RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Humanitarnost

Poruka

Hanady RR -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 13:56:53)

IZVORNA PORUKA: Breskva

Ako je Nejra 0- ona može primati samo krv od svoje grupe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] ...a koštana srž je krvotvorno tkivo

[sm=smiley13.gif]

baš tužno majkemi...pa 0- smao 0- prima...

mm i zaova starija su 0-....

al dal moraju u zagreb miša mu[sm=smiley13.gif][sm=zmeden.gif]

taurus -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 13:59:03)

mama alma ne može se znati da li tvoja koštana srž odgovara ili sve dok se ne uradi tzv. HLA (humani leukocitni antigen) tipizacija tj. genska tipizacija pri čemu se određuje da li tvoj gen tkivne snošljivosti odgovara genu oboljele osobe
to se radi na uzorku krvi
a pri transplantaciji koštane srži uzimaju se matične stanice iz iste tako da krvna grupa donora nije bitna

Anoniman -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:01:25)

a moze li se nekako dogovoriti transport krvi u ZG na isptivanje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] mislim ljudi bi voljeli pomoci al koliko je karta do zagreba[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
da se proba uraditi nesto po ovom pitanju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] da se kontaktira zaklada Ane Rukavine[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

M kao Mama -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:01:31)

Taurus hvala,

pa bilo bi lijepo kada bi ti ili neka članica os truke dala nekolio upura, znam da je Nerja 0-, tako mi je njena svekrva kazala, pa mi je palo na umo evo npr. ja bih išla na testiranje ali sam ja 0+. Znači da napišete nekolio rečenica, da znamo da li svi ljudi koji imaju dobru volju, mogu da se testiraju, da li osobe kojeimaju neku bolet tipa štitna, dijabetes II, migrena, kamen u bubregu, sada već lupam mogu da se prijave. Hoću kazatio da li je dobra volja dovolja ili treba još faktora.

taurus -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:03:26)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Breskva

Ako je Nejra 0- ona može primati samo krv od svoje grupe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] ...a koštana srž je krvotvorno tkivo

[sm=smiley13.gif]

baš tužno majkemi...pa 0- smao 0- prima...

mm i zaova starija su 0-....

al dal moraju u zagreb miša mu[sm=smiley13.gif] [sm=zmeden.gif]

nažalost tipizacija se može raditi samo u zagrebu

i ovo nema veze sa darivanjem krvi jer daju se ili matične stanice iz periferne krvi ili koštana srž ali samo pod uslovom da ima HLA podudarnosti, što znači nije bitno koja je krvna grupa

Hanady RR -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:04:36)

Znači nije bitna krvna grupa...
tauarus hvala...baš me sad to zabriinulo bilo kontam onda je mogućnost još više smanjena za naći donatora[sm=smiley13.gif]

A kako da provjerimo gdje se mi najbliže možemo testirati...
i noa super prijedlog...

Višnja šta misliš da kontaktiramo kao udruženje naše zakladu ana rukavina...možda nam mogu pomoći...možda imaju način da nam kažu kako krv odavde poslati tamo[sm=zmeden.gif] njima zalihe ostaju ako nejri ne budu odgovarale....

M kao Mama -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:05:46)

Hanady, evo tauru se objansila da ne može ovako, znači ipak se mora do zagreba.

Anoniman -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:06:44)

e Hanady na to sam ja i mislila da se ispred RR kontaktira zaklada[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anoniman -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:09:04)

IZVORNA PORUKA: taurus

mama alma ne može se znati da li tvoja koštana srž odgovara ili sve dok se ne uradi tzv. HLA (humani leukocitni antigen) tipizacija tj. genska tipizacija pri čemu se određuje da li tvoj gen tkivne snošljivosti odgovara genu oboljele osobe
to se radi na uzorku krvi
a pri transplantaciji koštane srži uzimaju se matične stanice iz iste tako da krvna grupa donora nije bitna

uf i ovo će biti teško naći[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Hanady RR -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:09:44)

IZVORNA PORUKA: mama alma RR

ma skontala sam...ali noa je dala super prijedlog...
zašt nebi mi kao udruženje kontaktirali zakladu ana rukavina u zagrebu...oni će testirati a mogu nam reći dali postoji način da ovdje damo krv a da se stransportuje tamo njima...
Mislim nemamo šta izgubiti...ipak mislim da bi s eveliki broj ljudi odazvao toj akciji da ovdje donira krv i da ide tamo na ispitivanje...

