MinaMM -> RE: Foto - kuhanje! (17.5.2011 22:18:35)
|
Originalna New York Cheesecake (recept sa Coolinarke) Sastojci: Podloga 190 g mljevenog keksa, (ja sam koristila petit i stavila sam 200g) 50 g secera 114 g maslaca, otopljenog (ovo sam ja malo odokativno povecala) Fil 1 kg kremastog svjezeg sira (proslog puta sam koristila vindijin krem sir a ovog puta mascarpone sir - javim vam razliku, ako je bude) 200 g secera 3 kasike brasna 5 velikih jaja 80 mL slatkog vrhnja za slag 1 naribana korica limuna 1 kasicica ekstrakta od vanilije (ja nisam imala ekstrat pa sam stavila obicni vanilin secer) Preljev 250 mL pavlake (sa sto vecim udjelom m.m.) 2 kasike secera 1/2 kasicice ektrata od vanilije (nisam ga imala) Prvo zagrijte rernu na 180 stepeni. Sameljite keks, dodajte secer i istopljen puter i sve izmjesajte. Keks sam krupnije samljela jer tako voli MM i jos sam dodala mljevene bademe. http://imageshack.us/photo/my-images/69/image024zn.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/803/image025.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/803/image026n.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/827/image023ww.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/852/image027e.jpg/ sve to dobro utisnuti u kalup za torte koji ste prije toga pouljile. pokriti je folijom i ostaviti u frizideru da se stegne dok pripremite fil. http://imageshack.us/photo/my-images/577/image028d.jpg/ umutiti sir, secer i brasno. Napomena: Mjesati na maloj ili srednjoj brzini nikako na najjacoj! http://imageshack.us/photo/my-images/405/image031aa.jpg/ dodate jaja, jedno po jedno i nakon svakog mjesate po pola minute http://imageshack.us/photo/my-images/809/image032z.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/692/image034zv.jpg/ nakon toga dodati vrhnje, koricu limuna i ekstrakt vanilije http://imageshack.us/photo/my-images/7/image035vp.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/823/image036n.jpg/ izliti smjesu na podlogu od keksa. kalup staviti na tepsiju i staviti da se pece nekih 15 minuta na 180 pa smanjiti na 120 i peci 90 minuta, dok se torta ne stvrdne s tim da sredina treba biti mekana. Meni je popucala sa strane kad se ispekla jer sam je izgleda malo vise pekla[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] , mada je ukus odlican (morala sam capiti kraj[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ) http://imageshack.us/photo/my-images/198/image037cw.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/42/image041k.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/580/image043y.jpg/ u medjuvremenu umutiti pavlaku i secer i ekstrakt i preliti preko torte kad se izvuce iz rerne i vratiti je da se pece jos 15 minuta. http://imageshack.us/photo/my-images/684/image042hu.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/651/image044o.jpg/ Kad izvadite tortu pazljivo nozem odvojite od stranica kalupa kako ne bi popucala dok se hladi. Ostaviti da se dobro ohladi, sto je jako tesko ako ste kao ja i MM[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] . Jos samo da napomenem da ce torta narasti u toku pecenja ali splasne kad se stavi preljev i dok se ohladi. Prijatno
|
|
|
|