simba00
|
IZVORNA PORUKA: senjorita kodfizijatra su nas poslali najprije jer nakon rodjenja rukica joj je malo sporija bila od lijeve... vljda je bila malo istegnuta pru porodu, ali to se nrmalizovalo za 10ak dana, iakosu i dalje upormo pisali kontrola za mjesec, kao eto daprate. i s rukom sve super, ali kako nije htjela na stomaku da se igra sa 4 mjeseca prepisali su nam vjezbe, kao ne ide motorika svojim tokom... znam da bi trebalo da ide po pravilu, ali etokod vecine vidite da nije tzko. vjezbe koje su dali rade se 4 puta dnevno po pola sata i vise, golo djete, savijam je na razne nwcine koje su objasnili,a to joj nikako ne godi. iodustanem od rada, ipak nista mi nije djetetu, pa nece svako na stomak, i odemo na kontrolu, kazu super sad pocela na stomak, sto i jeste ali sama od sebe, nisam je vjezbala, ali kazu sad bi trebala da se okrece to jest vrti lezeci na stranu, sa 5.mjeseci. i opet vjezbaj,ja nisam, i okrece se sama sa 6 mjeseci... pa onda sto nije propuzala problem,tad joj bilo 6.i jos nas gnjave jer ne puze. nisam radila vjezbe jer vidim da ona sama napreduje ko i svako dijete, ali opet se bojim mislim sad nije normalno sto ne puze. a savijena je pomalo dok su joj igracke u kriu...narucena sam sad sredinom sljedeceg mjeseca, pa vidjecu...a vjezbe je nemoguce cini mi se sama da joj radim... tako da radije se igramo na podu nebi li propuzala nego te vjezbe.da vidim i sama potrebu sigutno bi ih radila bez obzira kakve bile.hodalica bas urjetko, 15 min dnevnoi to samo kad bas nesto moram jer je ne voli. a pokazuje zaintrresovanost za puzanje, postavi se na sve 4 i ljulja se tako, kad vidi ne ide samo sjedne :-) To što beba malo kasni nije strašno, ali razvoj motorike ima svoje zakonitosti - jačanje mišića, razgibavanje, koje kod beba ide urođeno po određenom redoslijedu. Prisilno posjedanje i prisilno prohodavanje bebe nije uredu jer se forsiraju mišići koji ne bi još trebali. Dok beba nasilno sjedi, njeno tijelo prati kako će održati ravnotežu a ne prati ostalo - npr. hvatanje rukama, percepcija čula. Isto i sa hodanjem. Beba počinje sjediti sa oko 8 mjeseci ako je razvoj išao normalno - dakle beba na leđima i na stomaku od prvog dana. Ako je posjednemo sa 6 mjeseci što većina roditelja radi, valjda iz straha da neće nikad sjediti a nasjedit će se cijeli život po kancelarijama i kojegdje, onda mi zbunjujemo bebinu motoriku. Isto je s hodanjem. Moja beba ima 5 mjeseci i uglavnom je na leđima, na stomaku, okreće se i tako vježbamo. Neće sjediti sve dok se sama iz položaja koji su opisale Chuci ili Animagical ne posjedne. Hodanje ne dolazi u obzir, hodalica je recimo u Kanadi potpuno zabranjena i ne proizvodi se. Eto naše mame i nane su pametnije pa sad pola nas ima probleme s leđima (moj muž i ja isto). Evo par tekstova na temu prerano sjedenje i dubak: http://www.centarsm.co.rs/SavetiBebePreranoSedenje.htm?sub=sub3&insub=insub15 http://www.centarsm.co.rs/SavetiBebeDubak.htm?sub=sub3&insub=insub15 http://www.stetoskop.info/Kretanje-u-prvoj-godini-zivota-1365-c72-content.htm?b7
|