ovdje je veća količina i prijtelja i rodbine i zašto nebi pokušali, zašto nebi i to pomjerili s amrtve tačke...hebemu zar nije tužno da nam to nije rješeno pitanje ovdje[sm=smiley13.gif]

taurus -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:11:02)

Taurus hvala,

pa bilo bi lijepo kada bi ti ili neka članica os truke dala nekolio upura, znam da je Nerja 0-, tako mi je njena svekrva kazala, pa mi je palo na umo evo npr. ja bih išla na testiranje ali sam ja 0+. Znači da napišete nekolio rečenica, da znamo da li svi ljudi koji imaju dobru volju, mogu da se testiraju, da li osobe kojeimaju neku bolet tipa štitna, dijabetes II, migrena, kamen u bubregu, sada već lupam mogu da se prijave. Hoću kazatio da li je dobra volja dovolja ili treba još faktora.

ja sam pokušala na što jednostavniji način i bez puno pametovanja objasniti o čemu se radi
što se tiče bolesti tipa kamen u bubregu i dijabetes tip II nemaju uticaja, ali i danas se vode žestoke rasprave o tome da li matične stanice prenose i genetska oboljenja, tj. da li se sa istima mogu liječiti bolesti koje su uslovljene genetskim faktorima
samim tim postoji dilema da bi se prenosom matičnih stanica ili koštane srži mogle prenijeti i neke od tih bolesti (ali ovo je ipak preširoka tema i još uvijek nedovoljno ispitana)

međutim najvažnije je znati da donor može biti svako, bez obzira na krvnu grupu

M kao Mama -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:11:26)

Ako to tako može, ja sam ZA

mamina princeza -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:12:42)

da puno bi bilo lakse da je ovdje moguce pa i mnoge i od nas otisle da se vidi odgovaral neka .. a ovako u zagrebu nam je svima tesko izvodljivo. hajde kontaktirajte udruzenje ana rukavina ispred rr i pitajte nista ne kosta.
nek neko ko zna napise ovdje proces doniranja kostane srzi ljudi se toga dosta boje. ja mogu naci negdje nainternetu sto sam prije citala i zakaciti al ako vec neko zna detaljnije nek napise.

HanaBana -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:14:21)

ma skontala sam...ali noa je dala super prijedlog...
zašt nebi mi kao udruženje kontaktirali zakladu ana rukavina u zagrebu...oni će testirati a mogu nam reći dali postoji način da ovdje damo krv a da se stransportuje tamo njima...
Mislim nemamo šta izgubiti...ipak mislim da bi s eveliki broj ljudi odazvao toj akciji da ovdje donira krv i da ide tamo na ispitivanje...

ovdje je veća količina i prijtelja i rodbine i zašto nebi pokušali, zašto nebi i to pomjerili s amrtve tačke...hebemu zar nije tužno da nam to nije rješeno pitanje ovdje[sm=smiley13.gif]

Ovo je zaista dobar prijedlog.
Moji prijatelji iz ZG ce ove sedmice otici na testiranje.
Ja sam isto spremna da se testiram!!

taurus -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:15:24)

prijedlog da se kontaktira zagreb je super
samo ovdje se onda mora pronaći ustanova  koja bi uzela uzorke i obezbijedila im adekvatan transport (i ne znam kako na granici, garant traže neke papire)
nisam sigurna da li se HLA tipizacija mora raditi na sviježem uzorku krvi ili se uzorak može lediti
to treba s njima provjeriti

henna ze -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:19:51)

JA 02.06. idem na kontrolni MRI poslije bih trebala na kontrolu u zagreb..da li ću ići ne znam..kontala sam ako me ovi moji upute da idem..ako ne neću ići...ali ako budem išla svakako bih dala krv na testiranje..pa šta bude..
ja se liječim u Bolnici Sestara Milosrdnica..jel se može to tamo uraditi ili ima neko posebno mjesto? to je jedno pitanje
a drugo..od lijekova ne koristim ništa...ali su mi capnuli Rathkeovu cistu sa hipofize i imam još uvijek poremećene hormone, da li bih svakako mogla da dam uzorak?
ja ne znam koliko košta bus karta do zagreba, ali samo pitarina košta 20 eura..plus gorivo...oko 150 KM dodje ako se ide autom..
kad bi mogle naći neku agenciju kao sponzora da nas preveze u zagreb i vrati nazad..to njima nije puno..nekoj moćnoj agenciji..

