normalizujemo temperaturu, a onda normalno oblacim...
RE: Skidanje temperature, kada i čime 23.10.2010 1:16:53
Adana
HVALA ti puno na ovako detaljnom objasnjenju! Srce si!
Srecom tura nije rasla preko 39°C. Trenutno je 37°C, 3 sata nakon primjene Dalsy sirupa. Vidjecu kako ce biti za 2-3 sata... I ja se nadam se ce do sutra otici svojoj kuci i pustiti moju malenu puslicu na miru.
Hvala jos jednom! Stvarno se nikada nismo susretali ni sa visokom temperaturom, niti smo ikada imali potrebe za cepicima...
RE: Skidanje temperature, kada i čime 23.10.2010 11:52:09
Adana
Hvala Visnja! Vec sam to procitala.
Asji je tura oko 5h jutros opet porasla na 39°C. Da bi oko 9h spala na 36,8°... ali je u 11h bila 37,4°. Nadam se da nece rasti vise. Sva mi je nekakava kenjkava, i placljiva, i neraspolozena, i nista nece ni da jede ni da pije (sem vode).
Evo upravo joj tata izmejri turu, i sada je 36,7°. Jeeeeee Nadam s eda ce tako i ostati, i da ce zloca otici i pustiti mi ljubicu na miru.
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.