Lejla Ka -> RE: Široko povijanje (3.2.2010 23:52:32)
|
IZVORNA PORUKA: HINDA prve dvije bebe sam povijala, kod trece su mi rekli da nepovijam jer nema nikakve koristi, da to povijanje ne moze nista pomoci al da ne moze ni odmoci, da je to Zapad dokazao i zbog toga to vise ne praktikuju te postepeno ni kod nas nece, a za povijanje ko hljeb: samo je bilo poznato u bivšoj Yugoslaviji i upravo najvise problema sa kukovima imaju ljudi sa tog porducja, kada je dosao prvi puta UZ kukova to se pocinje izbacivat postepeno iz prakse. Pa mogu reci da to ima nekog smisla, i mi laici mozemo vidjet da su to dvije radnje koje su potpuno u suprotnosti. Čak su odustali i od preporuka za vježbice za kukove jer se pokazalo da roditelji koji nepravilno izvode vježbe nanesu više štete nego koristi. Vani se bebama odmah po rođenju napravi UZV kukova, ako su u redu više se ne kontrolišu jer se ne dešava naknadna luksacija . Jedino ako postoji sumnja onda se bebe prate. Ja sam kčer široko povijala do UZV-a kukova i pošto je bio uredan prestala. Sina nisam široko povijala, iz ovog razloga kojeg spominje HINDA, ako je problem to ne pomaže, ako nije šta će mu onda u opće. Povoji u porodilištu nisu baš isti kao oni povoji koji su se koristili davno. Oni su bili kao širi zavoji, bebe su se dosta čvrsto omatale, a nogice su im se skupljale jedna uz drugu i ispravljale. Ovo današnje povijanje u porodilištu nije ni blizu tako čvrsto, bebica je u mogućnosti, ako je živahnija, da pomjera i izvlači i ruke i noge (znam ja, meni su oboma vječito noge virile vani :D)
|
|
|
|