Emica_sa -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:20:46)

Otici za zagreb vrlo tesko,ali ako postoji nacin nekako odavde da se transportuje krv,i ja sam ZA,iako to nema veze ja sam A-

M kao Mama -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:22:11)

Henna, vidiš na kraju krajeva i to je odbar prijedlog, mislim da imam nešto na umu.

M kao Mama -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:25:18)

IZVORNA PORUKA: mamina princeza

da puno bi bilo lakse da je ovdje moguce pa i mnoge i od nas otisle da se vidi odgovaral neka .. a ovako u zagrebu nam je svima tesko izvodljivo. hajde kontaktirajte udruzenje ana rukavina ispred rr i pitajte nista ne kosta.
nek neko ko zna napise ovdje proces doniranja kostane srzi ljudi se toga dosta boje. ja mogu naci negdje nainternetu sto sam prije citala i zakaciti al ako vec neko zna detaljnije nek napise.

Svakako pusti taj tekst, da žene znaju, prva ja ne znam puno toga, a zaista sam volja da idem na testiranje i ako bude sreće da budem Nejri donor

henna ze -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:26:18)

pa ja mislim da moja ideja nije loša..šta znači agenciji jednoj jedan bus da pošalje...to bi im bila samo takva besplatna reklama..ako gledam interes neke prevozničke firme...pa to ćemo prvo objaviti mi..pa razni internet portali i vijesti..mislim da je to ok..plus ila ljudi koji bi i pomogli na taj način

Hanady RR -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:26:54)

našla sam web site zaklade ana rukavina...
mislim sve sam našla sem broja telefona[sm=smiley13.gif]

NJih treba kontaktirati..

Koli na stranici stoji smao od 1 do 14 sati na rebru se može dati krv....
zaklada je u sve upućna...njih treba kontaktirati i prije nego s eodlučimo na agenciju da nas vozi...mislim jeli možemo dati tamo krv bez novačen nakade...i to je bitno...ako s eradi na rebru...ipak sve to košta...nemamo osigarnje kao stranci itd itd...

ovome se treba ozbiljnije pristupiti definitvno, ali ne msijemo gubiti vrijeme...jer ono je Nejri najbitnije sada[sm=smiley13.gif]

HanaBana -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:27:12)

IZVORNA PORUKA: mamina princeza

Svakako pusti taj tekst, da žene znaju, prva ja ne znam puno toga, a zaista sam volja da idem na testiranje i ako bude sreće da budem Nejri donor

Potpisujem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

sheri -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:30:13)

i ja sam za testiranje.
a sta mislite da kontaktiramo nekoga od njenih(ko ima kontakt sa njima) pa da nam oni to poblize objasne. sad je ovo sve nagadjanje. a njih fino upitamo sta gdje kako i onda se dogovaramo?

HanaBana -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:30:22)

našla sam web site zaklade ana rukavina...
mislim sve sam našla sem broja telefona[sm=smiley13.gif]

NJih treba kontaktirati..

Koli na stranici stoji smao od 1 do 14 sati na rebru se može dati krv....
zaklada je u sve upućna...njih treba kontaktirati i prije nego s eodlučimo na agenciju da nas vozi...mislim jeli možemo dati tamo krv bez novačen nakade...i to je bitno...ako s eradi na rebru...ipak sve to košta...nemamo osigarnje kao stranci itd itd...

ovome se treba ozbiljnije pristupiti definitvno, ali ne msijemo gubiti vrijeme...jer ono je Nejri najbitnije sada[sm=smiley13.gif]

negdje procitah da je 1000 kn tipizacija na Rebru = cca 285 km

henna ze -> RE: Nasa forumasica oboljela od leukemije (16.5.2011 14:30:43)

ne znam da li bi nam to naplatili jer bi krv ostala njima..možda samo potrošni materijal igle i šprice..i to treba provjeriti..
a da je skupo skupo jeste..pordjenje samo vadjenje mojih hormona koštalo 250 eura..
sad to treba dogovoriti..možda oni sa tom zakladom imaju neki ugovor pa ne naplaćuju ove dobrotvorne akcije?

Stranica: <<   < Prethodna stranica  41 42 [43] 44 45   Sljedeća stranica >   >>