malena sharena -> RE: gluten?Koliko opasan? (4.5.2010 12:35:32)
|
Ja sam procitala da je bolje postepeno uvoditi gluten sa sest mjeseci kako bi se odmah ocitovali simptomi (najcesce su to probavne smetnje), jer ako bebe prekasno probaju gulten moze doci do razvoja tzv. tihe celijakije kada je netoleranciju gluten mnogo teze otkriti jer su simtomi skriveni. PROTOKOL UVOĐENJA NAMIRNICA KOJE SADRŽE GLUTEN U DOJENČADI NAKON INTERVENCIJSKOG PERIODA U SKLOPU ISTRAŽIVANJA PRIMARNE PREVENCIJE CELIJAKIJE „PREVENTCD“ Referentni centar za dječju gastroenterologiju i prehranu, Klinika za pedijatriju, Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16, 10000 Zagreb 500 mg glutena u 1 porciji: - 10 g keksa - 10 g kesolina - 10 g karamelina - 10 g medolina - 10 g grizolina - 10 g griza - 15 g frutolina --------------------- Od 6-7 mjeseci: 500 g glutena, tj. 1x porcija jedne od gore navedenih namirnica (npr. 10 g keksa ILI 10 g griza) Od 7-8 mjeseci: 1000 g glutena, tj. 2x porcije jedne od gore navedenih namirnica; moguće i kombinacije (npr. 20 g keksa ILI 20 g grizolina ILI 10 g keksolina + 10 g griza) Od 8-9 mjeseci: 1500 g glutena, tj. 3x porcije jedne od gore navedenih namirnica; moguće i kombinacije (npr. 30 g keksa ILI 20 g grizolina + 10 g keksolina ILI 10 g medolina + 20 g griza ILI 10 g keksa + 10 g griza + 15 g frutolina) Od navršenih 9 mjeseci: unos namirnica koje sadrže gluten je neograničen, tj. po želji dojenčeta
|
|
|
|