Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Kako se osjecate zadnje dane pred porod? 21.11.2008 16:53:25
Amela V.
Tuspas i mene za danas Kako su moje cekalice? Vidim jos smo sve 2u1, jos malo ako Bog da. Meni je moja mama dosla sinoc al je jadna pravo umorna i strasno joj se spava, pa sam je poslala u besu . Trebace njoj 2-3 dana da se oporavi od puta a i vremenska razlika je 6 sati..... ma bice super. Moja bebica je inace pravo aktivna, plese po maminom stomaku. Nista se posebno ne desava, nemam nikakvih bolova, osim sto me ledja i ova moja hernija/kila malo zaboe kad duze stojim na nogama. Ova ce moja bebica haman biti precizna na oca i doci ce na predvidjeni termin. MM je jaaaaaaako precizan u svemu (vojno lice) pa je bebica izgleda pokupila njegove gene
RE: Kako se osjecate zadnje dane pred porod? 21.11.2008 18:13:58
mynxlee
mene danas cijeli dan u nekim intervalima zigne sa lijeve strane, nesto kao kad jajnik zigne. ja sad ne znam ni gdje mi dodju jajnici kad je sve ispomjerano. hehehe... sa Nanom_ze sam se cula. kaze da su super obje. bebuska doji. Nana je pocela i kretati se. happy obje. blago njima.
RE: Kako se osjecate zadnje dane pred porod? 21.11.2008 19:13:35
dinciii
mynxlee mene je neki dan samo na lijevoj strani zigalo i to malo boli pa prestane itd...i kad nisam vise mogla izdrzat bol otisla sam u bolnicu,i doktor mi je rekao da je mozda beba pritisce zivac il su lazni trudovi...i da popijem paracetamol ako me bude i dalje puno bolilo a ako se poveca bol da dodjem opet medjutim kod mene se opet smirilo...
amela.V blago se tebi,dosla ti mama,i moja je dobila vizu pa doci ce ako bog da u nedelju il ponedeljak,vec se radujem...kako si ti danas?
RE: Kako se osjecate zadnje dane pred porod? 21.11.2008 19:16:38
dinciii
EV I JA SAM NASLA NESTO BAREM MENI ZANIMLJIVO PA DA PODJELIM SA VAMA....
Porođajna doba
Prvo doba
Počinje kada osjetite prave trudove koji u početku ne moraju biti ni u pravilnim vremenskim razmacima niti jednakog intenziteta. Sada je važno pokazati vještinu mjerenja trudova. Ovo je razdoblje koje obično traje najduže, kod prvorotkinja čak 12 i više sati. Kontrakcije, koje će u početku biti slabe, krajem ovog razdoblja bit će jače, pravilnije i u kraćim vremenskim razmacima. Čim se trudovi počnu redovito pojavljivati u kratkim razmacima, počnite se pripremati za odlazak u bolnicu. Ako nije u pitanju krvarenje ili pucanje vodenjaka, nemojte žuriti! Dijete se neće roditi brzinom svjetlosti, kako to obično biva u filmovima. Pokušajte se i najesti, jer ako porod potraje, mogli biste ostati gladni. Potkraj ovog razdoblja ući ćete u nešto što se zove prijelazno doba. Taj je period kratak (oko sat vremena), ali bolan dio poroda. Riječ je o tome da se dijete počinje spuštati prema porođajnom kanalu, pa ćete vjerojatno osjećati želju za tiskanjem iako nećete biti dovoljno otvoreni. Tehnike disanja koje se mogu naučiti na tečajevima pomoći će vam da kontrolirate taj nagon. Do kraja ovog doba bit ćete potpuno otvoreni i spremni za porođaj.
Drugo doba
Ovo je zabavni dio! Ovu fazu započinjete potpuno otvoreni! Kada počnete istiskivati dijete u ovaj svijet, znači da ste u drugom porođajnom dobu! Neke žene osjećaju pravo olakšanje kada krene tiskanje jer se osjećaju kao da konačno stvarno sudjeluju u porođaju. Tiskanje može potrajati nešto više od pola sata, ali ponekad i 2 sata. Kada babica ugleda glavicu vaše bebe, reći će vam da počnete tiskati. Nakon glavice, tijelo bebe će izići vrlo brzo. Možda će vam napraviti epiziotomiju, odnosno kratak rez između vagine i anusa. Kraj ovoga doba bit će označen rođenjem vaše bebe!
Treće doba
Pravo olakšanje za većinu žena. U rukama držite svoju bebu! Međutim, nemojte zaboraviti na posteljicu! Oslobađanje posteljice traje obično manje od pola sata. Možda će vam reći da lagano tiskate dok ona ne iziđe ili će vam dati injekciju koja će cijeli proces ubrzati. Dojenje bebe odmah nakon porođaja može ubrzati treće doba i smanjiti ili spriječiti eventualna krvarenja.
RE: Kako se osjecate zadnje dane pred porod? 21.11.2008 19:34:42
dinciii
ej draga,evo dobro je danas,malo sam tokom dana bila malaksava al sad sam bolje...bebica je aktivna....ja sam ustajala ono par puta u wc inace sam fino spavala.al jutros se probudila u 7 jer mi se MM probudio i onda sa mrdanjem i mene razbudio ne znam sta bi ti rekla za kiselinu jer ja to nemam i nesjecam se da sam ikad imala problema s tim,al vjerujem da je grozno...pa sta ti pomogne il ti nista ne moze pomoci kod kiseline???
RE: Kako se osjecate zadnje dane pred porod? 21.11.2008 19:49:01
dinciii
katastrofalno...kisa pada,vjetar jak puse,a i zima bogami....evo mi pozvani kod prijatelja pa se lagano spremam....draga moja cuvaj mi se nadam se da ce proci kiselina...pa se cujemo sutra....
RE: Kako se osjecate zadnje dane pred porod? 21.11.2008 21:27:37
tajjra
hheheeh kako se ti osjecas u iscekivanju? bez straha mi smo uz tebe tvoje cekalice tako da.. obavezno nam se javi poslije cim budes mogla kakav ti je krevetic mozes li nam sliku poslati???
RE: Kako se osjecate zadnje dane pred porod? 22.11.2008 8:45:14
bebbe RR
Samo da vam se "prijavim" da sam jos uvijek tu, sa vama i da brojim dane. Kod mene idalje nikakvih novina nema. Malo sam skitala ovih dana pa nisam imala vremena za net, ali, popravicu se. Nadam se da ste mi sve vi cile i vesele i pozdravljam vas!
RE: Kako se osjecate zadnje dane pred porod? 22.11.2008 13:31:49
bebbe RR
Cao, drage moje cekalice! Danas vas nema? Uzivate u vikendu sa svojim muzicima?! Neka, tako i treba. Ili radjate Amela V, bas mi je drago da je mama dosla, sada se mozes opustiti. I MM je vojno lice, ali nije toliko precizan kako ti opisujes svojega. Tomu se vec godinama cudim . Dinciii, nadam se da ce i tvoja mama brzo. Ima li iko ikakvih novosti o Melissid? Javljajte, ha budemo sta znali. Drago mi je da se Nana_Ze tako super oporavlja. Ja sam dobila slike od profesionalne fotografkinje, ali mi se niti jedna ne svidja. Nije neka profesionalka, vjerujte mi na rijec, jer ja, kao novinar koji je uvijek radio sa fotografima o svemu tome imam pojma, ali hajde... Ne znam postaviti sliku ovdje, da je vidite, no smanjila sam je i stavila kao svoj avatar, pa eto, tek da imate predstavu. Pusa svima, odoh puniti paprike, ogladnilo se...