Nadja08 -> RE: noci bez budjenja (16.9.2009 14:08:26)
|
Drage moje nenaspavane mame, citiram iz knjige "Sta da ocekujete u prvoj godini": "Vaša beba će nastaviti da se budi nekoliko puta tokom noći do kraja života, kao što svi činimo. Ali sve dok ne nauči da sama nastavi da spava, ni vi ni ona nećete moći dobro da se naspavate noću. Pokušaj da se vrati na spavanje - podojem, bočicom, dudom, ljuljanjem, maženjem, pjevanjem, kasetema za uspavljivanje - samo će odložiti učenje kako da to sama učini. Ali će doći neizbježan momenat kada više neće biti praktično moguće da vi budete njen vodič u san. Ukoliko učinite da taj momenat dođe sad, više sna ćete dobiti ne samo vi, nego i ona. Vaš prvi korak treba da bude da pregledate savjete za skraćivanje broja noćnih buđenja i skraćivanje dnevnog spavanja. Onda odaberite jedan od sljedećih pristupa da biste bebu izveli na put ka nezavisnosti u spavanju. Momentalno odvikavanje. Ukoliko se beba, uopšteno uzev, budi radi hranjenja jednom ili dva puta noću, nemojte odgovarati - pustite je neka otplače. Postepeno odvikavanje. Ukoliko vaša beba ima naviku da se budi tri ili četiri puta na noć, ili češće, ili ako vam je jednostavno neprijatno da primijenite taktiku momentalnog odvokavanja, radite to postupnije. Odgovorite kada vas pozove, ali ne tako što ćete je nahraniti. ..." Ja ovdje prestajem, previše mi je kucati, ali knjiga je dostupna svima i cijena joj je mala u odnosu na korist koju smo, makar mi, imali. Mislim da nije "šuplja" priča. Moja mama je napravila bila grešku sa mnom i spavanjem, ali je to ispravila na mojoj sestri koja je vrlo rano naučila da spava sama i bez problema. Mi smo tu taktiku primijenili isto i uvjerili se da je to težak i zahtjevan posao, ali za dobrobit svih nas, sada naspavanih. Nije baš uvijek sve do bebe, nego malo i do toga čemu ćemo je mi naučiti.
|
|
|
|