animagical -> RE: Motoricki razvoj djeteta u 1. godini zivota (27.1.2013 23:22:15)
|
IZVORNA PORUKA: chuci IZVORNA PORUKA: animagical IZVORNA PORUKA: chuci dio je normalnog motoričkog razvoja sjedenje sa savijenom kičmom. odnosno čak i dijete koje se samostalno posjeda leđa mu pri sjedenju na početku nisu sasvim ravna. tada dijete izgleda kao kiflica. kroz mjesec od samostalnog posjedanja se obično leđa izravnaju kada beba sjedi potpuno ravnih leđa. prepisujem iz novinskog članka, ne pišem iz glave, samo da se zna. jeste,, bebi se kicma ispravi sa uspravljenjem i hodanje....ali posjedanje bebe nije isto sto i samostalno posjedanje, kada se beba sama postavi cetveronoske, pa zatim iskosi noge i sjedne...za to beba treba bar da zna da se postavi u polozaj za puzanje, pa da se iz tog polozaja psojedne... zato ej vazno djecu stavljati i na ledja i na stomak, na cvrstu podlogu, da bi naucili... meni je do nekih 5-6 mjeseci baby gym bio super, stavim ga na pod i onda beba dohvaca nogicama igracke, okrece se na strane, pa na stomak, pa se vraca... posjedanje ne ide iz potrbušnog položaja. iz potrbušnog položaja se razvija puzanje. posjedanje se razvija iz bočnog ležećeg položaja, beba se odguruje rukom, oslanja se na lakat a drugom rukom se igra igračkom i vremenom so oslanja na ruku a ne na lakat te se sama posjeda. posjedanje iz četveronožnog položaja je samo bebino uvezivanje ovo dvoje. nauči nezavisno da se diže četveronoške pa ima potrebu da sjede i posjedne se. ovo posjedanje iz bočnog položaja se može unazad pratiti ako malo gurneš u stranu bebu koja se tek naučila posjedati. ona se oslanja na rukicu ili na lakat. to dođe ono ko evolucija unazad [sm=smiley1.gif]. usput ovo ne znaju bebe koje su postavljene da sjede, ali nauče i one vremenom super si ovo objasnila! ono sto ja samo htjedoh da kazem je da nije nikakav uspjeh staviti bebu izmedju dva jastuka i pustiti da tako potklocana sjedi...moj sin se u stvari prvi put posjeo skroz pogresno, iz lezeceg polozaja, cupajuci se rukicama za nesto kraj njega, ugl uspio je sjesti...mene iznenadio, pa sam ga od tada vise stavljala na sred sobe, da se nauci posjesti kako treba i naucio je zacas
|
|
|
|