Anoniman -> RE: gluten?Koliko opasan? (1.7.2009 11:16:08)
|
Što je celijakija? Celijakija je nasljedni poremećaj koji uzrokuje osjetljivost na gluten, bjelančevinu žitarica koja se pretežno nalazi u pšenici, raži te manjim dijelom u ječmu i zobi. Ne može se probaviti, oštećuje sluznicu crijeva i sprječava probavu druge hrane. Opis bolesti Dugotrajna malapsorpcija važnih hranjivih tvari dovodi do promjena u građi i funkciji crijeva. Tko obolijeva? Jedinstveni genetski biljeg nije poznat. Možete dobiti celijakiju ako je ima netko iz vaše obitelji. Može se javiti u dječjoj i odrasloj dobi. Kod žena se manifestira ranije nego kod muškaraca. Simptomi Celijakija se ponekad javlja u djetinjstvu, prije treće godine života. Djeca koja boluju od celijakije osjećaju se nemirno i nervozno, gube na težini i općenito zaostaju u tjelesnom razvoju. Imaju obilne i blijede stolice neugodna mirisa. Može se javiti i nadutost. Ako se bolest pojavi u odrasloj dobi, mogu se pojaviti razni simptomi, od proljeva, stolice s posebnim mirisom i gubitka težine do postupnog umora. U žena može doći do poremećaja u menstrualnom ciklusu, tj. prestanka menstruacije i neredovitih menstruacija. Ako mislite da je vaše dijete prestalo dobivati na težini ili vrlo malo dobiva na težini odvedite ga na pregled kod dječjeg liječnika. Ako se odrasla osoba stalno osjeća umornom bez nekog posebnog razloga ima česte proljeve i stolice neobičnog izgleda (npr. ako se teško ispiru sa školjke) tada mora posjetiti liječnika. Liječenje Iz prehrane treba odmah izbaciti gluten. To znači da se mora izbjegavati sve što sadrži pšenicu, uključujući obični kruh, tijesto, kolače, slastice i neke žitarice. Također se mora izbjegavati hrana koja sadrži raž, zob i ječam. Postoje proizvodi bez glutena (brašno, kruh, tijesto) koje se mogu nabaviti. Do kraja života mora se biti na bezglutenskoj dijeti. To na prvi pogled može izgledati kao problem, ali vaš liječnik može vas uputiti dijetetičaru koji će vam dati dobre ideje i savjete. Možete kupiti posebne kuharice za dijetu bez glutena, kao i posebne brošure Društva oboljelih od celijakije. Ako je malapsorpcija nastala zbog neke druge bolesti (npr. malapsorpcija masti zbog upale gušterače) tj. ako se ne radi o celijakiji, potrebno je liječiti uzrok. Koje namirnice mogu konzumirati oboljeli od celijakije ? Umjesto navedenih žitarica oboljeli mogu koristiti u ishrani: rižu, kukuruz, proso, heljdu, lan, susam, soju, krompir, brašno dobijeno iz graha. Na tržištu se nalazi više vrsta brašna bez glutena od kojih se mogu praviti hljeb, pecivo, keks, kolači, špageti,... Takođe se mogu naći i gotovi proizvodi od ovakvog brašna sa jasnom deklaracijom da ne sadrži gluten. Iz ostalih gupa namirnica dozvoljeno je u bezglutenskoj dijeti: mlijeko i mliječni proizvodi: mlijeko, kiselo mlijeko, domaći sir, pavlaka*, jogurt*, sir* meso: sve vrste voće: sve vrste uključujući i koštunjičavo,kandirano*,suho* povrće: sve vrste masnoće: biljna ulja, mast, loj, maslac, margarin*, domaća majoneza začini: so, biber, sirće (vinsko), biljni začini (peršun, lovor, origano i sl. slatkiši: šećer, med, sladoled*, domaći bezglutenski kolači, džem, pekmez*, čista čokolada* napitci: čaj, kafa, domaći sokovi, kakao*, kisela voda
|
|
|
|