Emina*
|
IZVORNA PORUKA: Melica Danas vodila bebu radi vakcinacije sa 3,5 mjeseca i radi kontrole i doktorica je stavila na vagu sa svom odjecom i pelenicom teži 6200g i kada se prema njenoj procjeni odbije sve to ima oko 6000g!!!Kažem doktorici samo toliko, ona pogleda u karton a tamo piše 5500 g prošli put, ali je to bilo prije 6 sedmica (prilikom prošle vakcine). Porođajna težina joj je bila 3700g, prilikom izlaska iz bolnice je imala 3500g. Prvi mjesec je težila 4800g, drugi 5400g, sa tri 6000g (vagala patronažna 22.08.) Isključivo je dojim od rođenja, mlijeka imam po mojoj procjeni dovoljno jer stalno nosim umetke u grudnjaku da ne procuri. Istina grudi izgledaju malo prazne, ali i poslije svakog podoja provjerim, malo pritisnem, curi. Hranim je na zahtjev, mada je stalno nudim i kad ne traži. Prije je cesce dojila sada svako 2-3 sata. Doktorica veli da je cešce hranim, da koristim njen prirodni nagon za sisanjem. Sta vi, drage moje velite za moj problem? Sta da radim? Da joj ipak na svoju ruku dam i adaptiranog i vidim hoce li htjeti jos i nakon podoja? POMOZITE PLEASE IZVORNA PORUKA: haida Nemoj toliko da s brineš i sekiraš. Ona je tebi masallah rođena dosta krupna i te bebe slabije napreduju nego sitne bebe. Ako ona hoće da doji svaka 2-3 sata pusti je....kad ti zatrai tad joj i daj. Ja sam svoju malu isključivo dojila 6-7 mjeseci i onda tek počela da ubacujem voćne hapice i sokiće.....samo ti nju doji kad već imaš dovoljno mlijeka i nemoj ništa dodavati. Ona kad bude gladna ona će i tražiti. Sretno IZVORNA PORUKA: amrino Melice draga- nista se ne sikiraj. Sa tvojom bebom je sve uredu. Dobija na tezini u kontinuitetu...i mada se tebi cini malo- to je sasvim normalno. Najvaznije je da beba ne gubi na tezini. Iskljucivo dojene bebe su drugacije...i kod njih dobijanje na tezini varira. Samo ti nju nastavi dojiti kao i do sada- na zahtjev i ni slucajno nemoj davati adaptirano. Debela beba- nije isto sto i napredna beba, i nemoj gledati druge bebe koje su "masala" pa kontati- moja je mrsava. Sve su bebe razlicite. Ti definitivno imas dovoljno mlijeka- jer da nemas- beba bi bila gladna- a da je gladna- drecila bi se konstantno. Mozda je tvoja beba aktivna...pa i gubi vise kalorija od onih beba koje samo leze. U svakom slucaju- samo doji kao i do sada. Pazi samo da ti beba podoji jednu siku do kraja- jer na kraju je ono najhranjivije mlijeko, pa tek onda predji na drugu. Dojenje je nesto najbolje sto mozes uciniti za svoju bebu i mnogo je vaznije od kila... Sretno- i budes li imala jos ikakvih neoumica i ptanja slobodno se javi. IZVORNA PORUKA: mamyca Haida ti je dobro rekla,ti samo nju doji,i daji joj da doji kad god ona hoce.Moj mali kad se rodio imao je 3 100,sa mjesec,4650,sa dva 6 kg,a sa tri 7 kg,a jutros sam ga vodila i sa 6 mjecesi ima 7750,tako da je to sve individulno,od djeteta do djeteta,bitno je da dobiva na tezini,ne sekiraj se jer sam i ja do maloprije bila takva.I moram reci da dojim malog,u zadnje vrijeme manje al to je radi zubica.Ti samo nastavi dojiti,pozdrav. IZVORNA PORUKA: mamsi Ne sikiraj se mila,ja mislim da je beba dovoljno dobila na težini,a ako je miran i ne plače između podoja mislim da nemaš razloga za brigu.Kakva mu je stolica? ja ne bih sa adaptiranim još pokušavala i meni su pedijatrice savjetovale još od drugog mjeseca da ga počnem prehranjivati,ali ih nisam poslušala i dojila sam ga skoro 6 mjeseci(i onda on više nije htio i tako mi je i nestalo mlijeka i morala sam na Bebimil preći)Sretno IZVORNA PORUKA: Adana Ma mila ne brini se, kako su ti vec rekli ona dobija na tezini i to je najbitnije, a ako ti se ne cini da je gkladna onda vjrovatno nije. Moja je bebara rodjena sa 3850g, na izlasku imala 3600, a nakon mjesec i nekih 5 dana imala je samo 4100g! Pa sta, nista, ja sam sigurna da je jela koliko joj je trebalo. I kada smo poslije 10-ak dana otisle na kontrolu dobila je 300g... Zato samo ti nju doji kada god hoce i koliko hoce i ne sekiraj se. Masallah napredna ti je. Pozz IZVORNA PORUKA: tweety Melice ne sekiraj se,mislim da beba dobija dovoljno.Po nekoj statistici beba bi sa 6mj trebala da udvostruči svoju porođajnu težinu,znači tvoja bebica bi sa 6mj trebala imati 7400gr ako je pri porodu imala 3700gr.Ona sa 3,5mj ima 6000gr.Mislim da će za 2,5mj uspjeti nadoknaditi još 1400gr,zar ne? Zato no sikiriki i uživaj! IZVORNA PORUKA: Melica Hvala vam od sveg srca zaista ste brze. Sto se tice kake, zuta je i tečna (malo rjedje nego inace, mozda zbog antibiotika-10 dana). Nije ni prije bila nešto posebno gusta, kako nocu ne kaki, zato ujutru zareda da predje i na bodic,i prekrivać na krevetu, nekada i mama nastrada, nekada i ormar u blizini . Sta mislite o vitaminima (Pregnital, Prenatal), da ih pijem, a i ona putem mlijeka? Pusa svim mamama i njihovim bebama od mene i bebe Sumeje
< Poruku je uredio Emina RR -- 12.9.2008 14:54:02 >